2011. máj. 21.

Caron – Pour un Homme de Caron (1934) 9/10

Ernest Daltroff rengeteg nagy, mostanra klasszikussá érett parfümöt hagyott hátra az utókornak, de talán egyetlen alkotása sem annyira időtlen, kortól és nemtől függetlenül népszerű, mint a Pour un Homme. Mintha nem telt volna el közel nyolcvan év a megjelenése óta, a Pour un Homme még mindig tökéletesen modernnek hat, és azt is könnyen el lehetne hinni róla, hogy a minap került ki a minimalista irányzat egyik ifjú képviselőjének az orra alól. Ugyanakkor, ha a vasárnapi miséről hazatérő nagytatám árasztaná az illatát, az is teljesen rendben volna.

A Pour un Homme de Caron egy nagyon egyszerű, ám annál nagyszerűbb párosításon alapszik, mégpedig a férfias, kemény levendula és a puha, nőiesbe hajló vanília összjátékán. A parfüm egy kesernyés és meglepően természetesnek ható levendulával nyit, amely szinte tökéletesen visszaadja a szárított levendulából főzött aromás, frissítő tea illatát, s csak nagy szimatolások árán lehet felfedezni bene némi zöld rozmaringot, s egy leheletnyi citromot. Ez egy rendkívül üde, eleven és mégis megnyugtató akkord, s a nyugalom csak tovább fokozódik, amikor tíz-tizenöt perc után feltűnik a lágy, szinte krémes vanília, s elsimítja a levendula keserű ráncait. Nekem nagyon jó minőségűnek tűnik ez a vanília, s köszönhetően a levendula hűvös frissességének, egyáltalán nem válik sütissé, sem pedig fullasztóan édessé, inkább egy kellemes, diszkrét, ámbrás, icipicit szúrósan gyümölcsös irányba mozdul el (rózsafa, tölgymoha?), s ott is marad az elkövetkező három-négy órára. Ez az egyszerű kombináció annyira szép, természetes, könnyed és kényelmes, hogy akár tökéletesnek is mondhatnám, csak egy aprócska bajom van vele: a hatósugara. Az olyan nedves, párás napokon, mint amilyen a mai is volt, még csak-csak elfogadható a teljesítménye, de hűvös, száraz időben szinte teljesen a bőrömhöz tapad az illata, s az első óra után egészen megfeledkezem arról, hogy van rajtam valami. Talán egy nagyon bőkezű adagolás gyógyír lehet erre a szépséghibára, s ezt a meglepően fogyasztóbarát ára, meg a 750 ml-s (!) kiszerelés is elősegíti.

Összességében úgy gondolom, hogy a Pour un Homme de Caron az egyik legjobb levendulás parfüm (a másik kedvencem az Eau de L’Occitan), s egyben a legszerethetőbb, legkönnyebben viselhető klasszikus férfiillat. Elegáns és kifinomult, ugyanakkor mégis laza, könnyed, s szinte gyermeki ártatlanságot meg jókedvet sugároz magából. Ezt a parfümöt szagolgatva felmerül az emberben a kérdés, hogy vajon miért feledkeztek meg teljesen a nagy divatházak erről a kék virágú, aromás növényről, miért nem lehet egyetlen valamire való levendulás illatot sem találni a mainstream háza táján?

U.I: A Pour un Homme de Caron-t férfiaknak szánták, de vaníliás-ámbrás alapjának köszönhetően szerintem a legnőiesebb nők is bátran magukra ölthetik.

Illatjegyek: levendula, rozmaring, zsálya, bergamott, citrom, rózsa, rózsafa, cédrus, vanília, tonkabab, mósusz, tölgymoha, ámbra

Kreátor(r): Ernest Daltroff

18 megjegyzés:

  1. Szia Szimat,

    manapság már valóban nem készülnek ilyen illatok, pedig az idötlensége lenyügöző!most szereztem be egy nagyobbacska üveggel, tényleg nem kell vele mértéktartóan bánni és ami azt illeti akár hölgyeken is el tudom képzelni!az illata kicsit engem egy igazán finom levendulás púderre emlékeztet, nem egy harcias kreáció...

    ami azt illeti kihagytad a leirásodból az illat reklámarcát:)...ha létezik igazán nem passzoló párositás, akkor ez az...na ez a vadember arcú rögbijátékos tutira nem ilyen illatot visel!!! bevallom nem értem teljesen a választást! neked van ötleted mi lehetett a szándékuk?

    csaloe

    VálaszTörlés
  2. Hol lehet ilyet venni? Eléggé eltérőek az árak az interneten, nem tudom hol kapnék eredetit. Elég lenne egy 100ml eau de toilette spray is.

    VálaszTörlés
  3. Laci: Itt lehet kapni, és biztos lehetsz benne hogy eredeti.
    http://www.parfum.hu/Caron#markanev

    VálaszTörlés
  4. Csaloe: Tökéletesen egyetértek veled, ami a reklámarc-választást illeti. Sebastian Chabal állatias, kemény megjelenése szöges ellentétben van a parfüm kifinomult, barátságos jellegével, de valamiért mégis tetszik ez a plakát. Van a fickónak kisugárzása és tulajdonképpen ennek a fotónak köszönhetően rendeltem meg az illatmintámat. Úgyhogy, ha nem is talál az illathoz, valószínűleg, mint figyelemfelkeltő reklám, jól működik :)

    VálaszTörlés
  5. Laci: Ha az N_azalea által javasolt megoldás mellett más ajánlatokra is kíváncsi vagy, akkor itt van egy: http://www.ausliebezumduft.de/caron-pour-un-homme-de-caron-4.html
    Én néhány napja rendeltem innen egy üveggel :)

    VálaszTörlés
  6. Én is a brutál reklámarcra figyeltem fel, bár igazából nekem kicsit mást is sugall, de testelnem kéne az illatot, hogy meggyőződjek az igazamról. Vagy az ellenkezőjéről. Hm, mostanában kicsit túl sokat nézegetem a férfiillatokat.

    VálaszTörlés
  7. Ne tartsd vissza magad tőle, csak mert férfiilat. Testeld, majd számolj be róla, hogy milyen volt ;)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen, megnéztem a javasolt oldalakat. Sajnos, most kiköltekeztem parfüm téren, de legközelebb adok egy esélyt ennek. Bár a vanília távol áll tőlem jelenleg, mint illatjegy, de ha tényleg nem leszek mozgó madártej, vagy sétáló sütemény, akkor megér egy próbát. :)

    VálaszTörlés
  9. Ne aggódj, nem leszel sem madártej, sem sütemény, de még creme brulée sem, azért van ott egy egészséges adag levendula, hogy elkerülje ezt a nem különösebben férfias tévutat :)

    VálaszTörlés
  10. Laci: Most kell megvenni, akciós éppen az általam javasolt online parfümériában.

    VálaszTörlés
  11. Napokon belül tulaja leszek egy kis adagnak, nagyon kíváncsi vagyok rá, mert nemcsak magamon, hanem a fiaimon is tesztelni szeretném, mivel ők meg after shave-et keresnek, és tekintettel igen ifjú korukra, valamint kialakulatlan ízlésükre, szeretnék nekik valami olyan személyre szabottat találni, ami egyrészt ízléses, másrészt egyedi, harmadrészt viszont találó két kamasznak is. Szóval nem szeretném ifjonti korukban eltolni az ízlésüket valami ócskasággal...

    VálaszTörlés
  12. Azt hiszem, hogy jól választottál. Egy szuper illat, és a klasszikus státusa ellenére én nem érzem sem túl öregesnek, sem túl komolynak.
    Jelezz majd vissza, hogy miként tetszett!

    VálaszTörlés
  13. A parfum.hu oldalon most nézzétek meg mennyibe kerül a 125 ml-es teszter, ha most nem rendelem meg, akkor soha! :-)

    VálaszTörlés
  14. Gyönyörű illat, meglepően tartós a bőrömön. Nekem egy az egyben a karácsonyt juttatja eszembe, azok a finom illatgyertyák, mikor megvilágítják a szobát és vaníliás illat száll fűszerekkel kiegészülve. Nagyon tetszik, méltó a 9 ponthoz. Ez a 125 ml jó ideig ki fog tartani. 4400 Ft-ért ez ajándék!

    VálaszTörlés
  15. Szia(sztok)!
    Laci által említett oldalon megvettem, valóban 4400Ft-ért.
    Nos.. valami csodálatos levendulával indít, majd lassan lenyugszik, és átmegy egyfajta finom, kortalan visszafogott, tiszta meghittségbe.
    Valójában nem tudtam először hová tenni mert nem feltétlenül mai, trendi illat. Az'tán lőn világosság.. emlékfoszlányaim közül eszembe kúszott nagyapám emléke, a Brillantin, a bajuszkötő, Sándor úr a borbély, aki egyhúszért nem csak vágott de borotvált is, bőkezűen locsolta a kissé narancsos-édes Birkenhaarwasser-t majd teával és neje által sütött vaníliáskiflivel kínálta szigorúan csak a törzsvendéget.
    Érdekes, hogy beleszagolni az illatba túl sok, viszont az az enyhe aura amely diszkréten körüllengi használóját az maga a menyország.
    Azt gondolom, aki szereti a parfümöket, annak ott kell legyen a polcán a többi között, nemfeltétlen rendszeres használatra, de néha bizony jól esik csak úgy nekiindulni a napnak eme visszafogott, diszkrét érdekes illattal..

    VálaszTörlés
  16. Örülök, hogy ennyire elnyerte a tetszésedet, tényleg emlékek sorát hívja életre. Állítólag Tom Ford egyik személyes kedvence ez az illat, abszolút meg tudom érteni.

    VálaszTörlés
  17. Hát, én egyszerűen imádom. Egyik kedvenc alvósparfümöm (gondolom, a levendula miatt, ami olyan jó kis nyugis illat). Viszont ma sikerült megismerkednem az Etat Libre d'Orange Antiheros-ával, ami tán még ennél is jobb levendula (nem jobb, de tartósabb és jobb hatósugarú, ami nyitányában a Caronra emlékeztet, utána a leszáradás szerintem már inkább az Eau de L'Occitan, mindenesetre figyelemre méltó darab). Must try :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismerem az Antiheros-t. Nekem is nagyon tetszik, bár ha választanom kellene, azt hiszem, hogy a Caron mellett maradnék.

      Törlés