2010. ápr. 8.

Donna Karan - DKNY Women (1999) 8/10

Donna Karan parfümei általában nem tartoznak a kedvenceim közé, túlságosan szintetikusak és jellegtelenek ahhoz, hogy felkeltsék az érdeklődésemet. Az sem segít a dolgokon, hogy évente három-négy új illatot dob a piacra, mindenféle fantáziátlan különkiadásokat és limitált üvegcséket, amelyeknek az anyagi haszonhozáson kívül semmi nem indokolja a létezésüket. A DKNY Women – bár szintén erősen szintetikus – kilóg ebből a sorból, ugyanis van karaktere; illata ezer közül is felismerhető.

Az igencsak egzotikusan hangzó illatpiramisból kiindulva a fejillatban vérnarancsot és vodkát kellene találnom, és csakugyan citrusos savanykássággal indít a parfüm, kevés alkoholos jelleggel kiegészítve, de szerintem ez az akkord sokkal jobban hasonlít a grapefruit illatára, mint a vérnarancséra. Ettől függetlenül, nagyon jó kis kezdet ez, tele élettel, fiatalsággal és pezsgéssel, amely ráadásul meglepően egyedi is. A paradicsomlevelek zöldjét nem érzem, helyette egy erősen szintetikus vizes, friss jegy jelentkezik, amely talán az illatpiramis tavirózsájának feleltethető meg, bár ez egyértelműen csak egy fantázianév. A leszáradás során mindvégig kitart a grapefruit/vérnarancs akkord és a vizes jegy, viszont csatlakozik hozzuk egy nagy adag tiszta, frissen mosott ruhára emlékeztető mósusz és egy kevés nárcisz, ami a virágos, nőies jelleget biztosítja. A mósuszt szerintem ugyanaz a szintetikus anyag képviseli, amely a D&G Light Blue-jában is fontos szerepet játszik, hasonlóan könnyed, friss érzetet, tartósságot és terjedelmes hatósugarat biztosít a parfümnek. Sajnos – épp ennek a nagy hatósugárnak köszönhetően – a mósusz néha kitör a keretek közül és zavaróvá válik számomra, ezért nem szeretem az orromhoz túl közel helyezni, viszont távolról szaglászva mindig nagyon kellemesnek és szépnek találom az illatát. A már említett jegyek mellet a DKNY-t jellemzi még valami fémes hatású jegy is, amely jól összeillik a parfüm többi részével, és még inkább kihangsúlyozza a frissességét.

Szerintem ez egy igazi tavaszi illat, könnyed, vidám, kissé virágos, és a mindvégig kitartó savanykás grapefruit-nek köszönhetően igazi felüdülést jelent a használata. Úgy gondolom, ha Donna Karan-nak lenne még két-három hasonlóan eredeti és kellemes parfüme, akkor nem lenne szüksége az új illatok tucatjainak piacra dobására, amelyeket aztán néhány év múltán meg is szüntethetnek, mert már a kutyának sem kellenek. Én a “keveset, de jót” pártján állok. Ti?

Illatjegyek: vérnarancs, vodka, paradicsomlevél, tavirózsa, orchidea, nárcisz, tulipánfa kéreg, nyírfa

Kreátor(r): ismeretlen

5 megjegyzés:

  1. Szerintem is ez az egyik legjobb Donna Karan illat. Az utóbbi évek munkáját nem is érdemes említeni, annyira unalmasra sikeredtek.

    VálaszTörlés
  2. Több, mint 10 éve imádom! Nagyon örülök, hogy az évek során "kiment a divatból", így úgy érzem, végre már csak az enyém! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom! Most próbálok visszatérni hozzá, de úgy látom hogy olyan, mindha két féle lenne kapható. Az egyikben telyesen fehér a folyadék, a másikban picit sárgás, de az üveg ugyanolyan.Mindkettő EDP. Ez létezik?

    VálaszTörlés