2011. dec. 8.

Etro - Patchouly (1989) 8.5/10

Az Etro leírása szerint a Patchouly egy egocentrikus, és lázadó illat, amely az Európába szállított indiai sál, és vállkendő rakományokat kísérő légkört idézi meg. Ha arra gondolunk, hogy nem is olyan régen még a pacsulit elsősorban a molylepkék távoltartására alkalmazták, akkor ez nem egy kifejezetten romantikus leírás, ha azonban egy rikító színű sálakkal feldíszített, pacsuliillatot árasztó, kedélyes kis vonatot képzelünk magunk elé, amint épp átszeli India hegyeit a hippi mozdonyvezető irányítása alatt, akkor sokkal szimpatikusabbá válik a dolog, és ugyanakkor a parfüm megértéséhez is közelebb kerülünk.

Az utóbbi időben jó néhány pacsulis parfümöt kipróbáltam, de egynél sem tapasztaltam annyira markáns, erőteljes bemutatkozást, mint az Etro változat esetében. Brutálisan dohos, alkoholos, méregzöld, benzingőzös és gyümölcsös a kezdet, amelyből nehéz külön-külön kihámozni a pacsuli árnyékában gomolygó bergamottot, gerániumot, ciprust, ürmöt és mentát, de a jelenlétükben biztosak lehetünk. Ezen kívül határozottan itt van egy sűrű, likőrös, jellegű szilvadzsemes illat is, amely valószínűleg a rózsának köszönhető, és aminek a következtében a Patchouly egyszerre emlékeztet de Sade márki parfümére, és a L'Artisan Rózsatolvajára (Voleur de Roses). A különbség csak annyi, hogy amíg a Rózsatolvaj mondjuk három évet kapna a kihágásért, addig a Patchouly minimum életfogytiglant.

Ez eddig nem a sálakról, meg a vidám színekről szólt, sokkal inkább egy dühöngve száguldó, sűrű füstöt pöfékelő vonatról, de az első fél óra elteltével lecsendesednek az indulatok, elpárolognak az agresszív zöld, és szilvás jegyek, s egy vidám, kissé púderes, kissé földes pacsuli marad a bőrömön. Igazi hippiket ezidáig még nem sikerült megszaglásznom, de ez az akkord számomra elég közel van ahhoz, amit a hippikről és az ők illatukról elképzeltem. Karakteres, de laza, természetes és eleven. A halkan doromboló ámbrának köszönhetően van egy diszkrét meleg, barátságos árnyalata is az illatnak, de összességében azért a távolságtartás és a szabadság jellemzi. Más pacsulikkal összehasonlítva elsősorban a nagyobb életkedve, és a pezsgőbb hangulata tűnik ki, ami szerintem a fejillatból hátramaradt kevéske rózsás-gyümölcsös jellegének köszönhető. Ehhez a stádiumhoz már illenek a sálak, a színek, a tánc, és a jó kis indiai zene. A parfüm tartósságát sajnos nem tudom megdicsérni, mivel rajtam két-három óra alatt szinte teljesen elolvad, és az első óra után a hatósugara is elég visszafogott. Lévén egy őszinte, bátor illat, amely mindkét végén égeti a gyertyát, elfogadom tőle ezt a tartósságot, de nem örvendek neki.

Összességében az Etro Patchouly-ja azt nyújtja, amit ígér: egy igazi, erőteljes, hangulatos pacsulit, egyenesen a hippikorszakból. Nagyszerű minőség, jó kivitelezés, épp csak a tartósságára kellene valami gyógyír, bár valószínűleg, hogy ha nem bőrre, hanem ruhára fújnám, akkor ez a gond is elhárulna. Az egyik kedvenc pacsulim.

Illatjegyek: bergamott, narancs, üröm, geránium, levendula, zsálya, jázmin, rózsa, szantálfa, menta, vanília, pacsuli, ámbra, ciprus, tömjén

Kreátor(r): ismeretlen

27 megjegyzés:

  1. Ohh... Ki nem állhatom a hippiket, tehát ebből a parfümből sem lesz egy a polcomon :)

    Nálam ha pacsuli akkor :
    Parfumerie Generale - Intrigant Patchouli

    Neked mi a véleményed róla?

    VálaszTörlés
  2. Imádom a hippiket, -Ozora fesztivál forever:)- magam is az vagyok egy kicsit belül, és most sajnálom egy kicsit, hogy a múltkor Zólyomi Zsoltnál, nem szaglásztam meg ezt a parfümöt.
    Igy végül egy üveg Tea for Two-ra esett a választásom:)

    Az nálad is nagy kedvenc igaz? (10/10)

    VálaszTörlés
  3. Métisz: Az Intrigant Patchouli az abszolút kedvencem a pacsulik között. Ott csücsül a karácsonyi várólistámon is :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen: A Tea for Two egy szuper parfüm, és bár mindenképp javaslom, hogy próbáld ki a Patchouly-t is, nem hiszem, hogy valaha is megbánod, hogy a Tea for Two-t vásároltad meg. Az egyik legjobb dolog, amit megvehettél :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon régen találkoztam vele és mivel magamnak kerestem önző módon parfümöt, vmi olyasmire jutottam, hogy egyáltalán nem illik hozzám, de milyen fantasztikus illata van és életöröm árad belőle. Bár akkor egyáltalán nem egy hippi jutott róla eszembe, hanem egy harsányan szívdöglesztő, olajos hajú hedonsita playboy. (Bár Csí lehet, nem ért majd egyet evvel:-)
    Lassan a rögeszmém lesz, a Nasomattok között is van egy elég jó pacsuli, a Hindu grass.

    VálaszTörlés
  6. Csí nem érti ezt a célzást. Lehet hogy nem hasonló sztereotípiákban gondolkodunk a férfiakat illetően?
    Sajnos válaszolni sem tudok, mert nem ismerem az illatot. A hippikről nekem is a testszag, a loncsos hajak és egyebek jutnak az eszembe. A pacsulit viszon imádom, tehát vagy kipróbálom, vagy nem.

    VálaszTörlés
  7. A testsémákkal igazán nincs semmi baj, inkább az illatok hatására előtörő emlékek nagyon különbözőek, szubjektívek, erre céloztam. Egyébként a Patchouly szerintem tetszene Neked, a Myrapolium-ban is azt hiszem lehet kapni, a Szt. István krt-on.

    VálaszTörlés
  8. Nem ismerem a boltot, most rákerestem, hát nem véletlen, én nem szeretem az ilyen bio-öko-natur dolgokat. Ha valaki érdekel, esetleg kifejtem, miért, de nem fontos.
    A lényeg: nem láttam a termékeik között, attól persze, lehet nekik. Majd egyszer, lehet, ha arra járok..

    VálaszTörlés
  9. Csí: Szoktam olvasni a hozzászólásaidat, szóval engem érdekel, hogy miért nem szereted a "bio-öko-natur" dolgokat?

    VálaszTörlés
  10. Ha pacsuli, akkor Lorenzo Villoresi, vagy Les Nereides antik pacsulija. Beleszerettem a pacsuliba. Nicolai pacsulija is tetszik. magor (névtelen I.)

    VálaszTörlés
  11. Én meg nem értek hozzá. De a tulajdonos, Botond úr csinálta a Culinárist a Hunyadi téren nagyon sokáig, és remek ember!
    A bio-öko-psycho-szocio vonulat a honlap sajátja, a boltban ez fel sem tűnt eddig. A nagyobb baj, hogy lehet, már nincs Etro-juk, akkor pedig marad az egyetlen magyar parfümőr boltocskája.

    VálaszTörlés
  12. nasobravo: A Hindu Grass-ról Luca Turin is pozitív hangnemben beszél, úgyhogy ez is megy a kipróbálandók listájára :)

    VálaszTörlés
  13. Magor: Villoresi pacsulija szerintem is nagyon érdekes, csak az a bajom vele, hogy a Villoresi parfümöktől szokatlan módon halkszavú. Lehet, hogy nem kedvez neki a kis löttyintős minta...

    VálaszTörlés
  14. Szimat! Nekem is mintám volt belőle, de én rajtam nagyon tartós volt. Lehet, hogy veszek egy 50 ml-s üveggel. Mióta elfogyott az antik pacsulim, amit már nem lehet itthon beszerezni - kacérkodom vele. Bár túl férfias, de nekem hiányzik. Van benne valami, ami fölkavar, nem hagy nyugodni, mindig gondolok rá. Így voltam a Timbuktuval is. Aztán, amikor megvettem a 100 ml-s üveggel, megnyugodtam. Már kevés van belőle, és ez nagy szó nálam, hogy nem untam meg. Biztos így leszek LV pacsulijával is. Etro illatokkal úgy vagyok, hogy a bőrömön nem tartós. Egyszer vettem, többet soha. magor (névtelen I.)

    VálaszTörlés
  15. Én most érek az 50ml-s Timbuktum végére, és azt hiszem ennyi épp elég volt belőle. Jöhetnek az újabb kihívások :)
    Az LV pacsulinál nekem sem a tartóssággal volt a gondom, hanem az intenzitással. Olyan kis diszkrétnek tűnik. Azt hiszem, hogy nekem ez a legnőiesebb pacsuli.

    VálaszTörlés
  16. Nekem is az a bajom az Etroval, hogy szinte ledobja a bőröm..nem igazság:(

    VálaszTörlés
  17. Szerintem nem lehet általánosítani: rajtam a Messe de Minuit például nagyon tartós, és az Etra, meg a Shaal-Nur is teljesen kielégítő teljesítményt nyújt. A Heliotrope viszont megint csak illanékony :)

    VálaszTörlés
  18. szép napot mindenkinek! az etro pacsulijával előcsalogattatok, mivel az emberem egyik alapillata (most vágyakozik a ki tudja, hányadikra, de benne van a new tradition vágyálom is).
    ez a pacsuli az ő olajos, pipadohánnyal "átitatott" bőrén az egyik legszebb, és legerotikusabb illat számomra. a leglájtosabb pacsulit a bécsi duft und kulturban volt szerencsénk szagolni: accord parfait - patchouli & musc blanc

    VálaszTörlés
  19. Ó,imádom ezeket a mintákat és színeket. Ha az angyalnak nem volna még ötlete ajándék terén, akkor egy pacsuli ittas sálnak nagyon is örülnék :D

    VálaszTörlés
  20. A kasmir minta a kedvenc mintám nekem is. Az illat, alapanyag és minta ugyanazon helyről származik. A pacsulit pakisztán hegyein is termesztik. Ott őshonos a kasmir kecske és a minta is onnan származik. Tökélestes az illutsztráció. magor (I. névtelen)

    VálaszTörlés
  21. mvitti: Örvendek, hogy előbújtál :) A Patchouli & musc blanc-ról mostanig nem is hallottam, de utánanéztem, és egész jól hangzik. Kár, hogy mifelénk nem létezik.

    VálaszTörlés
  22. Illatvirág: Nekem is nagyon tetszenek az Etro sálak. Remélem, hogy az angyalod is olvassa a blogot :)

    VálaszTörlés
  23. Magor: Örvendek, hogy tetszik az illusztráció. Sokat tanakodtam rajta, mert a színét nem éreztem igazán találónak - szerintem túl sok benne a rózsaszín - de végül a minta meggyőzött.

    VálaszTörlés
  24. Szimat! Ebben az írásban megemlítetted a L'Artisan: Voleur de Roses-t. Írsz majd róla? Úgy szeretném(nénk)! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tervezem, hogy írok róla, csak még nem sikerült eldöntenem, hogy szeretem-e, vagy sem :)

      Törlés
    2. Próbáld meg szeretni, kérlek! :))

      Törlés