2011. jún. 8.

Lamentálás az IFRA-ról és a parfümiparról


IFRA (International Fragrance Association). Ez a négy betűs szócska illatmániás berkekben egyet jelent a nyolcadik művészet, a parfümkészítés halálával. Az intézet, amely azért hozta létre önmagát, hogy megvédjen minket a parfümök okozta bőrallergiáktól és egyéb apró kellemetlenségektől, rákos daganatként szőtte körbe a parfümházakat és kényszerítette rájuk a szabályait. Hogy csak néhány példát említsek, az általuk kiadott Code of Practice 0,1%-ra csökkentette a parfümben lévő tölgymoha mennyiségét (egy igazi chypre nélkülözhetetlen alapanyaga), a jázmin abszolút - az egyik legszebb és leggazdagabb virágillat - nem haladhatja meg a 0,7%-ot, a verbénát pedig teljesen kizárták a felhasználható alapanyagok listájáról. Ennek ellenére az IFRA képviselői megállás nélkül hangoztatják, hogy ők nem törvényeket hoznak, csupán ajánlásokat tesznek az alapanyagok helyes és biztonságos felhasználására nézve, s ezeket csak az IFRA tagoknak kell betartaniuk. A gond csak az, hogy majd’ minden parfümház IFRA tag…

Lisa Hipgrave, a nagy-britanniai IFRA igazgatója és egykori parfümőr, egy nemrég megjelent interjúban mantraként ismételgette, hogy nekik kötelességük megvédeni az embereket és elhárítani minden lehetséges parfümökben leselkedő veszedelmet a fejünk fölül. A kérdés csak az, hogy miért akarják annyira, ha mi, a fogyasztók nem akarjuk ezt, legalábbis nem ilyen mértékben? Miért nem hagyják meg nekünk a választás lehetőségét? Ha májzsugorodásban szeretnék meghalni, akkor jogom van addig inni, amíg elérem a célomat, vagy ha földimogyoró-allergiám van, de szeretnék megenni egy Snickers-t, akkor senki nem fog megakadályozni abban, hogy egy allergiás reakcóban leljem a végzetemet. Közelebbről legális lesz a marihuána, viszont a parfümeinkben nem lehet jázmin… A példák a végtelenségig sorolhatóak. Vajon miért nem lehet ugyanezt az elvet alkalmazni a parfümökre is, egyszerűen felírni a doboz oldalára a benne lévő potenciális allergéneket, és mindenki döntse el maga, hogy vállalja-e a kockázatot vagy sem? Ha Lisa Hipgrave-től kérdezzük ezt meg, akkor menetrendszerűen érkezik a mantra-válasz, miszerint nekik kötelességük megvédeni minden ártatlan felhasználót. Egyszerűen nem engedi a lelkiismeretük, hogy veszélyes anyagokat hagyjanak a parfümökben, még ha az csak a népesség egy milliomod részére lenne is ártalmas, és nekik is csak egy múló bőrpírt okozna. Ha engem kérdeztek, akkor az egész a pénzről szól. Azzal, hogy az IFRA egy sereg természetes alapanyagot tiltólistára helyez, és ezzel teljesen lebutítja a parfümöket, hatalmas piacot teremt bizonyos szintetikumokat gyártó mammut-cégeknek. Persze ez is csak egy elmélet, de szerintem hihetőbben hangzik, mint a lelkiismereti aggályok…

És hogy mindez hová vezet? Nézzünk csak szét magunk körül: az utóbbi öt év parfüm felhozatalából nem tudok öt darab igazán komplex és szép parfümöt megnevezni, amely a nem-niche szektorból származik. És nem hiszem, hogy ez az egész változás a divat következménye. Az emberek nem lehetnek sokkal hülyébbek, mint húsz-harminc évvel ezelőtt, egyszerűen csak azt választják, amit folyton az orruk alá dugnak.

Lisa Hipgrave szerint az alapanyag-limitálások nem okoznak változásokat a parfümök illatában (ajánlom figyelmébe az Opium-ot, vagy a Diorissimo-t), mindössze nagyobb kreativitásra kényszerítik a parfümőröket, hogy megtalálják a betiltott alapanyagot tökéletesen helyesítő molekulákat. Ezek alapján a kommunizmus irodalom-cenzúrája is kifejezetten jót tett a művészetnek, hiszen bővebb szókincs használatára és árnyaltabb fogalmazásra kényszerítette az írókat… Szerintem ahelyett, hogy Lisa Hipgrave és társai mentegetőző szavainak hinnénk, bízzuk magunkat az orrunkra, meg a veterán parfüm-mániásokra, akik határozottan állítják, hogy napjainkra szinte már egyetlen klasszikus remekmű sem a régi. Vajon a Mona Lisa-t is újra fogják festeni, ha kiderül róla, hogy nehézfémeket tartalmaz a megalkotásához felhasznált festék?

Végszóként egy Luca Turin-tól kölcsönvett tanács: Ha egy parfüm most tetszik, akkor most végy meg belőle két üveggel, mert nem biztos, hogy legközelebb is ugyanolyan lesz. És reménykedjünk, hogy előbb-utóbb kitör a parfüm-forradalom, letaszítják az IFRA-t az álszenteskedő trónjáról, s mi újra teljes fényükben, illatukban élvezhetjük kedvenceinket.

28 megjegyzés:

  1. Nézzük meg, kik ülnek az IFRA igazgató-tanácsában, és kik a tulajdonosai a nagy szintetikus alapanyag-gyártó cégeknek.

    VálaszTörlés
  2. Így hirtelen nem tudom, hogy hol tudnék utánanézni ennek, de ha tudsz róla valamit, örömmel meghallgatom :)

    VálaszTörlés
  3. Ez csak költői kiszólás volt.:) Nyilván 80%-ban egyeznek.

    VálaszTörlés
  4. Na igen. Ha mindenből vennék két üveggel ami most tetszik, abból az államháztartás hiányát is meg lehetne oldani.
    Niche vonalon van már ami megváltozott, pl. Frapin Esprit de Fleurs. Nem is hasonlít :(

    VálaszTörlés
  5. N_azalea: Én sem tudom betartani a Luca Turin tanácsait. Még a legnagyobb kedvenceimből sem vagyok képes két üveggel venni, mert annyi egyéb is van, amit szeretnék birtokolni, hogy nem tudom rászánni magam a duplázásra.
    Az Esprit de Fleurs-t nem próbáltam még, így legalább nem érthet majd csalódás :)

    VálaszTörlés
  6. Már csak azért sem, mert női parfüm :)
    De az uniszex illatai is nagyon szépek, majd próbáld ki amiket ajánlottunk.
    Az új Diorissimo gyomorforgató lett. Nemrég a D-ban egy őrült nő X, Y, és Z alakban befújta magát tetőtől talpig a közelemben, hát...utánam a kondenzcsík! :))

    VálaszTörlés
  7. Tervezem a kipróbálásukat, csak egyelőre fogalmam sincs, hogy mikor jutok el Pestre. Tulajdonképpen már az 1270-el is kezdek megbarátkozni, úgyhogy remélem a többi Frapin is működni fog.
    A furcsa tesztelési szokásokhoz meg csak annyit fűznék hozzá, hogy a minap egy srác a parfümériában a füle mögé fújta a parfümöt, majd a fülkagylója segítségével energikusan eldörzsölte, szétkente a bőrén... :))

    VálaszTörlés
  8. Ez még annal is pocsékabb, mint amikor egyesek - főleg nők -, a csuklójukra fujják és ott dörgölik szét energikusan. :) És néznek rád, hogy mitől borzadtál el...

    VálaszTörlés
  9. Szimat: Ez nagyon jó! :DDD Ilyet még nem láttam.
    Lehet hogy etológus a srác, és az elefántoktól lesett el valamit. :D

    VálaszTörlés
  10. Az IFRA mindenkinek büdös. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy kb. 15 éve én is parfüm allergiás lettem és az akkor kapható illatok 90%-ától kiütéseket kaptam. Évekig a CK one volt az egyetlen amit viselni tudtam, meg még néhány más aquaticus bóvli. Aztán 3-4 éve a niche parfümökkel próbálkoztam újra és lám, azóta semmi probléma, ma már tudom, hogy ez nem a niche szektornak, hanem a reformulálásoknak és az új IFRA előírásoknak köszönhető, és pl. valószínűleg a tölgymoha lehetett számomra a fő allergén.
    Most már csak arra kell rájönnöm, hogy melyik szintetikum okozza a migrénem!

    OFF: a Frapin-t szerintem is ki kell próbálnod, főleg a CK one után volt nagy felüdülés!

    VálaszTörlés
  11. naaaagyon jou! maximálisan egyetértünk :)
    a megoldás sztem is az lenne, ha feltüntetnék a potenciális rosszfiúkat a csomagoláson, akkor béke volna.

    Ami a csuklódörgölést illeti, kiskoromban mindig így csináltuk a nővéremmel, én egy időre kinőttem, de egy fél éve újra megfertőzött vele, olyan, mint egy rituálé: egy potty a fülcimpák mögé, aztán a dekoltázs, amit majd az energikus csuklódorzsi követhet :))Imááádom. Persze a füleimet békén hagyom, így teljes pompájában élvezhetem az illatomat.
    Amikor illatminták kerülnek föl rám, akkor természetesen elmarad a dörzsi. :D

    VálaszTörlés
  12. Az Európai Unió egy börtönné válik a polgárok számára. Nagyvállalatok irányítják a politikusokat. Csak a minél nagyobb profit számít. De hát értelmes ember eleve tudta, hogy az unió erről szól. "A tőke és a munkaerő szabad áramlása." Ezt a szlogent leöntötté egy kis szósszal: európaiság, haladás stb. A lényeg: olcsó munkaerő minél nagyobb profitot termeljen. A profitot aztán befektetik Dél-Amerikában és Ázsiában. 15-20 év múlva fölgyorsul az európai polgárok elszegényedése. Betörnek a lakásunkba, a kertünkbe. Ellenőrzik, hogy titokban termelünk-e kamillát vagy levendulát. A terror hamarosan eljön. Már itt van de nem vesszük észre. Mesterséges ízfokozók, anyagok pusztán a minél nagyobb profitért. A tőke koncentrálódik, arctalanná válik. A részvénytársaságok igazgató tanácsaiban a döntéshozók exceltáblák föléhajolva csak a számokat nézik. Csak a haszon számít. Növekedni kell minden áron!! A pénz uralmát éljük. Minden arról szól már most is. A mesterséges illatok is erről szólnak.

    VálaszTörlés
  13. deOwar: Ha a Calvin Klein One volt az egyetlen parfüm amit viselni tudtál, akkor megértem, hogy te nem haragszol annyira az IFRA-ra :)
    Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy három-négy évvel ezelőtt már ki volt zárva a tölgymoha a niche parfümökből, de persze lehet, hogy igazad van és az segített rajtad.

    VálaszTörlés
  14. Illatvirág: Örvendek, hogy ilyen jól egyetértünk az IFRA-t illetően. Ami meg a csuklódörgölős rituálédat illet, csak bátran csináljad, ha jólesik :) Egyáltalán nem akkora szentségtörés, mint ahogy azt sokan gondolják, és ha finoman csinálod, akkor semmit nem árt a parfümnek, nem törnek össze a molekulák :p Luca Turin szerint is csak akkor van gond ezzel a szokással, ha valaki annyira energikusan dörzsöl, hogy ettől felforrósodik a bőre. Az így keletkezett hő következtében ugyanis elillannak a fejjegyek, és az alapból is csak egy árnyékszerűség marad :D

    VálaszTörlés
  15. Kedves Névtelen: Elég sötét jövőképet festesz nekünk, de sajnos nem mondhatom, hogy nincs igazad. Én azért reménykedem, hogy húsz év múlva is lesznek állatok az udvarunkon, és növények a kertben. S ha esetleg még egy-két jó parfüm is megmarad, az csak bónusz lesz :)

    VálaszTörlés
  16. Szia Szimat!

    Mint minden cikked, ez is nagyon tetszett!

    Rendszeres olvasó vagyok, naponta nézem az oldalt, hátha van új bejegyzés :D

    Nagyon sok mintám és teszterem van niche parfümházaktól (főleg), van néhány illat amiből több is van, tehát szívesen küldenék neked mintákat, hogy legyen miről írnod :)

    Ha érdekel: pm7240@gmailcom

    VálaszTörlés
  17. Kedves Szimat! Sokkal rosszabb helyezet... Nem én találtam ki, csak leírtam. Folyamatosan csökken a népesség Európában. 50 év múlva eltűnik a fehér ember Európából. A nők alig szülnek. Mert a nő nem ember ha gyermekeket nevel, el van nyomva! Egy nő akkor nő, ha 40 évesen szül egy gyermeket. Mert a legfontosabb a karrier... (Milyen karrier?) Egy a lényeg, Európa öregszik, az új dolgokat már máshol fogják kitalálni. A felhajtó erő elűtnik az európai tarsadalomból. A dolgozó nő többet fogyaszt, több pénzt költ divatcikkekre. Naponta megdolgozzák az agyunkat a reklámokkal. A kereslet fölkeltését mesteri fokon űzik. Hidd el, hogy a sok információval is csak azért bombáznak bennünket, hogy ne lássuk a fától az erdőt...

    VálaszTörlés
  18. Köszi a bejegyzést! Mondanom sem kell, hogy egyetértek veled.
    Nem tudom olvastad-e Grain de Musc cikkét, amely új problémára hívja fel a figyelmet?
    http://graindemusc.blogspot.com/2011/06/lvmh-repatriates-miss-dior-ex-cherie.html
    Valamint várakozással tekint Pierre Guillaume új kreáció elé, amelyek egy új technológiával készültek. Mellesleg pedig a parfümház neve: Huiteme Art azaz a nyolcadik művészet.

    VálaszTörlés
  19. Métisz: Köszönöm szépen a dícséretet és még inkább a nagylelkű ajánlatot. A többit majd e-mail-ben... :)

    VálaszTörlés
  20. Kedves Névtelen: Bizony, igazad van. De ahogy azt a minap megnézett Rang de Basanti című filmből megtudtam, nem keseregni kell, hanem cselekedni és változtatni a dolgokon. És miként tudunk mi ezen változtatni? Hát úgy, hogy igába hajtjuk asszonyaink fejét, és szaporodásra kényszerítjük őket :)

    VálaszTörlés
  21. Timka: Nem ismertem ezt a cikket, meg a problémát sem, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet :) Nagy disznóság ez az LVMH...

    A Huitième Art-tal már én is szemezgetek egy ideje, valószínűleg előbb-utóbb megrendelem az illatminta kollekciójukat. Kíváncsi vagyok, mit tud ez az új technológia :)
    Addig is, ha neked sikerül kipróbálnod, mindenképp számolj be róla!

    VálaszTörlés
  22. Pont most rendeltem meg az Huitieme Art mintákat, úgyhogy már csak a postásra várok, hogy meghozza a csomagomat. :)

    VálaszTörlés
  23. Izé, lehet, hogy erősen amatőr a kérdésem, de az alapanyagok kapcsán felmerült bennem, hogy használnak-e még természetes eredetű állati illatanyagokat, vagy azokból már mindenki mesterségeset használ?

    VálaszTörlés
  24. Egyáltalán nem amatőr a kérdésed :) Amennyire én tudom, a parfümipar már nem használ sem természetes civetet, sem mósuszt/pézsmát, s a legtöbb parfümben az ámbra is szintetikus, mivel azonban ez az anyag kis mennyiségben állatok kínzása nélkül is beszerezhető (néha felöklendezik a bálnák és azt esetleg meg lehet találni a víz felszínén lebegve), elméletileg előfordulhat, hogy egy-két felsőbb kategóriás parfümben igazi ámbra is van. De valószínűbbnek tartom, hogy már azokban sincs :)

    VálaszTörlés
  25. Én is maximálisan egyetértek veled: szerintem is elegendő lenne feltüntetni az összetevőket, vagy legalább az allergizáló komponenseket. Az emberek nem hülyék, tudják, hogy mire érzékenyek.

    VálaszTörlés
  26. Ha így folytatjuk, hamarosan elegen összegyűlűnk ahhoz, hogy megírjunk egy petíciót és benyújtsuk az IFRA-nak :D

    VálaszTörlés