2011. jún. 5.

Hermés – Les Jardins

Jean-Claude Ellena első munkái közé tartozott a Hermés-nél a Les Jardins Series útjára indítása, amely mostanra már négy tagot számlál, s szerintem napjaink messze legszínvonalasabb, legegységesebb sorozata született belőle. A négy illat nagy összhangban van, egy tőről fakadnak, s ugyanarra a friss, pezsgő, zöld, minerális-fás alapra épülnek, amely olyannyira jellemző az utóbbi idők Ellena munkáira, s amelyet úgy tűnik, rajta kívűl senki nem képes megalkotni. Ez a közös struktúra persze egy kicsit az egyediség és az izgalmak rovására megy, de köszönhetően a változatos és ötletes díszítőelemeknek, a négy parfüm azért jól elkülöníthető egymástól, s mindenki megtalálhatja köztük a személyiségéhez legjobban illeszkedőt. A következőkben egyenként veszem górcső alá ezt a négy illat-költeményt, s megpróbálom kiemelni a köztük lévő különbségeket.


Un Jardin en Méditerranée (2003) 8/10


A Mediterrán kert a sorozat első darabja, a Jardin-divat megteremtője, tehát ez tekinthető a legeredetibbnek a négy közül, Ellena itt hozta a legkreatívabb formáját, megtalálva azt a nagyszerű alapot, amely később a következő három darab gerincét is képezte. A parfüm – hűen a nevéhez – a mediterránon őshonos fügefa levelét használja központi elemként, amely itt száraz, aromás és kesernyés, inkább paradicsomleveles, szurokfüves, petrezselymes mellékzöngével, semmint az egyéb fügés parfümökben használt kókuszos, édes jegyekkel (pl: Premier Figuire). Ezeknek a fügeleveleknek az árnyékában rejtőzik a sorozat ismertetőjegye, a kissé citrusos, fanyar, cédrusos alap, amely egy üde, pezsgő, vidám légkört ad a parfümnek, s ezt az örömet az akkord egyértelműen szintetikus mivolta sem tudja lerombolni. Azt ugyan nem állíthatom, hogy bennem megidézi a mediterrán nyár hangulatát – ahhoz messze nem elég forró és fűszeres – de ettől még egy egész jó nyári illat és én is szívesen viselném, ha a rendelkezésemre állna. Köszönhetően a szárazabb, aromásabb jellegének, és a viszonylag visszafogott gyümölcsösségének, szerintem ez a sorozat legférfiasabb darabja, de még mindig simán belefér az uniszex kategóriába.

Illatjegyek: mandarin, bergamott, citrom, fügefa és levele, narancsvirág, vörös cédrus, fehér oleander, mósusz, boróka, ciprus, pisztácia


Un Jardin sur le Nil (2005) 8/10


A Kert a Níluson sokáig a kedvenc darabom volt a sorozatból, de az utóbbi időben mintha megváltozott volna egy kicsit, nehezebbé, édesebbé vált, így kénytelen osztozkodni a Mediterrán kerttel a fődíjon. Bár sejtelmem sincs, hogy mi köze a Nílusnak az Indiában őshonos mangóhoz, ebben a parfümben mégis a mangóé a főszerep, amely egy kellemes gyümölcsös jelleget ad a parfümnek, megspékelve a mangó héjából ismert különleges, kissé kaporra emlékeztető aromával. Ehhez csatlakozik a fanyar grapefruit és a már korábban is emlegetett friss, zöld, fás háttér, így összességében egy, a Mediterrán kerthez meglehetősen hasonlatos sziporkázó, zöld illatot kapunk. Szerencsére Ellena, kihagyta a parfümből a Nílust és vele együtt mindenféle vizes hatást keltő, ózonos jegyet, s csak a kertre koncentrált, annak minden életerejével és zöldellő, buja vidámságával együtt. Azt pedig jól visszaadta.

Illatjegyek: mangó, grapefruit, lótuszvirág, kálmos (Acorus calamus), tömjén, szikomorfa (Ficus sycomorus)


Un Jardin aprés la Mousson (2008) 6.5/10


A Monszun utáni kert kezdetben csalódásként ért és még mindig nem barátkoztam meg vele igazán, bár most már látom az értékeit. Az indiai esős évszak ihlette parfümben érdekes módon egy sárgadinnyés, tejes akkord kapta a főszerepet, amely szerintem nem igazán odaillő és nem is különösebben kellemes. A dolog akkor kezd érthetőbbé válni, amikor a sárgadinnye fokozatosan elveszíti a tejes jellegét és kap némi segítséget a feketeborstól meg a gyömbértől. Ennek köszönhetően átalakul egy hűvös, friss, szinte mentolos akkorddá, amely tényleg hasonlít az eső utáni hűvös, nedves, dohos levegő illatára. A négy közül ebben a parfümben érzem a legkevésbé a jellegzetes Jardin háttérillatot, s ez a legkevésbé zöld is, inkább a sárgadinnye és a feketebors uralkodik benne. Hatósugarát tekintve is ez a legvisszafogottabb, viszont a tartóssága egész jó (hat-hét óra), így bőkezű adagolással szép eredményeket lehet vele elérni. Ne hagyjátok, hogy elijesszelek tőle!

Illatjegyek: kardamom, koriander, feketebors, gyömbér, vetiver, himalájai gyömbérliliom (Hedychium gardnerianum)


Un Jardin sur le Toit (2011) 7/10


A Tetőtéri kert csak nemrég jelent meg, de már igen jó kritikákat kapott, van aki ezt tartja a sorozat legjobb darabjának. Én ugyan nem merészkednék idáig, de kétségtelenül ennek a parfümnek is helye van A Kertben. A Rue Faubourg Saint-Honoré-n található Hermés boutique ihlette parfümben az alma és a körte a sztár, így érthető, hogy miért ez a sorozat leggyümölcsösebb darabja. Az első három parfüm egzotikus gyümölcsei után nem is baj egy kis hazai aroma, mindössze az a kifogásom vele, hogy az itt is megjelenített lédús zöldalma-illat már annyira összekötődött az én fejemben a különböző samponok szagával, hogy most nehéz parfümként gondolni rá. Számomra túl tiszta, ártatlan és higiénikus ahhoz, hogy igazán szeretni tudjam, s ezt csak tovább fokozza a rengeteg zöld fű meg a leheletnyi üde rózsa. Talán ha a beígért komposzt jegy nem csak egy hangzatos dolog lenne, hanem tényleg érződne, akkor nekem is ez lenne a kedvencem, így azonban marad a harmadik hely. Mellesleg ez a sorozat leghangosabb, legtartósabb darabja, s a már említett illatjegyek mellet itt is erőteljesen jelen van a friss, pezsgő Jardin háttér.

Illatjegyek: alma, körte, rózsa, zöld fű, bazsalikom, magnólia, komposzt

Végezetül egy abnormális találós kérdés: Egy sorozat, négy világrész, négy parfüm. Melyik a kedvencetek?

Kreátor(r): Jean-Claude Ellena

34 megjegyzés:

  1. A nílusos. De hát én nyilvánvalóan édesszájú vagyok, a mangó nagy kedvencem, sőt, a mangólé méginkább./ Montale-tól a Mango Manga alapdarab nálam./ Egyébként mindegyiket szeretem, tetszenek. Amikor először éreztem, a Jardin sur le Nil nagyon szokatlannak, izgalmasnak, frissnek tünt. És persze jó édesnek is. :)

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretem a mangót, de a Mango Manga-tól valamiért idengenkedtem, attól tartottam, hogy túl szintetikus lesz, így még mintát sem rendeltem belőle. Hasonlít a Nílusoshoz, vagy a szintén mangós Eau Turquoise-hez?

    VálaszTörlés
  3. Húha! Az utóbbit nem ismerem! Most rákerestem, melyik cég is, így nemsokára kipróbálom. :)
    A MM. olyan, mintha beleesnél arccal egy gyümölcsöskosárba. Mangó, narancs, én valamiért még mazsolát/szőlőt is érzek benne. Nem tudom, mennyi benne a szintetika, én egyáltalán nem érzem műanyagosnak. Hihetetlenül vitalizáló, energiabomba, mindig jó kedvem lesz tőle. Sőt, még szexis illatnak is mondanám.
    Meg azt még hozzá kell tennem, engem a körítéssel is nagyon meg lehet fogni, és hogy a japán piacra készült, és arrafelé is szeretik, nálam pluszpont, imádom Japánt és lakóit. Egy időben gyakran jártam oda, életreszóló élmény volt, illetve még most is az.

    VálaszTörlés
  4. Japánt én is szívesen kipróbálnám, bár arra valószínűleg mostanában nem lesz esélyem. Viszont Mango Manga illatmintát tudok rendelni, és azt hiszem, közelebbről meg is teszem. Egészen jól hangzik a leírásod alapján :)

    VálaszTörlés
  5. Igen, jó ötlet, kíváncsi vagyok, mit szólsz hozzá.:)
    Most éppen valami édes nyári illatot keresek, az ízlésemet ismered, van valami titkos favoritod? Két véglet érdekel, a különleges orientálisok, és a szúrós chypre-ek. Most valami édesre vágyom. :)

    Egyébként nem jársz valamikor errefelé? Az illatklub megszervezését még mindig vállalom.

    VálaszTörlés
  6. Szeretem az egész sorozatot, habár a legújabbat, még nem volt alkalmam kipróbálni, de rajta vagyok.
    Szerintem az, hogy nem érződik benne a komposzt, csak jó lehet. Emlékszem, hogy a kertünkben lévő komposzt milyen szagot árasztott magából, és hát nem a legkellemesebb élményem...

    VálaszTörlés
  7. Majdnem szóról szóra ugyaez a véleményem róluk, azzal a különbséggel, hogy nem tartom a Mediterrán kertet legférfiasabbnak, sőt egyiket sem címkézném fel ilyen jelzővel.
    Ezt, és a Nílusit használom időnként, de jól megvagyok nélkülük is. A mangó, mint illatjegy nem kedvencem különösebben, inkább a füge, abból meg vannak jobbak.
    Csí: édes nyári illatnak ott az Escada-összes. Már mind megvolt? :)

    VálaszTörlés
  8. Csí: Nekem a Vero Profumo Onda-ja jutott eszembe, mint különleges, édes orientális, amely esetleg nyáron is jól működhet. De ha tudod, kipróbálhatod a Rubj-ot is, bár az nem annyira édes. Nemrég fedeztem fel ezt a két parfümöt és nagyon el vagyok ragadtatva tőlük, azt hiszem cikk is lesz belőlük :)
    Egyébkén tegnap a L'Air du Desert Marocain-t viseltem, és meglepően kellemes volt a hőségben is.
    Pestre mostanában valószínűleg nem fogok eljutni, nagyon leköt az államvizsga-dolgozat írása, de az illatkub ötletet azért még nem kell elfelejteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szimat!
      Emlékszel még, hogy cikket akartál az Onda-ról és a Rubj-ról? Annyira jó lenne, főleg most, hogy a Camporazio szerencsés 50 nyertese közt vagyok, ezért kaptam mindhárom Vero Kern illatból 1 Eau de Parfum és Parfum kivonat-ot, valamint egy vadonatúj illatot, amit tesztelnem kell és véleményt írnom róla. Így, hogy már nekem is vannak mintáim, szinte szomjazom a véleményedet! Kérlek ne hagy minket "elhervadni" az írásaid nélkül! Minél hamarabb térj vissza!

      Törlés
    2. TimeaZsofia: olyan csúnyán irigykedem, hogy rövidesen rólam fogják elnevezni az irigység sárgáját! Hogy én ezt az esélyt hogy hagyhattam ki, nem tudom. (Máskor szólj már a topicon, ha ilyen van.) Egyelőre csak a Kikit ismerem, de engem már az is lenyűgözött.

      Törlés
    3. Óóóó, drága Elen, annyira egyértelműnek gondoltam, hogy tudjátok :( Kérlek, ne haragudj.

      Egyébként akkor azt biztosan tudod, hogy a Cafleurebon nevű/című facebook oldalon nap-mint-nap vannak parfüm-nyerési lehetőségek, van, amikor minta, van, amikor egész üveg, van, amikor több üveg is kisorsolásra kerül, csak "comment"-et kell hagyni. :)
      Egyébként eszméletlen jó az összes illatuk, ami a legérdekesebb, hogy különböző a Parfum és az Eau de Parfum, de úgy, hogy csak hasonlít, szóval lényegében 7 parfümmintát kaptam! :) A Kiki engem is lenyűgözött, nagyon finom, melyiket próbáltad, az EdP-t, vagy a Parfum-öt?

      Törlés
    4. A Szimatnak írt fenti hozzászólás utolsó előtti mondata természetesen így hangzik: "Kérlek, ne hagyj minket....." Elnézést a hibáért.

      Törlés
    5. A Rubj-ról már nagyon hosszú ideje szeretnék írni, de valahogy mindig elmaradt. Persze nem adtam még fel - előbb, vagy utóbb tollvégre fogom. Na meg, természetesen az Onda sem menekülhet.

      Köszönöm, hogy hiányzom :)

      Törlés
  9. Timka: Egy igazi, erőteljes komposzt illat lehet, hogy nekem is sok lenne, de egy kevés földes, nedves akkordot egyáltalán nem bántam volna. Szerintem az is a kert velejárója :)

    VálaszTörlés
  10. N_azalea: Örvendek, hogy most is egyetértünk :) Egyébként az Un Jardin en Méditerranée-t egyáltalán nem érzem egymagában férfiasnak, csak a többiekhez viszonyítva tűnik egy szikrányit keményebbnek, szárazabbnak.

    VálaszTörlés
  11. Két évvel ezelőtt majdnem lett a Nílusi kertből egy egész üvegem, helyette viszont a Concentré D'Orange Verte lett beszerezve (amiből még mindíg őrízgetek egy fújásra valót). Szval akkor nagyon tetszett, de egy ideje csak fintorgok a csuklómtól ha Sephorába járva megkívánom és kifújok belőle, úgy érzem, h könyörtelenül lebutították. Hiányzik belőle a sziporkázó élénkség és a természetesség, amivel annak idején megnyert magának.

    A legújabb meg, az almás ízű cokorkákat juttatja eszembe, amikért soha nem rajongtam.

    Így, újraszaglászva őket a Mediterrán kert a nyerő, bár emlékeimben az is sokkal természetesebben és kaprosabban él...

    VálaszTörlés
  12. N_azalea: Az Escada nem az én világom, nem szerettem soha ezt az ibizás feelinget.

    Szimat: Ok, megnézem, mik ezek, felkerültek a listára. A Crystal Flowers motoszkál az agyamban egyébként. /Montale/

    Amúgy mindenkit nagyon irígylek, akinek a környékén Sephora van. Mérhetetlenül.

    VálaszTörlés
  13. illatvirág: Azt hiszem, hogy jól jártál a Concentré D'Orange Verte-vel, bármennyire jók is a Jardin-ek, nem érhetnek a Concentré zsenialitásának nyomába :) Remélem még sok évig megmarad változatlanul, és nem teszi tönkre sem az IFRA, sem a Hermés.

    Örvendek, hogy te is észrevettél valami változásta Jardin-ek struktúrájában, így legalább nem egyedül vagyok a véleményemmel :)
    és annak is nagyon örvendek, hogy megemlítetted a kaprosságot :) Tényleg ott bújkál bennük, bár én inkább a Nílusiban érzem, mint a Mediterránban.

    VálaszTörlés
  14. Csí: Egy hónap múlva már én is irigykedni fogok rájuk, mert amint véget ér az egyetem, megyek haza, ott meg csak nagyon szűk kínálatban van jó parfüm, s azokat is lakat alatt tartják :)

    Crystal Flowers-t még nem próbáltam, az Aoud Flowers-ről viszont tudom, hogy nem egy könnyű nyári viselet :)

    VálaszTörlés
  15. Teljesen különböznek egymástól, csak abban hasonlítanak, hogy eszméletlen jó mind a kettő.:)

    VálaszTörlés
  16. Akkor ezt most én írom hozzá a listámhoz :)

    VálaszTörlés
  17. Crystal Flower nekem túl szelíd és gyönge. Nem tudom, mennyire vágytok édeskés-szorbetes feeling-re:) Nyárra jó, sajnos rólam lecsúszik 1 óra alatt.

    VálaszTörlés
  18. Montale pedig nem arról híres, hogy rövid életűek az illatai. Ezidáig a Greyland volt az egyetlen tőle, amelyiknek nem voltam megelégedve a tartósságával. Bár az édes-szorbetesség nem az én stílusom, egyre kíváncsibb vagyok erre az illatocskára :)

    VálaszTörlés
  19. Érdekes, rajam 12 órát is tart. Halkan indul, ez igaz, de aztán erőteljesen kibontakozik, erősségben és hatósugárban is. Édes, persze, de szexin. :)

    VálaszTörlés
  20. Üdv! Véletlenül tévedtem ide, és hajtott a kíváncsiság mi a benyomásod a Hermés parfümökről.
    Nyár elején Korzikán jártunk. Előszezonban,olyankor még nincs őrülten meleg. Számomra az első és mindent meghatározó élmény a pinea és az eukaliptusz fák tengerrel keveredő illata volt. Itthon sűrűn betérek a parfümériákba szaglászni, de eddig mindig elkerülte a figyelmemet a Hermés szekció. Úgy adódott, hogy Korzikán tettem szert egy üveg Mediterrán kertre. A sors akarta így. Azóta is, akárhányszor ezt az illatot viselem, ott érzem magam, az illatos tengerparton. :)

    VálaszTörlés
  21. Jó helyen találtál rá erre az illatra :) Néha nekem is nagyon erősen kötődnek a parfümök ahhoz a helyhez, ahol legelőször viseltem őket, bár a hosszas viselettel sajnos meg szokott fakulni ez az érzés.
    Örvendek, hogy idetévedtél :)

    VálaszTörlés
  22. Igyekszem nem minden nap azt viselni. :)
    És mi a véleményed a D&G No.3 L'Impératrice-ről? Ha jól látom erről a sorozatról még nem született bejegyzés. :)

    VálaszTörlés
  23. A L'Impératrice-t sajnos nem ismerem, s lévén, hogy messze földön nincs a környékemen egy rendes parfüméria, valószínűleg még jó ideig kipróbálni sem lesz lehetőségem. Ha mégis sikerül, akkor megpróbálok írni róla :)

    VálaszTörlés
  24. Kedves Illatvadász!

    Nagyon szeretem az írásaidat:) élmény ez az oldal.
    A Tetőkert almája és körtéje engem nem emlékeztet a samponokra, túl higénikusnak sem érzem...a Not a Parfume-hoz képest. Viszont kitűnő választás - nekem - ha csak magamnak akarok megfelelni, magamban akarok boldog lenni, és nem a külvilág és a másik nem megigézése a cél. A körte állítólag erősíti az intimitást, segít elmélyülni. Én valahogy ezt amolyan spirituális illatnak érzem.

    üdv, ARZSmamaja

    VálaszTörlés
  25. Kedves ARZSmamaja!

    Köszönöm szépen a dicséretet :) A Not a Perfume-ot még nem próbáltam, de szerintem annál csak jobb parfümök létezhetnek.
    A körte spirituális oldalát ugyan még nem fedeztem fel, de ha neked működik a Tetőtér, akkor csak viseld bátran, mert jó parfüm.

    Üdv,
    Szimat

    VálaszTörlés
  26. Kedves Szimat!
    Régóta olvasom írásaidat, azt kell mondanom nagyon kedvelem őket!
    Hermes illatok nagy rajongója vagyok.
    Az én bőrömön viszont a Un Jardin Aprés la Mousson a legkellemesebb, valószínű a feketebors és a gyömbér miatt. Érzem benne a sárgadinnyét, de rajtam gyorsan elhalványul, átadva helyét a fűszereknek.

    VálaszTörlés
  27. Az imént leltem a Blogjára.. és máris felcsillant a szemem! :)

    Egyenlőre még ezt a posztot olvastam.. de a későbbiekben a mélységekbe is lemerészkedem majd..! :)

    A Párizsi kertek kivételével mindhárom parfümöt ismertem, és használtam....

    Valóban,a számomra egyik érdekes, picit hátrányos tulajdonságuk, hogy nagoyn rövid ideig tartanak...

    De egyediségükkel, és utánozhatatlan, különleges feelingükkel kárpótolják érte az embert...

    Én személy szerint minden évben másikat használok...

    Elsőként ismerkedtem a Mediterrán kertekkel... nagyon szerettem.. kivéve az utóízét, amit a végén a bőrömön hagyott.. RÉszemről kicsit túl kesernyésnek éreztem.
    De végülis, amint említette, leginkább férfiasabb parfüm.. és ugyebár én nőből vagyok :)

    A Nílusi kertek igen nagy kedvencem... talán a legkedvesebb darab eddig a számomra...
    Nagyon dús, tartalmas, vadregényesnek tartom.. valamint szerencsére ő is nélkülözi a női parfümökre jellemző igencsak negédes feelinget.

    Én személy szerint a Monszum esők utáni kerteket is kedvelem.. 40 fokos hőségben, egészen üdítőleg hat az emberre.. azomban valóban nem olyna intenzív és átütő illat, mint az előzőek.


    Azt imádom a perfümjeikben.. hogy abszolúte nem sztereotípek..
    Rengeteg parfümöt ismerek, persze, csak szaglásból és érintőlegesen.. de valahogy mind annyira nagyon egyformák... egy kaptafára, általánosságokra épülnek..

    Nos, a Hermés parfümjei ezzel szemben NEM! :)

    Egy kicsit botanikai jellegük is van szerintem... plusz művészet.. és valami csak rájuk jellemző dús letisztultság...

    IMÁDATOS! :)

    KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés