2010. máj. 14.

Antonio Banderas – Mediterráneo (2001) 6/10

Az utóbbi néhány évben tömegjelenséggé vált, hogy minden sztárocska parfümöt jelentet meg a saját neve alatt (idén még a kivénűlt Bruce Willis is előrukkolt egy “extrém férfias” illattal), Antonio Banderas azonban már 1997 óta benne van a parfümbizniszben. Úgy tűnik, hősünk egy egész évtízeddel okosabb a többieknél... Színészi képességeivel mindenki tisztában van, szeretői képességeiről viszont lényegesen kevesebbet tudunk, valamiért mégis mindenki úgy gondol rá, mint a tökéletes latin szerető megtestesítőjére, és erre a kialakult képre játszanak rá a parfümei is, amelyek egytől egyig latinos, macsós alkotások próbálnak lenni.

A Mediterráneo nevéből könnyen kitalálható, hogy a parfüm a mediterrán partvidék friss és mégis izzóan szenvedélyes hangulatát akarja megteremteni és szerintem ez részben sikerül is neki. A fejillatban egy kesernyés, citrusos akkorddal találkozhatunk, amely nekem a grapefruitot juttatja eszembe, de az illatjegyeket elnézve, úgy tűnik, hogy a bergamott és a gyenge minőségű vetiver a felelős ezért. Ehhez kapcsolódik a fekete bors fűszeressége, de az én orrom számára ez nem a frissen őrölt fekete bors, hanem a már előre leőrőlt szintetikusnak tűnő és maró ízzel, illattal bíró borspor. Sajnos ez az akkord végigvonul a szívillaton is magával hordozva azt az erősen szintetikus, műanyagra emlékeztető szagot, amely szerintem a parfüm legnagyobb hibája, bár az kétségtelen, hogy egyedi jelleget ad az illatnak. Mellette továbbra is érezhető marad egy kevés citrusosság és a vetiver kesernyéssége, valamint megjelenik egy, a tengerre emlékeztető sós, szellős akkord is, megteremtve a mediterrán hangulatot. Bár az illatpiramis nem említi, nekem határozottan úgy tűnik, hogy a Mediterráneo-nak van egy halvány, háttérben lapuló virágos jellege is, amely a leginkább talán a jázminra emlékeztet és amely igen jót tesz a parfümnek. Nem bánnám, ha egy kicsit erősebben érződne... Annak ellenére, hogy ez egy friss parfüm, egészen tartós, a hatósugara pedig egyenesen félelmetes: néhány fújás, és biztosak lehetünk benne, hogy a környezetünkben mindenki érezni fogja.

Amiért ez a parfüm szerintem említésre méltó, az a hihetetlenül erős karaktere és egyedi jellege. Ezer közül is könnyedén felismerhető, és bár sokszor iszonyatosan szintetikusnak, már-már kellemetlennek tűnik, mégis van benne valami férfias sárm, ami magával ragad. És még egy jópont: nem érzem benne az unalmas, minden modern és friss férfiparfümben túlcsorduló Calone jegyet.

Illatjegyek: bergamott, gyömbér, fekete bors, vetiver, mósusz, ámbra

Kreátor(r): Rosendo Mateu

8 megjegyzés:

  1. Nem is gondoltam volna hogy a bors illata az erős benne:) Amit még érzek benne, a jázmin helyett, inkább valami édes illat. Vajon mi lehet? A párom szerint a sima Nivea aftershawe-el együtt Dolce Gabbanat ad:)) Na ezt fejtsd meg!:D

    VálaszTörlés
  2. Na, te aztán feladtad nekem a leckét :) Talán ha én is megszaglásznám ezt az egyveleget, lenne valami ötletem, de így teljesen tanácstalan vagyok. Ami az édes illatot illeti, az lehet az ámbra vagy a mósusz is, de én nem éreztem ki őket a többi jegy mögül. Lehet, hogy a te bőröd az édes jegyeket hangsúlyozza ki :)
    Amúgy, a fekete bors dominanciáját nem kell készpénznek venned, én úgy érzem, hogy neki köszönhető az illat furcsa, műanyagos jellege, de tulajdonképpen lehet, hogy tévedek, és esetleg egy, az illatjegyek között fel sem sorolt szintetikus anyag okozza az egészet...

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szimat!
    nagyon szimpatikus a blogod, szeretném felvenni Veled a kapcsolatot együttműködés céljából! Írnál az m.jucus@yahoo.com oldalra egy levelet, és privát email címedre elküldeném a részleteket!
    Köszi,
    Judit

    VálaszTörlés
  4. Ma próbáltam ki, nekem a '96-os FACE A FACE illat jut róla eszembe, picit kesernyés, elég öregesnek tűnik...

    Málni

    VálaszTörlés
  5. A Face a Face-et nem ismerem, de elszomorít, hogy akkor ez sem egy eredeti alkotás :)

    VálaszTörlés
  6. Szia szimat!Köszi a tippet,megszaglásztam,az én bőrömön remekül szuperál az illat,meg is kaptam a páromtól.Nekünk nagyon tetszik,szuper-férfias illat.Kösszke

    VálaszTörlés
  7. Bocsi,negro voltam.

    VálaszTörlés