2013. jan. 30.

Naomi Goodsir - Bois d'Ascése (2012) 8.5/10


Naomi Goodsir egy ausztrál divattervező hölgy, aki kalapokra és táskákra specializálódott, s mint minden sikeresebb designer-nél, nála is eljött az idő, amikor úgy érezte, hogy illatos formában is felszínre szeretné hozni a benne rejlő kreativitást, képzelőerőt. Kicsit rosszmájúan lefordítva: még több pénzt szeretett volna keresni. Nem akarok azonban gonoszkodni Naomi-val, mert tulajdonképpen szimpatikus amit csinál. Nem vágott neki mindjárt 10-15 parfümmel a piacnak, ahogy azt sajnos gyakran láthatjuk, hanem mindössze két, jól átgondolt, karakteres illatot adott ki (Bois d'Ascése és Cuir Velours), s a hatalmas sikert követően is csak egy alkotással folytatta a sort (Nuit de Bakélite). Bízom benne, hogy a továbbiakban sem pörög be, és ugyanilyen mértéktartó, minőség-centrikus magatartást mutat majd.

Az általam kipróbált Bois d'Ascése (Aszketikus fák) egy nagyon jól megcsinált, és meglepően extrém illat, amiből egyértelműen kitűnik, hogy Naomi Goodsir nem az olcsó népszerűségre törekedik, hanem egy szűkebb, különcködő réteget szeretne megfogni alkotásaival. Már a névválasztás sem a megszokott, hiszen az aszkézis a legtöbbünk fejében nem szül kellemes asszociációkat, és a parfüm használata sem igen kapcsolódik az önmegtartóztatás fogalmához. Ebben az esetben azonban találó névnek bizonyult, ugyanis az üvegben egy tömény, csípősen füstös, száraz illat lapul, amiről sok minden eszünkbe juthat, de nyugati kényelem, kényeztetés és luxus aligha. Hacsak nem egy pohár arany színű, tőzegszagú islay-i whisky képe jelenik meg előttünk, mert arra bizony hasonlít az illata...

A fejillatát ugyan még főként egy kellemes, meleg dohány-jegy uralja, némi friss fahéjjal, és talán egy-két csepp naranccsal kiegészítve, de néhány perc elteltével előkúszik a háttérből az a jó kis szúrós, tőzeges, bőrös jellegű füst, ami annyira szerethető az islay-i whiskykben is. Van itt tölgymoha, meg csontszáraz tömjén is, és a fejillatból hátramaradt dohány is kivehető még egy ideig, de ami igazán meghatározza az illatot, az bizony ez a tömény, markáns, és igencsak bőrös füst, ami az illatjegyek között füstös boróka faként ("smoked cade wood") van feltüntetve. Hogy aztán valóban boróka-e, én azt meg nem mondom, de hogy még a bőrömön is ég, és füstöl, az egészen biztos. Mintha csak egy tábortűz mellett állnék, amelyet kicsit még nedves fából raktak, és a nagy whiskyzés közepette valakinek a bőrkabátja is belepottyant volna a lángokba. Bizony mondom, jó kis illat!

A folytatásban nagy változásokon már nem esik át a Bois d'Ascése, mindössze annyi történik, hogy a füstös, whiskys jellege elcsitul egy kicsit, nagyobb teret engedve a tömjénnel megszórt, bőrös alapnak, aminek köszönhetően egyre ridegebbé, barátságtalanabbá, és kissé benzingőzössé válik az illata. Hiába igyekszik egy kevés labdanum valami melegséget csempészni a leszáradásba, nem jár sikerrel. A Bois d'Ascése tartóssága rajtam jó közepes, hatósugara pedig fergetegesre sikeredett.

Összességében Naomi Goodsir belépő illatát egy bár nehezen viselhető, de nagyon jó, izgalmas parfümnek találom, csak egy bajom van vele: nem eredeti az ötlet! Ugyanezt a bizarr, füstös-bőrös jegyet 2008-ban a Boadicea the Victorious már kiaknázta a Complex-ben, és bár a fejillatok határozottan különböznek, és a szívillatban a Bois d'Ascése inkább a természetes irányból, míg a Complex az ipartelep felől közelíti meg a füstösséget, az alapok túlságosan hasonlítanak ahhoz, hogy a Bois d'Ascése-t egy igazán egyedi, újító alkotásként könyvelhessem el. Valószínűleg ugyanaz az újonnan felfedezett szintetikus molekula borítja el mindkét parfüm alapját, de ez nem változtat a lényegen: a Complex volt a nagy ötlet, a Bois d'Ascése csak újraértelmezés. Ettől persze még egy kitűnő parfüm, és mindenkinek ajánlom figyelmébe, aki valami különlegességre vágyik!

U.I: A Complex kapcsán elfelejtettem leírni, pedig igazából oda illett volna: ha tehetik, tessenek szépen elolvasni Ballard Karambol-ját, és megnézni a belőle készült Cronenberg filmet, a Crash-t. Garantáltan új szintre fogják emelni a parfüm élvezeti értékét!   

Illatjegyek: dohány, whisky, fahéj, ámbra, labdanum, tölgymoha, szomáliai tömjén, füstös boróka fa

Kreátor(r): Julien Rasquinet

12 megjegyzés:

  1. Erdekes. Nalam a messze leghordhatatlanabb illatok toplistasa a Bois D`Ascese. Aszketa.....az en esetemben azt jelenti, hogy merhetetlen alazatot es turelmet kivan tolem az illat, hogy azonnal ne sikaljam le orditva. Az hogy csontszaraz es uberfustos-nem kifejezes. Ellenerzeseim sajnos meggatolnak abban, hogy az illat muveszi oldalat meglassam.
    Katus, videk-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltad már a fentebb emlegetett Complex-et? Bár hasonlítanak, de hozzá képest a Bois d'Ascése egészen jól viselhető :p

      Törlés
    2. JesszusMáriám! Nem merem én azt akkor kipróbálni......
      Katus, vidék -

      Törlés
    3. Katus, egyetértek, nálam is a hordhatatlan kategóriába tartozik, de talán egy férfin el tudnám képzelni ,ha már eltelt az első fél óra füstölt sonkás illat. Egyébként szeretem a füstölt sonka illatát, sőt parfümben is (Shalimar Edp), de ebben valahogy nagyon nem vonz.

      Törlés
  2. Nekem az volt az első gondolatom, hogy ezt biztosan megveszem, olyan csodálatos, meleg fás illat.Mivel alig változik nagyon egyhangú illat, gyorsan meg lehet unni. Ezért már letettem a megvásárlásáról, ráadásul nagyon drága is.Megelégszem a kis mintámmal.
    Hestia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam sem lesz egész üveg belőle, de néha azért jól jönne egy-két fuvallat :)

      Törlés
    2. Ajánlom RP-től a Banditát és LV-től a Piper Nigrumot. Nálam ezek jelentik a fás, sötét illatot. Mind csodás és változó. Nők számára is nagyon hordhatóak. magor

      Törlés
  3. Üdv Nagykanizsáról!
    Sokat olvasom blogodat és már nagyon vártam a Bois d'Ascése-ről alkotott véleményedet.Nekem abszolút különleges,ugyanakkor brutál füstös,-a párom azt mondta rá jó pasis illat.Mintám van belőle és már lassan elfogy,nem tudom lesz-e valaha de újra és újra szeretném magamon érezni.A Cuir Velours is nagyon jó,a páromon és rajtam is nagyon jól működik.
    Szimat,tudnál igazi ütős, tölgymohás parfümöt ajánlani?? Zoli

    VálaszTörlés
  4. Üdv, és elnézést a hatalmas késésért!

    Igazán jó tölgymohás illatot nem könnyű ajánlani, mivel mostanában erősen limitálva van a használhatósága, meg már nem is igazán divatos. Szerintem a hetvenes-nyolcvanas évek nagyágyúival kellene próbálkozz, ezek azonban általában elég komplex illatok, és a tölgymoha csak egy elem a sok közül. Én a következőkre gondoltam: Kouros, Balenciaga pour Homme, Antaeus, Azzaro pour Homme, Yatagan, Trumper Eucris. Az újabbak közül most hirtelen csak a Parfumerie Generale Corps et Ames-e jut eszembe.

    További ötletekért itt egy link:
    http://www.basenotes.net/threads/320553-King-of-Oakmoss-what-is-the-best-oakmoss-dominated-perfume-in-your-opinion

    Ja, és még egy érdekesség, amit még én sem próbáltam:
    http://www.profumo.it/scents-of-the-soul/Oak-Moss/pid/1

    VálaszTörlés
  5. Szimat, rég olvastunk Tőled..
    Mikor térsz vissza?:)

    JT.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megtörtént! Csak azt nem tudom, hogy lesz-e folytatás :)

      Törlés
    2. Léééégyen! Léééééégyen!! :))

      Törlés