2010. ápr. 27.

The Different Company – Sel de Vétiver (2006) 8/10

Miután Jean-Claude Ellena átigazolt a Hermés-hez, a The Different Company vezetését lányára, Celine Ellena-ra bízta. Hogy ez egy jó döntés volt, azt már Celine első alkotása, a Jasmin de Nuit is egyértelművé tette (nekem ez a kedvenc jázminom), a második illattal, a Sel de Vétiver-el pedig már a szakértők orrát is meghódította. 2006-ban ez volt az egyetlen parfüm, amely maximális osztályzatot (öt csillagot) kapott Chandler Burr parfümkritikustól.

Számomra a Sel de Vétiver volt a belépő a vetiveres parfümök országába, és elsőre kissé ijesztőnek tűnt ez a vidék. Amikor nekifogtam a szimatolásnak, mindössze annyit tudtam a parfümről, hogy Celine Ellena az óceánban való fürdőzés után, a bőrre rászáradó sókristályok illatát akarta a vetivergyökér illatával ötvözni, így kellemetlen meglepetésként ért a fejillatból felém áramló mentolos, füstös, gyógyszerre emlékeztető keserűség. Szerencsére azonban minden érdekel ami különleges, még akkor is ha elsőre kellemetlennek tűnik, így többszöri tesztelés és más vetiveres parfümökkel való megismerkedés után végre “megértettem” a Vetiver-Sót. Szeretni ugyan még mindig nem szeretem, de már tudom értékelni azért ami: egy különleges, eredeti alkotás, amely a vetivernek egy durvább, markánsabb oldalát mutatja be, mindenféle hígítást és megalkuvást nélkülözve. A fejillat keserűsége tulajdonképpen a füstös vetivergyökérnek és egy kevés grapefruitnak köszönhető, mindez kiegészítve egy fuvallatnyi kardamommal. A grapefruitból itt hiányzik a citrusosság és a gyümölcsös, lédús jelleg, mintha kizárólag a keserűségét keverték volna bele a parfümbe, de így sokkal egyedibb és karakteresebb lett a fejillat, úgyhogy nincs ellene kifogásom. A leszáradás során felerősödik a vetiver és megjelenik egy jódos illatú valami, amely megteremti a Sel de Vétiver sós jellegét és egy kissé “vizesebbé” is teszi a parfümöt. Emellett feltűnik egy leheletnyi írisz is a színtéren, amely magával hoz egy kevés poros púderességet, de képtelen megédesíteni vagy nőiesebbé tenni a kompozíciót. Tartóssága nem kiváló, de panaszra sem ad okot, a hatósugara viszont nekem kifejezetten rövidnek tűnik.

Ha a borok világából próbálnék párt keresni ennek a parfümnek, akkor az a legszárazabb francia vörösbor lenne, amelyet csak egy szigorú tekintetű, komoly férfi tud igazán élvezni. Épp így, a Sel de Vétiver-t sem tudom nőn elképzelni, bár hallottam már olyan elvetemült feministákról, akik pontosan ezt az ízig-vérig férfias parfümöt érezték magukénak. Ez is azt mutatja, hogy napjainkban már az összes parfüm uniszexnek számít, mint ahogy minden más tekintetben is elmosódni látszanak a nemek közti határok.

A Sel de Vétiver-t első vetiveres élményként senkinek sem ajánlom (arra szerintem a legmegfelelőbb Guerlain Vétiver-e), de haladóknak kellemes meglepetést okozhat. Szerintetek?

Illatjegyek: geránium, grapefruit, írisz, kardamom, pacsuli, vetiver

Kreátor(r): Celine Ellena

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése