2011. jún. 19.

Ginestet – Sauvignonne (2008) 7/10

A Ginestet nem egy parfümház és még csak nem is egy divatház, hanem egy borpince. Na jó, talán túlzás leborpincézni Bordeaux egyik legpatinásabb borkészítő vállalatát, amelyet Fernand Ginestet alapított meg 1897-ben, de a lényeg mégiscsak ez: a Ginestet általában nem illatokat szokott palackozni, hanem nemes borokat. Hogy mégis írok róluk, annak az az oka, hogy 2003-ban a cég vezetősége gondolt egy merészet, és néhány sikeresebb, karakteresebb borát megpróbálta átírni a parfümök nyelvére. Valószínűleg nem a pezsgődugóként kitőrni vágyó művészi felindulás terelte őket erre az útra, hanem egy kis mellékjövedelem, meg a hírverés lehetősége, de ennek ellenére a parfümeik nem lettek nagyon rosszak, szerintem megérdemelnek egy-két bejegyzést.

A Sauvignonne-t – mint ahogy azt a neve is mutatja – a Ginestet egyik népszerű száraz sauvignon bora ihlette. Nem vagyok nagy borszakértő, de annyit tudni vélek, hogy a Sauvignon Blanc szőlőfajta általában üde, ropogós, elegáns borokat ad, amelyeket könnyed virágos (bodzás), zöld, szénás jegyek, esetleg kevés gyümölcsösség ékesít, és általában fiatalon fogyasztják. Ennek megfelelően a Sauvignonne-ban is megtalálhatóak a zöld, virágos és gyümölcsös jegyek, azonban a szárazságról alaposan megfeledkeztek az alkotók, mintha csak valahol elkeverték volna az ihletadó száraz borukat egy könnyed desszertborral. A parfüm egy vidám, napsütötte grapefruit-tal indít, amelynek szépen le vannak gömbölyítve a szúrós élei, és a savanykássága is helyre van igazítva egy kis édes, tavaszias virágillattal. Az első percben feltűnik ugyan némi ecetesség is a színen, de aztán nagyon hamar elillan, és egy sima, szelíd, barátságos akkord marad utána. Ehhez csatlakozik egy nagyon kellemes menta, amely szerintem a sauvignon borok zöld jellegét hívatott megidézni, s ugyanakkor egy friss löketet is ad az egyre édesebbé váló grapefruit-virág párosnak. A leszáradás során feltűnik még némi fehér húsú őszibarack (gyümölcsös jelleg!), és egy kevés tiszta mósusz is, de már nem sokat változtatnak az összképen, alapvetően a grapefruit, virágok és menta üde, kissé fanyar, de mégis selymes játékán van a hangsúly.

Összességében egy könnyed, elegáns parfüm a Sauvignonne, és még a csersavas, nyelvet összehúzó szárazság teljes hiányát is meg tudnám bocsájtani neki, azonban van itt még egy-két apróság, ami megakadályoz abban, hogy igazi kedvenc legyen. Egyrészt nem vagyok megelégedve a tartósságával (rajtam három-négy óra), másrészt nem szeretem, ahogy a hőre reagál: ha nagyon felmelegedik a bőrömön, hajlamos szétesni, kellemetlenül fanyarrá, erjedővé válik. Harmadrészt, nincs karaktere. Szép, kellemes, szerethető, de nincs benne semmi emlékezetes, vagy egyedi, ami igazán kiemelné a többi nyári citrusos-virágos illat közül. Ez így csak egy futó kalandhoz elég.

Illatjegyek: grapefruit, mandarin, narancs, menta, őszibarack, gyöngyvirág, jázmin, ámbra, mósusz, fás jegyek

Kreátor(r): Floressence, Grasse

6 megjegyzés:

  1. Jé, ide írtam, és eltűnt:(
    No, azt írtam, hogy megelőztél:) én a Botrytist imádom, valami mennyei!!

    VálaszTörlés
  2. Hmmm, nem tudom, hová bújhatott el. Még a postaládámba sem érkezett meg :)
    A Botrytis-szel nekem felemás a viszonyom. Néha jól esik, máskor meg olyan hajlakkosan édesnek tűnik. Ha hidegebb lesz, megint ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom, hová lett, de lehet, hogy csak el akartam küldeni:)
    Szóval nekem már a virtuális kosaramban van a Botrytis, pedig azt hittem, hogy mostanában leszálltam az orientálisabb parfümökről:P

    VálaszTörlés
  4. Várj még vele egy keveset, mindjárt itt a tél :P

    VálaszTörlés
  5. Kedvencem az ősz és a Botrytisben minden benne van, amit nekem ez az évszak jelent!Ha megérzem, olyan emlékek rohannak meg, hogy a szemem is bepárásodik és hevesebben dobog a szívem. Bocs, hogy ilyen szirupos stílusban írok róla, de ennyire szerelmes még parfümbe nem voltam!Sajnos a Neroli nem forgalmaz többé Ginestet-t, így kénytelen leszek rendelni külföldről.:(

    VálaszTörlés
  6. Azt hiszem, a Botrytisről is kellene írnom :)

    VálaszTörlés