2010. nov. 17.

L’Artisan Parfumeur – Vanilia (1978) vs. Havana Vanille/Vanille Absolument (2009)

A vanília a parfümipar egyik legfontosabb alapanyaga, rengeteg illatnak alkotja az alapját ez az ízig-vérig orientális, édes jegy, sőt, néha főszereplővé is előlép, sok esetben igazi remekműveket eredményezve (lásd: Guerlain – Shalimar és Spirituouse Double Vanille, Serge Lutens – Un Bois Vanille, Boucheron – Jaipur Homme, Parfumerie Generale – Felanilla, Indult – Tihota, stb.). Magára valamit is adó niche parfümház szinte nem is létezhet egy vanília-központú parfüm nélkül, így nem csoda, hogy a L’Artisan – minden idők egyik legjobbja – két ilyen alkotással is rendelkezett. Azért írom múlt időben, mert mostanában azt rebesgetik, hogy a Vanilia halálra lett ítélve és a Havana Vanille kapta a megtisztelő feladatot, hogy betöltése a nyomában keletkezett űrt. Az alábbiakban azt próbálom kideríteni, hogy vajon jól jár-e a L’Artisan ezzel a cserével, vagy pedig kappanra cseréli az aranytojó tyúkocskáját.

Vanilia 7.5/10

Hosszú időn keresztül ez a parfüm volt az egyik legkeresettebb L’Artisan, melynek a parfümguru, Luca Turin is maximális osztályzatot adott (öt csillag), így kissé érthetetlen számomra a beszüntetése. Talán az IFRA áll a háttérben? (Bővebben: itt). Ezt a parfümöt még Jean Laporte, a L’Artisan megalapítója készítette és bár azóta több mint harminc év telt el, mégsem tűnik elavultnak, vagy öregnek. Fejillata meglepően élénk, citrusos, kissé gyümölcsös-cukorkás (sárgabarack?), majd a leszáradást követően megjelennek a fűszerek (én a szegfűszeget érzem a leginkább), egy kevés ámbra és a főszereplő, a vanília. Ami a szokatlan ebben a parfümben, az egy – vaníliaparfümre nem jellemző – fanyar, egzótikus jegy, amely kissé füstös, kissé konyakra emlékeztető, és amely nagyon szépen kiegyenlíti a vanília melegségét, így az illat egyetlen pillanatra sem lesz nyomasztó, terebélyes, vagy túl édes. Sajnos azonban, mint oly sok L’Artisan, ez a parfüm is testetlen, erőtlennek hat, három-négy óra után már alig érződik és ez szerintem nagy hiba egy orientális illat esetében. Lehet, hogy meg kellene fogadnom Luca Turin tanácsát és csak nyáron, a Trópusi szigeteken viseljem…?

Illatjegyek: bergamott, ylang-ylang, szegfűszeg, szerecsendió, szantálfa, ámbra, vanília

Kreátor(r): Jean Laporte

Havana Vanille/Vanille Absolument 8/10

A L’Artisan vanília utánpótlása, mely nemrég újra lett keresztelve (a Havanna Vanille név valamiért nem működött), Bertrand Duchaufour orra alól érkezett és a világjáró sorozatban kapott helyet. Ezúttal a cél Kuba volt, így érthető, hogy a vanília mellett Kuba két legfontosabb exportcikke, a rum és a dohány is helyet kapott az illatpiramisban. Egyébként, szerintem ez az illatpiramis nagyon megtévesztő, én egy fűszeres, markáns és komplex illatra számítottam, de a valóság ennél sokkal egyszerűbb: a Havana Vanille egy lehengerlő vanília-dohány-tonkabab akkorddal nyit, épp csak egy fikarcnyi nárcisszal kiegészítve, és ez az egész meglepően tejes és krémes, mintha csak forró tejbe áztatott vaníliarúdakat szaglásznék. Ez az illat a későbbiek során sem változik nagyot, mindössze az utolsó néhány órára csendesedik le a tejes/dohányos jelleg, még nagyobb teret hagyva a vaníliának és egy kevés puha mósusznak. Bevallom őszintén, hogy eleinte, bár értékeltem a parfüm egyediségét, nem igazán szerettem az illatát, hiányoltam a fűszereket, a rumot és a narancsot, de többszöri tesztelés után szépen-lassan meghódított ez a narkótikus hatású, meleg, krémes és mégis száraznak ható aroma, s most már boldogan elviselném a közelemben. Ajánlom mindenkinek, akinek tetszett Serge Lutens Chergui-ja, de túl nehéznek találta és azoknak is, akik csak egy szokatlan, könnyen viselhető vaníliát keresnek maguknak.

Illatjegyek: mandarin, narancs, rum, szegfűszeg, dohány, nárcisz abszolút, rózsa, szalmavirág/immortella (Helichrysum spp.), szárított gyümölcsök, benzóégyanta, tolu balzsam, mósusz, tonkabab, bőr, vetiver, moha, mexikói és madagaszkári vanília

Kreátor(r): Bertrand Duchaufour

Összességében úgy gondolom, hogy anyagilag mindenképp jó döntést hozott a L’Artisan, ugyanis a Havanna Vanille egy könnyen megszerethető, egyedi, de mégis jól viselhető parfüm, amely már eddig is jó eladási mutatókat produkált és szerintem még jó ideig a csúcson lesz. Az más kérdés, hogy a Vanilia visszavonásával elveszítünk egy halkszavú és nagyon szépen megkomponált vaníliát, amely a visszafogott illatok kedvelőinek minden bizonnyal hiányozni fog. Szerintetek melyik a jobb?

2 megjegyzés:

  1. Ez felháborító :)Nem értem mért kellene a L’Artisan-nak lemondania egyik-másik alkotásukról, hisz vannak még parfümházak több vanília illattal :Comptoir sud Pacifique, La Maison de la Vanille, Montale és még mások, még ha hasonlóan volnának megkomponálva akkor áldásom rá, de így...
    Én a Vaniliát szeretem, a Havanna Vanille az Aomassait juttatja eszembe, és a domináló tejes rész egyikben sem lett a kedvencem.
    Maradok A CsP Vanille Extreme-jénél :)

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek veled. Szerintem is mindkét vanília megfért volna a polcukon, mint ahogy az általad említett parfümházaknál is megférnek. Bevallom őszintén, mostanig nem ismertem a La Maison de la Vanille-t, de az előbb egy kicsit utánuk néztem, és szimpatikusnak tűnnek az illataik.
    Ami meg a többieket illeti, én imádom az Aomassai diós-tejes-karamelles illatát, és a CsP Vanille Extreme-jét is szivesen szaglászom :)

    VálaszTörlés