2011. nov. 28.

Maison Francis Kurkdjian - Cologne pour le Soir (2009) 8.5/10

Az örmény származású, balett-táncos múlttal rendelkező Francis Kurkdjian már igen fiatalon - mindössze huszonöt évesen - beírta a nevét a parfümtörténelembe a Le Male megalkotásával, de az igazi nagy dobása a saját parfüméria létrehozása volt. A Maison Francis Kukrdjian 2009-ben nyitotta meg a kapuit Párizsban, és mindjárt hét izgalmas, ízig-vérig Kurkdjian alkotással örvendeztette meg a rajongókat. A parfümház egyik érdekessége, hogy az illatok nem csak a megszokott parfüm formában találhatóak meg náluk, hanem gyertya, illatosított bőr karperec, mosószer, füstölő papír, és klasszikus szobaillatosító alakjában is megvásárolhatóak. Különösen a mosószer gondolata szimpatikus számomra - meggyőződésem, hogy nem én vagyok az egyetlen személy a földön, aki szívesen megszabadulna az unalmas, és sokszor zavaró öblítőillatoktól.

A Cologne pour le Soir-t (Kölni estére) egy rendelésem mellé kaptam ajándékba, s mindössze tíz perc kellett neki ahhoz, hogy levegyen a lábamról. Ez egy nagyon egyszerű, minimalista erényeket megcsillogtató parfüm (a kölni szót inkább felejtsük el, mert a koncentrációt leszámítva, itt semmi nem emlékeztet a megszokott kölnikre), majdhogynem lineáris leszáradással, és mély, melengető illattal. A kifújást követő első pillanatban egy sűrű, likőrös, boros rózsa csapja meg az orromat, majd az egész pillanatok alatt átalakul egy testes, édes akkorddá, amelyben cseresznyedzsem, gyurma, fás-bőrös jegyek, méz és tömjén illata kavarog. Bonyolultnak hangzik, de egyáltalán nem az - a parfüm egy egységes egészet alkot, és minden jegy tökéletesen belesimul a képletbe. Akár azt is el tudnám hinni, hogy az egész szív egyetlen, komplex hatású alapanyagból áll, mondjuk egy nagyon jó minőségű benzoé gyantából, amely egymagában képes megidézni ezt a sok finomságot. Csakis azért használtam ennyi illatjegyet az akkord jellemzésére, hogy valamiképpen megpróbáljam körülírni ezt a különleges, forró és érzéki aromát, amelyhez hasonlót nem igen érezhettünk eddig parfümben.

Mint már említettem a Cologne pour le Soir meglehetősen lineáris, így ez a viharos és igencsak élvezetes kezdet után nagy változás már nem megy végbe. A parfüm visszahúzódik egy bőrközeli állapotba, ám ott igen intenzíven, és hosszasan (legalább hat-nyolc órán keresztül) lebegteti a bájait. Az illatjegyek, és az első öt perc alapján nyomasztó, nehéz parfümre számítottam, de Kurkdjian zsenialitásának, és a nagyszerű tömjénhasználatnak köszönhetően, az orromat elborító felhő némiképp száraz, fás, és kissé szellős tud maradni, így tulajdonképpen többszöri viselés során sem éreztem soha kényelmetlennek, vagy fullasztónak.

A Cologne pour le Soir-t elsősorban azoknak a romantikus alkatoknak ajánlom, akik szeretik a meleg, édes, odabújós illatokat, de nem igényelik az ezekkel gyakran együtt járó szirupos ragacsosságot. Ugyanakkor, mivel az illata, stílusa némiképp emlékeztet a füstölő pálcikákból felszálló édes, tömjénes aromákra, ezért akár a spirituális beállítottságú személyeknek is elnyerheti a tetszését. Egy biztos - Francis Kurkdjian nagy tehetség, ez a parfüm pedig méltó hozzá. Ha tehetitek, próbáljátok ki!

Illatjegyek: sziámi benzoé (Styrax tonkinensis), iráni és bulgár rózsa, tömjén, fehér méz

Kreátor(r): Francis Kurkdjian

17 megjegyzés:

  1. Ennek a posztnak a kapcsán jöttm rá arra, hogy vissza kell magam fogni, legalábbis bizonyos esetekben, és nem kell két fújásnál több. Tudniillik nekem a Cologne nincs meg, csak az Absolue, amit most előszedtem, és 'csak' kettőt fújtam. Teljesen másnak éreztem, mint legutóbb, amikor belemerültem úgy rendesen. Most érzem a likőrösséget, a rózsát, a mézet, a tömjént. Sokkal jobban tetszik így. Gondolom, csak a koncentráció különbözteti meg őket egyébként.
    Zseni a fickó.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! Ezt az illatát nem ismerem, de az Aqua Universalis valami zseniális friss, mósuszos illat! A leggyönyörűbb tisztaságillat, amivel valaha találkoztam. Amikor A.Universalis-t viselek, mindig egy erdő jut eszembe, ahogy egy hideg téli hajnalon a napfény átszűrődik a fák alját elborító párán.
    Csí, azt én is tapasztaltam már, hogy egyes illatokat cseppenként kell adagolni, csak akkor mutatják meg igazi szépségüket.:)

    VálaszTörlés
  3. a gyurma szó igen elgondolkodtatott... :) de nem vette kedvemet, hogy kipróbáljam

    VálaszTörlés
  4. Én úgy emlékszem Csí, hogy az Absolute nem csak a koncentrációjában tér el, hanem az egy más kompozíció. Nagyon animális, fenilacetátos, elefántház illata van, nekem ezért nem is tetszett. (Az animális illatok rajongói persze imádni fogják.) Ráadásul nagyon hasonlított a Musc ravageur-re. A Cologne ennél sokkal szelídebb, és bár e ebben is éreztem fenilacetátot, amit talán az illatpiramis mézként tüntet fel, de számomra ez egy szép hordható, és főleg egyedi parfüm. Az illatosított bőr karkötő pedig zseniális ötlet, akárcsak az Aqua universalis mosópor, öblítő.
    Egyébként ha vkinek tetszik az AU, szerintem érdemes megpróbálni a L'eau Serge-t, Serge Lutens-tól. Annak vasalt fehér váaszoning illata van, meg persze magnólia.

    Más: ma egy TV show-ban megjelent Chandler Burr személyesen hazánkban és nagyon gáz volt... Szimat, Neked már rég le kellett volna tolnod ezeket az öntelt bohócokat!! KÖNYVET KELL ÍRNI!!

    VálaszTörlés
  5. Csí: Megerősíteném Nasobravo hozzászólását. Ebben az esetben Absolue változat a Cologne-tól nem csak a koncentrációban különbözik. Az Absolue sokkal állatiasabb, rózsásabb, jobban emlékeztet egy édes vörösborra, és a római kömény is határozottan ott van benne, ami a Cologne-ból hiányzik.
    Mellesleg az Absolue-val tényleg óvatosan kell bánni, két fújás nekem is bőven elég belőle :)

    VálaszTörlés
  6. Vicea: Én még nem ismerem az Aqua Universalis-t, a friss mósuszos illatok nem igazán az én világom, de ahogy leírod, az tetszik. Lehet, hogy a legközelebbi mintarendelésemnél ezt is fontolóra veszem :)

    VálaszTörlés
  7. Timka: Nem nagyon meghatározó a gyurmásság, szerintem nem fog megakadályozni az illat élvezetében :)

    VálaszTörlés
  8. nasobravo: Csí jóvoltából én épp most ismerkedem a L'Eau Serge illattal. Én nem vagyok elragadtatva tőle, bár tényleg jobb minőségűnek tűnik, mint a legtöbb hasonló kaliberű parfüm.

    Ami meg a könyvírást illeti, most már egyre többen javasoljátok, ami nagyon megtisztelő, de én továbbra sem hiszem, hogy az embereknek szüksége lenne rá. Legalábbis nem abban a formában, amiben ezeket a cikkeket írom.

    VálaszTörlés
  9. Te jó ég, milyen illata van a fenilacetátnak? Bár elég infó, hogy az Absolue hasonlít a fülledt elefántkakira...Ezzel együtt nagyon tetszik. Keresni fogom más illatokban is. :)

    VálaszTörlés
  10. Csí: Miel de bois, az egyik legkevésbé kedvelt Serge Lutens ennek köszönheti a népszerűtlenségét:) Valószínúleg az Absolue (rosszul írtam korábban) sokkal inkább a római kömény miatt animális, de az a bizonyos méz az illatpiramisban felkeltette bennem a gyanút...

    Szimat: szerintem írhatsz könyvet másról is:)

    VálaszTörlés
  11. Márminthogy a méz miatt kakiszagú?

    VálaszTörlés
  12. Nem kaki, hanem pisi, a fenilacetát miatt. Előszeretettel használják "méz" illatként, mert hasonlít a méz szúrós, vizeletre hajazó utó-illatára. A miel de bois állítólag ettől lett vizeletszagú és egy időben úgy volt, hogy leállnak a gyártásáról, de az "állatvédők" (értsd.: az animális illatokat kedvelők) végül megvédték.

    VálaszTörlés
  13. Úgy érzem magam, mint a belgyógyászaton. :)
    Azt hiszem, én az állatvédők közé tartozom, bár hozzá kell tennem, rajtam valahogy minden durva illat megszelidül és veszít a közönségességéből.

    VálaszTörlés
  14. Ez látod nagyon is érthető magyarázata annak, miért szeretik olyan sokan az animális jegyeket, és hogy egyáltalán, miért készít ilyet a parfümipar? Rajtam sajnos az összes ilyen szúrós akkord szoc. otthon.

    VálaszTörlés
  15. És mi az, ami legjobban érvényesül rajtad?

    VálaszTörlés
  16. Erre nehéz válaszolni, de van egy kedvencem most, függetlenül attól, hogy rajtam milyen. Csak azért nem árulom el, mert meg akarom írni, a napokban biztosan elkészülök vele!

    VálaszTörlés
  17. Emberek, megjöttek a Kurkdjian-illatok a Neroliba!

    (nem fizetett hirdetés :) )

    VálaszTörlés