2011. márc. 15.

Keiko Mecheri – Peau de Pêche (2002) 7/10

A Keiko Mecheri egy Los Angeles-i székhelyű niche parfümház, amelyet Kamel Mecheri, és felesége Keiko alapítottak meg 1990-ben. A kezdetben Bazaar des Senteurs nevet viselő cég eleinte csak a Mecheri házaspár által készített illatos testápolókat és gyertyákat forgalmazta, 2000-ben azonban piacra dobtak három parfümöt is - a Hanae-t, Te En-t, és a nagy sikerű Loukhoum-ot - amelyeknek kedvező fogadtatása további parfümök kotyvasztására sarkallta őket. Nem sokkal később a Bazaar de Senteurs nevet lecserélték a Keiko Mecheri-re, és azóta is vígan ontják magukból a különböző parfümöket. (Számításaim szerint harminckilencnél tartanak.)

A Peau de Pêche (Őszibarack Bőr) két okból keltette fel a kíváncsiságomat: egyrészt több helyen is azt olvastam róla, hogy tökéletesen visszaadja a friss őszibarack illatát, másrészt meg Luca Turin négy csillagot adott neki és azt írta, annyira tartós, hogy rajta két egész napot és három zuhanyzást is kibírt. Ez a sok izgalmas információ után már sehogy sem bírtam a bennem lakozó kisördöggel, és kénytelen voltam rendelni egy illatmintát, de sajnos engem nem nyűgözött le sem a tartóssága, sem pedig barackmegidéző képessége. A fejillata ugyan tényleg hordoz magában egy kis fanyar, barackszerű, gyümölcsös frissességet, amelyet a pezsgő aldehidek tesznek élénkebbé, de nem az igazi, ráadásul egy fél óra alatt erőt vesz rajta a laktonos, krémes alap, amely már elég távol esik a természetes gyümölcsillattól. Bár még ebben a részben is felismerhető az őszibarack, itt már sokkal inkább egy langyos őszibarack joghurtnak tűnik, mintsem friss, lédús, harsogó húsú gyümölcsnek. Az alap hamvasabbá válásáért és fokozatos felmelegedéséért szerintem a mósusz a felelős, amely a lágy írisztől is kap egy kis támogatást (itt emlékeztet egy kicsit az Infusion d'Iris-re is), a szantálfát azonban hiába keresem benne. Tulajdonképpen ez a rész is kellemes; tiszta, üde és elegáns, az egyensúly is szépen el lett találva, éppen csak az bosszant, hogy odalett a kezdeti sziporkázás. Tartóssága – ahogy azt már említettem – rajtam nem döntögeti a rekordokat, talán hat-nyolc órára számíthatok tőle, bőkezű adagolás mellett a hatósugara viszont kitűnő.

Felemás érzéseim vannak ezzel a parfümmel kapcsolatosan: kellemes, szép és többé-kevésbé természetes hatású is, de kissé hiányzik belőle a karakter és abba sem tudok beletörődni, hogy nem kaptam meg tőle a tökéletes őszibarack illatot. Ha meg az igen magas árát is figyelembe veszem, akkor még egy okom van arra, hogy ferde szemmel tekintsek a Peau de Pêche-re. Ugyanakkor, ha valaki megengedheti magának az ilyesfajta luxust, akkor biztos vagyok benne, hogy jól működő, kellemes és üde mindennapi illatot talál a személyében. Egy próbát megér…

Illatjegyek: fehér húsú japán őszibarack, szantálfa, írisz púder, mósusz

Kreátor(r): Keiko Mecheri (?)

17 megjegyzés:

  1. Kedves Szimat,

    egy valamit ne feledj el:
    sem a Mecheri házaspárnak, sem Luca Turin-nak nem lehet fogalma milyen egy zamatos érett magyar őszibarack! milyen lehet az a japán fehér húsú fajta? nyilván kemény és legjobb esetben savanykásan édeske mindössze...ők csak ezt utánozták:)

    egyébként gratulálok az irásaidhoz, rajtuk keresztül szinte érezni az illatokat!

    csaloe

    VálaszTörlés
  2. A japán őszibarack nagyjából a magyar narancsnak felel meg, azt hiszem :)
    Nálam 9 ponos a Peau de Peche, nagyon szeretem. Luca Turin annyi marhaságot írkál össze az egyébként jó meglátásai között, hogy egy ilyen nyolc napon túl "gyógyuló" (múló) illat-kalibrálás igazán belefér.
    Rajtam is 6-7 órát bír, az már igazán jónak mondható.
    Szerintem elég élethű barack. Te tudsz jobbat?

    N_azalea

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek, kellemes, de nekem is hiányzik belőle a karakter és a szikra. Rajtam tartós sem volt. Barackért maradok a verhetetlen Yvresse-nél/Champagne-nál.

    VálaszTörlés
  4. Az Yvresse nekem geil. Inkább az őszibarack fagyit pártolom, mint a befőttet.
    Azt még tegnap akartam írni, hogy ez is egy olyan parfüm amit fújni kell, mintából nem úgy viselkedik mint az üvegből.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  5. Évekig használtam a Champagne-t /amikor még így hívták/, és nem tűnt fel, hogy barackos. Jaj.

    VálaszTörlés
  6. Csaloe: Köszönöm a dícséretet. Igazad lehet a barackot illetően, most már csak azt kell megvárnunk, amíg valaki a magyar őszibarack illatát is üvegbe zárja :)

    VálaszTörlés
  7. N_azalea: Sajnos egyelőre nem tudok ennél jobb őszibarackot, és férfiasan be kell vallanom, hogy az A. által említett Yvresse-t/Champagne-t sem illatoltam még, de igyekszem bepótolni a lemaradást :)

    Barackról beszélgetve eszembe jutott a Parfumerie Generale Jardin de Kerylos-a, amely bár alapvetően fügés parfüm, a fejillatában van egy csodálatosan élethű, kissé éretlen sárgabarack akkord. Ismeritek?

    VálaszTörlés
  8. Sajnos nem ismerem ezt a P.G. illatot, de úgy vettem észre hogy neked teljes mintakollekciód van ebből a márkából :) Kb. 4-5 félét ismerek csak, de ez nincs közte. Amíg valamelyik parfüméria be nem hozza, nem is törekszem nagyon hogy megismerjem, mert elég körülményes és drága a beszerzése.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  9. Nekem sincs teljes PG mintakollekcióm, mindössze kilenc illatukat ismerem, de azokat nagy becsben tartom :) Jó lenne, ha behozná őket valamelyik magyar parfüméria is, szerintem igencsak jó illatok.

    VálaszTörlés
  10. Imádom Keiko Mercheri-t! Én sem ismerem sajnos az összes illatukat, többek között ezt sem, de a citrus kollekció és amit az írisszel műveltek megfogott. Komolyan fontolgatom, hogy be kell ruháznom egy teljes üvegbe.
    Egyetértek azzal, aki azt írta, hogy lehet hogy azért nem felel meg az elvárásaidnak, mert Keiko soha nem szagolt igazi lédús őszibarackot, amelynek a leve a kezeden csurog végig....De szerintem az amerikaiak és nyugat-európaiak többsége sem. Kivéve talán az olaszokat, egyszer voltam egy őszibarack kertben Olaszországban, és még olyan finomat és olyan hatalmasat soha nem láttam...:)

    VálaszTörlés
  11. Az igazság az, hogy sejtésem sincs, honnan származik a barack és melyik nemzet lenne a legjogosultabb a tökéletes barack parfüm megalkotására, de azt tudom, hogy mostanában a barackok egyre nagyobbak és egyre ízetlenebbek :)
    Egyébként melyik Mecheri alkotást ajánlod kipróbálásra? Tervezem, hogy kibővítem róluk az ismereteimet :)

    VálaszTörlés
  12. Mivel te is szereted az íriszt a Iris d' Argent mindenképp. Na meg persze az én tavaszi listámon is helyet kapó Les Nuits d'Izu-t, de az egész citrus kollekció :)
    Sajnos én sem ismerem az összes Keiko Mercheri-t, de még nagyot nem csalódtam benne. És már alig várom, hogy szert tegyek mintákra a legújabbakból. Azok közül neked lehet , hogy bejönne a Les Zazous.

    VálaszTörlés
  13. Köszi a tippeket :) Megnéztem a Les Zazous illatjegyeit, tényleg jól hangzik a dolog, kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőlük.

    VálaszTörlés
  14. Most látom hogy érdeklődtél a Keiko Mecheri illatok iránt. Amit neked mindenképpen ki kell próbálni, az az Oliban. Szerintem nagyon tetszeni fog :)

    N_azalea

    VálaszTörlés
  15. Mmm, ha tömjén, akkor jöhet :) Kösz a tippet!

    VálaszTörlés
  16. Áhítattal olvasom a Keiko Mecheri írásodat, és nagyon kibróbálnám a saját bőrömön. Egy kérdésem lenne, hol tehetem ezt meg? Mintát adnak valahol, a tied honnan van??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az ausliebezumduft.de oldalról rendeltem a mintámat. Szerintem ott most is találsz.

      Törlés