2011. nov. 5.

Loewe - 7 (2010) 8.5/10

1846-os megalapítási idejével a madridi Loewe egy igazi őskövület lehetne a parfümházak között, feltéve, ha már akkor belépnek az illatok világába. A valóságban azonban a cég vezetői csak 1972-ben döntöttek úgy, hogy a nagyon jól menő, bőrruhákat készítő részlegüket kiegészítik a parfümökkel. Ekkor jelent meg az L de Loewe, majd hosszas várakozás után, 2000-ben az Agua de Loewe. Ezt követően valami fertőzés törhetett ki a divatháznál - bár, azt hiszem, helyesebb azt feltételezni, hogy az egész világban - mivel 2007 óta baktériumok módjára szaporodni kezdtek a parfümeik, és röpke négy év alatt nem kevesebb, mint tizenegy új parfümmel álltak elő. Gyanítom, hogy magamtól sosem éreztem volna hajlandóságot arra, hogy megismerkedjem ezzel a parfümáradattal, de amikor egy rendelésem mellé két Loewe illatmintát is kaptam, ki kellett próbálnom őket, s láss csodát: az egyik jó!

Nem is olyan régen, a Garofano kapcsán elindult egy beszélgetés arról, hogy vajon lehet-e a szegfűből többet, szebbet, viselhetőbbet kihozni, mint azt Villoresi mesternek sikerült. Azt hiszem, hogy erre a kérdésre egész jó választ ad a Loewe 7. Bár az ismeretlenségbe burkolózó/burkolt parfümőr szerint a Loewe 7 mindössze hét illatjegyből áll (aztán az illatpiramisra mégis kilenc kerül fel...), s ezek közül egyik sem a szegfű, nekem mégis szilárd meggyőződésem, hogy ez a parfüm a spanyolok nemzeti virágáról szól. Ezt igazolja az illatminta hátoldalán található veszélyesanyag-lista is, amelyben az eugenol az elsők között van megemlítve. A parfüm struktúrája egyébként tényleg elég egyszerű, az átalakuló képessége szinte elhanyagolható, így akár el is hihetném ezt a hét illatjegyre épülő mesét, de a szegfűből egy tappodtat sem engedek.

A Loewe 7 fejillatában, az alkohol elillanása után elsőként a feketebors és egy kevés nemfüstös tömjén tűnik fel, de aztán pillanatok alatt előkerül a szegfű kissé sötét, kissé melankólikus, és gyönyörűen fűszeres illata is. És itt jön a meglepetés. Ez a régimódi, divatjamúlt, sokakban negatív érzéseket ébresztő aroma egy kifejezetten modern, friss, fás, szintetikus cédrusos alapot kap kíséretül, amely csodálatosan illik a szegfű-tömjén pároshoz, és egy tiszta, mégis sármos és férfias hatást eredményez. Nem egy bonyolúlt akkord, de szerintem nagyon jól működik: könnyen viselhető, elegáns és szexi. Ezek után nagy változásra már nem kell számítani, a Loewe 7 lineáris lefolyású, de ez esetben nem is nagyon bánom. Tartósság, hatósugár egyaránt erős közepes.

Ezt a parfümöt Cayetano Rivera-val, Spanyolország egyik legnépszerűbb torreádorával népszerüsítik, s bár én nem érzem annyira vadnak, drámainak és arrogánsnak, mint egy bikaviadalt, azért nem gondolom úgy, hogy rossz választás volt ez az arc. Tulajdonképpen, ha nem niche mércével mérem, akkor a Loewe 7 egy kifejezetten bátor, karakteres, egyedi alkotás, amely végre valami újat tudott hozni a poshadt, poros mainstream polcokra. Ezen kívűl megmutatta - legalábbis nekem - hogy a szegfűt lehet modern, fiatalos, férfias kompozíciókban is sikeresen használni. Próbáljátok ki!

Illatjegyek: tömjén, piros alma, feketebors, Atlaszcédrus (Cedrus libani), neroli, gyöngyvirág, rózsa, vetiver, mósusz

Kreátor(r): ismeretlen

4 megjegyzés:

  1. De rég írtam már, igazából nem tudtam hozzászólni az előző illatokhoz. Viszont a Loewe illatokból a Solo Loewet nagyon szeretem. Rég teszteltem, de bármikor beszereznék egy üveggel, ha látnám mostanában a polcokon. Ez egy érdekes illat lehet, de valamiért nem igazán találok már Loewet egy Douglasban sem.

    VálaszTörlés
  2. Szia Laci! Tényleg rég nem hallattál magadról. Az utóbbi időben szinte kizárólag niche parfümökről írtam, ugyanis illatmintáim még vannak, de parfüméria nincs a közelemben - feltételezem, ezért volt a hosszú hallgatás :)
    Történetesen épp a Solo a másik illatmintám a Loewe-től, de sajnos az nekem nem igazán jött be. Túl vizesnek, fásnak, szintetikusnak érzem, bár ebben az általam nem kedvelt műfajban valószínűleg a jobbak közé tartozik.

    Remélem a jövőben gyakrabban adsz életjelet magadról! :)

    VálaszTörlés
  3. Mindenképpen egyetértek a fentiekkel, ez egy nagyon egyedi, karakteres illat. Nincs olyan összetevője ami nem tetszene.
    Én a napokban hozattam egy barátommal Spanyolországból, itthon valóban nem rendelhető kategória.
    Még másfél éve ismerkedtem meg az illattal Valenciában, azóta ilyet szerettem volna venni, de itthon nem kaptam.
    Csak ajánlani tudom!
    Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  4. Én az Aus Liebe zum Duft-ról szereztem be. Az sem itthoni, de közelebb van mint Spanyolország :)

    Neked is Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés