2010. jan. 5.

Comptoir Sud Pacifique – Bois de Filao (2003) 8/10

A Comptoir Sud Pacifique egy 1974-ben alakult francia niche parfüméria, illatainak legtöbbje a vanília köré összpontosul, és a nyaralók, strandolók vásárlóerejét próbálja kiaknázni. Ennek megfelelően termékeiket csúnyácska fémtubusokba rejtik, ami azonban nagyon jó szolgálatot tesz akkor, ha meg akarjuk óvni magunkat a ki-, és bepakolás után jelentkező illattócsában úszó üvegszilánkoktól.

A Bois de Filaot a St. Bartha szigetén növő filaofák (Casuarina equisetifolia) ihlették és még a cég nyaraló-mércéjével mérve is egy igencsak friss illat, tökéletes ellenszere a Karib-szigeteken uralkodó hőségnek. De ha nem is megyünk ilyen messzire nyaralni, meleget itthon is találunk és mindig jól fog esni, ha a szellő az orrunkhoz dörgöli ezt a könnyed illatot. Szerintem leginkább hófehér rövidnadrág, virágmintás ing és olajtól fénylő kockás hasfal mellé viseljük ezt a parfümöt. Strandpapucs opcionális.

A nevéből kiindulva fás illatra számítottam, de nem az lett belőle. Lehet, hogy a bőröm a ludas a dologban, de rajtam nem érződnek a fák, sokkal inkább egy különös, semmihez sem fogható savanykás, fűszeres illat bontakozik ki. A fejillatban a citrom és a bergamott mellett a papiruszfa kellene jelentkezzen, én azonban a szívillat ibolyáját és piros borsát, valamint a pacsulit vélem felfedezni. Az ibolya nem dominál, de ad egy enyhe virágos jelleget a parfümnek, amitől az egész alkotás elegánsabbá válik. Ez az egyveleg egy fantasztikus kompozíciót alkot, ami furcsa módon a savanyú uborka szagára emlékeztet, de annál sokkal frissebb és kellemesebb. A leszáradás során megjelenik a mósusz, ami kedvesebbé teszi az illatot, és itt jelentkezik a filaofa is. Erről a jegyről nem tudok sokat elmondani, mert sejtelmem sincs, hogy mit kellene éreznem (sosem szagoltam még filaofát), de amit érzek, az alapján szorgalmaznám e növény hazánkba történő betelepítését, ugyanis ez egy nagyszerű akkord. Az egyetlen problémám a parfümmel kapcsolatban a tartóssága, nem sikerült még 3-4 óránál többet kifacsarni belőle, és az alatt is bőrközelben maradt.

Bár uniszex illatként hirdetik, én nem tudom elképzelni nőkön, de lehet, hogy ez csak a képzelőerőm korlátoltságát jelzi. Próbáld ki, ha egy friss illatra vágysz, de már eleged van a mindent megtöltő, unalmas sportillatokból és valami különlegeset akarsz!
Támogatjátok a filaofa Erdélybe való behozatalát?

Illatjegyek: bergamott, citrom, papiruszfa, piros bors, ibolya, ámbra, pacsuli, mósusz, filaofa

Kreátor(r): ismeretlen

4 megjegyzés:

  1. Sikeres Blogolast!!
    Sz.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nőként is lehet viselni és szeretni ezt az illatot. Rajtam puha fás lesz, de frissessége végig megmarad, nagy nyári kedvencem.

    ...és klassz a blogod, csak így tovább! :)

    üdv, Rita

    VálaszTörlés
  3. Sejtettem, hogy ez egy erősen bőrfüggő alkotás, így el tudom képzelni, hogy rajtad egy nőiesebb oldalát mutatja :)
    Köszönöm a bíztatást és további jó olvasgatást kívánok ;)

    VálaszTörlés