2012. márc. 5.

Lorenzo Villoresi – Uomo (1992) 8/10


Lorenzo Villoresi nevének hallatán a többségünknek valószínűleg nem a friss, tavaszias citrusbombák jutnak eszünkbe, de a mester ezekhez is nagyon ért, sőt, tulajdonképpen egy ilyen illattal indult be a karrierje. Villoresi 1992-ben alkotta meg első férfiaknak szánt parfümét, az Uomo-t, amely saját bevallása szerint mind a mai napig a kedvenc, és leggyakrabban használt parfüme, és amely egy klasszikus stílusban megalkotott, chypre alapon nyugvó aromás citruskavalkád.

Az Uomo bár lényegesen könnyedebb, és üdébb, mint a legtöbb Villoresi mű, azért magán viseli megalkotójának minden fontosabb stílusjegyét. Ugyanazzal a jól ismert, és a rajongók által oly nagyra értékelt nyíltsisakos, csiszolatlan komplexitással indít, mint a későbbi Piper Nigrum, a Spezie, vagy a Vetiver, és az alapanyagokat is ugyanaz a megalkuvást nem ismerő kitűnő minőség , és nagy arányú természetesség jellemezi. A parfüm fejillatában egyszerre találjuk szemben magunkat az élénk narancsvirággal, a bergamott, citrom, narancs, és petitgrain alkotta lédús, fanyar, kesernyés, és ezerrel sziporkázó citrusos akkorddal, valamint a különböző zöld fűszernövények vadul tekergőző, aromás csokrával. Az illatpiramist elnézve, Villoresi mindent belepakolt ebbe a parfümbe, amit a meditteránum megteremni képes, és bár látszólag nem sokat bíbelődött a szálak elvarrásával, a végeredmény mégsem a káosz lett, hanem egy csodálatos, kölnivízre emlékeztető, de annál komplexebb, és erőteljesebb illatorgia.

Rajtam megközelítőleg öt percet tart ez az állapot, aztán a narancsvirág köddé válik, a citrusok pedig “leragadnak” egy kicsit, teret adva a szívillat fűszereinek, és az elegáns levendulának. Ekkor jelenik meg a színtéren a Piper Nigrum-ot idéző fás-fűszeres feketebors, és szegfűszeg, amelyek a levendulával karöltve egy férfias irányba mozdítják el az eddig akár uniszexnek is tekinthető illatot. Ahogy telik az idő, számomra egyre nyilvánvalóbbá válik a Piper Nigrum rokonság, de köszönhetően a bő kézzel adagolt, rozmaring dominálta zöld jegyeknek, és a fel-felsejlő citrusoknak, az Uomo mindvégig lédúsabb, és könnyedebb marad, mint neves utódja
.
Néhány óra elteltével újabb határozott változást észlelhetünk a parfüm életében: az alapban megjelenik a fás, földes vetiver, és a száraz tölgymoha, tovább erősítve a férfias vonalat, és egy kis komolyságot kölcsönözve az eddig felhőtlenül vidám, és laza illatnak. Ez a stádium sajnos már nem időzik túl hosszasan a bőrömön; további egy-két óra elteltével végérvényesen elillan az Uomo, ami ugyan nem meglepő egy citrusos-zöld parfümtől, de én mégsem örvendek neki. Olyannyira, hogy eltántorított a megvásárlásától. Ezen aprócska hiányosságtól eltekintve azonban, egy nagyon jó parfümnek tartom az Uomo-t, az Eau Sauvage, Chanel pour Monsieur, Iskander és kompániájuk méltó tagja, amely sok újat ugyan nem tesz le az asztalra, de csodálatos minőségű, vidám és életerős – egy olyan illat, amelyet bármikor jól esik magunkra fújni, és bármilyen szituációban megállja a helyét. Férfitársaim: Ne kéressétek magatokat!

Illatjegyek: babér, bergamott, citrom, levendula, narancs, petitgrain, boróka, kanárifa-gyanta, feketebors, kakukkfű, koriander, narancsvirág, zsálya, szegfűszeg, cédrus, mósusz, pacsuli, rozmaring, szantálfa, tölgymoha, vetiver

Kreátor(r): Lorenzo Villoresi

18 megjegyzés:

  1. Hurrá, hurrá és éljen! Nagyon örülök a választásodnak, úgy is, mint a Maestro nagy rajongója. Nekem nem a kedvenc Villoresim, de rajta tartom a szemem. 20 éve még különlegesebb lehetett, meg hát mégis csak az első Villoresi! A Piper nigrumot most is jobbnak tartod különben?

    VálaszTörlés
  2. A Piper Nigrum volt az első Villoresi az életemben, és szerintem még most is él bennem a kezdeti lelkesedés. Bár azóta a Spezie-t, meg a Vetiver-t is nagyon megszerettem, és az Uomo-val, a Dilmun-nal, meg a Patchouly-val is szemeztem egy ideig, ha egyet kellene választanom közülük, akkor az a Piper Nigrum lenne.

    VálaszTörlés
  3. Végre sikerült beszereznem Villoresi-től a Patchouly-t és a Sandalo-t, egyelőre még csak a Patchouly-t próbáltam, ami nagyon ízlik, (mint szinte minden pacsuli), csak kár, hogy nem tartósabb bár lehet, hogy megint csak a szokásos eredeti minta vs. "löttyintős" minta közti különbség zavar meg. Viszont a Sandalo eredeti fújós, majd beszámolok róla.

    Az Uomo-t még tavaly fújtuk apukám nyakára, amikor egyszer eljött velem a Neroli-ba, nekem tetszett, de annyira nem fogott meg, hogy mintát is vegyek...

    Nasobravo! A Villoresi legjobb nálam a Spezie lenne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tapasztalatom szerint a pacsuli eleve nem különösebben tartós illatjegy, a Villoresi-é pedig még köztük is a rövidebb életű. Többek között ezért is nem ez a kedvenc pacsulim. Egyébként én is löttyintősből ismerem... :)

      Törlés
  4. TZS: Egyelőre nekem is, de a Sandalo-t, Uomo-t is szeretem, a Piper nigrummal meg majd megbarátkozom úgy is. Pont a Patchouli nekem kicsit meredek volt, de kétségtelenül nagyon eredeti. Emlékem szerint ez egy poros, sáros, földes illatú pacsuli.
    Most látom csak, hogy az Uomo készül parfüm koncentrációban is, egyre érdekesebb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A parfüm koncetráció mellett dezodorként is megvásárolható. Nem egy gyakori dolog a niche illatok világában, de azt hiszem, nem lehet rossz :)

      Törlés
  5. Sziasztok,

    bocs, hosszabb leszek :)

    1. rászántam magam, és megvettem a Neroliban az Uomo PROFUMO-t, tehát az Uomo kis kiszerelésű, méregdrága parfümjét. Mivel az elmúlt hónapokban végigszagolgatott kb. száz dizájner és niche illat közül nekem még mindig Lorenzo Villoresi a befutó, egyszerűen azért, mert egyedülálló művésznek gondolom (vele egyelőre – saját használat szempontjából – csak a Parfum d'Empire Azemourja és az Amouage Dia Manje vetekszik, meg talán némely Artisan, Odin, Frapin és a régi, klasszikus Bulgari Pour Homme), elhatároztam, hogy végigmegyek az Uomo szérián. Az Uomo szappan például a legjobb, amit valaha próbáltam, ilyen természetes minőséget eddig csak a Weleda tudott nyújtani.
    Na de vissza az Uomo Parfümhöz:
    http://shop.lorenzovilloresi.it/prodotto/3507/VILL-UO004/uomo-profumo-flacone-30-ml.html
    Makacs egy jószág, olykor egészen visszahúzódik, némán pislog, elbújik az ember bőre alá, mintha ott sem lenne, aztán hirtelen, négy órával később elődugja a fejét. Nagyon visszafogott, bőrközeli úriember-illat, megkockáztatom, hogy az EDT-nél halványabb, "porosabb", púderes-vetiveresebb. Míg az EDT-nél a vetiver ritkábban érződik, akkor is csak a háttérben, a parfüm esetében egyértelműen vetiverkompozícióról van szó, egy citrusos-vetiveres klasszikus illatról, amelyről az észak-olasz, elegáns úri világ jut az ember eszébe. Gyűjtőknek érdemes beszerezni, másnak viszont nem ajánlom, hiszen a harsányabb, bombasztikusabb EDT nyilvánvalóan a best buy. Míg az EDT fiatalos lázadással viháncol az első tíz percben (ha sokat fúj ki az ember fia, avatatlan orr a szúnyog elleni spray-khez hasonlítja), mintha valaki citrusokkal és zöldségekkel dobálózna hirtelen jókedvében egy toszkán piacon, addig a parfüm verzió csendben indít, mint Verdi Nabucco-jának híres kórusa - és így is marad. Dúdolva, visszafogottan, csak a maga örömére. Az EDT éppen ezért sokkal fiatalosabb aurát áraszt, a parfüm pedig egy kicsit 40 pluszos, már akinek persze, én 40 alatt is szeretem.

    2. Más: tudtátok, hogy maestro Villoresi újabb parfümcsaládon mesterkedik??? Ahogy a neve is utal rá, a Mare Nostrum sorozatot a Földközi-tenger ihlette, a sorozat az Aura Maris-szal debütál. Most vettem észre Villoresi honlapján. Szimat, kiváncsi lennék a véleményedre. Részletek itt:
    http://www.lorenzovilloresi.it/eng/news.shtml
    http://www.lorenzovilloresi.it/eng/profumeria_fantasia-marenostrum.html

    3. Zólyomi Zsolttal csinálok egy sorozatot a Gentleman magazinba, Szimat, emlegettelek neki, hogy miattad szerettem meg ezt a világot, szakmát, és – persze csak finoman utalva rá, nehogy féltékeny legyen, mert hajlamos rá :))) – mondtam neki, hogy a te blogod művelt ki. Persze elmentem tavasszal az alap tanfolyamára, de igazából csak a nagyobb beszélgetésekkor jönnek elő a jobb sztorik. sajnos csak a saját maga által forgalmazott parfümökről lehet vele hosszabban beszélgetni, így pl. Villoresiről csak annyit húztam ki belőle, hogy elismeri és igazán nagyra tartja. És elküldtem neki a legújabb, jázminos Ellena-kritikádat, aminek nagyon örült. Próbálom rávenni, hogy jöjjön el velem borbírálói mesterkurzusokra, mert abban meg én vagyok otthon.

    Apropó: szívből gratulálok a házasságodhoz, a menyasszonyom éppen ma megy be a Leparfumbe, hogy megszagolja az írásod miatt a Jasmin de Nuit-öt.

    kösz a türelmet,
    üdv
    a kobold

    VálaszTörlés
  6. (azt kifelejtettem, hogy én amúgy két Villoresit használok állandó rendszerességgel, az Uomo melett az egyszerűen zseniális Pipert)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is köszönöm szépen a kedves szavakat. Én is minden jót kívánok Neked, meg a menyasszonyodnak - majd írjátok meg, hogy mit választottatok a nagy napra :)

      1. Én nem próbáltam az Uomo Profumo-t, de a kritikád nagyon tetszik, és azt hiszem, hogy az illat is bejönne. Épp ma gondolkodtam el azon, hogy egy vetiveres parfüm elférne a gardróbban :)

      2. Eddig nem is hallottam a Mare Nostrum sorozatról (az elmúlt két-három hónapban nem sokat parfümöztem), ezért köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Az Aura Maris illatjegyei egészen jól hangzanak, de legutóbb a Theseus-ban hatalmasat csalódtam, ezért óvatos leszek majd vele :) Remélem nem egy egyszerű, szintetikus, vizes illat lesz, hanem tényleg megjelennek benne a virágos, fás jegyek.

      3. Gratulálok a Zólyomi-s sorozatodhoz, remélem sikerül majd nekem is elolvasnom. Ja, és köszönöm a reklámot - Neked köszönhetően Zólyomi megosztotta az Illatvadász-t a Facebook-on :D

      U.I: A borászat engem is érdekel, de inkább csak amíg olvasok róla. Amikor inni kell, akkor az valamiért nem működik igazán... Az utóbbi időben ezért áttértem a whisky-re - az is nagyon illatos, és izgalmas ital, és csak néhány kortyot "kell" meginni belőle :)

      Törlés
  7. Vicces, éppen ír whiskey van a kezemben, amikor ezt olvasom… Én is tartok az Aura Maristól, mert a mindent elborító vizes-citrusos illatoktól már konkrétan rosszul vagyok - azért csak-csak nem lesz átlagos illat.
    Az Uomo Profumot az ára miatt nem javaslom, én csak azért vettem meg, mert az utolsó darab volt, és kb 6-7ezerrel olcsóbban adták, mint Villoresi a webshopjában - ahogy bemértem az ízlésedet, ez egy túl halk illat lenne, annyira, hogy olykor nem is érzi az ember (meg más sem rajta), ezért az élményért pedig túl magas az ár. Az EDT jobb.
    Apropó, azt már tudjuk, mit viselt a feleséged a nagy napon, de mi volt rajtad?
    Borászat - pontosabban borbírálat - témában pedig ajánlom a Borkollégiumot, Erdélyben is elkezték a kurzusaikat, ők a szakma csúcsa. ( http://www.ako.hu/tanfolyamok + http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=50518 ). Zólyomi Zsolt most kezdi tanulgatni, meg pálinkakészítési kurzusra is jár, hiszen a magas minőségű pálinkafőzés az illóolajkinyeréssel rokon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagy napon rajtam Jaipur volt - nem azért, mert úgy gondolom, hogy ez a tökéletes esküvő-illat (senki másnak nem ajánlanám), hanem, mert ezzel az illattal sikerült meghódítanom a barátnőmet. Szóval, kifejezetten érzelmi alapon döntöttem mellette :)

      A boros linkeket meg köszönöm, utánanézek.

      Törlés
  8. Kedves Kobold!

    Nőként nagy vetiver rajongó vagyok. Nekem nagyon bejön Nicolai vetiverje. Rendszeresen használom. Sajnos, a Neroli beszünteti az árusítását. Még van egy 100 ml-es üvegjük.

    Szimat!

    Gratulálok a házasságkötésedhez. Tökéletes volt a parfümválasztásod. Nagyon hiányoztál mindenkinek. Remélem, a házasélet nem csökkenti az illatkritikáid számát. magor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! :)
      A házasság nem csökkentené az illatkritikák számát, az állattenyésztés viszont annál inkább. Nehéz összeegyeztetni a két dolgot, de azért igyekszem néha írni egy-két cikket.

      Törlés
  9. Kedves Szimat,
    itt van egy nagyon lelkiismeretes írás Lorenzo mesterről és a vadiúj Aura Marisról.
    http://www.theperfumemagazine.com/OCTOBER2012/aura-maris-villoresi-profile.html
    Szerintem tetszeni fog. Mármint a cikk. A parfümből egyetlen minta érkezett a Neroliba, nem győzte meg őket, nem fogják forgalmazni - nekem tetszett, mint nyári illat. Nagyon uniszex.
    http://www.theperfumemagazine.com/OCTOBER2012/aura-maris-villoresi-profile.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És egy még lelkiismeretesebb interjú LV-vel:
      http://www.theperfumemagazine.com/OCTOBER2012/lorenzo-villoresi-interview.html

      Törlés
    2. Köszi a linkeket. Jók a cikkek. Ha majd esetleg az illatot is ki tudom próbálni, akkor még okosabb leszek :)

      Törlés
  10. Hmmm. New Guccy by Lorenzo Viloresi…???
    „FOREVER NOW
    January, 8th 2013
    We are glad to announce, the news of the launch of Forever Now,
    the new Gucci fragrance, created by Lorenzo Villoresi.
    http://www.lorenzovilloresi.it/eng/news.shtml

    http://bit.ly/WjNkjb

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uff! Hát, ez nagyon meglepett! Azt sem tudom, hogy örüljek-e neki, vagy sem? :)

      Az biztos, hogy ki akarom majd próbálni!

      Törlés