2010. ápr. 6.

L’Occitane – Eau de L’Occitan 10/10

A L’Occitane 1976-ban alakult meg a Dél- Franciaországi Aix-en-Provence városában, és mivel Provence környéke a legfontosabb levendula-termelő régiónak számít egész Európában, szinte kötelező volt, hogy a cég szignatúraillata levendulás legyen. Olivier Baussan és csapata eleget is tett ennek az elvárásnak, méghozza olyan nagyszerűen, hogy megalkották minden idők egyik legszebb levendulaközpontú parfümét. Persze, ez elsősorban az én véleményem.

Az elmúlt években sikerült megillatolnom egy-két igazi levendula-nagyágyút, mint amilyen a Caron Pour Un Homme, Villoresi Wild Lavender-e, vagy épp a Gris Clair, amelyről már írtam is, de egyikben sem találtam olyan szépnek, frissnek és aromásnak a levendulát, mint az Eau de L’Occitan-ban. Persze a listám koránt sem tökéletes – például a Nicolai pour Homme-ot sem sikerült még puskavégre kapnom – így még érhetnek kellemes meglepetések, de az eddigiek alapján nálam a L’Occitane levendulája a nyerő. A fejillatban az erősen aromás levendula egy kevés bergamottal és lényegesen több fekete borssal van kiegészítve, ami gyönyörűen kihangsúlyozza a levendula zöld, férfias, friss jellegét. Amikor legelőször teszteltem, teljesen meglepett, hogy viszonylag alacsony árkategóriájú parfümben ilyen jó minőségű, természetes alapanyagokkal találkozom. Ez az alkotás méltó a Provence-i levendula hírnevéhez.

A leszáradás során kissé elhalványodik a zöldes jelleg és a bergamott citrusossága is elillan, viszont megjelenik egy kevés ánizs, ami szépen harmonizál az uralkodó levendula jeggyel, majd az idő múlásával fokozatosan megjelenik a tonkabab és a mósusz, egy hangyányi melegséget csempészve az amúgy hűvös, tiszta illatba. Mint minden parfüm, ez is hőmérsékletfüggő: szerintem sokkal jobban működik hőségben, a forró, izzadt bőrön; ilyenkor még inkább kijön a levendula ereje és frissesége, a kissé lapos tonkabab és mósusz pedig rejtve marad. Tartóssága szintén változó, meleg időben hat-hét órán keresztül érzem magam körül, de hidegbe, a fázós kézfejemen, négy óra után már csak egy kevés mósuszos alapot tudok felfedezni.

Ez egy természetesnek ható, karakteres férfiilat, ilyen lehet a Provence-i levendulaföldeken dolgozó munkások illata is, ugyanakkor van benne valami elegáns is, úgyhogy akár egy angol Lord nyakán is megállná a helyét. Én nagyon szeretem és csak ajánlani tudom mindenkinek. Ti tudtok jobb levendulát?

Illatjegyek: fekete bors, levendula, szerecsendió, bergamott, fahéj, ánizs, tonkabab, cédrus, mósusz

Kreátor(r): ismeretlen

19 megjegyzés:

  1. thumbs up!

    fotó is gyöngyörűűűű.

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, Provence-ben könnyű jó fotókat készíteni. Gyönyörű vidék.

    VálaszTörlés
  3. Jaj imádom ezt az illatot, annyira tökéletes. Levendula 4ever :) Egyetlen bajom, hogy miért nem lehet kisebb kiszerelésben is venni, mondjuk 30ml vagy 50ml, vagy szettben több illatból, mert több is tetszik a for men-ek közül. Remélem egyszer rájönnek erre :(

    VálaszTörlés
  4. Egyetértek, ha lenne kissebb kiszerelésben, akkor valószínűleg már rég vettem volna egy Vetyvert és egy Eau d'Loccitant is magamnak, így azonban csak az édesapám száz milliséből lopok néha... :)

    VálaszTörlés
  5. Nemsokára megyek L'Occitane-ba, alíg várom, hogy kipróbálhassak egy illatot. Annyi sok pozitív véleményt olvastam róla, erdei séta, trópusi erdő, fák, zöld növények... azt hiszem ez az illat lesz a befutó így látatlanban is. A legjobb, hogy kapható nálunk is! Persze azért megszagolom, mielőtt leveszem a polcról. :D Esetleg valaki próbálta már?
    http://www.fragrantica.com/perfume/L-Occitane-en-Provence/Notre-Flore-Cedar-2009.html

    VálaszTörlés
  6. Nekem még nem sikerült kipróbálnom, de jól hangzik a leírások alapján. Amúgy is kíváncsi vagyok az egész sorozatra, úgyhogy, ha legközelebb L'Occitane boltban járok, akkor majd szeműgyre veszem. Addig is, várom a te véleményedet :)

    VálaszTörlés
  7. Mindenképp írok róla, én is szeretnék megismerkedni több illattal is. Az organikus tiszta levendula illat, a labdanumos is jól hangzik, meg a teás illatok is szimpatikusak. :)

    VálaszTörlés
  8. Szimat, Bevallom, néhány parfümöt, írásaid nyomán vásároltam meg, anélkül, hogy valójában ismertem volna őket!Ezt is megvettem, annak ellenére, hogy mikor kipróbáltam a L'Occitane boltban, nem értettem, hogyan írhattad erről, hogy férfias. :)Részben azért vettem meg, mert csinos volt az eladólány, de leginkább azért, mert bosszantott, hogy én miért nem érzem ennek a parfümnek az általad, és a többi hozzászóló által említett férfiasságát?! :) Néhány hét használat után megértettem, pontosabban még most sem, de az biztos, hogy ezért az üvegért nyúlok a leggyakrabban. Főleg, mikor hőségben kell dolgoznom menni. Egész nap, tisztának és frissnek érzem magam,... és férfiasnak. :) Az utóbbit még mindig nem értem, talán a borsra fogom... :)Próbáltam Déclaraton-t is munkahelyen használni, de tekintettel arra, hogy sok ember fordul meg a kezeim közt,azt hiszem, nem illendő "szexszagú" parfümöt használnom... :)) Így hát, marad a Eau de L’Occitan, és a Chanel Platinum Egoiste - legalábbis nyáron. Viszont, mikor "ledobom a munkaruhát", jöhet a Déclaration! Ha az van rajtam, Danny Trejo (Machete) egy nyálas kis szépfiú mellettem! :D

    VálaszTörlés
  9. Örvendek, hogy nem sült el rosszul a dolog, és neked is működi az Eau de L'Occitan :) Ha tetszik a stílusa, akkor kipróbálhatod a Caron pour un Homme-ot is, az is szuper parfüm, bár azt valószínűleg még nőiesebbnek fogod találni :)

    Egyébként én a Déclaration-t bármikor, bárhova viselem, az a leggyakrabban használt illatom, és még sosem volt "gondom" belőle :)

    VálaszTörlés
  10. Igen, már gondoltam rá, hogy azt is megveszem. Még az ára is kedvező, csak nem vagyok benne biztos, hogy érdemes e, így ősszel... Apropó, szerinted semmilyen körülmények közt nem "szerencsés" télen, nyári parfümnek elkönyvelt illatot használni, és fordítva? :)

    VálaszTörlés
  11. Szerintem azt szerencsés viselni, ami jólesik :) Én gond nélkül viselem a nyári illatokat is télen, főként zárt helyiségben. A szabadban, a hűvös levegőn általában elvész az illatuk, ezért preferáljuk ilyenkor inkább a testes, nehéz parfümöket. Na, meg azért, mert nyáron fullasztóak, és hát valamikor az őket is kell használni :)

    VálaszTörlés
  12. Na végre megvettem, sok hónapnyi sóvárgás és félrevásárlás után elegem lett és leemeltem a polcról. Persze hezitáltam, mert ott volt a másik kedvenc a Baux (fahéjas almás pite illat, csak így hívom), de mivel lassan itt a tavasz, így ezt tudom inkább kihasználni. Én valamiért nem érzem annyira magam körül, lehet azért, mert annyira természetes és nem erőszakos és tolakodó, hogy fel sem tűnik, hogy rajtam van? Vagy mert hideg volt ma nagyon? A környezetem biztos érzi gondolom. Remélem. Kaptam törzsvásárlói kártyát is és vettem egy ilyen illatú szappant is, így gyarapszik a szett. Születésnapomon egy terméket 50%-al olcsóbban vehetek meg, vajon melyik illat lesz az? :-)

    VálaszTörlés
  13. Szerintem is a hideg lehet az oka annak, hogy nem érezted. Én általában elég intenzívnek találom, és ha édesapám viseli, akkor már 3-4 méterről tudom, hogy ez van rajta :)

    VálaszTörlés
  14. Megnyugodtam, tényleg lehet érezni. Még este is felfedeztem magamon a buszon ülve. Csalóka egy illat. Néha megjelenik, néha meg elbújik. Nagyon igazad volt, hogy bőrön mutatja meg önmagát, ha kicsit rálehelek a kézfejemre egyből előtűnik az az aromás levendula, amit egyébként már nem érezni. Melegebb időben lesz ez igazán csodás.

    VálaszTörlés
  15. Igen, szerintem sem téli illat. A mostani -25 fokos hidegben a Jaipur az igazi :)

    VálaszTörlés
  16. A szegedi Árkádban nyílt L'Occitane üzlet, ma jutottam el ode, le vagyok nyűgözve. Gyakorlatilag minden illatuk nagyon magas minőséget képvisel, és igazán méltányos áron. Nekem ez az illatuk tetszik a legjobban, ebből vétel lesz.

    VálaszTörlés
  17. Na, mint ahogy a Wazamba bejegyzésnél megígértem hogy írok az Eau Des Baux-ról, mivel ma megkaptam, íme: Nagyon jó minőségű illat, zseniális egyensúlyban van a vanília és a tömjén. Nekem kell egy üveggel, az tuti. Eddig a tömjénesekből (Jubilation XXV, Wazamba, Shanaan, Gucci PH I) Ez tetszik a legjobban. Bár érezni benne a vaníliát, mégsem túl nőies vagy édes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lesz rá lehetőségem, újra fogom tesztelni. Nekem anno nem tetszett ennyire, de azóta változott az ízlésem.

      Törlés