2011. máj. 7.

Thierry Mugler – Angel (1992) 9/10

1992-t írunk. Thierry Mugler palackozta a női nemben lakozó, mérgezett nektárral átitatott bestiát, majd ironikusan az Angel névvel ruházta fel, és elindította világhódító útjára. A gourmand és hedonista stílus méztől ragacsos csúcsait ostromló parfüm hatalmas meghökkenést keltett, alapjaiban rázta meg a parfümvilágot, de érdekes módon a polcokról nem igazán akart fogyni. Mugler-nek és csapatának három évig kellett várnia és kitartóan reklámoznia az új illatot, amíg végre igazán beindult a bolt és az Angel az eladási listák élére hágott, de kifizetődött a hitük és a fáradozásuk. Az Angyal azóta is az egyik legnépszerűbb alkotásnak számít, és most már bátran kijelenthetjük, hogy az utóbbi két évtized legmeghatározóbb, és talán legtöbbet imitált parfümét melengették három évig a keblükön.

Thierry Mugler-nek az ilyen újító parfüm megjelenítéséhez szükséges bátorsága mellett, a humorérzéke is kétségtelenül rendben van, ugyanis az, hogy egy tömény, szirupos édesség-bombát ártatlan babakék színnel lásson el és Angel-nek kereszteljen, csakis viccként fogható fel. Már a parfüm fejillata is teljesen sötét, sűrű és émelyítően édes; valóságos élet-halál harcot vívnak benne az érett erdei gyümölcsök, forró leheletű virágcsokrok és a karamell, csoki, méz egyvelegéből álló kalóriabombák. Valószínűleg a babakék az utolsó szín, amely erről az illatról eszembe jutna, de hát ez is része a sokk-hatásnak, amelyre az Angel rájátszik. A parfüm leszáradásával fokozatosan teret veszítenek a virágok és az erdei gyümölcsök, felerősödik a mézes, cukorkás jelleg, amelynek karamelles, csokis, kávés, vaníliás, mandulás, gyurmás, sőt néhol tonkababos (kumarinos) mellékzöngéi is vannak, s a parfüm már-már az elviselhetetlenségig édessé válik. Yves de Chiris parfümőr elmondása szerint az Angel 30%-át pacsuli teszi ki, hogy úgymond ellensúlyozza az ethylmaltol okozta karamellizált édességet, de ebből az első két-három órában én nem sokat éreztem. Ezek után azonban tényleg előkerült a pacsuli vad, kissé dohos és markáns illata, ami érdekes módon csodálatosan működik a gourmand jegyekkel és a parfüm csúcspontját eredményezi. Rajtam a teljes leszáradás tíz-tizenkét óra alatt ment végbe, a hatósugaráról meg csak annyit, hogy simán veri a Montale-okat, meg Serge Lutens-eket. Itt jegyezném meg azt is, hogy az Angel-t csak karnyújtásnyi távolságból érdemes kóstolgatni, úgy nagyon finom, meleg és szexi, azonban ha az orrunkat a bőrünkhöz tapasztjuk, akkor a parfüm elviselhetetlenül édesnek, és töménynek tűnhet.

Régi mondás, hogy a férfiakat a gyomruknál fogva kell magukhoz láncolniuk a nőknek, s ez a taktika az Angel-nek is bevált. Bár tele van olyan finomságokkal, amelyek elsősorban a gyerekekre kellene hassanak, mégis tagadhatatlan, hogy az Angel kifejezetten nőies, vonzó és érzéki parfüm, amely a pacsulis alapnak köszönhetően még jó adag bujasággal is rendelkezik. Igazi férfifogó. Nem egy könnyű darab és nem lesz mindenki kedvence - szerintem sokaknak első szippantásra fejfájást okoz, mások meg egyszerűen vulgárisnak, olcsónak fogják tartani – de kétségtelenül karakteres, komplex és hatásos parfüm, amellyel érdemes megismerkedni.

Érdekesség: Papírcsíkon is teszteltem az Angel-t és ott nagyon rövid idő után az erdei gyümölcs-jázmin duó nyerte meg a csatát, teljesen elnyomva a gourmand jegyeket. Még egy érv amellett, hogy minden parfümöt saját bőrünkön teszteljünk.

Illatjegyek: bergamott, Hedione (szintetikus jázmin), Helional (szintetikus virágillat), erdei gyümölcsök, méz, pacsuli, vanília, kumarin, csokoládé, karamell, szantálfa

Kreátor(r): Olivier Cresp és Yves de Chiris

8 megjegyzés:

  1. Amint megismertem, meg kellett szereznem, bármi áron. Talán 93-ban...Teljesen más volt, mint addig bármi, amit addig éreztem. Az üvegéről nem írtál, pedig az is megér egy misét. Hihetetlenül kellemes a tapintása, noha csupa szöglet. Ezek a szögletek nekem az Angel agresszivitására rímelnek. Egy baromi rámenős nő illata...

    VálaszTörlés
  2. Kicsit sokallom azt a 9 pontot, de biztosan csak azért mert az Angel nagyon nem az én illatom.
    A barátnőd mit szól, amikor reggeltől estig egy ilyen "buja, férfifogó" illat árad rólad? :D
    A Garden of Stars sorozatot még inkább kedvelem, a rózsás, és a liliomos van is itthon, de nagyon ritkán fújom, inkább csak szaglászgatom.

    VálaszTörlés
  3. Csí: Az üvegről tényleg nem írtam, pedig arról egy egész posztot is lehetne :) Ahogy tegnap nézelődtem a neten, láttam legalább öt-hat különböző formájú Angel üvegcsét, s gyanítom, hogy több is van belőlük. Kicsit össze-visszaság, de legalább szépek :)

    VálaszTörlés
  4. N_azalea: A barátnőm hozzaszokott már, hogy nem mindig "odaillő" illatot viselek, s néha a parfümériák sűrű légkörétől is rosszul van, de azért hűségesen elkísér a tesztelő körútjaimra :)

    A Garden of Stars sorozat nekem teljesen kimaradt, nem is lehet őket megtalálni mifelénk, mint ahogy a híres Mugler Cologne is teljesen ismeretlennek számít... Érdemes kipróbálásra megrendelni valamelyiküket?

    VálaszTörlés
  5. Az Angel és én úgy vagyunk, mint a tipikus "se veled se nélküled" párok. Először én is papírcsíkon próbáltam ki, és valóban teljesen más arcát mutatta, ami nekem riasztó volt, száj húzogatva félre is tettem az üveget. Mígnem egyszer egy mintát kaptam, és a csuklómra fújtam: egyből szerelembe estem, és meg is fertőztem jó pár ismerősömet, mert állandóan megkérdezték, mi ez a finom illat rajtam. Aztán 1-2 hónap után tele lett az orrom ezzel a gourmandos csodával, és félretettem az üveget, azóta sem kívántam meg:)

    VálaszTörlés
  6. Szimat: A híres Cologne nem véletlenül az, mindenképpen meg kell ismerned. Amint beköszönt a nyári meleg, próbáld ki. Én is használtam egy-két nyáron, de aztán arra jutottam hogy inkább férfiaknak való. Fantasztikusan üdítő, frissítő illat, amitől egész nap tisztának érzed magad.
    A Gardeneket talán kihagyhatod. Mindegyik erősen Angel alapú, de a megnevezett jegy mindegyikben érezhetően jelen van.

    VálaszTörlés
  7. Andrea: Hosszú távon lehet, hogy én is eltelnék tőle, de mivel csak néha találkozom vele, így mindig jól esik :)

    VálaszTörlés
  8. N_azalea: Köszi a tanácsot. Mintarendelés beütemezve :)

    VálaszTörlés