2010. aug. 24.

Tauer Perfumes – L’Air du Desert Marocain (2005) 10/10

Andy Tauer kémikusnak indult, majd autodidakta módon parfümőrré képezte magát és 2005-ben, Zürich-ben Tauer Perfumes név alatt létrehozta saját kis niche parfümházát. Azóta az illatvilág egyik legelhivatottabb képviselője, aki mindent megtesz azért, hogy az emberek a parfümre, mint művészi alkotásra tekintsenek, és ennek érdekében elsősorban gyönyörűen megkomponált parfümeivel tesz, de emellett blogot is ír, ahol gyakran gondolatébresztő beszélgetéseket kezdeményez. Jelenleg tíz alkotásnál tart, ezek közül a L’air du Desert Marocain (Marokkói Sivatagi Szellő) a legnépszerűbb, amely egyben bevallottan a saját kedvence is.

Talán a szépséges nevének köszönhetően, már a parfümökkel való ismerkedésem kezdete óta nagyon csigázta a fantáziámat ez a parfüm, aztán amikor végre beleszippanthattam az illatmintámba, nagy volt a meglepetés. A várt könnyed, fűszeres fuvallat helyett egy tömény, füstösen goromba fergeteg süvített az orromba, nekem pedig ellenállhatatlanul mosolyognom kellett. Bár kétségtelenül egy jó illatra számítottam, azt álmomban sem gondoltam volna, hogy egy ennyire egyedi és bátor alkotással fogok találkozni, amely annyira szokatlan, hogy szinte már nem is nevezhető parfümnek, ugyanakkor mégis olyan szép, hogy igazi éke lehet egy hozzá illő férfinak. Az illat hajnala, mint már említettem, kifejezetten marcona, kesernyés, tömjénes füsttel, gyantával és egy kevés római köménnyel, melyben nyomtalanul feloldódnak az illatpiramis által beígért citrusos jegyek, akár a faggyú a cserzőkádak savában. Ez a stádium nekem Montale Aoud Cuir d’Arabie-ját juttatja eszembe, hasonlóan szigorú és intenzív, de míg ott mindvégig kitart a szigor, addig a L’Air du Desert Marocain fokozatosan megszelidül. Ahogy felkel a nap, beragyogva a sivatagot, felszáll a pára, magával ragadva a füstöt, illatozni kezdenek a sivatagot övező jázminligetek, a távolból pedig a marokkói bőrcserző műhelyek illatát hozza a szél. Az egyaránt száraz tömjénhez, bőrhöz és cédrushoz gyönyörűen illik a jázmin eleganciát sugárzó, virágos könnyedsége és a balzsamos szuhar (vagy csak egyszerűen labdanum) gyantás melegsége és bár a fejillat is élményszámba megy, azt hiszem, mégis ez a kedvenc részem. Ezt a kavalkádot követően az alapillat egyszerűnek hat, hűvös, száraz cédrus és édes, meleg ámbra tökéletes keveréke. A L’Air du Desert Marocain - az első fél órát leszámítva - nem egy orkán erősségű illat, jobbára bőrközelben marad, de a tartóssága igen jó, rajtam tíz-tizenét órát is eltart.

Azt hiszem, hogy ez nem egy egyszerű alkotás és nem is ajánlom kezdő orroknak, de aki szereti a különlegességeket és egy karizmatikus, kemény de ugyanakkor érzéki szívillattal ellátott parfümöt keres, az föltétlenül próbálja ki Andy Tauer remekművét. Én mostantól erre gyűjtök.

Illatjegyek: koriander, római kömény, petitgrain, jázmin, balzsamos szuhar (Cistus ladanifer), cédrus, vetiver, ámbra

Kreátor(r): Andy Tauer

27 megjegyzés:

  1. A tömjénes rózsát ismered?Kiváncsi volnék rá, de félek, h egy egész üveget is be kell majd szerezni belőle :))

    Különben az összes illatismertető felcsigázta a kiváncsiságom, mind jó erősen fűszerezettnek tűnik.

    VálaszTörlés
  2. Azt még elmondanám, h mióta olvasom a blogodat már nem csak egészben érzem a parfümöket... olyan mintha egy virágnak sok, más-más színű és illatú sziromlevele volna, és én mindeniket egyenként érezném :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik a szirmos hasonlatod, jól érzékelteti azt, ahogy "kinyílik" előttük egy parfüm :)
    A Tauer parfümök nekem is mind nagyon izgalmasnak tűnnek (főként az Orange Star és a Lonestar Memories), de ezidáig sajnos csak a L'Air du Desert Marocain-t sikerült tesztelnem. Remélem, hamarosan bővül a sor :)

    VálaszTörlés
  4. "...igazi éke lehet egy hozzá illő férfinek"- ez nagyon tetszik. Mintha csak egy szerelmes nőről beszélnél :)

    VálaszTörlés
  5. Erre nem is gondoltam, amikor írtam, de igazad van, egy nő is lehet "éke" a férfinak :)

    VálaszTörlés
  6. Szevasz!

    A Tauer parfümökkel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni tőled. A gyűjteményem szeretném bővíteni az általad három legjobbnak tartott (férfi) illattal. Lehetséges beszerzési forrás tekintetében is szükségem lenne a segítségedre.

    Üdvözlettel: Tóth Zoltán

    VálaszTörlés
  7. Szia Zoltán!

    Nem könnyű a kérdésed, főként mert én sem ismerem az összes Andy Tauer-t, másrészt mert egyik alkotása sem kifejezetten férfias. Nekem az Orange Star és a L'Air du Desert Marocain a kedvencem ettől a parfümháztól, de az Orange Star határozottan nőies, és a L'Air du Desert Marocain is csak uniszex. Ezért inkább a L'Air du Desert Marocain mellett a Lonestar Memories-t és a L'eau d'Epices-t ajánlom neked, mert ezek is nagyon izgalmas illatok és még egy kis férfiasság is van bennük.
    Sajnos nem próbáltam még sem a Vetiver Dance-et, sem az Incense Extreme-et, sem pedig a levendulás Reverie au Jardin-t, pedig valószínűleg ezek is férfiasabbak, mint az Orange Star, vagy a hársfás Zeta.
    A beszerzésükre szerintem a legalkalmasabb az ausliebezumduft.de, vagy Andy Tauer saját honlapja, a tauerperfumes.com. Mindkét helyen lehet mintákat is rendelni.

    Jó kisérletezést, és ha az időd engedi, örvendenék egy rövid kis eredményhirdetésnek :)

    VálaszTörlés
  8. Szevasz!
    Köszönöm a segítséged. Ha lesz lehetőségem néhány illatmintát eljutatok a részedre a közeljövőben.
    Üdv. Zoli

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen! Egyébként illatminták nélkül is szívesen segítek, amiben tudok :)

    Üdv,
    Szimat

    VálaszTörlés
  10. Így azért elegánsabb.

    VálaszTörlés
  11. Szevasz!

    Elveszett néhány adat a számítógépről (a címed is).
    Légy szíves írd meg az info@tisza-forras.hu címre.
    Üdvözlettel: Tóth Zoltán

    VálaszTörlés
  12. Szevasz!

    Feladva! Napokban sanszos hogy oda ér.

    Üdv. Tóth Zoltán

    VálaszTörlés
  13. Szia!

    Néhány napja megérkezett a csomag, de csak most találtam rá időt, hogy megköszönjem. Szóval, köszönöm szépen, nagyon örvendtem neki :) Még egyiket sem próbáltam eddig, de már többükre is régóta kíváncsi vagyok, úgyhogy nagyon jól jöttek. Remélem idővel majd írni is sikerül róluk.

    Minden jót!
    Szimat

    VálaszTörlés
  14. Harmadikként sikerült kipróbálnom ezt az illatot is a Tauerek közül, fantasztikusan zseniális ez a hapsi :) Ez (nekem) inkább férfiillat, de csak annyira, hogy talán jobban érvényesülne a szépsége egy karakteres pasin, mint rajtam.
    Félelmetes egyébként, hogy az alapillata tényleg testvér mindegyik Tauernek, de már olyan otthonos, hogy örülök, mikor megérzem.
    Nemsokára jön majd a tömjénes rózsa, a fűszeres víz, meg a Réverie, és talán kipróbálom az Orange Star-t is, bár eddig a narancsvirág nem tartozott a kedvenceim közé. Viszont annyi élményt kapok a Tauerektől, hogy kár volna kihagyni egy ilyen apróság miatt.
    Na, majd mesélek, ha lesznek új illatkáim.

    VálaszTörlés
  15. Az Orange Star zseniális, semmiképp ne hagyd ki! A Réverie-t és az Incense Rose-t még nem próbáltam, úgyhogy fokozott kíváncsisággal várom a beszámolódat :)

    VálaszTörlés
  16. Közel egy hete fejtegetem ezt az illatot. Én is talán azóta vágytam megismerni, amióta csak hallottam róla. Úgy képzeltem, hogy majd ez lesz AZ a parfüm, ami végre feleslegessé teszi a többit, mert annyira kifejez engem. Tudom - naivitás, és megmagyarázhatatlan, csak egy érzet volt. Nos, úgy tűnik, hogy tévedtem. Kereshetek tovább. Nekem nem füstös, inkább "poros" érzetem van az illat első fázisával kapcsolatban- Elsősorban köményt érzek, de valamilyen különös tónusú, szálkás, száraz fűszercsomagból kikandikáló köményt. Egyértelműen férfi-illatról beszélhetünk ekkor. (Megjegyzem én szeretem az elsősorban férfiaknak preferált illatokat, és gyakran viselem is a férjem illatait, csodásak tudnak lenni rajtam!) A Declaration jutott eszembe valamilyen okból a L'Air du D.M. kapcsán. Aztán úgy fél óra múlva felkönnyül ez a poros, fűszeres kezdet, bírkózni kezd a kömény a virágokkal, de végig a markában tartja a gyeplőt. Kicsit körbe topog számomra ekkor a történet, mintha nem merte volna Mr Tauer átengedni az irányítást a virágoknak. Van valami tanácstalanság a kompozícióban. És kb 2 óra múlva kezdődik az isteni alkonya a parfümnek. Beédesedik, az ámbra, és az én orrom szerint elsősorban inkább vetiver mint a cédrus kezdenek dominálni. Ha ez a leszáradás uralná végig az illatot, és kicsit, csak egy kicsit erősebb lenne, akkor azt mondanám : IGEN! Megtaláltam.
    Egyébként nagyon jó illat. És elsősorban azért, mert nem ismer kompromisszumot. Az összetevőket nem akarja feltétlenül egysíkúan a legjobb arcukat mutatva láttatni, nincsen benne biztonsági körös megoldás, vagy tutira sikert hozó fordulat. Azt érzem, hogy ez az illat olyan, amilyennek Andy Tauer akarta hogy legyen. És passz.
    Hogy hordanám e? Parfümként hétköznapokon - nem. De ha lesz szabad napom, és kellő mentális nyugalmam, akkor csak az élmény kedvéért elbíbelődnék vele egy napon keresztül.
    Eddig öt illatot ismerek Andy Tauertől. Egyik sem lesz nagyüveges, de valóban nagyon magas színvonalon űzi a hobbiját!
    Katus voltam vidékről-----

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kis leírás :) Azt hiszem, nem sokan vannak rajtad kívül, akik erősebbnek, töményebbnek szeretnék a L'Air du Desert Marocain illatát :D

      Próbáltad Tauer-től az Auburn-t? Lehet, hogy az lesz majd a te illatod. Esetleg a Lonestar Memories...?

      Törlés
  17. Na, most elolvastam, amit a Lonestar M.-ról írtál.
    Először is - elnézést kérek, nem akartam epigonkodni, látom, hogy te is méltattad Andy Tauer "kompromisszumképtelenségét".. :) Büszke vagyok magamra, hogy egy nálamnál sokkal gyakorlottabb Szimat is hasonló benyomásokra jutott vele kapcsolatban.
    Na és az illat - háááát el se tudom képzelni. Brutálisan hangzik. Vagyok -é ennyire bevállalós? Végül is a Bvlgari Black gumiszagát szeretem, csak kicsit uncsivá válik idővel. És az Al Oudh-ot is tömény lószarszagként definiáltam eleinte, aztán jött a zsigeri megkívánás.....
    Az Auburn-t viszont kinéztem magamnak. Azt biztosan kipróbálom.
    Most olvastam, hogy A. T. kreált egy klasszikus, vintage feelinges illatot Miriam néven. Nagyon-nagyon sok pozitív dolgot olvastam róla, bár a Chanel No.5-hoz mérik, ami nekem nem világom..... Vagy szégyentelenül le vagyok maradva, és ez már régi infó?
    Katus voltam vidékről------

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Lonestar Memories tényleg brutális, de szerintem megér egy próbát :)

      Miriam-ról hallottam már ezt-azt, de még nem volt lehetőségem kipróbálni. A No.5, és társai nem az én műfajom, ezért olyan nagyon nem is igyekeztem, de azért előbb-utóbb csak nekiveselkedem.

      Törlés
    2. Kedves Katus!
      Andy Tauer készít illatot a Tableau de Parfums néven létező cégnek. Eddig a Loretta, Miriam és a Dark Passage kerültek limitáltan forgalomba, viszont még lesz az Ingrig és talán később mások. Nekem olyan nagy mázlim volt, hogy nyertem egy 7ml-s Dark Passage-ot a Perfum Shrine-től.(ez egy nagyon jó blog, ahol sok nyereményjáték van). Maga a parfüm egy testes, pacsulis, csokis, íriszes illat, hasonlít Lutens Borneo 1834-éhez. Nekem nagyon bejön, de persze nagyon-nagyon ritkán használom, mivel már nem is kapható.

      Törlés
    3. Óóóóó - máááázlista!!!! :)
      Én is szeretnék egyszer nyerni parfümöt!
      Pláne Tauert, pláne limitáltat!
      Egyébként egyszerűen nem értem, hogy miért szüntetnek be olyan illatokat, amik marha jók, vagy hogy miért limitálják őket. Mi értelme van ennek?
      Hol van a Chanel Cuir de Russie-ja, vagy a Hermes Doblis-a, vagy a Black Cashmere Donna Karan-tól, vagy a Vetiver pour elle a Guerlain-től, hogy "ifjabbakat" is említsek. Nem hiszem el, hogy ezek anyagi bukták lettek volna az adott márkának. Vagy tévednék....?
      Katus voltam még mindig vidékről-------

      Törlés
    4. Köszi!
      Tauer azért készít limitáltan illatokat (ezt ő maga meséli el a blogján), mert azok nem tartoznak az IFRA szabályai alá, azt tesz bele, amit csak szeretne... mmmmmm :)
      A többi kérdésre sajnos nem tudom a választ.

      Törlés
  18. TimeaZsofia: Eddig nem is dicsekedtél a nyereményeddel, pedig nem kis dolog :) A sorozat többi darabját ismered? Érdemes kipróbálni őket?

    Katus vidékről: Engem is nagyon bosszantanak a beszüntetések, és reformulálások, de sajnos minden mögött a pénz áll. A régi, minőségi parfümöket nehezebb, költségesebb előállítani, és a forgalmuk sem olyan nagy, ezért teszik lapátra őket.
    Egyébként a Cuir de Russie tudtommal még kapható ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Csak ezt az egyet ismerem a limitáltak közül, de azt hiszem, hozzá lehet most már jutni mintákhoz a Tableau de Parfums oldalán, gyűjtögetek....

      Törlés
    2. Na, most megnéztem az ALZD-ot, ottan lehet kapni mintát 8 euro-ért a Miriamból és a Lorettából is. Ez az utóbbi számomra izgalmasabbnak tűnik: van benne bőr, meg tubarózsa, meg más nagyon csigázó dolog (pacsuli, ámbra, fahéj, jázmin, narancsvirág, szilva). Orientális fűszeres illatként írják le, ami a 70-es, 80-as éveket idézi . (?)
      Katus voltam vidékről -------

      Törlés
    3. Az illatjegyek alapján akár egy modern Opium is lehet ;)

      Törlés