2012. márc. 12.

Les Néréides - Impérial Opoponax 7/10

A Les Néréides illatai tavaly eltűntek Magyarországról, és úgy tűnik, hogy lassan az egész világ készül megfeledkezni róluk, pedig nem kellene. Az aprócska francia ékszer-, és parfümkészítő műhely meglepően jó illatokat szűlt a világra, amelyeknek majd' mindegyikét egyfajta bájos, ártatlan, és természetes kedvesség jellemzi, s az áraikról is kizárólag pozitív hangnemben lehet nyilatkozni.

Az Impérial Opoponax (Császári opoponax) tökéletesen illeszkedik a sorozatba, ugyanis a neve ellenére nem egy hivalkodó, uralkodásra termett alkotás, sokkal inkább egy kényelmes, meleg, odabújós illat, a szürke égbolt, és a világvége-hangulat ellen. A parfüm középpontjában az opoponax, avagy édes mirha áll, amely balzsamos, lágyan fűszeres, és meleg illatáról ismert, és ha ehhez ámbrát, vaníliát, szantálfát, és benzoét adunk, akkor nem meglepő, hogy az eredmény egy édes, púderes, meleg sálként működő komfortillat. Az illatpiramis ugyan citrusos kezdetet ígér, de már az első percet követően nyilvánvalóvá válik, hogy a benzoé, meg az opoponax mellett a friss jegyeknek esélyük sincs labdába rúgni. Aki viszont - meglepő módon - beleszól a nagyok játékába, az egy bátor, édes koumarinban gazdag levendula-akkord, és ezzel, egy különös, fougére-os irányba mozdítja el az egyébként ízig-vérig orientális illatot. A leszáradás során egyre nagyobb teret kap ez a koumarin-levendula felhő, mígnem egy - valamelyest a híres Brut-ra emlékeztető, de annál édesebb, balzsamosabb, és kifinomultabb elegyet kapunk, amely ugyanakkor a Gris Clair meleg, vasalóillatától sem esik nagyon távol. Persze, ekkorra már előkerül a szantálfa is, egy csipetnyi krémes, kókuszos illat formájában, és a kényeskedő vanília is előlebeg a puha párnái közül. Ez az a pont, ahol számomra már egy kicsit sok a púderből, balzsamból, meg egyéb krémes nyalánkságokból, és nem bánnék egy fuvallat hűvös, fás tömjént, esetleg némi száraz, fanyar, valódi mirhát. Sajnos azonban, egyik változat sem következik be - az első fél órát követően az Impérial Opoponax kifejezetten lineárisan kezd viselkedni, és ezen nem változtat a leszáradás hátralevő hat-hét órájában sem. A parfüm hatósugara a vártnak megfelelően nagyon jó, olyannyira, hogy az édességgel karöltve néha sikerül nyomasztóvá is válnia, távolról illatolva azonban, érdekes módon szinte könnyednek és tisztának tűnik.

Az Impérial Opoponax egy egyedi, és izgalmas alkotás, valahol a fougére és az orientális illatok ritkán látogatott határán. Hogy mégsem szeretem jobban, az a rosszul eltalált egyensúlyának, a sok koumarinnak, és az ebből adódó túlzott édességnek köszönhető. Ennek ellenére nem nevezném egy kerülendő parfümnek a Császári Opoponax-ot - ha tehetitek, mindenképp próbáljátok ki, mert megtörténhet, hogy benne találtok rá az igazi téli komfortillatotokra.

Megjegyzés: Egy fűszeresebb opoponax alternatíváért próbáljátok ki a Diptyque Eau Lente-jét.

Illatjegyek: citrusok, benzoé, opoponax (Opopanax chironium), ámbra, vanília, szantálfa

Kreátor(r): ismeretlen

6 megjegyzés:

  1. Az utolsó üvegek egyikét vettem meg a Néroliban. Imádom ezt az illatot. Ha csak egy illatom lehetne, akkor az Impérial Opoponaxot választanám. Körülölel, mintha nem is egy illat lenne, hanem egy sugárzás. Az antik pacsulijuk is csodás. Sajnos, az már elfogyott. Kár, hogy nem árulják itthon! magor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is hiba volt kitenni őket a Neroliból, de vigasztal a tudat, hogy az ALZD oldalán bármikor megtalálhatom.

      Törlés
  2. Olyan jól írtál róla, h rögtön ki is próbálnám, bár most, h jön a tavasz, vmi frissebbre vágynék baráti áron:)

    Málni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a dicséretet :) Ha teheted, próbáld ki a Musc de Java-jukat. Az is baráti áron van, és gyümölcsösen friss.

      Törlés
  3. Valóban sajnos itthon már nem beszerezhetőek ezek a bűbájos kis parfümök..külföldön egy-két helyen pedig szinte fillérekért árulták:(
    Szerencsére én még ki tudtam próbálni őket, és kedvenceim a fent említett Imperial O. és a Doucher de Vanille.
    Az Imperial O. nekem a megtestesült bahia-illatot jelentette, olykor jól esett tetőtől talpig Shába királynőjének "öltöznöm", viszont gyakran zavaró volt (főleg munkámból adódóan) nehéz köntöse. Ettől függetlenül isteni illat.

    VálaszTörlés
  4. Bizony, szerintem is zavaróvá tud válni egy szűk helyiségben - talán ez a legnagyobb hibája is.

    VálaszTörlés