2010. ápr. 23.

Dolce & Gabbana – Masculine (1999) 8/10

A D&G Masculine volt az első komolyabb parfümöm és tulajdonképpen ez szította fel bennem az illatok iránti tüzet. Születésnapomra kaptam ajándékba, és bár az első pillanattól fogva szerettem, sokáig csak egy egyszerű citrusillattként tekintettem rá, nem igazán értettem, hogy mi folyik a „hátterében”. Aztán a használata során egyre inkább felkeltette az érdeklődésemet egy jegy, amely a leszáradással bújt elő és amelyet képtelen voltam beazonosítani. Mivel nagyon tetszett ez a valami, nekifogtam, hogy kinyomozzam, mi is található a parfümömben és ennek érdekében minden fellelhető információt elolvastam róla. Tulajdonképpen még ma sem tudom, hogy mi volt az a valami, (talán a fügefa?), de egy biztos: neki köszönhetem, hogy elindultam ezen az illatos úton.

Az azóta eltelt évek során több száz parfümmel ismerkedett meg az orrom, de még mindig nagyon jól esik, ha beleszippantok a Masculine-om maradvány-cseppjeibe. Bár nehéz objektiven vélekednem róla, akárhogy nézem, ez egy nagyszerű, férfias citrusillat, kellemes leszáradással és meglepően jó tartóssági mutatóval. A parfüm egy robusztus citrommal nyit, amely mellett egy kevés narancsos édesség is kivehető, szerintem ez lesz a kumquat. Ez a páros végigvonúl az egész alkotáson, mintegy a gerincét képezve, citrushoz képest hihetetlen tartósságról téve tanúbizonyságot. Egyszerre savanykás, szúrós, friss, és rendelkezik valami mélységgel, amely kiemeli a friss citrusparfümök tömegéből. A leszáradás során fokozatosan megjelenik az aromás szívillat, benne a szépen összeolvadó zöld fűszernövényekkel (kakukkfű, borsmenta, rozmaring) és a már említett ismeretlen jeggyel amely talán a fügefa lehet. Mindenesetre fás, kissé zöld és kissé hűvös, s nekem nagyon tetszik. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb szerepet kap a tölgymoha szúróssága is, amelyet csak kis mértékben ellensúlyoz a mósusz és a tonkabab melegsége. Ennek következtében, a citrom és a tölgymoha néha hajlamos túlzásba vinni a szúrósságot, amin talán egy kicsit fásabb vagy vetiveresebb alap segíthetne, de így sem rossz.

Az egész parfümre jellemző egyfajta vad, férfias faragatlanság, amely leginkább az erős, lédús citromban és a tölgymohás-mósuszos érzéki leszáradásban jelentkezik. Nem igazán tudom elképzelni ezt a parfümöt egy idős, elegáns öregúron, annál inkább egy fiatal, természetkedvelő fiún, akinek még csíszolódnia kell, de a jó alapot már megkapta. A Masculine-t is lehetne még csíszolgatni, de én így is nagyon szeretem.

Illatjegyek: kumquat, bergamott, citromfa levél, petitgrain levél, kakukkfű, borsmenta, rozmaring, fügefa, mósusz, tonkabab, vanília, vetiver, tölgymoha, tíkfa (Tectona grandis)

Kreátor(r): Max Gavary

7 megjegyzés:

  1. ahhoz képest, h mennyi pozitív jelzővel illeted, a pontozás hagy kívánnivalót maga után:P

    VálaszTörlés
  2. Mióta megvettem em tudom megunni az illatát.Pozitív visszajelzések tömtelegét gyűjtöttem be hölgyektő.Nekem Bevállt.

    VálaszTörlés
  3. Én sajnos kifogytam belőle, pedig néha nagyon jól esne egy-két fuvallatnyi.

    VálaszTörlés
  4. A D&G illatok között tényleg akad egy két egészen jó próbálkozás. A Masculine mellett az egyik régi nagy kedvenc volt a D&G Pour Homme, ami egy időben szinte "népillatnak" számított, annyi emberen lehetett érezni.. :) Az újabbak közül nekem még a The One, ami még bejön...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A D&G Pour Homme nekem nem igazán jött be, de legalább van karaktere. Manapság már ez is nagy szó :)

      Törlés
  5. Sikerült szert tennem egy 100ml-s palackra(teszter és kb.10ml hiányzik belőle),elfekvőben találtam az egyik kis parfümériában itt ahol élek.Nagyon baráti áron nekem adta az eladóhölgy(6000ft),lévén,hogy már egy megszűnt illat+utolsó darab teszter.Régen is tetszett az illata,így ennyiért vétek lett volna otthagynom.Azért nyilván teszteltem bőrömön egy napon át és szerencsém volt,mert nagyon jól működik rajtam.Kb.fél óra után nekem kömény jegy is előbukkan és utána is olvastam,van benne ilyen jegy,tehát a szimatom:) sem hagyott cserben.Egyébként a feleségemnek is köszönhetem,mert névnapi ajándék egyikének finanszírozta a parfümöt.Ne haragudjatok de ezzel el kellet dicsekednem:),baromira örülök neki!Szép ajándék...negro

    VálaszTörlés