2010. dec. 13.

Top 10 Téli Illat - 2010

A rettenetes hideg ugyan még nem rontott ránk, de már túl vagyunk az első szánkózáson, meg az első hógolyó-csatákon is, úgyhogy lassan itt az ideje áttérni a lélekmelengető, orientális, esetleg gourmand parfümökre, amelyek vidáman ellenállnak a csípős szélnek, és boldogan olvasztják meg a bőrünkön landoló legnagyobb hópelyheket is. Ugyanakkor a Karácsony is a nyakunkban liheg már és egy jól eltalált parfüm igazán szép ajándék tud lenni, ezért elétek tárom az én tíz téli illatomat, hátha megihletek vele valakit.

Boucheron – Jaïpur Homme: Egy régi szerelem, amelynek tökéletesen megkomponált fűszeres, vaníliás illatfelhője minden viseléskor szinte ünnepi hangulatot csempész a napomba. Elegáns, kifinomult és mégis mély parfüm, bődületesen jó tartóssággal és hatósugárral.

Parfumerie Generale – Aomassai No. 10: Kissé füstös, pörkölt dió, és lágy, tejes karamell ínycsiklandó keveréke, amely egy tömjénes, fás alappá szárad le. Ezzel a zseniális gourmand illattal Pierre Guillaume, a Parfumerie Generale orra újfent bebizonyította, hogy érdemes odafigyelni rá.

Serge Lutens – Ambre Sultan: Serge Lutens az orientális parfümök nagymestere, az ámbra pedig az egyik legmelegebb, leginkább orientális hangulatú illatjegy, így nem csoda, hogy a kettejük vérfertőző viszonyából egy igazi remekmű született. Az Ambre Sultan sűrű, sötét, gyantás és édes akár a lépesméz, s olyan vad erőt áraszt magából, akár egy medve.

L’Artisan Parfumeur – Tea for Two: Hazatérve a ropogósra fagyott havon tett sétából, nem is kivánhatunk jobbat, mint egy nagy csésze forró, füstös és édes teát, amely újra megindítja ereinkben a keringést. A Tea for Two épp egy ilyen teának a melegét adja vissza, annyi különbséggel, hogy itt finom fűszerek is lapulnak az üveg alján.

Etro – Messe de Minuit: Az Éjféli Miséről mindent elárul a neve. Akár egy régi katolikus templom, rideg, sötét, és szomorú, s a roskadozó tartógerendáiból édes tömjén illata árad. Egy gyönyörű, meditatív alkotás, de nem biztos, hogy jobb kedvünk lesz a viselésétől.

Thierry Mugler – A*Men: Az Angel férfi párja, amely a humoros A*Men nevet kapta a keresztségben, egy nagyon jó parfüm. Keserű csoki, pacsuli, karamell és kávé izgalmas, kreatív és meglepő módon kifejezetten férfias elegye, a hatósugara meg akkorára sikeredett, hogy egyszerűen nem lehet nem észrevenni.

L’Artisan Parfumeur – Dzing: Olivia Giacobetti eme korai remekműve egy kis, üvegbe zárt csoda. Annyira szokatlan és furcsa illat, hogy ezzel még a niche parfümök közül is kilóg, ráadásul elsőre nem is tűnik kellemesnek, de valamiért mindig mosolyt csal az arcomra. Azt hiszem, kénytelen leszek beszerezni egy egész üveggel…

Montale - Red Aoud: Pierre Montale méltán világhírű aoud sorozatának talán a legfinomabb darabja. Ezúttal a félemetes, sötét aoud-ot csokis-vaníliás süti illatával és egy kevés édes rózsával társította, az eredmény pedig egy arab cukrászdát megszégyenítő csodálatos aroma.

Diptyque – Eau Lente: A sok nehéztűzér között egy kevésbé súlyos alkotás, amely azonban nem kevésbé nagyszerű. A szokatlan, de kiváló szegfűszeges nyitány után puha narancsba és balzsamos mirhába torkolló illatköltemény, a Diptyque egyik legjobbja.

Serge Lutens – Fumerie Turque: Egy füstös, gyümölcsös, dohányos illatorgia, amelyet Lutens-ék a tőlük megszokott mézes, ámbrás alappal öntöttek nyakon. Karakteres, kemény és mégis végtelenül kényelmes parfüm, egy igazi “must try”.

Végezetül, ajánlom figyelmetekbe az Illatoskertet és a Parfümblogot, a lányok is fellebbentették a fátylat a kedvenc téli illataikról. Ja, és semmiképp ne felejtsétek el megírni, hogy Ti mivel illatosítjátok magatokat a hidegben!

24 megjegyzés:

  1. Örülök a Tea for Two-nak a listádon, nekem is ott volt a kedvencek között ősszel.
    Az Etro Messe de Minuit kifejezetten felkeltette az érdeklődésemet. Be kell szereznem egy mintát. :)

    VálaszTörlés
  2. Csak bátorítani tudlak :) Nekem igazi élmény volt a tesztelése és néha az egész üvegen is elgondolkodom.

    VálaszTörlés
  3. a Tea for Two nekem is nagyon tetszik:)
    Az A*Men rajongással pedig teljes mértékben egyetértek! (nekem a női Angel is tetszik:)

    VálaszTörlés
  4. :) Imádom a télnek ezt az időszakát, hatalmas hópelyhek landolnak a nyakamon, puha hóban tapsikolok és ötpercenként elfog a vágy, h a mellettem lévő emberke nyakába is palljak a kesztyűmön állomásozó hópehely kavalkádból :P Ja, és folyamatosan az az érzésem, h fölöslegesen tettem arcpirosítót :))

    Ha a Fumerie Turque-öt kicserélem a Chergui-ra, akko igen igen tetszetőssé válik a listád ;)
    Gratula!

    VálaszTörlés
  5. olyan téli parfüm tetszene nekem, amelyről ilyen fotó jut eszembe....a te listád alapján vmi egészen mást tudok elképzelni
    létezik "fagyos" téli illat?:)

    VálaszTörlés
  6. Parfümblog: nekem is tetszik az Angel, ha női listát írtam volna, simán rajta lenne :) Szerintem az A*Men-nel közösen minden idők egyik legjobb parfüm-párosát alkotják.

    VálaszTörlés
  7. Illatvirág: Nagyon szépen leírtad, hogy mit jelent számodra a tél :)
    A Chergui tényleg megállná a helyét bármelyik téli top 10-ben, egy csupa szirup édességbomba, igazi Lutens stílusban, nekem azonban egy picit nőiesnek hat, ezért preferáltam helyette más Lutens-eket.

    VálaszTörlés
  8. Lolita: Jó kis kérdés :) Fagyos levegőjű illatok vannak, én például a Parfum d'Empire Iskander-ét, vagy a Kenzo Air-t is annak érzem, meg tulajdonképpen bármit amiben sok a menta/mentol, de nem hiszem, hogy ilyeneket szeretnék viselni a hidegben.
    Igazán fagyos női illatot most nem is tudok mondani, de majd utána nézek ;)

    VálaszTörlés
  9. Én mos télen az YSL Opium-ban illatozom, nagyon szeretem.:)

    VálaszTörlés
  10. Óóóó, az Opium-ot én is nagyon szeretem, kár, hogy minden jel szerint az utolsókat rugja. Azt hiszem, nem ártana beszerezni egy üveggel, amíg még megtalálható...

    VálaszTörlés
  11. hali, itt is csinálhatnátok egy téli játékot, pl. kis illatmintákért!:)

    VálaszTörlés
  12. Az ötlet nem rossz, már én is gondoltam rá, csupán egy aprócska probléma áll az útjában: nekem csak alaposan elhasznált illatmintáim vannak... :))
    Talán majd kitalálok valami mást ;)

    VálaszTörlés
  13. ooooo, neee, ez egy remek illat. ki vonják a forgalomból? pedig nem egy matróna illat.:)

    VálaszTörlés
  14. Hello! :) Tegnap végre megtámadtam egy Douglast és egy Marionnaudot és tesztelgettem. Boucheron Jaipurt kivonták a forgalomból, nálunk már nem kapható. Azt hittem megpukkadok, mikor az eladó előadta, hogyan kellett visszaküldeniük a készleteket belőle. Szóval külfüldön lehet találni parfümériákban, de nálunk nem...Marad a vakrendelés :)Dreamert megillatoltam, tényleg várni kell vele mert az elején kifejezettem irritált, aztán kellemes lett, ismerősömnek viszont nagyon nem jött be :( Tényleg ezek a divatház illatok nagyon egysíkúak, mészkáltam a mintákkal, de egyik sem tetszett. Kikötöttem a Prada elött, Vetyver meg Ambra füstölő illatú volt rajtam, az Infusion Homme meg valami egészen érdekes szappan, valami erős azonosíthatatlan felhanggal. 14ezret biztos nem adnék érte :) Legjobb a Burberry London volt, nagyon kifinomult illat szerintem. Summa summarum maradnak az eddig megszerzett illataim, így is van szép gyűjteményem :D Utolsó illatom: Antonio Banderas: Blue Seduction. Antonio Puig készítette, 2250Ft-ot fizettem érte akcióban DM-nél. Dettó, mint a 14ezres Versace Eau Fraiche, csak nem annyira fagyosan hűvös, inkább lágy és krémes, beültem kocsiba egyből kérdezték mi ez a jó illat, nagyon kellemes. :) Ennél több nekem nem kell. Kicsit hosszúra sikerültem, bocsi, de tényleg igazad volt Szimat, nagyon ritka az igazán jó illat a parfümériákban :)

    VálaszTörlés
  15. Nálam rendszerint fejfájással végződnek az ilyen parfümériás illatvadászatok, majdnem mindenik illat nehéz, szintetikus alappal büszkélkedik :p
    Az is lehet, h csak túlérzékeny vagyok, és elfogult a niche illatokkal, de egyre ritkábban kívánom meg az ilyen illatkörútakat :(

    VálaszTörlés
  16. Ursus: egészen pontosan nem kivonják a forgalomból, hanem nekem úgy tűnik, hogy fokozatosan helyettesíteni fogják a Belle d'Opium nevű illattal, amely az eredetinek egy elpuhított, kiüresített változata. Bosszantó...

    VálaszTörlés
  17. R. Laci: Nagyon megijesztettél a Jaipur-os híreiddel, remélem nem akarják teljesen kivonni a forgalomból, csupán a Douglas-ból tűnt el. Ha mégsem, akkor sürgősen be kell szereznem egy tartalék üveget a nehezebb időkre.
    Egyébként teljes mértékben egyetértek Illatvirággal, a nagy bevásárlóközponti parfümök egyre mesterkéltebbek, egyre szintetikusabbak és nem igazán képesek meglepni az embert, inkább csak a régi nagyágyúk, veteránok között érdemes keresgélni. Ha meg igazán izgalmas és jó parfümöket keresel, akkor nézz szét a niche-k között, egészen más világ ;)

    VálaszTörlés
  18. Sajnos nem csak Douglasból akarják kivonni, de ott se volt és Marionnaudban sem. Ha minden kötél szakad illatfelhőtől rendelek 100ml 9900Ft, ott legalább még van :) Amúgy a parfüm az egyetlen, amire nem sikerült még alternatívát találnom, áttértem a tiszta termékek használatára, mostani illataimban is van káros illatanyag úgy láttam :( Eugenol, Linalool stb. Sajnos most bele vagyok bolondulva ezen összetevős illatba, ma is ezt használtam, annyira jó. :( Nicheből a fügés Diptique-et szeretném nagyon megillatolni, annyira kiváncsi vagyok rá. Azzal tavasz, nyár ki lenne pipálva. Őszre, télre meg valami nagyon különleges, nem nagyon édes illat kellene. Olvastam házi parfüm recepteket, nektek nincs ilyenetek, vagy nem szoktatok kísérletezni (jojobaolaj+illóolajok)? Sajna elindulni nem olyan olcsó és sokat kell próbálgatni, de ha sikerülne a tökéletes koktélt összekevernem bye bye szintetikumok :) Csak tudnám milyen illóolajokkal próbálkozzak. Bergamott az tuti játszik és jázmin meg szantálfa :) Levendulát is nagyon szeretem. Mondjuk biztos van olyan ami nem passzol össze. De jó lenne, ha Zólyomi Zsolt kiokosítana pár dologban :) Úgy irigylem azokat, akik illatokkal dolgoznak művészi szinten :( Mostantól Laci leszek R. Laci helyett, meguntam ezt a nevet :)

    VálaszTörlés
  19. Rendben Laci, tudomásul vettem a névválasztást :)
    Ha teljesen természetes, orgnikus parfümöt szerenél, akkor azon lehet segíteni: a L'Artisan Parfumeur-nek két ilyen parfüme is megtalálható Magyarországon, a Jatamansi (szerintem nagyon szép illat) és a Cote d'Amour. Ezen kívül ajánlanám még a Honoré des Prés nevű illatházat, amelynek minden alkotása 100%-osan természetes, ráadásul Olivia Giacobetti a parfümőrük, ugyhogy szerintem szuper illatok lehetnek. Sajnos az organikus parfümöknek van egy kis hibájuk is, mégpedig a tartósságuk, amely ritkán haladja meg az egy-két órát.
    Egyébként a te kevergetős ötleted sem rossz, én is szivesen kipróbálnám magam "parfümőrként", csak azt nem tudom, hogy honnan lehetne beszerezni jó minőségű és változatos illóolajakat. Van ötleted?

    VálaszTörlés
  20. Top 10

    Andy Tauer L air du Desert Marocain

    Tom Ford private blend Tobacco vanille

    Bond no9 New Haarlem

    Le Labo Rose 31

    Thierry Mugler A men Pure Malt

    L artisan Tea For Two

    Serge Lutens Borneo

    Sege Lutens Chergui

    Montale Black Oud

    By Kilian Back To Black

    VálaszTörlés
  21. lehet top 11 ?

    Frederic Malle Musk Ravageur

    VálaszTörlés
  22. Szimpatikus Top 11 :)

    Amit ismerek, azt szeretem (én is kishíján beválogattam a Musc Ravageur-t és a L'Air du Desert Marocain is bekerült volna, ha nincs ott már az őszi válogatásban is), amit meg nem ismerek, arra régóta kiváncsi vagyok (Tobacco Vanille, New Harleem, Borneo és a Le Labo Rose 31).

    VálaszTörlés
  23. Szia szimat ,ha erdekel a Le Labo Rose 31 es a Borneobol tudok mintat kuldeni ,sajnos a Tobacco Vanille bol meg a New Haarlembol nem mert nekem is csak mintam van azokbol
    A Tobacco Vanille lehet jovo honapban sikerul megvennem .
    Ha tenyleg erdekel a minta akkor irj egy mailt es megbeszeljuk :) persze a mintakert penzt nem kerek csak olvasnivalot fizetsegul :))ja es meg ird meg hogy mijen minta erdekel mert eleg szep gyujtemenyem van ,amiben tudok segitek ,mert en ugyerzem aki az illatokat szereti nem lehet rossz ember:))

    mail cimem rs4uge@yahoo.com

    VálaszTörlés
  24. Huuu, köszönöm szépen, ez nagyon jól hangzik. Máris írom az e-mailt :D

    VálaszTörlés