2010. júl. 8.

Lorenzo Villoresi – Musk (1995) 7/10

A mósusz (pézsma, muszk) szerintem a parfümipar egyik legérdekesebb, legsokoldalúbb alapanyaga, amely szinte minden parfümben jelen van és mégis nehezen megfogható vagy kategorizálható illat. A parfümkészítés hajnalán a mósuszt a pézsmaszarvas (Moschus moschiferus) nemi mirigyeiből nyerték ki (a szanszkrit muszká szó herét jelent), manapság azonban egy egész sereg szintetikus anyaggal helyettesítik. Talán ennek köszönhető a sokoldalúsága és az, hogy két igen élesen elhatárolódó csoportja is kialakult a mósusznak: a tisztaságillatú mósusz (lásd: Jovan-White Musk, Serge Lutens-Clair de Musc, D&G-Light Blue) és a piszkos, testszagú, állatias mósusz (Serge Lutens-Muscs Koublai Khan, Frederic Malle-Musc Ravageur).

Villoresi, maga is elkészítette a saját mószusz interpretációját, amely szerintem a piszkos és a tiszta közötti békeövezetben helyezkedik el. A fejillat itt is a Villoresi-től megszokott kavalkáddal indít, amelyben egyszerre érezhető a bergamott, rózsa, szantálfa és mósusz is, azonban a bergamott citrusossága néhány perc után nyomtalanul elillan, így valamelyest lecsendesedik, megpuhul az illat. A rózsa visszafogott, épp csak annyira van jelen, hogy egy kevés virágos jelleget adjon a fás, mósuszos alapnak, amely az idő előrehaladtával egyre édesebbé, púderesebbé válik és ebben a halvány, zöldes illatú geránium sem tudja megakadályozni. A mósusz, a parfüm főszereplője nem a modern parfümökből megszokott szintetikus mosóporszagot hozza, de nem is a Koublai Khan féle testes, mély illat, inkább az édes, púderes irányba mozdul el. Számomra jól kivehető a szantálfa illata is, amely a mósusz és a vanília lágy krémességét egészíti ki a száraz, fás jellegével, elhárítva az orrunktól a túlzott édességet. Bár uniszex illatként hirdetik, számomra a mósusz, rózsa és vanília túlságosan nőiessé teszi, ráadásul a szantálfa az egész parfümnek egy régimódi jelleget kölcsönöz, ami kissé elriaszt a viselésétől. Itt is, mint már több Villoresi alkotásnál, egy nagy, régimódi szobában érzem magam, tele öreg,nehéz fabútorokkal és korosodó, elegáns hölgyekkel. Nem rossz, de nem az én stílusom. Tartóssága és hatósugara kiváló és az alapanyagok minőségére sem lehet panaszom.

Összességében egy kellemes parfüm, szépen megkomponálva, elegáns, majdhogynem arisztokratikus, csak kissé öregesnek tűnik, és valahogy hiányoznak belőle az emlékezetes pillanatok. Talán ha egy mélyebb, erotikusabb, testszagúbb mósusz lenne az alapban, akkor izgalmasabbnak találnám, viszont lehet, hogy úgy sok potenciális viselőjét elriasztaná... Ti hogy szeretitek a mósuszt, melyik a kedvenc mósuszos alkotásotok?

Illatjegyek: bergamott, galbánum, virágos jegyek, kardamom, geránium, rózsa, mósusz, rózsafa, szantálfa, tölgymoha, vanília

Kreátor(r): Lorenzo Villoresi

19 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy egy hím szarvas mirigyeinek váladékát nagyrészt női parfümök előállításához használják. Az emberi biológia szaglószervi mélysége nehezen feltérképezhető :))

    VálaszTörlés
  2. :)) Igen, ha belegondolunk, elég vicces, hogy férfiak ezrei esnek szerelembe, jönnek nemi izgalomba a pézsmaszarvasok heréi álltal kiválasztott illatanyagok hatására... Vajon a petefészkeknek nincs jó illatuk? :P

    VálaszTörlés
  3. A Montale White Muskja, ami én vagyok. Vagy ő én? Nem is tudom. Néha együtt repülünk, majd hol ő emel felfelé, hol én szárnyalok előtte, de végül mindig átöleljük egymást.

    VálaszTörlés
  4. Úgy tűnik, valaki megtalálta álmai illatát :) Nekem még nem volt szerencsém a White Musk-hoz, de a leírások alapján azt hiszem, hogy ez a tisztaságillatú mósuszok közé tartozik. Jól gondolom?

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagy kedvencem Villoresi Musk-ja. Nem régiesnek találom, hanem nagyon erotikusnak, főleg ha férfi viseli. Persze biztos nem áll jól mindenkin, és én is azt gondolom hogy 35 év felett érdemes próbálkozni vele.
    Majd az Etro Musk-ot is teszteld ha lesz rá alkalmad, lehet hogy az jobban tetszik majd.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  6. Kedves Szimat, jól gondolod. Ennél éteribb, fehérebb, tisztább, gyengédebb mósusszal még nem talákoztam, pedig végigszimatoltam ha nem több száz parfümöt, egyet sem. És most több éves keresés után végre megtaláltam a nagy őt. Érdemes egy szippantást vetni rá mindenkinek, aki kedveli az ártatlan és mégis érzéki illatokat, de azt hiszem igazából csak a megrögzött álmodozók fogják tudni megragadni a lényegét :)

    radomanci

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a tanácsokat, amint tehetem, beszerzek egy Etro Musk-ot és egy Montale White Musk-ot is, amúgy is tervezgetem már egy ideje, hogy elmélyítem a mósuszos ismereteimet. Most már tudom, hogy mivel kezdjem :)

    VálaszTörlés
  8. Tényleg érdekes, hogy miből nyerték ki régebben a musk-ot.
    Én szeretem azokat az illatokat, amiben musk van, de csak akkor ha nem uralja az egész illatot. Nekem éppen ezért nem tetszik annyira Villoresi Muskja.

    VálaszTörlés
  9. Akkor óvakodj Serge Lutens Muscs Koublai Khan-jától is, mert az még sokkal inkább a mósuszról szól, valóságos mósuszbomba :)

    VálaszTörlés
  10. Kérlek benneteket, írjátok meg a fenti parfümöket, hol lehet megvásárolni?!

    VálaszTörlés
  11. A Montale White Musk-ját és Lorenzo Villoresi Musk-ját megtalálod a Neroli-nál :

    http://www.parfumneroli.hu/parfum/bemutato/montale_parfum/white_musk/
    http://www.parfumneroli.hu/parfum/bemutato/lorenzo_villoresi/musk/

    Etro Musk Zólyomi Zsolt parfümériáiban kapható :
    http://www.leparfum.hu/hu/Musk

    VálaszTörlés
  12. Úgy látom, Illatvirág nagyon jó munkát végzett :)
    A fentiekhez csak annyit fűznék hozzá, hogy Serge Lutens Musks Koublai Khan-ját legkönnyebben a luckyscent.com-ról rendelheted meg, esetleg a Párizsban lévő Les Salons du Palais Royal-ból.

    http://www.luckyscent.com/shop/section/1/item/36136/brand/Serge%20Lutens/_Muscs_Koublai_Khan.html

    http://www.sergelutens.com/purchase/flacons-vaporisateurs/muscs-koublai-khan.html

    Ugyanitt megtalálhatod Lutens Clair de Musc-ját is!

    Jovan White Musk-ját többek közt itt találhatod meg: http://www.fragrancex.com/products/_cid_perfume-am-lid_j-am-pid_589w__products.html

    Frederic Malle Musc Ravageur-jét Bécsben, Frederic Malle parfümériájában találod meg legközelebb, esetleg a következő webhelyen próbálkozhatsz: http://www.editionsdeparfums.com/mallesite_gb/index.htm

    Sok sikert! :)

    VálaszTörlés
  13. Mósusz-ügyben tudnátok segíteni?
    Édesanyám nagy kedvence volt a Moschus Green Love, valamikor a 80-as években. Aztán eltűnt az összes Moschus parfüm, azóta is keresi az utódját. Én meg nem tudok helyette szaglászni :( Viszont ha lenne olyan, aki ismerte a Green-t, és nálam jobban ismeri a mósuszokat, esetleg adhatna tanácsot. Ha netán máshol is leírtam a kérdést, akkor bocs, de már olyan régóta jár a fejemben...

    VálaszTörlés
  14. Én sajnos nem ismerem a Moschus Green Love-ot, így hasonlót sem tudok mondani, de remélem, hogy majd csak akad egy olvasó, aki segít rajtad :)

    VálaszTörlés
  15. Nekem ez is ízlik Villoresi-től! Persze az igaz, hogy csak egyet fújtam a csuklómra, és az alapján mondom ezt, de úgy jónak tűnt, egyáltalán nem volt sem öreg szobás, sem idős nénis :))Ettől függetlenül inkább férfin tudnám elképzelni, de lehet, hogy ebben pedig az befolyásol, hogy azt olvastam, Brad Pitt is használja. (Persze, nekem nem ezért tetszik ez az illat, egyáltalán nem vagyok egy Brad Pitt imádó, bár jó színésznek tartom, de nem ájulok el tőle, mint pasitól). Szóval ezt már talán egy kicsit túlragoztam. :))

    VálaszTörlés
  16. Én egyáltalán nem tudom ezt a parfümöt a Brad Pitt-ről alkotott képemmel összetársítani. Túl puha, régimódi és nőies szerintem. Persze, ettől még lehet, hogy jól áll neki :)

    VálaszTörlés
  17. Nekem a kedvencem a Cevignon Forever Mine (Into the Legend) parfüm, amelyben szintén megjelenik a mósusz, és istenien harmonizál a többi illat-összetevővel: kumquat, f.ribizli, tulipán, frézia, b.rózsa, ámbra.

    VálaszTörlés
  18. Nem ismerem az illatot, de egész jól hangzik. A kumquatot szeretem.

    VálaszTörlés
  19. Moschus Wild Love oil

    VálaszTörlés