2011. máj. 3.

L’Artisan Parfumeur – Poivre Piquant (2002) 8/10


A Poivre Piquant (Pikáns Bors) egyike a L’Artisan kevésbé ismert, ritkán emlegetett parfümeinek, s látszólag azt is mendenki elfelejtette, hogy napjaink legnépszerűbb parfümőrének, Bertrand Duchaufour-nak az egyik korai alkotása. Furcsa, mert igazán jó kis illat, s nem kell különösebben perverznek, vagy parfümmániásnak sem lenni ahhoz, hogy megleljük benne a szépet.

Ez a parfüm még az első niche illatminta-csomagomban érkezett meg hozzám, s bár mindig is tetszett, valamiért teljesen megfeledkeztem róla; az elmúlt néhány évben elhagyatottan hevert egy doboz fenekén. Most azonban előkerült, s én első szippantás után be kellett lássam, hogy nem volt szép dolog így elhanyagolni. Nem mintha elfogadható mentség lenne, de talán azért történhetett ez meg, mert a Poivre Piquant egy nagyon halkszavú, diszkrét illat, amely teljességgel az intim pillanatokra tartogatja magát, csak annak mutatja meg bájait, akit igazán közel engedünk magunkhoz. Ebből a szempontból a neve is félrevezető, mivel a Pikáns Bors hallatán nekem egy Piper Nigrum szerű, fűszeres fenevad képe ugrik be, de a Poivre Piquant sokkal inkább a Passage d’Enfer és a Tea for Two romantikus viszonyának szégyenlős gyümölcse, semmint egy Villoresi féle illatorgia.

A parfüm fejillatában ugyan tényleg bors van, amely kissé száraz, és kissé szúrós is, de nem különösebben erős, ráadásul ott van mellette egy finom, ánizsos illatú édesgyökér jegy, amely az egész kompozíciót megszelídíti és kedvessé teszi. Amikor meg a folytatásban előkerül a tejjel-mézzel folyó szívillat is, akkor végképp nyilvánvalóvá válik, hogy ez nem egy karcos, szigorú parfüm, hanem egy ínycsiklandozó szerelmi bájital. Itt árulom el azt is, hogy a Poivre Piquant-ot egy Kama Sutra-beli recept ihlette, s azt hiszem, ez sok mindent megmagyaráz. A lágy és buja mézes jegyekhez Duchaufour adott még egy kevés Passag d’Enfer-re emlékeztető tömjént is (ez a jegy – úgy tűnik - egyetlen alkotásából sem hiányozhat), amely szépen kiegyensúlyozza, kissé fássá teszi az amúgy erősen édesbe hajló alapot, s ráadásul a Kama Sutra-ból nélkülözhetetlen spirituális felhanggal is ellátja a parfümöt.

A Poivre Piquant összességében egy nagyon szép, romantikus alkotás, amely méltatlanul lett ennyire elfelejtve, de minimális hatósugara és viszonylag rövid élettartama miatt valószínűleg nekem sem lesz egy egész üvegre szükségem. Talán egy illatos gyertya formájában…

Tipp: Ha tetszik a Poivre Piquant, de téged sem elégít ki az intenzitása, adj egy esélyt a Parfum Sacré-nak. Hasonló stílusú, de rózsásabb és lényegesen jobb a hatósugara.

Illatjegyek: fehérbors, édesgyökér (Glycyrrhiza glabra), tej, méz

Kreátor(r): Bertrand Duchaufour

7 megjegyzés:

  1. Igenigen! A TfT mellett a másik L'Artisan kedvencem. Amikor nagynéha valami 'egyszerűen kellemesre' vágyom, teljesen kielégít. :)

    VálaszTörlés
  2. A kritika elején kissé, a nevet olvasva kissé tartottam tőle, hogy most megint egy Marc Jacobs féle bors szörnyeteggel állunk szembe, de a beszámoló alapján igencsak tetszene ez a fajta borsosság :)

    VálaszTörlés
  3. Egyáltalán nem Bang-es, ahogy Csí is írja, "egyszerűen kellemes". Nyugodt szívvel kipróbálhatod!

    VálaszTörlés
  4. Egyik kezemen ez illatozik, a másikon pont a Passage d'Enfer, tényleg rokonok. Nagy szerencsémre a szerintem szintén "bors-szörnyeteg" Piment Brulant hamar elköszönt a bőrömtől.
    De azt hiszem, hozzám talán a Passage áll közelebb, de így első illatolásra egyiktől sem kerültem transzba, majd egyszer külön-külön illatolom őket, hadd kapjanak fejenként egy teljes napot a kibontakozásra :)

    VálaszTörlés
  5. A Piment Brulant számomra nem is annyira borsos, mint inkább paprikás. Érdekes parfüm, de szerintem is sokkal szerethetőbb a Passage és a Poivre Piquant.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon érdekes, hogy a paprikához hasonlítod a Piment Brulant-t, mert tegnap teszteltem, és meg voltam róla győződve, hogy paprikás, utána ellenőriztem az összetevőket és láttam, hogy borsos!! Rögtön a rántottán lévő pirospaprika illata jutott eszembe, mintha bepaprikáztam volna a bőrömet.

      A Poivre Piquant-hoz is hozzászólva, nagyon finom illat, de annyira halovány, hogy nem is tudom igazán értékelni. :)

      Törlés
    2. A piment/pimento egyszerre jelent szegfűborsot, és cseresznyepaprikát is, s ez rendszerint félreértéseket okoz. Lehet, hogy itt csak egy kis fordítási bakiról van szó, és mi érezzük jól a dolgokat :)
      Egy másik példa: a Gucci pour Homme II-nek tiszta borsos, szegfűszeges illata van, ott mégis nagyon gyakran paprikának fordítják az illatjegyei között szereplő pimentot. A fene sem érti... :)

      Törlés