2010. júl. 19.

Montale – Blue Amber (2006) 8/10

A hatalmas nyári hőség általában nem kedvez a parfümök nehézsúlyú világbajnokának, az ámbrának, de ennek ellenére néha megkívánom a kedvenc illatjegyemet és kénytelen vagyok magamra fújni belőle. Így esett ma a választásom Montale Kék Ámbrájára, amely - mint ahogy a neve is jelzi - egy könnyedebb interpretációja ennek a testes, meleg jegynek. Csodára azonban ne számítsunk, mivel a vér nem válik vízzé; sem Montale sem pedig az ámbra nem tagadja meg önmagát és az élettel teli fejjegyek mögül rövid idő után előtör a gazdag, orientális ámbratenger.

Számomra ez az illat egyáltalán nem kék, sokkal inkább mélyzöld és arany kombinációja, amelyben az aromás, enyhén citrusos jegyek képviselik a zöld színt és a vaníliás-ámbrás alap az aranyat. A bőrre való kifújást követően rögtön orrba vág a gyógynövényesnek ható fejjegy, amelynek épp csak egy fikarcnyi citrusosságot ad a bergamott és koriander párosa. Már ebben a stádiumban is jól kivehető az ámbra, amely az idő múltával csak még erősebbé válik, azonban sosem lesz túlontúl édes, vagy nyomasztó, köszönhetően egy kevés szokatlan illatú pacsulinak, amely egy könnyed motorolajasan markáns jelleget ad a parfümnek. Érdekes, hogy ezt a pacsulit csak akkor érzem, ha egészen közelről szimatolom a bőrömet, távolról csak a gyantásan édes, meleg ámbra vehető észre, egy leheletnyi vaníliával megtámogatva. Azt hiszem, hogy a bőrömön érzett illat az izgalmasabb és érdekesebb, viszont az aurája az, ami igazán kellemessé teszi a viselését. Amint azt Montale-tól megszokhattuk, a tartósság és a hatósugár miatt nem kell aggódnunk, a Blue Amber-től is legalább nyolc-tíz óra illatozásra számíthatunk és már két-három fújás is bőven elég belőle.

Ezt a parfümöt az teszi igazán különlegessé, ahogy Montale-nak a koriander és pacsuli segítségével sikerül kordában tartania az édességet, anélkül, hogy elnyomná, tönkretenné az ámbra testes, robosztus szépségét, ugyanakkor épp ez a néha motorolajra, máskor meg füstön aszalt szilvára emlékeztető jegy az ami felhőt hoz a szeretetem egére. Bár egy kiváló parfümnek tartom a Blue Amber-t, mégis közelebb áll a szívemhez a Serge Lutens féle Ambre Sultan, amely egy mélyebb, kerekebb ámbra, vagy a Parfum d’Empire száraz, férfias Ambre Russe-ja; így maradnak a langyos nyáresték, amikor az előbb említett két parfüm már túl sok lenne, de a Kék Ámbra még könnyedén viselhető, sőt, talán a legszebb arcát mutatja.

Illatjegyek: bergamott, geránium, koriander, pacsuli, vetiver, ámbra, vanília

Kreátor(r): Pierre Montale

6 megjegyzés:

  1. Az aszalt szilvas jegy es a motorolaj meg szerethetobbe tehetne szamomra ezt az ambrat, sajnos en csak egy halvany aszaltszilvara emlekezteto illatfoszlanyt erztem csak.

    Nekem az a bajom ezzel az illattal, hogy nem talalom eleg kulonlegesnek, egy atlagos testes ferfiillat ami kibontakozik.
    Talan csak nem tudom megerteni...
    De azt is be kell vallanom, hogy meg az ismerkedes sem teljes :)

    VálaszTörlés
  2. Javaslom, hogy teljesítsd ki az ismerkedést, megéri :) Nekem is csak a negyedik-ötödik próbálkozásra kezdett megnyílni és igazán tetszeni. Szerintem érdemes egyszerre több ámbrás illattal tesztelni, összehasonlítani, úgy jobban érvényesül a különlegessége, a motorolaj hatásért meg próbáld bővebben adagolni, lehetőleg melegben ;)
    Abban egyébként egyetértünk, hogy bár uniszex illat, inkább a férfias irányba mozdul el. Jó ismerkedést ;)

    VálaszTörlés
  3. Azon jár az eszem, hogy nem lehet, hogy itt a blue szó nem a kék színt jelenti, hanem hogy szomorú. Mennyivel jobban hangzana az a név, hogy szomorú ámbra. Kérdés persze, hogy ez passzol-e a parfüm hangulatával...

    VálaszTörlés
  4. Hmmm... Erre nem gondoltam, de ez a változat is elképzelhető. Bár nem érzem különösebben szomorú illatnak, szerintem alapvetően minden ámbrának van egy melankolikus hangulata, úgyhogy nem kizárt, hogy Montale szomorúnak találta. Őt kellene megkérdezni :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagyon tetszik. Nagy valószínűséggel megveszek egy nagy flakonnal :) Bár erős, nem hiszem hogy valakit zavarni fogja az illat, ahhoz szerintem túl szép. Ahogy valahol olvastam: a csendes magabiztosság és a tudás illata. Egyetértek, engem egyébként nyugtat ez a szép illat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne feledd: a szépség szubjektív :) Bár szerintem sem tartozik a Blue Amber a zavaró, tolakodó illatok közé.

      Törlés