2011. jún. 1.

Comptoir Sud Pacifique – Aqua Motu (1992) 7.5/10


A nyár első napján egy igazi nyaraló-parfümöt szerettem volna bemutatni, így esett a választásom a vakációzókra specializálódott Comptoir Sud Pacifique-re, azon belül is az Aqua Motu-ra, amely a parfümház legsikeresebb, legnépszerűbb illata, s amelynek már a neve is jelzi, hogy a nyárra lett kitalálva. A Motu szócskának két lehetséges jelentésére is rábukkantam – egyrészt egy Pápuában élő ősi törzs neve, másrészt a polinéz nyelvben apró szigetecskét jelölő szó - és mivel mindkettő egzotikus, víz közeli vidékekkel hozható kapcsolatba, azt hiszem bármelyik megoldás elfogadható számunkra.

Az Aqua Motu egy ízig-vérig vizes parfüm, s én egyáltalán nem lelkesedem ezért a műfajért, de ez az illat kivételnek számít. A kedvenceim közé ugyan nem sorolnám be, és valószínűleg sosem lesz egy egész üvegre szükségem belőle, de kétségtelenül kiemelkedik a vizes-sportos illatok tengeréből, egy eleven színfoltja ennek a lebutított, unalmas parfüm-társaságnak. A megszokottnál kissé alkoholosabb kezdet után rögtön feltűnik az óceán leheletét megidézni szándékozó friss, ózonos vizes jegy, de szerencsére ez nem a megszokott lecsupaszított, uborkás Calone hullám, hanem egy komplexebb, barátságosabb és kevésbé szintetikusnak ható akkord, amelyben a meleg, kissé juharszirupra emlékeztető immortella is fontos szerepet játszik. Csodát ugyan nem tesz a parfümmel, amely továbbra is alapvetően vizes marad, de ad neki egy kicsit édes, kicsit fás mellékzöngét, amely mintegy megidézi a nap által felhevített puha homok illatát is. Ehhez csatlakozik egy jódos, hínáros, tengervíz szagú jegy, némi diszkrét fehér virág, meg valami majdnem-kókuszos, tiszta mósuszos, friss akkord, amely meghozza a tengerpart-hatáshoz nélkülözhetetlen naptejes-napolajas testek illatát is. Az összhatás egészen kellemes és meglepően tengerpart szagú. A parfüm tartóssága nem kimagasló (rajtam négy-öt óra), de fémből készült palackjának köszönhetően bárhová magunkkal rángathatjuk, és szükség esetén repetázhatunk belőle. Hatósugara jó közepes.

Azt hiszem túlzás lenne ezt a parfümöt egy örökérvényű művészi alkotásnak nevezni, de ettől még egy egészen jó funkcionális termék, kitűnő nyári kiegészítő, télen pedig a szép emlékek megidézésére lehet használni. Ha eleged van a mainstream vizes parfümökből, de mégis szeretnél valami könnyed, friss, tengerpart-illatot a forró nyári napokra, akkor adj egy esélyt az Aqua Motu-nak, kellemes meglepetésben lehet részed.

Illatjegyek: immortella (Helychrysum arenarium), tengeri jegyek, gyöngyvirág, meleg homok, hínár

Kreátor(r): ismeretlen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése