2010. aug. 30.

Editions de Parfums Frederic Malle – Musc Ravageur (2000) 9/10

Frederic Malle parfümháza jelenleg tizennyolc remekbe szabott parfümmel büszkélkedhet, melyeknek mindegyikét világhírű parfümőr alkotta, jobbnál jobb alapanyagokat felhasználva, és a Musc Ravageur-nek (Pusztító Mósusznak) ebben az igen erős mezőnyben sikerült a legnépszerűbbnek lennie. Többek között olyan hírességek rajonganak érte, mint Demi Moore, Adriana Karembeu, George Clooney, vagy épp Pierce Brosnan és bár az esetek nagy többségében számomra nem jó ómen a közönségsiker (és itt most nem csak parfümökre gondolok), a niche parfümházakkal kicsit másként áll a helyzet. Az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy az imént említett parfümházakat mindezidáig megkímélte a reklámok által elbutított tömeg közönségességért való rajongása és a legnépszerűbb niche illatok tényleg a legjobbak is, nem pedig a legkommerszebbek; így ki mertem próbálni a Musc Ravageur-t, és láss csodát, tényleg jó!

Maurice Roucel karrierje során megkomponált már egy-két dögös, érzéki alkotást (lásd: Gucci - Envy, Hermés - 24 Farbourg, Bond No. 9 - New Haarlem), de azt hiszem, hogy a Musc Ravageur a koronaékszer. A fejillaton ugyan még a bergamott uralkodik, amely kellemesen élénk, de köszönhetően az édes háttérnek, egyáltalán nem szúrós, vagy savanyú, szépen le vannak kerekítve az élei, néhány perc elteltével azonban előtör a szívillatból a forrón izzó, fűszeres fahéj, felperzselve az utolsó cseppig a bergamottot, mintegy útat vágva az alap sűrű, lávaként folydogáló, édes jegyeinek, amelyek aztán megszilárdúlva a bőrön, a parfüm igazi arcát képezik. A név alapján egy mósusz dominálta illatra számítottam, és bár a szívillatban illatozik is egy kevés édes-púderes mósusz, szerintem a vanília, ámbra és fahéj az, ami igazán meghatározza a Musc Ravageur-t. Ez a három jegy egy ördögien érzéki és erotikus alapot alkot, amely egyszerre édes, meleg és fűszeres, akár a forró, zubogó méz, ráadásul a fahéjnak köszönhetően egy kissé vulgáris, civetre, vagy az aluljárókból ismeretes sűrű vizeletszagra emlékeztető jegy is felfedezhető a kompozícióban, amely szerintem az illat szépségflastromaként szolgál. Az első néhány óra hatalmas tüzijátéka után, ugyan kissé lehalkul az illat, közelebb húzódik a viselőjéhez, mint ahogy az este folyamán a párok is közelebb húzódnak egymáshoz a parkban, de az erotikától forrongó kisugárzásából semmit sem veszít. Tartóssága kitűnő.

A Musc Ravageur számomra a Musks Koublai Khan és a Dzing fahéjjal megspékelt keveréke, és bár kevésbé mósuszos mint az előbbi és kevésbé szokatlan mint az utóbbi, de ugyanazt a piszkos, fülledt, kéjesen vonagló aurát kölcsönzi a viselőjének, ami a másik két illatot is mesterművé tette. Ha bátor vagy, próbáld ki!

Illatjegyek: bergamott, levendula, tangerin, fahéj, szegfűszeg, vanília, mósusz, ámbra, tonkabab, cédrus, szantálfa, guajakfa

Kreátor(r): Maurice Roucel

17 megjegyzés:

  1. Ohh, ha jól látom itt egy eidézissel van dolgunk : forrón izzó, felperzsel, "lávaként folydogáló, édes jegy", "forró, zubogó méz", tüzijáték...vajon milyen üzenetet rejt?:D

    Szóval, kedves Szimat, kiváncsian várom, h L.L. Lawrence és J.C. Somoza után mi jöhet még :p

    VálaszTörlés
  2. Én a Musc Ravageurt kissé bőrös jellegünek is érzem, a fotó meg, nagyon találó!

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem, hogy egy kicsit túlértékelted az írói ténykedésemet, de azért jól esik, hogy Somoza-hoz hasonlítasz :) A következő cikket majd Bret Easton Ellis stílusában fogom megírni :P
    Ami a Musc Ravageur-t illeti, néha nekem is úgy tűnik, hogy van egy bőrös árnyalata, ezért is juttatja eszembe a Dzing-et, de ha ott is van ez a jegy, nagyon halvány. A festményhez meg Egon Schiele-nek gratulálhatsz :)

    VálaszTörlés
  4. Húha, mire vállalkoztál:P Xanax, egy kis meszkalin és tengernyi pia, tökéletes testű modellek, gazdag színészpalánták, gyilkosság, szex...Hogy lesz mindebből parfümleírás? :D

    VálaszTörlés
  5. Majd az Etat Libre d'Orange Sécrétions Magnifique-éről írok. Az igazán illik az Bret Easton Ellis hangulathoz :P

    VálaszTörlés
  6. Érdeklődnék, hogy itthon merrefelé lehetne Malle úr féle parfümöket szimatolni. Tudna ebben esetleg segíteni? Nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Előre is köszönöm! Zanzar

    VálaszTörlés
  7. Sajnos Magyarországon nem lehet megtalálni Frederic Malle parfümeit. Tudomásom szerint bemutatóüzlete hozzánk legközelebb Bécsben található, ha arra jársz, ott biztosan kipróbálhatod bármelyik illatukat. A bécsi üzlet pontos címe Pure Day Spa, Tuchlauben 11, a márka honlapján (http://www.editionsdeparfums.com) még térképet is találsz.
    Egyéb lehetőség a www.theperfumedcourt.com, ahonnan lehet Frederic Malle mintákat rendelni, de az áraik elég borsosak, ezért ez sem egy tökéletes megoldás az ismerkedésre...

    VálaszTörlés
  8. Még egy lehetőség Frederic Malle minták beszerzésére: ha írsz nekik mail-t elküldik a kért mintákat, "csak" a postaköltséget kell kifizetni. Sőt, van egy kérdőívük, amit ha kitöltesz, ajánlanak neked való parfümöt. :) Az oldal ugyanaz, amit Szimat megadott.

    VálaszTörlés
  9. Köszi a kiegészítést. Én is régóta tervezem, hogy kitöltöm a tesztet, de valahogy mindig találok egyéb elfoglaltságot :)

    VálaszTörlés
  10. Végre sikerült megismernem a M. R.-t! És nagyon pontos amit írsz róla. Én lemaradtam a kezdeti citrusokról, a fűszerek és a háttérben sorukat kivárni nem akaró ámbra-tonka-vanília trió az első perctől egy hatalmas, frissensült, fahajas karácsonyi kuglóf benyomásával kecsegtettek. Számomra a M. R. egy gourmandt illat. És nagyon-nagyon édes. Először kajánul arra gondoltam, hogy ha George Clooney tényleg rajongója ennek a parfümnek, akkor igazak a pletykák és emberünk valóban meleg. De aztán telt múlt az idő, és bár nem sokat változott a kompozíció, valahogy mégsem csúszott át abba a szirupos, negédes pancsba, ami egyértelművé tenné a női jelleget.
    Én is érzékelek valami halvány akkordot az egész cucc alján, amitől szárazkás, az én orromnak fás jellege lesz az illatnak, és ez nagyon tetszik. Bárcsak erősebb lenne ez a valami. De rajtam sajnos annyira fahéjas-vaníliás, hogy biztosan nem kerülünk ennél közelebb egymáshoz.
    Egyébként el tudom képzelni egy nagydarab, kedélyes, középkorú, szofisztikált, feka jazz-zenészen ezt a parfümöt.
    És még annyit jegyeznék meg, hogy szerintem Andy Tauer Eau d'Epices - je az óvodás alteregója a Musc Ravageur-nek.
    (Majd írok a Noir Epices-ről is.)
    Katus voltam vidékről -

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A feka jazz-zenészen tényleg működhetne ez a parfüm :D

      Az Eau d'Epices nekem sosem jutott volna eszembe a Musc Ravageur kapcsán, de ha lesz rá módom, egymás mellett tesztelem majd őket, hátha beugrik valami rokonság :)

      Törlés
    2. Noir Epices. Sokaig nem tudtam eldonteni, hogy mit is erzek vele kapcsolatban. Eloszor mely csalodas volt. Feketebb es fuszeresebb illatot vartam, macsosabbat, vagy elomlobbat, melankolikusabbat vagy felkavarobbat.....nemis tudom. Aztan atrendeztem az "elvarasi horizontomat".
      Kifejezetten frissnek hato, tartalmas, fuszeres citrus illatnak mutatja magat eloszor, a geranium csak meg elesit a helyzeten, a szerecsendio is a friss arcat tukmalja, egyszoval, egy jol hordhato, kellemes, harmonikus, minosegi, szep inditas utan lassacskann es ovatoskodva kozelit meg a szegfuszeg es egy picike rozsa, fahejnak hire hamva sehol, mintahogy a vanilia is eszlelhetetlen.
      Aztan kezd fasan legies lenni az egesz cucc, kicsit nekem a Dzongkhara hajaz, karaktereben, abszolut barati, es jolnevelt marad, fas, szaraz, es friss, de kozben osszetett es tartalmas, es mely. Kiegyensulyozott, biztonsagos illatnak erzem. Borkozeli, nem hivalkodo, de 8 oran keresztul is kitart.
      Katus, videk -

      Törlés
    3. Jó kis illat lehet, de valamiért izgalmasabbnak/szélsőségesebbnek képzeltem el :)

      Törlés
  11. Ez állítólag olyan mint a L´Erbolario - Méharées. Nekem megvan és nagyon tetszik, kellemes, édes orientális és fűszeres téli illat, a Musc Ravageurhoz még nem volt szerencsém.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a Méharées-hez nem volt szerencsém. Pedig hallottam már, hogy hasonlítanak.

      Törlés
    2. Valoban van hasonlosag a Meharees es a Musc R. kozott. Csak a Meharees eseteben elmarad a "forro izzas" es a "lavazubogas". De valoban meglepoen jo kis illat a L'Erbolario eme remeke. Ar - ertek aranyban nagyon szimpatikus. Es szeretem benne, hogy fas es ferfiasan noies. Mintha a leszaradasba egy kis komeny is keveredne, es ettol szikar marad.
      Katus,videk-

      Törlés
    3. Hmmm... A kömény jól hangzik :) Még egy ok, hogy kipróbáljam.

      Törlés