2011. aug. 11.

Diptyque – Eau Lente (1986) 9.5/10

A Diptyque korai alkotásai, úgymint a L’Eau (1968), a L’Autre (1973) vagy a L’Eau Trois (1975) egy igen szélsőséges irányzatot képviselnek, amely még niche mértékkel mérve is erősen különcködőnek számít, és nehéz róluk eldönteni, hogy tényleges parfümök-e, vagy inkább valami modern köntösbe bújtatott ókori palotaillatosítók. Jól illeszkedik ebbe a vonulatba a némileg megkésett Eau Lente (Lassú Víz) is, amely állítólag egy Nagy Sándor korából fennmaradt recept alapján készült, s amelyről szintén nehéz eldönteni, hogy szobaillatosítóként működne-e jobban vagy az emberi bőrön, egy meleg ágy ölén. (Ezt a kérdést egyébként a Diptyque nagyon egyszerűen eldöntötte azzal, hogy a piacra dobta az Opoponax névre hallgató illatos gyertyát, meg szobaillatosító spray-t, amelyek az Eau Lente háziasított változatának felelnek meg.)

Az Eau Lente elsősorban opopanax parfümként él a köztudatban, az én fejemben azonban egyértelműen a szegfűszeg az, ami elsőként beugrik róla. Talán azért van egy így, mert a parfüm fejjegyében van egy igen prominens szegfűszeges-fahéjas akkord, amely már első teszteléskor levett a lábamról, s annyira magával ragadott, hogy meg is feledkeztem a folytatásról. A szegfűszeg nem egy egyszerű jegy – talán az egyik legkarakteresebb, legtolakodóbb fűszerünk – sokan nem is szeretik, én azonban imádom, és nagy előszeretettel használom a gasztró-kalandjaim során is. Valamikor régen kísérletet tettem egy aszalt szilvás puding megalkotására, amelybe rengeteg szegfűszeget, kevés fahéjat és némi julienre vágott narancshéjat is belecsempésztem. A végeredmény nem lett sem szép, sem különösebben finom, a főzés során égbe törő illatok azonban mennyeiek voltak, s nekem ugyanezt a csodálatos aromát nyújtja az Eau Lente fejillata is: sűrű, édes szegfűszeg, pikáns fahéj, a kesernyés narancshéjjal a háttérben. Rajtam kb. fél órát tart ez a stádium, aztán fokozatosan elhalványodik a szegfűszeg és betölti a teret az opopanax, avagy édes mirha megnyugtató, meleg, ámbrára, mézre, tömjénes illatosítókra és vaníliára emlékeztető mély illata. Annyira kellemes ez az alap, hogy valószínűleg az izgalmas szegfűszeges fejillat nélkül is simán a kedvenceim közé kerülne az Eau Lente, így azonban még egyértelműbb a dolog. A Philosykos mellett a kedvenc Diptyque illatom, s egyben az egyik legszebb orientális parfüm, amelyhez valaha szerencsém volt.

Amint az már eddig is kitűnhetett, az Eau Lente nem egy bonyolult alkotás, nem rendelkezik Opium-i komplexitással, és az első fél óra után szinte teljesen lineáris, de talán épp ebben rejlik a varázsa. Szerintem tökéletes az otthoni lazításra és a borús napok okozta melankólia kikúrálására, amelyhez a diszkrét hatósugara és közepes tartóssága is tökéletesen megfelel. Ajánlom mindenkinek, de főként azoknak, akik szeretik a szegfűszeget, és azoknak, akik nem szeretik a szegfűszeget, de szeretnék megszeretni.

Illatjegyek: fahéj, szegfűszeg, indiai fűszerek, opopanax (Opopanax chironium)

Kreátor(r): Desmond Knox-Leet és Serge Kalouguine

13 megjegyzés:

  1. Milyen érdekes, hogy pont ma beszélgettem valakivel, hogy a szegfűszeg meg a fahéj milyen jól megy együtt. :) Nem tudom, hogy magamon el tudnám-e képzelni, mert az ilyen típusú parfümök gyakran túl erőteljesek az én ízlésemnek. De ettől függetlenül, mint palotaillatosító szívesen kipróbálnám.

    VálaszTörlés
  2. Ha mirha, akkor Les Nereides Imperial Opoponax. Számomra ez a legjobb mirhás illat. Az Eau Lente-t én is próbáltam az üzletben. Jó, de nem olyan jó, mint a Nereidesé. Egyébként, XIX-XX. század fordulóján a homokos férfiak titkos jele volt a mirha illat. M. P. említi az Eltűnt idő nyomában c. Szodoma és Gomorá-ban (IV. kötet).

    VálaszTörlés
  3. Timka: Szerintem nyugodtan kipróbálhatod bőrön az Eau Lente-t, közel sem annyira brutális, mint mondjuk az Opium. Az alap kifejezetten puha és diszkrét.

    VálaszTörlés
  4. Én jobban szeretem az Eau Lente-t, mint az Imperial Opoponax-ot, bár kétségtelenül az is egy jó kis illat. Talán a szegfűszeg a döntő tényező nálam.

    Érdekes, amit írsz a mirháról. Már régóta szemezek Az eltűnt idők nyomával; most még egy ok, hogy nekiveselkedjem a kiolvasásának

    VálaszTörlés
  5. Szimat! M. P. regénye mindig újat tud mondani. Először 1982-ben olvastam. Azóta vagy 6-szor olvastam - nem lehet letenni. A hangulat, ami a könyvből áradt, beszippantja az embert.

    VálaszTörlés
  6. Proust műve eddig kimaradt, de ettől az Eau Lente szerintem is egy zseniálisan finom illat. Az még nálam sem dőlt el, hogy rajtam vagy körülöttem legyen, de ettől még roppant kellemes. Alapvetően azt hiszem, simán hordható még nőnek is.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen!

    Lehet, hogy hatszor nem fogom elolvasni, de egyszer mindenképp szeretném. Csak várok egy nagyon hosszú vakációt :)

    VálaszTörlés
  8. Elen: Szerintem is simán hordható nőknek, sőt, én elsősorban rajtuk tudom elképzelni.

    VálaszTörlés
  9. Végre kipróbáltam, (már nagyon régóta olvastam róla a "100 legendás parfüm" c. könyvben, és mostanában itt :)) és nagyon-nagyon tetszik! Tudtam, hogy csakis jó lehet, ha a szegfűszeg van a középpontban, de felülmúlta a várakozásaimat! Köszi az írást róla, ilyenkor mindig újra elolvasom és élvezem, ahogy érzem az illatot és olvasom a soraidat :)

    VálaszTörlés
  10. Nem is tudtam, hogy benne van abban a könyvben, bár kétségtelenül megérdemli. A Phylosikos mellett a kedvenc Diptyque-em.
    Próváld ki a L'Eua-t is, az még inkább szegfűszeg ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kipróbáltam a L'Eau-t! Valóban még inkább szegfűszeg, nekem pedig még inkább tetszik! Köszönöm a tippet! Tudom, hogy már sokszor kértem Tőled, hogy írj kritikát (itt meg is köszönném az Azemour-os kritikát), de úgy szeretnék a L'Eau-ról egyet! Az sem baj, ha később, de ugye egyszer írsz majd róla?

      Törlés
    2. Örvendek, hogy tetszik. Mindenképp szeretnék írni róla, mert elég érdekes parfümnek tartom, csak az időpontot kell megtalálnom hozzá :)

      Törlés
    3. Parádés! :) Alig várom/juk!

      Törlés