2010. ápr. 17.

Diptyque – Philosykos (1996) 10/10

1961-ben, Párizsban, három fiatalember megalapította a Diptyque-et, azzal a céllal, hogy művészi kárpittal és tapétával hódítsák meg a világot. A tapéta ugyan nem működött, de valami egészen más, annál inkább. Mint láthatjuk, kezdetben semmiféle illatok nem szerepeltek a terveik között, sőt, a végzettségük (festő, színházi kellékkészítő és belsőépítész) is távol esett a parfümök világától. Ennek ellenére, 1963-ban mintegy mellékesen megjelentettek egy pár illatosított gyertyát, s innen már nem volt megállás. Napjainkban az egyik legnépszerűbb niche parfümháznak számít a Diptyque, az illatos gyertyáik pedig egyenesen a világ legjobbjai. Talán a legnépszerűbb, már-már kultikus státusnak örvendő illatuk a Philosykos, ezért én is ezzel kezdtem az ismerkedést, és nem bántam meg.

Dörzsöltetek már szét az ujjaitok között egy friss, érdes fügefa levelet? Ha igen, akkor máris tudjátok, hogy milyen a Philosykos fejillata. Nem tudom, hogy miként hozta ezt össze Olivia Giacobetti, de azt hiszem, hogy ez a legélethűbb akkord, amit valaha éreztem egy parfümben. Döbbenetes... Zöld, üde, száraz, kissé kesernyés és telve van élettel. Egy meleg nyári estén elképzelni sem tudok jobbat. A leszáradás során kissé megédesedik az illata, mintha csak a levelek között rejtőző érett füge megrepedne, és csorgatni kezdené a ragacsos, aromás levét, ugyanakkor az összhatást továbbra is a frissesség jellemzi, soha nem hatalmasodik el az illaton az édesség. Mindez köszönhetően a cédrusnak, amelynek az alkalmazása egyenesen zsenialitásra vall. Olivia Giacobetti 1994-ben már megalkotott egy fügés parfümöt, a L’Artisan Premier Figuier-jét, de abban a leszáradást cédrus helyett kókusztej uralta. Bár az is egy nagyon kellemes illat, szerintem megérte újragondolni a dolgot és létrehozni egy cédrusos változatot, mert ez maga a tökély. Pontosan a cédrusfa hűvös, fás, száraz, enyhén savanykás illata kellett ide ahhoz, hogy kiegyensúlyozza a füge édesbe hajló jellegét. Sajnos így a parfüm veszített valamicskét a tartósságából, amely már a Premier Figuier-nek sem volt erőssége, de ezért a leszáradásért megérte. Persze, néha azért bosszant, hogy csak három-négy órát tudom élvezni az illatát, de hát vannak még dolgok, amelyek rövid élvezetet okoznak és mégis szeretjük.

Bár a Philosykos mindössze a harmadik alkotása Olivia Giacobetti-nek, szerintem valami igazán maradandót sikerült létrehoznia, amely meghatározza az egész karrierjét és stílusát, s szerintem jó eséllyel pályázik arra, hogy néhány év múlva a parfümkészítés legnagyobbjai között legyen emlegetve. Ha valaki komolyan gondolja az illatvadászást, vagy csak egyszerűen szereti a füge illatát, akkor annak a Philosykos-t nem szabad kihagynia.

Illatjegyek: füge, fügefa levelek, fehér cédrus

Kreátor(r): Olivia Giacobetti

31 megjegyzés:

  1. Engem meggyoztel! A foto tokeletes, csak sajnos semmi eselyem friss erett fuget enni :(

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretem a friss, érett fügét. Az ősz során néha lehetett találni a Kauflandban, de sajnos mostanában már ott sincs. Be kell érnünk az illatával... ;)

    VálaszTörlés
  3. Igen, engem is simán meggyőztél volna ezzel az ismertetővel, ha még nem lennék meggyőzve:)
    Igaz nem ismerem Olivia Giacobetti más alkotásait(vagy ha ismerem is nem tudatosult még, h ő a kreátOrr)de úgy gondolom, h a füge, mint illat hálás annak aki üvegbe zárja, hisz még nem sikerült egy fügés illattól sem fintorognom!

    VálaszTörlés
  4. Hmmm... Tulajdonképpen a füge tényleg hálás alapanyagnak tűnik, én sem nagyon orroltam kellemetlen fügés parfümöt (még a középkategóriás Marc Jacobs fügéje sem rossz), de szerintem a Philosykos magasan kiemelkedik a mezőnyből.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik. A montale-ok mellett, amiket most próbálgatok, ez az amibe beleszerettem. Nyáron fogom szerintem használni, de még idén kipróbálom "élőben", nem csak a csuklómon. :)
    Azt hittem egy új, modern parfüm az eleje- nyerseség miatt talán, de látom 1996-os, ami meglepő. De nagyon jó.
    Hajni

    VálaszTörlés
  6. Szerintem is nagyon modernnek hat, engem is sokkolt, amikor rájöttem, hogy már 96' óta forgalomban van. A barátnőmmel közösen mi is tervezzük, hogy beszerzünk egy üvegcsével nyárra, az egyik legjobb könnyed illat, amit valaha éreztem.

    VálaszTörlés
  7. Megint megszagoltam, és biztos veszek belőle nagyot. Most hozzájutottam egy Premier Figuier mintához, és hát azt kell mondanom, hogy ez szinte egy az egyben ugyanaz, mint a Ph. Ez is nagyon-nagyon jó. Én nem vagyok ilyen "szakavatott orrú", bár érzek némi különbséget, (az elején talán a Ph. nyersebb)de leírnád mi az, ami szerinted megkülönbözteti a másiktól, és mi az amiért a Ph. Neked jobban tetszik? Vagy csak a kókusz és cédrus, a különbség? Annyira hasonlítanak.Hajni

    VálaszTörlés
  8. Szia Hajni!
    Igazad van, a Premier Figuier és a Philosykos között tényleg nem nagy a különbség, ugyanaz a parfümőr, ugyanaz a központi jegy, a különbség csak az apró részletekben fedezhető fel. Míg a Philosykos mindvégig zöld és fás, addig a Premier Figuier-ben jelen van egy könnyed, kókuszos jellegű édesség, amelynek köszönhetően szerintem egy picit nőiesebb is lett. Ezen kivül a Philosykos-nak a leszáradását említeném, amely szerintem fantasztikusan el lett találva, friss, fás és üdezöld. Ennek következtében egy kicsit jobban is szeretem, mint a Premier Figuier-t, de azért az is egy nagyszerű parfüm. Adj nekik még egy-két tesztelést és magadtól rájössz, hogy melyik a neked való ;)

    VálaszTörlés
  9. Igen, észrevettem, hogy kell neki idő és akkor felfedeztem a különbséget! Tényleg édesebb a Premier F, és zöldebb, fásabba a másik. De mindkettő tetszik! Talán egy kicsit azért jobb a Ph, mert nem lesz édes annyira, ami esetleg émelyítő lehetne valakinek. Viszont mindkettő jó.
    Írtad, hogy nem tartós a Premier, de van neki egy Extrem változata is, ami Edp, és állítólag töményebb, édesebb. Azt próbáltad már, az sem tartós? Elmegyek egy mintáért, és letesztelem. Bár nem kívánom, hogy édesebb legyen, de hátha más elemeiben mutatkozik a töménysége. Hajni

    VálaszTörlés
  10. Sajnos még nem sikerült kipróbálnom az Extreme változatot, de a leírások alapján tényleg úgy tűnik, hogy testesebb, érettebb és talán egy kicsit kókuszosabb is, mint az eredeti. Ha nem zavar a kókusz és fontos neked a tartósság, akkor valószínűleg ez lesz a jobb választás.
    Jelezz vissza, ha kipróbáltad ;)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom, és mivel már szinte koranyári a hangulat errefelé, ma muszáj volt beszereznem.
    Szimat, le kell állnom a blogod olvasásával, mert
    anyagi romlásban döntesz. :)

    VálaszTörlés
  12. Nem tudtál lelkiismeret-furdalást ébreszteni bennem. Ha ilyen jó parfümök megvásárlására ösztönözlek, akkor minden a legnagyobb rendben van :)

    VálaszTörlés
  13. Nem is úgy gondoltam. :)

    VálaszTörlés
  14. Hmmmm ez nagyon kellemes. Nem tudnám megmondani mire emlékeztet a fügén kívül (haha), de a bőrömön én határozottan kókuszosnak érzem. Nem erőteljesen, hanem gyengéd, selymes kókusz, olyan krémes az egész. Mellette meg tényleg ott van egy üde akkord végig, amitől nem lesz olyan nőies értelemben édes. Engem egy nagyon drága, csupa természetes anyagból előállított luxus testápoló vajra emlékeztet az illata, ez ugrik be róla. Vagyis inkább olyan, mintha egy krémparfüm illata lenne, amit nem fújtak, hanem a bőrbe masszíroztak. Egész üvegem nem lesz az biztos, de néha beszerzek belőle mintát az fix. :)

    VálaszTörlés
  15. Megvan, ezt a szóösszetételt kerestem rá: púderesen könnyed, légies illat. :-)

    VálaszTörlés
  16. A L'Artisan Premier Figuire-je szerintem sokkal kókuszosabb, de igazad van, itt is fel lehet fedezni egy árnyalatnyit belőle. A púderességgel viszont nem értek egyet :)

    VálaszTörlés
  17. Rajtam a leszáradása pedig határozottan olyan, kicsit édes, enyhén kókuszos babapúder. Nem vagyunk egyformák, és ebben rejlik többek között a parfümök szépsége. :-)

    VálaszTörlés
  18. Laci: kókuszos babapúder? lehet, hogy nem is Phylosykos mintám van? Nekem semmiféle púderesség nincs benne, csak és kizárólag zöld és édes füge.

    VálaszTörlés
  19. Mintába beleszagolva és frissen a bőrömön tényleg zöld és édes, de aztán nekem kókuszos púderes illat lesz belőle, nem azt érzem, amit az elején, hanem sokkal krémesebb, babásabb illatot. :) Viszont ez az első olyan illat, amit ha töményen szagolok meg nem érzem azt a nagyon erőteljes, alkoholos orrbavágást. Szerintem nincs baj a szaglásommal, inkább a bőrömmel. :) Ruhán viszont zöld, harsogó füge maradt.

    VálaszTörlés
  20. Jaj és nem akarok okoskodni, teljesen egyetértek a leírtakkal, csak azért írtam le ezt a púderességet, mert én így tapasztaltam és gondoltam érdekes lehet. Nagyon emlékeztet az illata a bőrömön egy régebbi kozmetikumra, ami olyan púderes, lágy illatú volt (egy sampon) és lehet ezért érzem bele ebbe. :-)

    VálaszTörlés
  21. A héten megyek Neroliba, kinézett mintáim: Amouage Dia Man, Molecule, Blue Amber és Diptique(az a kanócos, most nem tudom mi a neve). Bár Amouage-tól tartok, mi lesz, ha nagyon tetszeni fog? :(

    VálaszTörlés
  22. Gondolom, azóta már megjártad a Nerolit. Találtál kincseket? Beleestél a Dia csapdájába? :)

    VálaszTörlés
  23. Laci: Az a kanócos a 34 blvd Saint Germain. Mesélj róla, ha kipróbáltad, nekem is a következő mintáim közt lesz, remélem. :)

    VálaszTörlés
  24. Nem voltam még azóta sajnos, nem sikerült eljutni, pedig voltam a karácsonyi vásáron, de elvesztem az utcák között, meg annyi volt a látnivaló. :D Na mindegy, majd biztos a közeljövőben ellátogatok. Most a Myropolium van tervbe véve, amit Magor írt, érdekel az a vetyver meg pacsuli nagyon. Tiszta vetyver fanatikus lettem. Meg az Acca Kappa White Muskot is szeretném tesztelni. Ígéretesek az illatok a weboldalon.

    VálaszTörlés
  25. Nem musk, white moss. Azért nem mindegy. :)

    VálaszTörlés
  26. Sokan hasonlítják Dior Dune pour Homme-ot ehhez a fügés jellege miatt, kíváncsi lennék egy kritikára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dune pour Homme-ot nagyon régen szagoltam, és akkor is csak futólag. Nem sokra emlékszem belőle, de ha lesz rá lehetőségem, jobban meg fogom vizsgálni :)

      Törlés
  27. Jaj de szeretem a Dune-t, régóta vágyom már egy teljes üvegre, csak sose találok méltányos áron kisebb kiszerelést. Pedig roppant kellemes illat.
    Eddig még mindenkinek tetszett a diptique, mondjuk ebbe az illatba elég nehéz belekötni, annyira természetesnek és ártatlannak hat. Nekem talán már túl ártatlan. Most Montale Red Vetyver a nagy IGEN, de kifogytak az 50ml-ből. :-(

    VálaszTörlés