2010. nov. 20.

Paco Rabanne – 1 Million (2008) 6.5/10

Francisco Rabaneda Cuervo, ismertebb nevén Paco Rabanne, 1934-ben látta meg a napvilágot Spanyolországban, de 1936-ban a polgárháború elől Párizsba menekítették, így később tehetségével elsősorban a francia divat hírnevét öregbítette. Karrierjét a Givenchy, Dior és Balenciaga divatházaknál kezdte, mint ékszertervező, majd ebbe beleunva, 1966-ban megalapította saját divatházát, amelyet rövidesen az első parfüm is követett (Calandre - 1969). Az elkövetkező években még jó néhány parfümöt dobott piacra, melyek közül talán a Paco Rabanne pour Homme-ot (1973) leszámítva egy sem lett igazi sikerillat, mígnem 2008-ban ki nem találták a 1 Million-t, amellyel úgy tűnik, hogy Paco-ék végre megfogták az isten lábát. Ez ugyan nem azt jelenti, hogy egy zseniális parfümöt sikerült kikeverniük – ettől igencsak távol áll a 1 Million – viszont egy nagyon jól eladhatót, amelynek mindene megvan, ami a sikerhez szükséges: jó csengésű és nem túl bonyolult név, figyelemfelkeltő, csillogó üveg és egy könnyen szerethető, friss és mégis édes illat, amelyre “csak úgy döglenek a csajok”.

A 1 Million alkotóhármasa biztosra ment: a parfüm fejillatát a mostanában igencsak népszerű, letompított élű, édeskés citrusokból alkották meg, amelyhez a frissesség érdekében egy leheletnyi mentát adtak, és bár az illatpiramis nem említi, én a levendulát is határozottan érzem. Ennek eredményeként egy édeskés de könnyed akkord jött létre, amely meglepően gyümölcsösnek hat, és szerintem eléggé nőies jellemvonásokkal rendelkezik, de a metroszexuális jelzőben is ki tudok egyezni. Az első fél óra elteltével fokozatosan előtérbe kerül az alap, amely határozottan édes és továbbra is nőies, ráadásul eléggé egysíkú is, így én hamar beleuntam, és egy idő után már émelyítőnek is találtam. A főszerepben egy szintetikus ámbra (amberketal) tündököl, amely engem kissé a Le Male tonkababtól túlcsorduló alapjára emlékeztet, annyi különbséggel, hogy ez az akkord nélkülözi a Le Male brutális erejét és az utolsó néhány órára egy fás jeggyel is kiegészűl, amely kissé „helyreteszi” az édességet. Sajnos, bármennyire szimatoltam, rózsának, pacsulinak és a jól hangzó világos bőrnek nyomát sem éreztem, viszont a fahéj néha felfedezhető az ámbra hátterében, ami szintén Le Male-es érzetet ad az illatnak.

A 1 Million egy jól megkomponált, gondosan megtervezett és jó hatósugarú parfüm, amely sajnos nélkülöz mindenféle innovatív megoldást, így a különlegességek kedvelőit – mint amilyen én is vagyok – nem elégíti ki, de ez napjainkban semmiféle akadályt nem jelent a siker felé vezető úton. Az általam látogatott Sephorában hosszú idők óta bestseller és gyanítom, hogy ha valaki közelebbről piacra nem dobja a 10 Million-t, akkor még jó ideig az is marad.

Illatjegyek: grapefruit, borsmenta, vérnarancs, rózsa, fahéj, fűszeres jegyek, világos bőr, fás jegyek, ámbra, pacsuli

Kreátor(r): Chritophe Raynaud, Olivier Pescheux és Michel Girard

26 megjegyzés:

  1. Hát persze! Nem ínyenceknek kifizetődő parfümöt csinálni, hanem tucatembereknek. Így aztán nagyon gyorsan összejön a neve, és annak sokszorosa.
    Egyszer én is megszagoltam, kellemesnek találtam, de semmi extra. A csomagolást kimondottan ízléstelennek találom, de annak a korosztálynak amelyik a reklámon szerepel, vsz. extravagánsnak hat,mint ahogy a névválasztás is.
    A női változatát tesztelted?
    Úgy vettem észre, annak közel sincs ekkora sikere.
    Na persze nem lehet egyszerre két nagy dobása is Paconak.
    A sznobok majd megveszik a férfi-aranytömb mellé a nőit is, mert jól mutat a fürdőszoba polcon.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  2. Na végre, valami amiben teljes mértékben egyetértünk :) A Lady Million-t még nem sikerült kipróbálnom, de tényleg úgy tűnik, hogy sokkal kevesebbet beszélnek róla, mint férfipárjáról. Egyébként az illatjegyeket elnézve, tőle sem várok sok izgalmat...

    VálaszTörlés
  3. A Lady Million-ban semmi különleges sincs, de szerint annak a célcsoportnak, akinek tervezték, gondolok itt azon fiatal nőkre, akik belepasszolnak a Gossip Girls-képbe, nélkülözhetetlen darab.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom milyen elképzelések terjengenek a Gossip Girl világáról, de az biztos, hogy a benne bemutatott bátran sznobnak nevezhető karakterek kizárólag high end termékeket vásárolnak, minél drágábbat, minél ritkábbat, minél előkelőbbet, biztosan nem olyan "lakossági" illatokat, mint a 1 Million. Chanelt többször említik benne például, de olyan márkák is szerepet kapnak gyakran, mint Prada vagy Cartier.

      Btw a 1 Million jó eséllyel pályázhat a leggiccsesebb üveg címére szerintem.

      Törlés
    2. Szerintem is ronda. Bízom benne, hogy a 2 Million fehéraranyból készül majd, és szebb lesz :p

      Törlés
  4. Sziasztok! Szerintem érdemes lenne összehasonlítani Antonio Banderas: The Secret illatával, mert nagyon hasonló, de AB jobb szerintem. :)

    VálaszTörlés
  5. Érdekes, amit mondasz :) Ez is csak azt jelzi, hogy a tömegnek mennyivel fontosabb a reklám, a megjelenítés és a háttértörténet, mint maga az illat. A 1 Million népszerűsége az egekben, míg a lényegesen olcsóbb és kevesebb sajtót kapott The Secret szinte ismeretlen. Amint tehetem, megillatolom, kiváncsivá tettél.

    VálaszTörlés
  6. Egyébként a The Secretnek sokkal szexibb a reklámja, mint a 1 Millionnak. :)de tulajdonképp mindkét parfüm azt a férfi réteget célozza meg, akik úgy érzik mindent megkaphatnak. Ha lesz rá alkalmad nézd meg a reklámokat.

    VálaszTörlés
  7. Nekem tetszik a Secret, pláne, hogy most a DM-ben akciós 2999Ft, mivel 50%-os parfüm akció van és még 25%-os kuponom is volt. :)Szerintem ennyiért nagyon is megérte. Az aranytömböt meghagyom a milliomosoknak. Amúgy tényleg érdemes szétnézni a DM-ben most.

    VálaszTörlés
  8. Azt el is felejtettem írni, csütörtökön, mikor kezdődött az akció még tele volt a sor The Secret dobozokkal, mire másnap mentem venni utolsó dobozt hagytam ott. Fogyogat azért ez is :D

    VálaszTörlés
  9. Megnéztem a The Secret reklámját és tényleg nem rossz :) Az ára meg még annál is jobb. Nem igazán szeretem a 1 Million-t, így valószínűleg a Secret-et sem fogom megvenni, de ha ennyivel olcsóbban lehet megkapni ugyanazt az illatot, akkor azt nem árt tudatni az emberekkel :)

    VálaszTörlés
  10. Olvastam véleményeket mindkét illatról, többen hasonlították össze őket egymással és a vége az lett, hogy a Paco sokkal szintetikusabbnak tűnik és édes többeknek, ezzel szemben a Banderas minőségibb illat, megmarad az édesség mellett a frissessége. Bár nem emelik ki, mint illatjegyet, de én szantálfát érzek benne, amit imádok (fás jegyek) :) Vettem még 2 illatot akcióban Mexx Black és Beckham Signature Story. Nekem tetszenek, hétköznapi, de mégis izgalmas illatok szerintem. Bár biztos az ilyen Ninfeo Mio és társaik után nem nagy durranás eme illatokkal ismerkedni, de érdekesek úgy érzem.
    Egy illatról nagyon szeretnék majd véleményt olvasni, mert anno, mikor szagoltam annyira megrökönyödtem miatta, hogy eldobtam a tesztcsíkot, ami szerintem hiba volt. Mugler - Angel Man. Légyszi majd 1x :D

    VálaszTörlés
  11. Már tervezem az Angel Man (Európában inkább A*Men-ként ismert) megírását, közelebbrő sorra fog kerülni. Egyébként nekem nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  12. Na, nem gondoltam volna, hogy a 1 Millionról is írsz majd:))) És milyen jól tetted:

    bevallom, én teljesen megettem a 1 Million reklámkampányát és magát az illatot is...tök véletlenül a párom fúj magára, és valami isteni volt azon a maximálisan pasis pasin ez a szinte nőies illat. Teljesen beleszerettünk, majd 2 év után teljesen kiszerettünk belőle...és a párom is elmozdult egy kissé aquásabb-fásabb irányba (Dsquared He wood Ocean Wet Wood).
    Szóval a 1 Million tökéletes a célközönségének, és azok barátnőinek:))))
    A Lady Million viszont egy középszerű illat, semmi extra...

    VálaszTörlés
  13. Kiváncsi vagyok, vajon másoknál is ilyen rövid ideig tart-e a 1 Million királysága? Mikor jön el az aranyláz vége? :)

    Mellesleg egyre gyakrabban hallom emlegetni a Dsquared He Wood Ocean Wet Wood-ot. Lehet, hogy ideje lenne kipróbálnom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. DSQUARED², a Rocky Mountain Woodot iszonyatosan nagy hype veszi körül pár éve, a Potion-re (Annick Menardo) meg most kezdenek rátalálni az emberek, bár látom mostanában csak niche parfümök szerepelnek a blogon, nagyon kíváncsi lennék egy "élménybeszámolóra" ezekről.

      Törlés
    2. Sajnos a futólag (értsd: papírcsíkon) tesztelt DSQUARED² illatok nagyon nem nyerték el a tetszésemet, ezért le is mondtam a további kísérletezésről.

      Törlés
  14. Jaj rátaláltam azt hiszem az illatomra. Még nem szagoltam, de az összetevőitől kész vagyok. 101%, hogy nagyon tetszene. Dunhill (2003)
    Fej: Muskotályzsálya, levendula, geránium,citrom
    Szív: Virginiai cédrus, szegfű, rózsa, nőszirom, jázmin, írisz
    Alap: Virginiai cédrus, vetiver, szantálfa, pézsma, moha, bőr.
    Ki kell próbálnom! :)

    VálaszTörlés
  15. Én sem szagoltam még ezt a Dunhill-t, de az illatpiramisa tényleg jól hangzik. Ugyanakkor szerintem nem árt óvatosan kezelni ezeket az adatokat, mivel sokszor félrevezetőek és nem lehet tudni, hogy melyik az a két-három jegy a sok közül, amelyik igazán meghatározza a parfüm arculatát. Persze, azért egy próbát mindenképp megér, és remélem vissza is jelzel majd a tapasztaltakról ;)

    VálaszTörlés
  16. Black XS-ről is rittyenthetnél vmit!:)

    Málni

    VálaszTörlés
  17. Mostanában nem lesz esélyem tesztelni a Black XS-t, de ha egyszer összejön, akkor talán "rittyentek" is valamit róla :)

    VálaszTörlés
  18. Amikor egy ilyen beszámolót megírsz, meg is veszed a parfümöt és használod/szagolgatod míg kialakul vmiféle vélemény, benyomás róla v elmész egy parfümériába-teszteled, és ha megfogott az adott illat v épp az ellenkezője, akkor írsz róla v ez nálad h zajlik?:)
    Málni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem (és elnézést, hogy én válaszolok) beszerez egy mintát az illatból, mivel ez a legegyszerűbb és legjobb módja annak, hogy megismerjünk egy illatot!

      Törlés
    2. A legtöbb illatról minta alapján, ás minimum három tesztelést követően írok, de néha a parfümériákban tesztelt parfümökről is írtam. Természetesen csak azon alkotásokból lesz cikk, amelyek valamiért felkeltették az érdeklődésemet, számomra semmit nem mondó illatokról semmit sem mondok :)
      TimeaZsofia, köszi a kiegészítést, jól látod a helyzetet :)

      Törlés
  19. Úgy gondoltam leírom a gondolataimat, nálam meg mindig töretlen a 1Million és a hozza hasonló, édes illatú parfümök sikere :) Mar három éve vagyok oda érte ezek szerint. A párom is ilyen fajta illatot használ, és még mindig nyerő. A. Banderas-Golden secret parfümje nagyon kellemes még, szerintem :)

    VálaszTörlés
  20. Eu sa fiu sincera imi comand parfumurile de pe Brasty.ro si sunt extraordinar de multumita. Toate parfumurile sunt originale au o concetratie potrivita si in plus poti returna produsele in timp de 14 zile. REcomand cu caldura!. PUPICI :X

    VálaszTörlés