2010. nov. 6.

Guerlain – Shalimar (1921/1925) 8.5/10

Ma egy kimerítő vásárlási hadjárat után sikerült beugranom néhány percre egy Sephorába, hogy egy-két illatkölteménnyel kizökkentsem magam a szellemi fáradtságból. Miután barátnőmmel együtt komótosan végigcammogtunk a polcok között és néhány parfümöt papírcsíkon is teszteltünk, megállapítottam, hogy az újonnan megjelent alkotások közül egy sem tűnik különösebben izgalmasnak, így végűl egy igazi klasszikust, a Guerlain Shalimar-ját fújtam a kézfejemre egy kis illatélményért. Ennek az ikonikus parfümnek az elkészítésében Jacques Guerlain-t egy indiai mogul, Sáh Dzsahán (Shah Jahan) története ihlette, aki - miután hőn szeretett felesége, Mumtaz Mahal belehalt tizennegyedik gyermekük szűlésébe - szerelme jeléül megépítette a világ egyik legszebb és leghíresebb mauzóleumát, a Tádzs Mahalt (Taj Mahal). A Shalimar a nevét egyébként a szintén Sáh Dzsahán által építtetett, Pakisztánban található Shalimar Kert után kapta; jelentése: A Szerelem Temploma.

Engem lenyűgözött ez a történet a Shalimar hátterében és ennek ismeretében egy kicsit másképp is szagolgatom a kézfejemet, de ez a parfüm mindenféle történet nélkül is megállja a helyét; tényleg egy igazi klasszikus, amelynek az eltelt nyolcvanegynéhány év sem tudott sokat ártani. Persze átesett jó néhány reformuláláson meg ráncfelvarráson, többek között eltüntették belőle az állati eredetű civetet, meg a guaiakolból szintetizált vanilint is lecserélték, de még mindig magán hordozza egy igazi orientális nagyágyú kézjegyeit. Az általam tesztelt EdP változatból teljesen hiányoztak a citrusos jegyek, talán csak egy kesernyés bergamott akkord érződött füstös és édes jegyekkel kiegészítve. Nem tudom, hogy melyik jegy okozhatta ezt a füstösséget, de meglepően erős és a felkészületlen orrot akár el is ijesztheti, de szerintem nagy hiba lenne feladni az ismerkedést. Tíz-húsz perc elteltével ugyanis lecsendesedik a füst és megszólalnak a szívillat orientális húrjai, melyek közül elsősorban a krémes vanília, a tonkabab kumarinja, az édeskés opoponax és a mélységet adó ámbra tűnik ki a leginkább. Persze nem lenne tökéletes a kép egy kevés virág, némi púderes írisz, egy kis száraz fásságot biztosító vetiver, na meg a fejillatból hátramaradt könnyed, de sötét füstösség nélkül, így Jacques Guerlain azokat is beépítette a kompozícióba. A legenda egyébként úgy szól, hogy a Shalimar az abban az időben rendkívűl népszerű Guerlain parfüm, a Jicky vaníliával való túladagolásából született, de feltételezem, hogy ennél azért összetettebb volt az alkotói folyamat. Ami a Shalimar tartósságát illeti, én hat-hét órát kaptam tőle, a hatósugara meg egészen szuper: jól érezhetően körüllebeg, de sosem éreztem tolakodónak.

Végezetül elmondanám egy bánatomat: szinte képtelenség hozzajutni egy régi évjáratú Shalimar-hoz, amely még tartalmazza az állatias, erotizáló civetet és az egyéb, azóta “kifelejtett” anyagokat, pedig nagyon kiváncsi lennék rá. Nem mintha nem találnám a Shalimar-t így is egy szép, fennkölt és romantikus illatnak,de biztos vagyok benne, hogy az eredeti még ennél is sokkal különb volt. Nektek volt szerencsétek hozzá?

Illatjegyek: citrom, bergamott, mandarin, jázmin, májusi rózsa (Rosa majalis), vaníliavirág, vetiver, benzoén, szantálfa, tonkabab, vanília, írisz, civet, opoponax (édes mirha), bőr, Peru-balzsam, ámbra

Kreátor(r): Jacques Guerlain

29 megjegyzés:

  1. Szégyen ide vagy oda, A Shalimar nekem eddig kimaradt...lehet, hogy azért, mert a közeli parfümériában nem tartanak? Tudom, nem mentség...:)
    Miért hittem én azt, hogy ez egy fahéjas fűszerbomba, mint pl a Opium...nem is értem. Személy szerint imádom a szantált, bergamot, opoponax és írisz nagy kedvencem, szóval muszáj lesz kipróbálnom.
    Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  2. Örvendek, hogy felkeltettem az érdeklődésedet :) Egyébként a Shalimar-ról alkotott véleményed szerintem azon fog múlni, hogy milyen viszonyban vagy a vaníliával és azzal a bizonyos füstös jeggyel. Jelezz vissza, ha tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Csak 8.5? Én még a mai verziónak is simán bemondanám a 10-et (pedig nem szeretem a vaníliát), igaz, csak az edp-nek. Az edt jóindulattal is csak max. 6, a Light és társai pedig egyenesen botrányosak. Az edp-ben egyébként nem egyszerűen füstösséget érzek, hanem konkrétan füstölt sonkát - bizarr gyönyörűség!:)
    A.

    VálaszTörlés
  4. Én nem érzem a füstösségét annyira gourmandnak, mint te, de a "bizarr gyönyörűséggel" egyet tudok érteni :) A fiókaillatokra meg szerintem sincs szükség...

    VálaszTörlés
  5. Kedves Szimat és a blog böngészői!
    Ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi oldalt:
    http://theperfumedcourt.com/
    Itt szinte a valaha készült összues parfümöt meg lehet rendelni 0,5ml-től 30ml-is kiszerelésig! Garantáltan eredeti, én már kipróbáltam Chanel cuir de russi-át- elképesztő tartalmas és kifinomult, mára már letünt illatkategória-, Balenciaga pour Homme-át-Jelenleg az abszolút top illat a gyüjteményemben, koriander, méz pacsuli, egy tüzes-mézes-földes vadállat!
    Itt megdalálhatók az "old formula"-ák igaz kicsit drágábban, de hát máshol beszerezhetetlenek!
    Sajnos Chanel Bois Noir-ja itt sincs :(((

    VálaszTörlés
  6. Kedves Csaba!
    Én is felfedeztem már a theperfumedcourt.com-ot és érdekes módon én is általuk tettem szert a Cuir de Russie illatmintámra :) Ami a Shalimar-t illeti, tényleg megtalálható náluk a vintage formula is, ráadásul parfüm koncentrációban, de az 1 ml-ért kért 18$ egy kicsit meredek nekem. Viszont a Balenciaga pour Homme leírésod nagyon jól hangzik, lehet, hogy ki kell próbálnom.
    Köszi a tippet ;)

    VálaszTörlés
  7. Nekem is van a fenséges Shalimarból, és nagy becsben tartom. Különleges illat, különleges napokra:)
    A Mahora-t ismered? nna az nagy szerelmem, nagyon garbós, kandallós, melengetős illat, szuper.

    VálaszTörlés
  8. A Mahora-hoz sajnos még nem volt szerencsém, és lehet, hogy már nem is lesz; úgy tűnik, leállították a termelését. Neked hol sikerült rátalálni? Szivesen megillatolnám...

    VálaszTörlés
  9. ez itt a reklám helye lesz, de az Interparfümben vettem:) hátha még van, "lent az utolsó polcon", mert a kincsek sokszor ott találhatóak meg:-)
    ünnepi illat, nem mindennapi.
    küldök egy kedvenc linket:)
    www.fragrantica.com/perfume/Guerlain/Mahora-2660.html

    VálaszTörlés
  10. Köszi a tippet :)
    Megnéztem a linket is, az ott leírtak alapján azonban úgy tűnik, hogy a Mahora nem lenne a kedvencem. Általában nem rajongok a nagy, édes virágcsokrokért, de azért mégis csak jó lenne kipróbálni, biztos nem egy szokványos, hétköznapi alkotás.

    VálaszTörlés
  11. Igen, ha lesz alkalmad mindenképpen próbáljad ki, egy szimatot megér:)

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok. Mennyibe kerül egy 50 ml-es és egy 100 ml-es Shalimar parfüm?:$ Boltba venném. :)
    Köszi a választ előre is!:)

    VálaszTörlés
  13. Bolti árakat sajnos nem tudok mondani, de interneten 10.000 Ft körül van a 30ml és kb. 16.000 a 75ml. Boltban szerintem ennél 20-25 százalékkal kerülhet többe.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm szépen a gyors választ!:)

    VálaszTörlés
  15. Pont ma sikerült beszereznem egy 90ml-es edt-t, fantasztikus: 10.500,-ft-os áron. Amikor az alapjegyekhez ér az illat, egyszerűen ellenállhatatlan! :) Délután 3-kor fújtam magamra...most este 10 múlt, s még mindig gyönyörködöm a meleg, érzéki alapjegyekben.

    VálaszTörlés
  16. Ma kaptam születésnapomra egy 30ml-s EDP-t, nagyon szép és irtó finom! Imádom és szerencsére a barátomnak is nagyon tetszik! Egyre kíváncsibb lennék még jó pár régi Guerlain-re, de nagyon nehéz mintához jutni, vagy akár találni Magyarországon olyan helyet, ahol meg lehet szagolni :(

    VálaszTörlés
  17. Boldog Születésnapot kívánok, és gratulálok az ajándékodhoz. Jó ízlésre vall :) Régi Guerlain-eket sajnos tényleg nehéz beszerezni, de szerintem megéri az utánajárást. A L'Heue Bleue-t különösen ajánlom figyelmedbe.

    VálaszTörlés
  18. Igen, én is főleg azt szeretném kipróbálni, már csak a Te kritikád hatására is! :)
    Köszönöm szépen a jókívánságot, és képzeld, már van egy másik ajándékom, amit a barátomtól kaptam: egy 50 ml-es Black Aoud! Madarat lehet velem fogatni, nagyon régóta vágytam rá!

    VálaszTörlés
  19. Jó kis születésnapod volt :) Az enyémre sajnos még sokat kell várni, pedig nem bánnék egy No.88-at :)

    VálaszTörlés
  20. Szia!!

    Tetszik, ahogy egy parfümről beszélsz.....szinte éreztem az illatát!!! A Valentino féle parfümöket nem láttam a blogon, kíváncsi lennék arról mi a véleményed!! További jó szimatolást.

    VálaszTörlés
  21. Elnézést az elmaradt válaszért. Valentino parfümeivel sajnos soha nem mélyült el a viszonyom, ezért nem írtam róluk. Talán majd a jövőben...

    VálaszTörlés
  22. Szia!

    Kíváncsi lennék, hogy Molinard Habanitájáról mi a véleményed ha már a régi klasszikusokról esett szó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még csak egyszer-kétszer teszteltem, kicsit sok volt nekem az édességből. Talán majd írok róla...

      Törlés
  23. Hm, nem próbáltad még a pure parfum változatát? Ilyen üvegben érkezik: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTenwvu5DhiDkA-l93_9r49eX7fW1fDgBIRIayxjVs6gazw5JrUlA&t=1

    VálaszTörlés
  24. Fantasztikus a Shalimar! A feleségemnek vettem egy üveggel (30 ml, EDP). Először megijedt tőle, néhány perc múlva viszont elbűvölte az illat. Jelesebb alkalmakkor viseli, minden más napra marad a Chanel Mademoiselle.

    VálaszTörlés
  25. Még egy kis kiegészítés;a Vaklármában is fontos szerepe van:)

    VálaszTörlés
  26. Kedves Blogozók! Kérdésem lenne nekem annó volt egy kék kupakos Shalimar parfűmöm anno értem ez alatt 1996 ot. Költözés közben eltűnt el keveredett nem találtam meg többé de az orrom őrzi azt a mesés semmihez nem hasonlítható illat költeményt!! Magas lapos üveg volt és kék kupakja! Melyik modern változata lehet annak az illatnak?? Tudja valaki?? Segítsetek újra megtalálni!! Nagyon sötét színű volt a parfűm n szpkványos majdhogynem olajos isteni volt!!! Anno az illatomról tudták hogy én léptem be az ajtón meg se kellett szólalnom beszélt az illat ♥️👍

    VálaszTörlés