2010. máj. 20.

Hermés – Voyage d’Hermés (2010) 8/10

Jean-Claude Ellena legújabb parfüme egy érdekes alkotás. A Voyage (Utazás) nevet kapta a keresztségben és azzal a céllal lett a világra hozva, hogy az utazás hangulatát idézze elénk, anélkül, hogy bármelyik konkrét világrészre is emlékeztetne (ellentétben az Un Jardin sorozattal). És csakugyan utazásról szól, szerintem azonban sokkal inkább Jean-Claude Ellena karrierjén keresztül vezet az út, mintsem bármelyik világrészen keresztül. Mintha csak a művészúr fogta volna a legsikeresebb alkotásait, kiemelte volna belőlük a legjobban sikerült elemeket, majd egy nagy dézsában összekeverte volna őket, létrehozva ezzel az első „önéletrajzi parfümöt”.

A Voyage-hoz a Hermés nem közölt egyetlen illatjegyet sem, mondván hogy ez a parfüm nem konkrét illatokat, helyeket idéz meg, hanem magát az Ismeretlent, ugyanakkor találtam egy cikket, amely felsorol egy pár illatjegyet és mivel nagyon találónak éreztem a listát, én is átvettem. A fejillat számomra a parfüm legjobb része, kissé tejes, citrusos, jó adag borókabogyóval megtoldva, amely fűszeressé és zölddé teszi a kezdetet, mindez Ellena minimalista, könnyed stílusában. Rövidesen megjelenik egy kevés füge és grapefruit és ennél a pontnál a Voyage több hasonlóságot is mutat az Un Jarden sur le Nil-el, amely JCE egyik régi sikerillata, csak valahogy halványabb, szelídebb az elődjénél. Ahogy az idő múlásával megérkezünk a szívillathoz, felüti a fejét a kardamom, egy leheletnyi mocskos zokni szag és az Iso-E Super képviselte cédrus is, amely a Déclaration-t juttathatja eszünkbe, de itt hiányzik belőle a férfiasság, ez egyértelműen egy uniszex illat. Nem sokkal ezután, a pezsgő grapefruit és a cédrus keveredéséből előtűnik a Terré d’Hermés emléke is, amely talán a legsikeresebb Ellena illatnak mondható, azonban nélkülözi a vetivert, amely az eredetinek a férfiasságát adta. Ezután a dolgok kedvezőtlen irányt vesznek fel: az alapillat nekem kissé szúrósnak, kidolgozatlannak tűnik és ebben a szúrósságban szerintem felismerhető az Eau Parfumée au Thé Vert teajegye is amellyel JCE tizenhét évvel ezelőtt valóságos divathullámot indított el. Ugyanakkor a főbűnösnek a mósuszt tartom, szerintem ugyanaz a mósusz van a Voyage-ban, amelyet már az Eau Parfumée au Thé Blanc-ban is nyomasztónak találtam és azóta sem szerettem meg. Tartóssága viszont épp ennek a mósusznak köszönhetően kiváló, és bár könnyed illat, azért jelentős projekcióval bír.

Több szempontból is nézhetünk erre a parfümre: egyrészt nézhetjük úgy, mint egy unalmas, közhelyekkel teli alkotást, amely nélkülöz mindenféle továbblépést vagy újítást, és megállapíthatjuk, hogy JCE-t elhagyták a múzsái. Másrészt viszont ez egy zseniális illat, egyedülálló ahogy Ellena elrejti egy parfümben a karrierje legfőbb állomásait. Én négyet említettem, de vajon hányat nem vettem észre, mert nem voltam elég figyelmes, vagy egyszerűen csak azért, mert nem is ismerem az eredetit? És végül, de nem utolsósorban ott van a hétköznapi viselő szempontja, amely szerint a Voyage egy nagyon kellemes, friss és igazán könnyed illat. Melyik szempontnak adtok igazat?

Illatjegyek: citrom, bergamott, borókabogyó, koriander, gyömbér, fehér üröm, kardamom, fekete bors, tea, nyírfa, fehér mósusz, cédrus, ámbra

Kreátor(r): Jean-Claude Ellena

25 megjegyzés:

  1. "Önéletrajzi parfüm"?tetszetős, használni kellene parfümök besorolásánál, kategorizálásánál:)s a Voyage lenne az első stabil tagja.Ilyen irányból közelítve meg JCE alkotását bizony a zsenialitás fele kellene hajlanom, de mivel az illata itt ücsörög az orromban...hmm az első variánsod mellett teszem le a voksom.
    Külön-külön, Un Jardin Sur Le Nil, Concentre D Orange Verte, Terre D Hermes rajongó vagyok, de így egy üvegbe zárva érezni őket, kellemes de unalmas illatocska.
    Érdemes melegben kipróbálni, akkor bontakozik ki igazán!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a blogod, az írásaid. Véletlenül kerültem ide (kíváncsi voltam, hogy valaki felfedezte-e már a Voyage-t itthon). Örülök, hogy igen, és annak is, hogy egyezik a véleményünk: különleges, egyedi illat ez is, de benne van az összetettség, vagyis a részeit, alkotóit ismerjük már jól főszerepekben, de most egy új, posztmodern és komplex egészt létrehozva sok-sok mellékszereplőként alkotják az illatot. Olyan ez, mint egy vándor utazása, aki mellett folyamatosan cserélődnek az útitársak (vagyis Ellena korábbi illatai). Hogy miért nem tökéletes? Mert ez egy JCE-illat, és mint ilyen minimalistának és tökéletesnek kell lennie.:) Sokkal inkább érzem ezt egy bravúrnak, egy stílusgyakorlatnak, mint egy Cartier Déclaration vagy Hermés Terre d'Hermés szintű, tökéletes és korszakalkotó, paradigmaváltó alkotásnak. Apropó, Cartier. A Cartier-ház orra (a Guerlain-iskola képviselője), Mathilde Laurent hozzányúlt az előbb említett Déclarationhoz, és valami csodát tett vele. Már megjelent, kapható a Cartier Déclaration Cologne, ami az eredeti egy fantasztikus flankere, jóval citrusosabb, frissebb, üdítőbb, élettel telibb és ha lehet, "Ellenásabb", mint a Voyage. Mindenképp tedd próbára, mert megvan benne minden érzet, ami az eredetiben, kiegészülve egy modern, de egyedi, mégis a klasszikus férfi kölnikre emlékeztető szemléletmóddal.
    Parfümbaráti üdvözlettel: "Franz Ferdinand":)

    VálaszTörlés
  3. Kedves "Franz Ferdinand" :)
    Nagyon jól esik a dícséreted, főként, mert úgy látom, hogy egy igazi parfümtudortól kapom. Az általad említett Déclaration Cologne-ról még nem hallottam, de mivel az eredeti Déclaration nagy kedvencem, ezért várakozva nézek az új változat elébe is. A leírásod alapján csupa jóra számítok... :) Remélem jársz majd még erre és lesznek még írásaim, amelyek elnyerik a tetszésedet.
    Üdvözlettel, Szimat

    VálaszTörlés
  4. Illatvirág, egyetértek veled, a Voyage szerintem is melegben mutatja a legjobb formáját, az izzadó bőrön érződnek a legszebben a jegyei és olyankor mintha a mósusz is kerekebb lenne, jobban illeszkedik az egészhez. Ami az önéletrajzi parfüm kategóriát illeti, fantasztikus lenne ha más parfümőrök is előállnának a sajátjukkal, Olivia Giacobetti vagy Duchaufour alkotására nagyon kiváncsi lennék :)

    VálaszTörlés
  5. Sajnos még nem volt alkalmam kipróbálni a parfümöt.
    De a reklámja és az üvege valami csodaszép.:)
    Végre valami más!

    VálaszTörlés
  6. Elegáns üvegbe zárt fantasztikusan izgalmas illat! :-) Imádom!

    VálaszTörlés
  7. Nekem is tetszik az üvege, trükkös, akárcsak az illat, ami benne lapul.

    VálaszTörlés
  8. Számomra a Bulgari Omniát idézi... azt is szerettem.

    VálaszTörlés
  9. A Bvlgari Omniát nagyon régen illatoltam már és nem sokra emlékszem belőle, de a leírások alapján tényleg hasonlíthat. Azt hiszem itt az ideje, hogy újra teszteljem :)

    VálaszTörlés
  10. Egyik nagy kedvenc! Sajnos mostanában nem láttam sehol. Nem tudja valaki, hogy hol lehet kapni Voyage-t? Vagy csak én járok rossz helyekre... :)
    Na mindegy, amúgy jók az írások! Üdvözletem P

    VálaszTörlés
  11. Örvendek, hogy tetszenek az írások :) Én az utóbbi fél évben nem jártam parfümériában, de azelőtt majdnem mindenhol volt Voyage. Szerintem, ahol vannak Hermés parfümök, ott Voyage-nak is kell lennie. Ha nem, akkor még mindig ott vannak a netes parfümériák.

    VálaszTörlés
  12. Valaki tud mondani egy hasonló illatot? Mondjuk olyat, ami egy kicsit olcsóbb? Lassan elfogy a testerem, de nagyon megszerettem ezt az illatot, csak jelenleg másra gyűjtök. :-)

    VálaszTörlés
  13. Találtam. Eau de Cartier állítólag. :)

    VálaszTörlés
  14. Lehetséges... Bár nem hiszem, hogy ugyanazt hozza, mivel, ha jól tudom, jóval a Voyage előttról származik, Jean Claude Ellenáról pedig nem feltételezem, hogy plagizálna.

    VálaszTörlés
  15. Nem pont ilyet keresek, csak valami hasonlóan finom, citrusos, könnyed, finom illatot. Bár most, hogy belegondoltam a Bvlgari Extremem pont ilyen stílusú. Holnap azt fogom használni, de jó lesz. Amire még vágyakozom az az Azemour. :-(

    VálaszTörlés
  16. Ha csak hasonló stílust keresel, akkor ajánlom figyelmedbe a Jardin sorozatot, mindegyikkel van közös jellemzője, bár lehet, hogy azok sem olcsóbbak.
    Az Eau de Cartier bevált?

    VálaszTörlés
  17. Bárki bármit is mond róla, szerintem ez egy zseniális parfüm. Személy szerint manapság az egyik kedvencem, persze azért van még egy pár.. Ráadásul praktikus, mert felváltva is viselhetjük az asszonnyal! :)

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok,
    lehet, hogy lemaradtam, de a Voyage megjelent parfüm verzióban is, fekete dizájnnal, rózsával és ámbrával hevítve. Nekem nagyon tetszik, több, jobb, szebb az EDT-nél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor én még jobban lemaradtam. Tőled hallok róla először :) Egyébként érdekesen hangzik a dolog. Ez is Ellena alkotás?

      Törlés
  19. Igen, nagyon úgy tűnik. Kicsit bársonyosabb, melegebb, ha úgy tetszik, líraibb, mint az EDT, s talán könnyebben viselhető a rózsa miatt, ami amúgy alig érezhető benne. Az EDT éteribb, távolságtartóbb, hűvösebb volt, itt a borókás gintonic-hangulatot meghittebbé teszi a pézsmás-ámbrás-rózsás takaró.

    Na, még a végén elviccelem: Szimat, légy szíves szaladj be egy parfümériába, bárhol megszagolható, és írd meg a véleményedet, mert nagyon érdekelne. Igazából nem tudom, hogy feljavította, vagy elrontotta-e a Voyage-t Ellena Úr.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt egy bővebb merítés is a Voyage Parfumről
      http://www.fragrantica.com/news/Hermes-Voyage-d-Hermes-Eau-de-Parfum-2998.html

      Törlés
    2. Sőt, talán ez a lepjobb összefoglaló az illat megváltoztatásának koncepciójáról
      http://www.osmoz.com/perfumes/hermes/2877/voyage-d-hermes-parfum

      Törlés
    3. Köszi az infót. Szívesen beszaladnék valahová, hogy teszteljem ezt az illatot, mert érdekesnek tűnik, de sajnos ahhoz minimum 100km-t kellene utaznom :)
      Úgyhogy egyelőre megy a tesztelni valók listájára, és ha összejön a dolog, akkor majd jelzek.

      Törlés