2013. jan. 15.

Agonist - The Infidels (2009) 9.5/10

Az Agonist-ot Christine Gustafsson és Niclas Lydeen svéd designer-páros hozta létre 2008-ban, azzal a szándékkal, hogy az üvegkészítés művészetét ötvözzék az illatok világával. Az inspirációt a filmvilág szépséges, melankolikus alakjai nyújtották, úgymint Ingmar Bergman, Greta Garbo, és Karin Boye. Terveik megvalósításához a nagy múltra visszatekintő Kosta Boda üvegkészítő céget, valamint Åsa Jungnelius üvegművészt kérték fel, akik valóban különleges, és szemet gyönyörködtető  tégelyeket hoztak létre, magukat az illatokat pedig egy grasse-i társaság keverte ki, akikről azonban nem sikerült ennél többet kiderítenem. A kezdeti tervek szerint, ahhoz, hogy valaki egy Agonist parfüm tulajdonosa lehessen, meg kellett vásárolnia a 980 eurót kóstáló, egyedi tervezésű üvegek egyikét, (amelyhez természetesen hozzá tartozott az 50ml illatanyag is), a későbbiek során pedig már csak az elérhetőbb áron forgalmazott utántöltőt kellett volna rendre beszerezni. Az alapító páros ezen elképzelése azonban nem bizonyult életképesnek, és rövid idő után módosítani kellet rajta - jelenleg az igencsak költséges belépőt átugorva is meg lehet vásárolni az Agonist illatokat, értelemszerűen egy jóval egyszerűbb üvegben. Nem adták fel azonban eredeti elképzelésüket sem, tehetősebb ügyfeleik továbbra is megtalálják kedvenc illataikat az egyedi kivitelezésű, méregdrága üvegekben is.

Én a "hűségesküt" kihagyva, egy közönséges műanyag mintából próbáltam ki a The Infidels (A hűtlenek) névre keresztelt illatukat, és be kell vallanom, így is magával ragadott a luxus érzete. A parfüm egy csodálatos citrusos, gyümölcsös (szeder, alma) rózsaakkorddal nyit, amely egyszerre hordozza magában a középkor sötét romantikáját, és napjaink extravagáns csillogását. Ahogy kicsit lecsillapodik a kezdeti láz, fokozatosan púderesedni kezd a rózsa, amolyan No. 88 módra, de a fel-felsejlő jázminnak, és balzsamos jegyeknek köszönhetően itt lényegesen nőiesebb formában teszi mindezt. Ezen kívül érezni vélek még egy zamatos szeder-fekete ribizli illatot is, amelyért talán az illatpiramis davanája tehető felelőssé, és amely nagyon szépen illeszkedik a rózsához. A szívillathoz érve számomra egyre nyilvánvalóbbá válik a pacsuli jelenléte is, amely ebben a virágos, balzsamos kompozícióban az Intrigant Patchouly-t idézi fel bennem, és bizony ez sem egy kellemetlen emlék. A vaníliás, ámbrás, és bizarr módon kicsit köménymagos alappal kiegészítve ez a rózsás pacsuli egy igencsak lehengerlő, gazdag illatot eredményez, amely Mona di Orio, Andy Tauer, vagy épp Pierre Guillaume legjobbjait juttatja eszembe. Klasszikus elegancia, keleti kéjelgés, és nyugati luxus egyetlen üvegcsébe sűrítve. Ehhez már csak hab a tortán a fantasztikus hatósugár, és a 10-12 órás tartósság.

A The Infidels egy komplex, rafinált illat sok-sok apró finomsággal, és arculattal, amit az is jól érzékeltet, hogy ahány kritikát olvastam róla, annyi féle illatleírással találkoztam. Én általában a rózsát, az erdei gyümölcsöket és a pacsulit érzem a legmeghatározóbbnak, ezért elsősorban ezen jegyek szerelmeseinek ajánlom a figyelmébe, de szerintem senki nem veszíthet a kipróbálásával, mert egy igazán szép, előkelő és grandiózus parfüm. Ja, és állítólag 100%-ban természetes illat, szóval az ökó-bió érzületű személyeknek is érdekes lehet.

Illatjegyek: rózsaszín bors, sziciliai citrom, szegfűszeg, davana (Artemisia pallens), kanárifa gyanta (elemi), májusi rózsa, török rózsa, arab jázmin, egyiptomi jázmin, burmai magnólia, írisz, comore-i ylang-ylang, szomáliai mirha, opoponax, pacsuli, szantálfa, vetiver, labdanum (Cistus ladanifer), Peru balzsam, libanoni cédrus, virginiai cédrus, indiai ámbra, bourbon vanília

Kreátor(r): ismeretlen

2 megjegyzés:

  1. De jo, hogy irtal errol az illatrol!Nekem is nagyon tetszik. Elso szippantasra ez volt a kedvencem az Agonisttol, de aztan ugy hozta a sors, hogy a Black Amberrel kerultem erdemlegesen kozeli kapcsolatba, es aggasztoan el vagyok tole varazsolva. Aggasztoan.... viszont szerintem az uvegek randak. En legalabbis nem tudom ertelmezni oket. Semmikeppen nem adnek ertuk 980 €-t.
    katus, videkrol-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ez az első, és egyetlen Agonist-om, de akkor most már tudom, hogy mivel folytassam :)

      Az olcsóbb üvegek sem tetszenek? Szerintem szellemes, ahogy felgépelték rájuk az alapanyagokat :D

      Törlés