2011. febr. 3.

The Different Company – Osmanthus (2001) 7.5/10

Az osmanthus, avagy illatvirág (Osmanthus heterophyllus) egy Kelet-Ázsiában és Dél-Japánban őshonos örökzöld cserje, melynek aprócska, de erős bukéjú fehér virágai késő ősszel, főként októberben nyílnak. Lévén egy nehezen termeszthető növény, nem túl gyakran találkozunk vele a parfümökben, pedig kellemes, gyümölcsösen fanyar aromája igazi éke lehet egy illatkompozíciónak, s komplexitása miatt szinte egymagában is megállhatná a helyét. A The Different Company - mely méltán híres arról, hogy parfümeihez a legjobb minőségű alapanyagokat használja fel - ugyan nem hagyta magára az osmanthust (ellátta néhány diszkrét kiegészítő elemmel), de a virágnak a parfümben lévő igen magas koncentrációját jelzi az a tény, hogy az alkotók 50ml parfüm előállítása során 4kg tiszta virágszirmot használtak fel.

Jean-Claude Ellena az Osmanthus megkomponálásával azokat az emlékeit próbálta megörökíteni és üvegbe zárni, melyeket a Pekingben lévő Tiltott Városban tett látogatása során szívott magába, így ne lepődjünk meg azon, hogy a parfüm finomsága és törékenysége egy Ming korabeli vázáéval vetekedik. Az osmanthus eleve nem egy indolos, fülledt és erotikus illatú virág, s olyan friss, könnyed jegyekkel kiegészítve, mint a citrusok, csipkebogyó és zöld levelek, csak még kecsesebbé és éteribbé válik. A parfüm fejillatában a bergamotté a főszerep, amely egy kevés hamvas rózsával van kiegészítve, de az egész nagyon hamar elillan és átadja a porondot a szívillatnak, amelyen már az illatvirág uralkodik. Ez az akkord nagyon érdekes, egyetlen más virágéhoz sem hasonlítható, sokkal inkább a friss sárgabarack és a kissé túlérett alma savakban gazdag illatára emlékeztet egy leheletnyi szappanossággal kiegészítve. Gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor télvíz idején néha lementünk a pincébe, hogy felhozzunk egy kosár ráncos bőrű, fonnyadt, néha már romlásnak induló almát, melyek ugyanazt az intenzív, édes-fanyar és pezsgő illatot árasztották magukból, mint az Osmanthus. Nagyon szép és elegáns ez a szívillat, boldogan elszagolgatnám naphosszat, de sajnos néhány röpke óra után lelapul és “erjedni kezd” a bőrömön, savanykássá válik és ebben a stádiumban leginkább egy gyümölcsös, élénk savú fehér borra emlékeztet, amelyet meginni jó, viselni azonban már kevésbé. Talán, ha több lenne benne a mósusz és a szénás, édeskés kumarin, akkor elkerülhető lenne ez a vég, de akkor valószínűleg a szívillat élénksége is odalenne és az egész parfüm közelebb kerülne a Parfum d’Empire Osmanthus Interdite-jének puhaságához, elveszítve ezzel a lényegét.

Összességében úgy gondolom, hogy az Osmanthus egy kellemes és különleges parfüm, melyből nagyon jól megismerhető az illatvirág érdekes, fanyar aromája és jó alternatívát nyújt a mostanában divatos, olcsó szagú és túlságosan édes gyümölcsös parfümök helyett. Én elsősorban egy elegáns és érett nőn tudom elképzelni, de gyanítom, hogy egy szeplős-copfos leánykán is jól mutatna. Ugyanakkor ez a parfüm kíváncsivá tett a szintén Jean-Claude Ellena orra alól kikerült Osmanthe Yunnan-ra (Hermés – Hermessence Series), amely állítólag az illatvirág egy krémesebb, laktonosabb változatát tárja elénk, s amelyet Luca Turin öt csillaggal honorált. Ismeritek?

Illatjegyek: bergamott, illatvirág (Osmanthus heterophyllus), kasztóreum, mandarin, narancs, rózsa, zöld levelek, mósusz, csipkebogyó, széna

Kreátor(r): Jean-Claude Ellena

10 megjegyzés:

  1. Szia!
    Az illatvirág furcsa nekem - kellemes jókedv-illat, de semmi több. Nem érzem a mélységét, semmit nem érzek azokból a nüanszokból, amikről pl. az Osmanthus kapcsán írsz. Anozmia?:) A 3 közül nekem egyébként az Osmanthe Yunnan tetszik a legjobban, de nem tudnám megmondani, hogy miért, persze a fentiek tükrében mindegy is:)
    A.

    VálaszTörlés
  2. Nem hiszem, hogy anozmia lenne (Turin szerint laktonok, jononok és theaspirane-ok alkotják az osmanthus-olajat, furcsa lenne, ha egyiket sem éreznéd), talán inkább csak azon múlik, hogy milyen emlékeket tudunk kapcsolni hozzá :) Meg aztán az ismétlés is jól jön, sokáig nekem sem sokat mondott az Osmanthus, aztán kb. az ötödik tesztelés környékén kezdtek letisztulni a dolgok, beugrott az alma és attól kezdve sokkal érthetőbbé vált. Próbáld összehasonlítani egy öreg, túlérett almával ;)

    VálaszTörlés
  3. Milyen édes ez a név : illatvirág :)
    Nem próbáltam még az Osmanthust, de a leírásod alapján, és Jean-Claude Ellena miatt gyanítom tetszene. Habár az élénk savú fehér bor egy kicsit elvette a kedvemet....
    Az Osmanthus eredetileg női parfüm, ugye? Nem lehetséges, hogy a te bőrödön azért jön elő ez az érzet?

    VálaszTörlés
  4. A basenotes-on uniszex parfümként van feltüntetve, de azt hiszem, hogy nem is ez a lényeg. Szerintem az illat kibomlásánál sokkal fontosabb a bőr hőmérséklete és zsírossága, mint a viselője női vagy férfi mivolta. Abban viszont igazad lehet, hogy az enyémtől eltérő bőrön talán kerekebb és kiegyensúlyozottabb lesz az alapillat is. Szerintem próbáld ki :)

    VálaszTörlés
  5. Érdekes, én pont fordítva látom : a Parfum d’Empire Osmanthus Interdite-jét érzem szintetikusabbnak, hangoskodóbbnak. Egyszerre teszteltem a két illatot és mindivégig az vágott orrba. Ennek ellenére nekem a TDC Osmanthus-a tetszik, sokkal finomabban megmunkáltnak, lágyabnak és minőségibbnek tűnik. Almára még nem asszociáltam az Osmanthus kapcsán, de a legközelebbi teszteléskor keresni fogom.
    Timka, rajtam nem lett fanyar, vagy savas, ha ez ijeszt el a kipróbálásától. :)

    VálaszTörlés
  6. Az Osmanthus Interdite intenzívebb, már a töménységéből kifolyólag is. Én mindkettőt szeretem, de a TDC-t nem vettem meg, mert annyira gyönge kis fuvallat, hogy magamon is csak akkor érzem, ha egészen közelről szagolom.
    Rajtam kifújáskor érződik egy enyhe fehér, vagy rozéboros akkord, de az csak pár percig érezhető. Nagyon finom bőrközeli illattá válik, ami tartós is, de tényleg csak az intim szférában észlehető.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  7. Illatvirág: Azt hiszem, hogy ugyanazt próbáljuk körülírni, csak különböző szavakkal. Szerintem is az Osmanthus Interdite a hangosabb, szintetikusabb és tartósabb, de ugyanakkor teltebb és kerekebb is, köszönhetően a mósuszos alapjának meg az EdP töménységének, amire N_Azalea is rámutatott. A TDC Osmanthus-a pedig frissebb, természetesebb és elevenebb. Szóval, szerintem ugyanúgy látjuk a dolgokat :)

    VálaszTörlés
  8. N_azalea: Mint illat, hozzám sokkal közelebb áll a TDC Osmanthus-a, de ha viselnem kellene, lehet, hogy én is az Osmanthus Interdite mellett döntenék, az legalább két-három óra után is érezhető :)

    VálaszTörlés
  9. Hát igen, de a "nagyokkal" is megesik, lásd Zólyomi Zsolt Alindával folytatott beszélgetését :D A közös szótárra ők sem találtak rá egyből :))
    Szórakoztató kis videjóóó :)

    http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/02/04/10/Zarora_2011_februar_4__Vendeg_Zolyomi_Zsolt.aspx

    VálaszTörlés
  10. Jó a hasonlat. Láttam én is a műsort, rendben volt :) Főként az tetszett, hogy Zólyomi ilyen nyíltan bevallja/elismeri a nagy divatmárkák parfümeinek hanyatlását és jelenlegi silány minőségét.

    VálaszTörlés