2011. nov. 2.

Etat Libre d'Orange - Putain des Palaces (2006) 6.5/10

Putain des Palaces, azaz Szállodai kurva. Hmmm. Ez sem egy mindennapi névválasztás, de már megszokhattuk, hogy az Etat Libre d'Orange alkotásai nem a szemérmeskedő vásárlóknak készültek. Nathalie Feisthauer parfümőrt az illat megalkotásában az Un long dimanche de fiancailles című Jean-Pierre Jeunet film ihlette meg, egészen pontosan az a jelenet, amelyben a Marion Cotillard által alakított prostituált bestiálisan kivégez egy tisztet. Érdekes témaválasztás, de jó ízlésre vall, s szerintem a parfümnek is sikerült egész jól megragadnia a jelenet morbid, de mégis erotikus és humoros hangulatát.

A Putain des Palaces (így határozottan jobban hangzik, mint magyarul), alapjában véve egy virágos-bőrös illat, amelyben érdekesen keveredik a régimódi stílus a modern kiegészítő jegyekkel. A fejillatban a gyömbér és a mandarin jelentkezik először, de nem kapnak sok teret a kibontakozásra, elborítja őket az édes, púderes ibolya, és a valamivel visszafogottabb rózsa. Nem sokkal ezután megjelenik egy erőteljes bőr jegy is, meg a Bendelirious-ban is érzett meggyes, szintetikus gyümölcsösség, annyi különbséggel, hogy amíg ott a meggy valósággal megszállta az ember orrát, addig itt sikerül kissé megbújnia a régies bőr és az ibolya mögött. Érdekes akkord ez, és tényleg ott van benne valami az olcsó, vulgáris, kurvás hangulatból, a bőrnek köszönhetően pedig egy kis árnyék is borul az illatra, amit akár egy szado-mazo bőrszerkó jelenlétének is betudhatunk. Femme fatale? Sajnos, nálam ez az egész csak a filmjelent ismeretében működik, egyébként kissé zagyvának és szétesőnek tűnik a dolog.

Újabb negyedóra elteltével jön a következő, és egyben végleges változás: elillan a maradék rózsa is, a helyén pedig egy nagy adag mandulás, púderes ámbra nyílik ki (lehet, hogy egy kis vaníliavirág is van itt valahol), megédesítve a bőrt, és magába olvasztva a szintén púderes ibolyát. Talán egy morzsányi római köményt is érzek, de megeshet, hogy csak az a bizonyos animális jegy lépett működésbe. Összességében, az alapillat higgadtabb és kiegyensúlyozottabb, mint a szív; ezt a részt már szinte romantikusnak, de legalábbis érzékinek lehet nevezni. A parfüm tartóssága kiváló, a hatósugara és az intenzitása meg szerintem túl sok is: egy idő után határozottan nyomaszt, pedig igazán szűkmarkúan bánok vele.

A Putain des Palaces egy érdekes alkotás, sok minden zajlik benne, de valamiért nem áll össze egy egységes egésszé. Engem hosszú távon fáraszt, amiben valószínűleg az intenzitása és a kissé szintetikus jellege is közrejátszik, de sajnos rövid távon sem tudja beindítani a endorfintermelésemet. Ennek ellenére csak azt tudom mondani, hogy próbáljátok ki, ha tehetitek, mert karakteres, egyedi parfüm, és lehet, hogy épp azon a nyelven beszél, ami hozzátok szól. És meggyőződésem, hogy nem kell ahhoz szállodai kurvának lenni, hogy valaki viselhesse a Putain des Palaces-t.

Illatjegyek: rózsa abszolút, ibolya, bőr, gyöngyvirág, mandarin, gyömbér, rizspúder, ámbra, animális jegyek

Kreátor(r): Nathalie Feisthauer

4 megjegyzés:

  1. Nagyon egyedi, izgalmas parfümök kerülnek ki az ELDO kezei közül...bár azt nem mondanám, hogy mindegyik hordható is...
    Én végigpróbáltam a palettát, egy össz benyomásom van az ELDO illatokról: roppant izgalmasak, imádom szaglászni őket, azt a metamorfózist figyelni, ahogy átalakulnak az illatok, de magamon szinte egyiket sem tudom elviselni. Sajnos elég konzervatív helyen dolgozom, ahol egy ilyen szélsőséges illatok nem megengedettek:)

    VálaszTörlés
  2. Az ELDO-ról szerintem is több jót lehet mondani, mint rosszat, már az egész anti-parfümös marketing is tulajdonképpen eredeti ötlet, megfizethető áron megveheted az összes illatukat tartalmazó bemutatkozó szettet, jók a parfümőreik, jó témákat választanak, stb.
    A baj szerintem az alapanyagokkal kezdődik, ezek nem tűnnek se természetesnek, se pedig jónak - tételezük fel, hogy a receptúrák jók. Ráadásul, ettől az illattól elviselhetetlen migrénem lett.

    VálaszTörlés
  3. Parfümblog: Nekem a munkahellyel szerencsére nincsenek ilyen jellegű problémáim, de én egyébként is elég könnyen viselhetőeknek érzem az ELDO-kat, legalábbis az Andy Tauerekhez, vagy Villoresikhez képest :)

    VálaszTörlés
  4. deOwar: Egyetértek, az alapanyagok szerintem sem a legjobbak közül valók - ezért is lehetnek annyival olcsóbbak, mint a legtöbb niche parfümház - és sok köztük a szintetikus is. Az viszont tetszik, hogy bizonyos alapanyagokat következetesen, rendszeresen használnak, megteremtve a kapcsot a parfümeik között. Ennek következtében saját stílust tudtak kialakítani.

    VálaszTörlés