2012. jan. 14.

Parfum d'Empire - Azemour Les Orangers (2011) 9.5/10


Azemmour, avagy Azamor egy aprócska, de gazdag tradíciókra és dicső múltra visszatekintő városka a marokkói tenger partján, nem messze Casablancától. Marc-Antoine Corticchiato parfümőr - miután kimerítette a nagy birodalmak által nyújtott ihletforrásokat - visszatért ifjonti éveinek eme gyönyörű helyszínére, és ezúttal önnön történelmét öntötte illatos formába. Marokkó mindig is híres volt fűszerekben gazdag piacairól, és termékeny narancsligeteiről, így nem meglepő, hogy Corticchiato gyermekkori emlékeiben is ezek az illatok játsszák a főszerepet, és azt, hogy a tengerpartról, meg a sós víz illatáról szinte teljesen megfeledkezett a mester, személy szerint egyáltalán nem bánom.

Ritkán ugyan, de néha összejön, hogy elolvasva egy parfüm leírását, kialakítok magamban egy képet, és miután megérkezik az illatmintám, pontosan azt találom benne, amire számítottam. Az Azemour esetében is éppen ez történt, és nem is eshetett volna meg jobbkor, mert miután elolvastam az illatjegyeit, és egy-két rövid leírást, egy nagyon pozitív elképzelésem alakult ki róla, s már alig vártam, hogy rátehessem a kezem egy illatmintára. Aztán születésnapomra be is futott a minta, én pedig egy-két szippantás múlva már tudtam, hogy nem lesz gond: az Azemour jó cucc. A parfüm a legjobb narancsillattal indít, amit a Concentré d'Orange Verte óta éreztem; lédús, sziporkázó, édes és savanyú, s egy kevéske citromnak köszönhetően vérpezsdítően friss. Ha csak ezzel maradnék sem panaszkodnék, de Corticchiato nem azért napjaink egyik legjobb parfümőre, hogy egyszerű parfümöket készítsen. Az igazi tánc csak az első fél óra elteltével kezdődik, amikor a narancs kissé alábbhagy az intenzitásból, és teret enged a szívillat fűszereinek és virágainak. Először a koriander és a római kömény bukkan elő egy animális, izzadt, piaci hangulatot kölcsönözve az illatnak (zseniális!), majd fokozatosan és diszkréten megjelennek a borsos jegyek is, valamint egy-két rózsabimbó, meg narancsvirág. Természetesen mindez a zöld, narancsos illat hátterében történik, amely egyértelműen az illat fő komponense, még ha nem is tudja tartani a nyitány szikrázó intenzitását.

Számomra körülbelül az első óra végén válik nyilvánvalóvá, hogy az Azemour egy chypre. Ekkora jelenik meg teljes pompájában a jellegzetes, száraz-szúrós tölgymoha, meg egy csipetnyi bőr és talán galbánum, a naranccsal és a római köménnyel egy olyan izgalmas és komplex illatot alkotva, amely Edmond Roudnitska fénykorát idézi (Eau Sauvage, Eau d'Hermés, Diorella stb.). Jobban szemügyre véve a parfümöt, tulajdonképpen egészen nyílvánvaló a Roudnitska-hasonlóság, csak míg a nagy öreg bergamottal, bazsalikommal, vagy virágokkal költötte a gyönyörű, római köményes chypre-jeit, addig Corticchiato egy némiképp modernebb, narancsos jeggyel dolgozik. Én azokat is imádtam, ezt is imádom.

Bár az Azemour az egyik legkönnyedebb illat a Parfum d'Empire istállóban, ráadásul a legillanékonyabb jegyekről, a citrusokról szól, a tartóssága mégis igencsak jó; rajtam simán hozza a hat-hét órát, és a hatósugara, intenzitása is rendben van. Ha szimpatikus Roudnitska stílusa, vagy úgy általában a chypre-ek, és egy jó nyári parfümöt kerestek, akkor a jelenlegi mezőnyben aligha találtok szebbet, jobbat az Azemour-nál. Engem teljesen meggyőzött, most már csak én kell meggyőzzem a barátnőmet.

Megjegyzés: Az illatjegyek között ugyan megjelennek vizes, jódos elemek, és egyes kritikusok érezni is vélik őket, számomra azonban nem létezőek, és őszintén szólva nem is hiányolom a "frissességüket". Ti érzitek őket?

Illatjegyek: narancs, grapefruit, mandarin, cédrátcitrom (Citrus medica), koriander, fekete ribizli, római kömény, feketebors, rózsaszín bors, galbánum, neroli, geránium, narancsvirág, bőr, rózsa, széna, tölgymoha, henna, jód, ciprus

Kreátor(r): Marc-Antoine Corticchiato

20 megjegyzés:

  1. Boldog Születésnapot! :)

    Nos, sajnos még nem volt alkalmam Azemour-t próbálni, de ha csak egy kicsit is hasonlít Hermés-hez engem már meggyőzött.

    Ha Tauer - Orange Star illatához viszonyítanánk volna hasonlóság? Azt is nagyon szeretem.

    Egyébként, pont a napokban tűnődtem, milyen illatot vásároljak tavaszra, nyár elejére.
    Az egyik jelölt az Iskander, a másik az Azemour és a harmadig jelöltet ajánlhatnád te! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Orange Star szerintem nem igazán hasonlít az Azemour-hoz. A narancsos jegye szintetikusabbnak, és sokkal modernebbnek hat mint az Azemour-é, és a chypre alap helyett inkább meleg, és ámbrás. Ettől függetlenül nekem is nagy kedvencem, remélem hamarosan írni is tudok majd róla.

      Harmadik parfümnek meg - ha már két Parfum d'Empire illaton gondolkodol - akkor javasolok egy újabbat: Yuzu Fou :) Én most Iskander-t használok, de a Yuzu Fou-t is pont olyan jónak tartom, annyi különbséggel, hogy egy kicsit édesebb, a yuzu meg inkább narancsos, mint citromos.
      És egy tartalék javaslat: Heeley - Verveine

      Törlés
  2. Métisz, szerintem nem hasonlít a Tauer Orange Star-jához és a Hermes D' Orange Verte-hez is csak inkább jellegében. Az Azemour sokkal üdébb a Hermés-nél. Nekem a tavalyi év egyik kedvenc "új" darabja az Azemour. A citrusos jegyek mellett rajtam a koriander lesz domináns, amit minden formában imádok - ezek szerint parfümbe csempészve is.
    Isten éltessen, Szimat!

    VálaszTörlés
  3. Szimat! Ezek szerint a napokban volt a születésnapod? Isten éltessen!
    Nekem nagyon tetszik az Azemour és én sem érzek benne sós tengervizet (szerencsére!) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is köszi :) A születésnapom december 22-én volt, de kellett ennyi idő, hogy kiismerjem a parfümöt :)

      Törlés
  4. Kedves Szimat! Az Azemour leírásodra tényleg nem kellett sokat várnunk. Gyorsan én is előkotortam egy korábbi mintát, amit még vmikor nyáron szereztem és azt hiszem ki sem próbáltam eddig. A nyitány csakugyan egy fantasztikusan élethű narancs,narancshéj-citromhéj, ettől hiába citrus a kezdet, mégsem lesz banális. A fűszeres folytatás meglepetései pedig fantasztikusan átalakítják a parfümöt, ezt bizony annak idején tényleg elnéztem. Roudnitska bácsi hatásában biztosan igazad van, nekem ez magamtól nem jutott volna eszembe és a chypre jelleg is csak nagyon enyhén érezhető, szerintem aki nem kedveli ezt az illatcsoportot, az is jónak fogja éppen ezért találni. Egy szó mint száz, remekmunka, Corticchiato mester a legnagyobb parfümőrök közé emelkedett az elmúlt évek alatt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a chypre jelleg épp csak annyira van jelen, hogy még én is szeressem :) Egy kicsit több tölgymoha, szúrósság, és már nem élvezném ennyire.

      Törlés
  5. Ma sikerült kipróbálni N.-ban és felkerült a meg kell szereznem listára sajnos. Már el is képzeltem, ahogy a nyári forróságban ilyen illatom van és felfrissítem a körülöttem aszalódókat egy villamoson. :-D Szenzációs alkotás, még a Voyage d' Hermes-nél is jobban tetszik.
    Ma megint kaptam egy ajándékot, annyira kedvesek. 2ml-es! 34 boulevard saint germain pumpás adagolóval dobozkában. Ez az illat is nagyon zseniális, friss és valahogy orientális is egyben. Nem éreztem még hasonlót ezelőtt. Aki teheti próbálja ki és vegye meg nekem! Mennyei csoda. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laci! Régóta vágyom kipróbálni a 34bsg-t. Ami engem visszatart, az a szívillatban lévő tubarózsa. A kérdésem is ezzel kapcsolatos. Nem tudom mennyire ismered a tubarózsa illatát (mivel inkább nőknek szánt illatok alapanyaga szokott lenni), de ha igen, akkor szerinted mennyire lehet érezni ezen a parfümön? Kicsit írnál még róla? Mennyire édes, vagy nem az, bármit... Köszi!
      Persze Szimat, ha Te is ismered, Te is írhatnál róla egy egész picikét! :)

      Törlés
    2. Én is tervezem, hogy kipróbáljam a 34-et, bár nem túl bíztatóak a róla olvasott kritikák. De hát mégiscsak egy Diptyque :)

      Törlés
    3. Nagy tubarózsa-rajongó vagyok, és nem éreztem benne, de majd újra próbálkozom.

      Törlés
  6. Nem ismerem külöm a tubarózsát sajnos. A kezdet az elején citrusos, zöldes, de aztán nagyon hamar megjelenik a füge, amitől még mindig friss, de már inkább édesen pikáns. Érezni némi szegfűszeget mellette, amitől én gourmandnak is nevezném. Van benne egy olyan nüansznyi akkord, amit nem tudok hová tenni, valami nem növényi illat. Mondjuk most pont meg vagyok fázva. :) A leszáradás már nem bűvöl el annyira, mint első alkalommal, eléggé egysíkú lesz, édeskés, és szerintem ez a tubarózsa. Olyan édeskés virágcsokor áradat, mint amikor belépek egy virágboltba, csak sokkal enyhébb. Ennek a parfümnek a kezdete az, ami igazán csodálatos szerintem, este annyira belelkesültem a fejillattól, hogy meg se vártam a végét. Kipróbálni mindenképp érdemes, de nekem a vége kicsit olyan semmilyen. Lehet, hogy csak az én amatőr szaglásom vezet félre és ez egy csodás illat, de én nem érzem annyira különlegesnek 20 perc elteltével. Szerintem te sem fogod. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. DE! Én különlegesnek érzem végig! Nagyon tetszik, mert sok átalakuláson megy át. Köszi a tippet!

      Törlés
    2. Akkor nagyon örülök, hogy tetszik. Én jobban örülnék, ha az eleje maradna végig, de hát ez van. :-)

      Törlés
  7. Az Azemour viszont brilliáns illat, valamint L'Erbolario Méharées-t is nagyon ajánlom kipróbálásra. Ha Jászai Mari téren jársz a Szent István körút 6 szám alatt, menj be a myropoliumba, ott kipróbálhatod. Ha tetszenek a különleges, egzotikus illatok, akkor tuti befutó. Következő vásárlás Méharées, nyárra pedig Azemour.

    VálaszTörlés
  8. Ja igen, kifelejtettem, hogy a Méharées leszáradását a legtöbben Frederic Malle Musc Ravageur-jéhez hasonlítják. Én sajnos nem ismerem, de lehet, hogy aki igen, annak ez egy értékes információ az illatról. :)

    VálaszTörlés
  9. Én nagyon szeretem a Musc Ravageur-t, úgyhogy ez az összehasonlítás igencsak megemeli a szememben a Méharées-t. Ki kell próbálnom.

    VálaszTörlés
  10. Kipróbálni mindenképp érdemes, amúgy az alapot, ami marad a végén egészen kellemesnek találom. A közepe az, ami nem igazán tetszik, ott kicsit sok a virág. De ha végig maradna a kezdeti stádium, akkor már megvettem volna.
    Méhaból egy csöppet fújtam a kabátom ujjára, mert kértem a tulajt, hogy vihessek egy kis emléket róla, amíg az enyém nem lesz. Még rá 2 napra is érezni, mondanom sem kell, sokszor néztek, mit szagolgatom a kabátom ujját annyira. :-D

    VálaszTörlés
  11. Nekem általában nincs gondom a virágos jegyekkel. Most már csak az a kérdés, hogy miként tudom kipróbálni... :)

    VálaszTörlés