2011. márc. 3.

Escada – Magnetism for Men (2004) 8/10

Az Escada divatházat - melynek jelentése nemes egyszerűséggel csak Lépcső - Margaretha és férje, Wolfgang Ley alapította meg 1978-ban, Münchenben. A kezdeti aprócska vállalkozás, köszönhetően a szokatlan és izgalmas színkombinációinak, a merész mintázatoknak és a különleges hímzéseinek, rövid idő alatt híressé vált és a cég napjainkban már több mint hatvan országban megtalálható. Mint parfümház, Escada-ék 1990-ben tették meg első bizonytalan lépéseiket az illatok világában, és azóta is folyamatosan próbálkoznak, de mindez idáig nem sikerült kifejezetten maradandót alkotniuk. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy személyes Escada kedvencem, a Magnetism for Men megérdemel egy rövid kis bejegyzést.

Ezzel az alkotással még parfümmániám kezdetén ismerkedtem meg, és bár akkoriban még úgy tudtam, hogy én nem szeretem az „édes” illatokat, a Magnetism for Men mégis azonnal megfogott a meleg, érzéki, balzsamosan édes aromájával. Azóta eltelt néhány év, kicsit kiokosodtam a parfümök terén, rájöttem, hogy a kedvenc illatcsaládom pontosan az orientális, így most már nem csodálkozom annyira, hogy tetszik a Magnetism. Fejillata kissé fanyar és pikáns, amiért szerintem a piros bors a felelős, de az egész nem éli túl az első öt percet, elborítja a szívjegyek sűrű, püspöklila, érzéki áradata. Ez a stádium engem egy kissé a vaníliás kóla illatára emlékeztet, amelyben a pezsgő, fűszeres részt a sáfrány adja, a sötét, karamellizált részért pedig a tolu balzsam és a gyantás ámbra a felelős. Szuper jó. Nem egy komoly parfüm, sőt kissé bohókásnak is mondható, de kétségtelenül hű a nevéhez, és férfire, nőre egyaránt nagy vonzerővel bír. Tudom: azt írtam, hogy a Magnetism for Men vonzza a férfiakat, de ezzel nem a homoszexualitásnak akartam reklámot csinálni, csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy ez a férfiaknak szánt parfüm annyira hajlik az uniszex felé, hogy az már szinte teljesen nőies. Ez a nagyon kellemes feminin, kólás-balzsamos állapot rajtam több mint négy órát tart és csak utána alakul át egy meleg, homályos, mósuszos-fás alappá, amely már csak közvetlenül a bőrre hajolva érezhető. Egyébként, ezt megelőzően a hatósugara kifejezetten terjedelmes, igazi figyelemfelkeltő illat.

Érdekes, hogy a Magnetism nem lett sikeres. Számomra annyira eredetinek, karakteresnek, és főként könnyen szerethetőnek tűnik, hogy arra számítottam, megtölti majd a Top 10-eket és a bestseller listákat. Ehhez képest alig lehet róla kritikákat találni (Luca Turin sem méltatta figyelemre), amennyire meg tudom állapítani, egyetlen parfümház sem próbálta plagizálni, ráadásul egyre ritkábban találkozom vele a parfümériák polcain is. Szerintem próbáljátok ki mielőtt végleg elborítja a feltartóztathatatlanul áramló parfüm-dagály, igazán jópofa illat, egy született buli-parfüm.

Illatjegyek: piros borsfa (Schinus terebinthifolius), sáfrány, cédrus, szantálfa, bőr, ámbra, tolu balzsam, mósusz

Kreátor(r): Michel Almairac

14 megjegyzés:

  1. Én a Sentiment-et szerettem Escadatól, volt belőle kis teszterem. Nem egy egyedi illat, de mindig kellemes volt egy szippantás belőle. Ezt pedig ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  2. Nekem Sentiment-em spray formában volt és nagyon szerettem. Egyszerű, friss és fűszeres. Az EdT-t sosem próbáltam, de most, hogy eszembe juttattad, talán adok neki egy esélyt.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó az EdT belőle, még most is érzem az illatát az orromban. :)
    Szerintem ez az Escada tetszene neked Szimat, úgy érzem. A jegyei illenek a stílusodhoz. :)
    http://www.illatfelho.hu/index.php?menu=items&type=details&id=573

    VálaszTörlés
  4. Azt nem tudom, hogy a jegyei illenek-e a stílusomhoz - az utóbbi időben egyre szélsőségesebb és orientálisabb a preferenciám - de mint könnyed, friss illat, valószínűleg tudnám értékelni. Teszteléskor kiderül :)

    VálaszTörlés
  5. Hahá, beszereztem belőle egy 100 milis tesztert!! :) :)
    Nagyon jó illat, Szimat jól leírta, nem tudok sokat hozzátenni, esetleg azt hogy páran szagolták és 7 nőből 7-nek teszik. :) Nekem úgyszintén, már benne van a TOP 10-ben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még lehet kapni? Na, ennek örvendek - azt hittem, hogy beszüntették a gyártását.

      Törlés
    2. Több mint valószínű hogy a gyártását már egy jó ideje beszüntették. Nagyon csodálkoztam amikor egy oldalon rábukkantam, az illető ügyes ember, be tud szerezni ritkaságokat (persze meg is kéri érte a pénzt :) ). Csak egy darabott szerzett be, azt én vittem el :) Írok is neki hogy tudna-e szerezni Jean Patou Pour Homme-t, azt hiszem akadna rá vevőm. :)

      Törlés
    3. Ja, így már értem! :)

      Én még semmit nem próbáltam Jean Patou-tól. Lassan ideje lenne... :)

      Törlés
    4. Több Müllerben is láttam egy-egy megmaradt Magnetismet és Sentimentet, habár nem éppen a preferencialistám tetején vannak, erősen gondolkodom a beszerzésükön.
      Ez a rossz abban, ha a beszüntetett illatok találkoznak a parfüm mániával.

      Törlés
    5. Ez a Müller ahol láttad a Magnetism-et, melyik országban található?

      Törlés
    6. Magyarországi üzletekben. A szolnokiban szinte biztos, hogy ott árválkodik egy darab még mindig, de a békéscsabaiban is láttam már, talán nem vitték még el.

      Törlés
    7. Oké, köszi szépen! Még az ára (körülbelül:) érdekelne. :))) Köszönöm :)

      Törlés
    8. Úgy rémlik 20000 volt a 100ml-es.

      Törlés
    9. Köszi szépen! :)
      Az enyémet 80 €-ért szereztem, hát jól felvitte a kereset az árát :(

      Törlés