2011. márc. 13.

L’Artisan Parfumeur – Bois Farine (2003) 7.5/10

A Bois Farine (Lisztillatú fa) a L’Artisan népszerű világjáró sorozatának az első darabja. A legenda szerint Jean-Calude Ellena a Madagaszkártól keletre elterülő Réunion szigetet járva felfedezett egy igen ritka, veszélyeztetett, piros virágú fafajtát, melynek szirmai különleges, lisztes illatot árasztottak, s később ezek a virágocskák szolgáltatták az alapanyagot a Bois Farine-hez. A történet első fele akár még igaz is lehet, de azt kötve hiszem, hogy egy aprócska sziget veszélyeztetett fafajtájának szirmaiból ipari mennyiségben állítanának elő parfümöt. Szerintem valahogy úgy kell elképzelni ezt a dolgot, hogy Ellena-t lenyűgözte a virágok különleges illata, múzsául fogadta őket, és Franciaországba visszatérve megpróbálta egyéb jegyek segítségével újraalkotni a lisztillatú fa aromáját, mint ahogy azt Edmond Roudnitska is tette a gyöngyvirággal (lásd: Diorissimo).

Nekem ezidáig nem volt – és valószínűleg még jó ideig nem is lesz – szerencsém a lisztillatú fához, így aztán nem tudom megítélni, hogy a Bois Farine mennyire hasonlít a vadon élő párjához, abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy ez egy különleges és ötletes alkotás, amelyet mindenkinek ki kellene próbálnia legalább egyszer. Az egész parfümben a legmeghökkentőbb a fejillat, amely – bármilyen furcsa is – édes földimogyoró illatú, mintha csak egy szelet Snickers-et szagolgatnék. A különbség mindössze annyi, hogy a parfüm egy kicsit púderesebb, és ebből kifolyólag egy kicsit légiesebb is, így nem annyira egyértelmű a desszert jellege. Ha megpróbálom szétbontani ezt az érdekes akkordot, akkor elsőként a vaníliavirág jut eszembe, amelyet az illatpiramis ugyan nem említ, de engem valami annyira emlékeztet az Etro keserédes, púderes, vaníliás Heliotrope-jára, hogy nem kételkedem az ittlétében. Emellett még érezni lehet a cédrus száraz, fás, ceruzahegyezékre emlékeztető illatát, amely főként az első fél óra után, a földimogyorós jelleg elhalványulásával válik hangsúlyosabbá, meg talán egy csipetnyi íriszt is. Hogy az erős földimogyoró illatot végül is mi adja, azt nem tudnám megmondani, talán a cédrus és a vaníliavirág összjátéka, de az is lehet, hogy az édeskömény magvak a tettesek. A fejillat elillanásával a parfüm egy meglehetősen lineáris cédrusos, vaníliavirágos, benzoinos alappá szárad le, amely még mindig magán hordozza a Snickers kézjegyet, de már lényegesen kevésbé nyilvánvaló. Száraz, fás, púderes és kellemesen édes. Tartóssága rajtam öt-hat óra, hatósugara pedig L’Artisan mivoltához képest meglepően jó.

Sajnos a földimogyoró sosem tartozott a kedvenc rágcsálnivalóim közé, és a Snickers – Mars párharcban is rendszerint az utóbbinak adtam át a babérkoszorút, így a Bois Farine sem tudott beférkőzni soha a kedvenceim közé, de azért kivívta az elismerésemet, és meg tudom érteni, ha valaki benne találta meg álmai netovábbját. Én főként otthoni, kényelmi illatként tudom elképzelni, esetleg laza hangulatú estéken. Hogy mégis kötekedjem vele egy kicsit, talán lehetne valamivel összetettebb és változatosabb, meg néhol talán egy friss fuvallat sem ártana, ami feldobná az alap lomha illatjegyeit, de ezen kívül tényleg nincs kifogásolnivalóm. Méltó darabja a világjáró sorozatnak.

Illatjegyek: édeskömény magvak, írisz, benzoin, cédrusfa, guajakfa, szantálfa, lisztillatú fa (Ruizia cordata)

Kreátor(r): Jean-Claude Ellena

4 megjegyzés:

  1. Nocsak Szimat,
    ezzel akceptálod hogy Liszt-év van? :)
    Nekem a B.F. sokkal inkább megfelelne lakás-illatosítónak ( jó értelemben), mint női parfümnek. Kellemes,és különleges is, de eddig még nem éreztem vágyat, hogy ilyen illatú legyek. Nélkülöz minden nőiességet, nem is férfias, inkább nemtelennek mondanám. A L'Artisan vonalába viszont illik, és én sem csodálkozom ha valakinek kedvence, de inkább emlékidéző típusú, mint személyiség kifejező. A 7,5 is rendben van.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  2. Őszintén szólva eddig nem gondoltam a Liszt-évre, de ha már így szóba jött, akkor akár Liszt Ferencnek is ajánlhatom ezt a cikket :)
    Egyébként örvendek, hogy ilyen jól egyezik a véleményünk a Bois Farine-vel kapcsolatosan :)

    VálaszTörlés
  3. Ha már fa - a DSQUARED2 illatait valaki próbálta már? Nagyon érdekelnek, de mintát nem látok sehol, ahhoz pedig drága, hogy megvegyek 4 teljes üveget szaglászásra.

    VálaszTörlés
  4. Én csak az első két illatukat próbáltam (most már nyolcnál járnak), azokat is csak papírcsíkon, de egyáltalán nem fogtak meg. Vizes-fás, unalmasan modern szintetikumbombának tűntek, de lehet, hogy nem kellene ilyen szigorúnak lennem velük, amíg nem teszteltem a bőrömön :)

    VálaszTörlés