2012. febr. 22.

Montale – Aoud Cuir d’Arabie (2006) 6.5/10

A parfümvilág két talán leggorombább illatjegye az aoud és a bőr. Ezekből általában már az egyik is bőven elég ahhoz, hogy megvadítson, és sötéten füstölgővé változtasson egy parfümöt, Montale azonban úgy döntött, hogy egy fedél alá hozza ezt a két szőrös szívű vénlegényt, és megnézi, hogyan boldogulnak együtt. Az Aoud Cuir d’Arabie (Arab bőrös aoud) névre hallgató végeredmény pedig hozta a papírformát – Tauer Lonestar Memories-a, és a Boadicea The Victorious Complex-e mellett ez a legsötétebb, legagresszívabb parfüm, amelyhez valaha is szerencsém volt.

Ha ismerünk már egy-két aoudos Montale alkotást, mint például a Black Aoud, vagy Aoud Lime, akkor tulajdonképpen nagy meglepetés már nem érhet az Aoud Cuir d’Arabie fejillatában; minden a megszokott módon, és formában jelentkezik, csak mintegy négyzetre emelt brutalitással, ezért aoud-szűzeknek nem is ajánlom, hogy itt kezdjék az ismerkedést. Sokkoló lehet. A parfüm az aoud keserű száraz, sötét, erősen vegyszeres, és motorolajas illatával nyit, s ezt a hatást csak tovább fokozza a háttérben mocorgó bőrös akkord. Szerencse, hogy jutott egy kevés a fejillatba Montale egyik kedvenc alapanyagából, a rózsából is, amely fanyar, édeskés, romantikus illatával kellemesen enyhíti a durva, füstös, fás jegyeket. Amíg a rózsa kitart (kb. háromnegyed óra), addig én is szeretem az Aoud Cuir d’Arabie-t, az elillanása után azonban nagyon örömtelennek, barátságtalannak érzem a hátramaradt alapot. Ekkorra ugyan az aoud is visszafogja az agarakat, de erőre kap a bőr, és vele együtt a füstös, kátrányos jegyek. Általában szeretem a füstöt, de csak akkor, ha édes, fűszeres jegyek formájában tűz is van mellette, itt azonban semmi nincs rajta kívűl, csak bánat, és arrogancia. A Montale által arab bőrnek nevezett aroma közel sem annyira összetett, és kifinomult, mint a Knize Ten, a Cuir de Russie, vagy akár a Cuir Ottoman bőre, csak egyszerű szürke, száraz keserűség, és ez szerintem nem elég ahhoz, hogy egymagában helyt álljon.

Nagy kár azért a szűkre szabott (vagy a bőröm által elnyelt?) rózsás jegyért, mert ha az kitartott volna, akkor a szeretetem is tovább tartott volna, bár valószínűleg akkor sem tudta volna kiütni a Black Aoud-ot a nyeregből. Így azonban csak egy megkeseredett, szigorú illat lett belőle, amelynek van ugyan karaktere, és el tudok képzelni olyan helyzetet, amelyhez jól illene, de szerintem túlságosan rossz hangulatú ahhoz, hogy gyakran megkívánjam.

Melléklet: A parfüm hatósugara és intenzitása nagyon jó, tartóssága viszont meglepő módon már nem annyira; rólam öt-hat óra alatt leolvad.

Illatjegyek: rózsa, aoud, bőr, dohány, égett fa

Kreátor(r): Pierre Montale

29 megjegyzés:

  1. Kb 2 hete rendeltem belőle mintát, de annyira nem tetszet sajnos... örülök, hogy megerősítetted az általam gondoltakat... :)

    VálaszTörlés
  2. Hát én imádom. De tőlem ez talán nem is olyan meglepő.

    VálaszTörlés
  3. Oud aficionádónak tartom magam, ezért örülök, hogy újra írsz róla. Az Oudnak annyi különféle arca van - talán ezért az egyik kedvencem. Montale Oudja sokszor éles, medicinális (White Oud). A LeLabo oudja egy kicsit indolikus, de izgalmas (Liberty London exclusive). Legbüszkébb a Mona di Orio Oudomra vagyok, ami egy kifinomult gyönyörü balzsámos oud, és mellesleg egy müvészeti alkotás a lakkozott dobozával és különkeges üvegével. Most éppen úton van hozzám 2 másik Oud : Van Cleef & Arpels, és By Kilian Amber Oud. Az utóbbira különösen kíváncsi vagyok, mert eddig még egyik szörnyü drága By Kilian sem nyerte meg a tetszésem (szerencsére), viszont az Ámbra a másik nagy kedvencem.
    És mellesleg a börillatokat is kedvelem = Aoud Cuir d'Arabie...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én épp tegnap kaptam kézhez az Kilian féle Amber Oud-ot. Soha nem szimpatizáltam a Kilian-nel, és ezen Amber Oud sem tudott változtatni, de azt hiszem, hogy eddig ez a kedvenc illatom ettől a háztól. Édes, meleg, barátságos, épp csak egy kevés aouddal.

      Törlés
  4. Csí egyáltalán nem lep meg!:)
    Megmondom őszintén, nekem gyanús ez a "Montale oud". A Mona di Orio féle laoszi, igazi oudhoz nincs semmi köze, az illata alapján legalább is. Az egyébként se nem goromba, sem nem durva, sőt, inkább szép, facettált, sokszínű, kifejezetten feminin jegyeket csillogtat. A Le Labo féle oud, tudottan Oud synthetic 10760E, pillanatokon belül IFRA tiltólistára kerülhet. A by Killian Pure oud-nak kisértetiesen hasonló az illata, mint a Le Labonak, csak nem ugyanaz az alapanyag?? A Montale oudok vmi rossz minőségű de még természetes alapanyagnak tűnnek. Aztán a medicinális, kesernyés oudok mellett vannak olyan izzadtságszagúak is (Black Afgano), meg vsz. ugynacsak szintetikus gumi szagúak, (Epic man, Pardon?). Szóval teljes a kavarodás. Egy biztos: a Mona di Orio biztosan természetes oud fényévekre van az összes többi felsorolttól.
    Pierre, gyanús fickó vagy, figyellek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nasobravo! Miért nem írsz erről egy hosszabb "értekezést" a blogodba? Úgyis már olyan rég vár egy beírást az a kis blog ;)
      Olyan jó lenne, na....:))

      Törlés
    2. Szívesen olvasnék arról, mi a véleményed a L'Artisan oud-járól, a Fragnatica-n nagyon sok negatív véleményt olvastam, volt, aki egyenesen hamisnak titulálta. Nekem egyszer tetszik az Al Oudh, egyszer nem....

      Törlés
    3. Montale Oud-inflációja bennem (és parfumberkekben másokban is) azt az érzést keltette, hogy olcsóbb minöségü, esetleg szintetikus oudot használ. Hogy én Kilianban valahogy nem bizom (túl sok a marketing csinnadratta...) az az én problémám, de az eddig szimatolt 2 oudját nem lehet egy lapon említeni Mona di Orio mestermüvével, ami számomra a legszebb oud-parfum. Én a L'Artisant nagyra tartom, de az Al Oudh nem gyözött meg : nem igazán érdekes, elveszik a tömegben.

      Törlés
    4. Dolgozom a következőn és kapcsolódni fog vmiképpen az oudhoz! A L'Artisan Al Oudhja-ára én is nagyon kiváncsi voltam, de ahhoz képest hogy az igazi oud önmaga annyira komplex és összetett, mint egy bonyolult parfüm, és sokak szerint önmagában kellene csak használni, ez bizony elég szürke, fakó, olyan keletieskedő illat lett.

      Törlés
    5. Nasobravo: Tényleg Írhatnál egy nagyobb lélegzetvételű összefoglalót az aoudokról. Nekem még nem sikerült kipróbálnom a Mona di Orio-t, és a Le Labo-t sem, úgyhogy csak a Montale, Kilian, és L'Artisan változatokat ismerem. Azok közül meg a Montale a legszimpatikusabb, bár én az Al Oudh-ot is szeretem - igaz, azt inkább a római kömény miatt.

      Törlés
  5. Helló Szimat! Tudod ki van a fotón? Mert én valószínűleg tudom. Egy közelkeleti uralkodó család egy tagja. Azért nem írom le a nevét, mert lehet, hogy megint hülyeséget írok. De M-mel kezdődik a családnevük. Szerintem... magor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyáltalán nem néz ki arisztokratának. Áruld el, kire gondolsz!

      Törlés
    2. Sajnos gőzöm sincs, hogy ki van a fotón. Én valami egyszerű, depressziós polgárnak néztem :)
      Írd meg, hogy kire gondolsz, okosodjunk egy kicsit :)

      Törlés
  6. az én uram viseli előszeretettel az aoud cuir d'arabie-t és már a választott képen nagyon meglepődtem. nekem ugyanis mind rajta, mind rajtam van egy kis piperkőc jellege a dolognak. rámenős, aranygyűrűs selyem nyaksálas illat, és ez a leszáradással csak fokozódik. pont meg is jegyeztem neki, hogy mennyire krémes, testápolós sötét rózsa lesz a vége, szóval semmi brutalitás, és örömtelenség, helyette szexuális kisugárzás és nagyvilágiság...érdekes ez a bőrkémia!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. AmÍg a rózsa kitart, addig teljesen egyet tudok érteni veled. Sajnos azonban elég hamar elillan rólam, és ezzel meg is szűnik a luxus érzet.

      Törlés
  7. imádlak olvasni Benneteket!!! köszönöm!! :) (edelényi)

    VálaszTörlés
  8. Nekem sem lett a kedvenc Montale alkotásom a Cuir d'Arabe..

    Viszont a Dark Aoud letaszította rózsás trónjáról a Black Aoud-ot ami eddig a favorit Montale illat volt számomra.
    Ti próbáltátok már? Abszolút ajánlom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Letaszította? Pont mostanában készülök beszerezni egy Black Aoud-ot. Neked miben tetszik jobban a Dark Aoud? Olvastam, hogy szantálfa, aoud, kék ámbra meg még talán valami van benne, mennyire uniszex? Tudnál írni róla pár szót? Köszi

      Törlés
    2. Én egyszer fújtam Dark Aoud-ot, de nem jobb, mint a Black Aoud. Igaz, ízlések és pofonok :)

      Törlés
    3. Én még nem próbáltam a Dark Aoud-ot (kicsit belefáradtam Montale parfüm-özönébe), de akkor ezt a nevet most megjegyzem magamnak. Ha egyszer végre a Neroliba visz az utam, akkor adok neki egy esélyt.

      Törlés
    4. Halihó:)
      A Dark Aoud nekem a szantál miatt nagyon nem jött át... számomra elrontja az oud megszokott agresszív, sok esetben rózsás környezetét. Mondjuk a szantál nekem sosem volt a kedvelt illataim között és nem is lesz, de szerintem nem nagy durranás a Dark Aoud...
      Persze kinek mi, én maradok a Black Aoud-nál illetve a cikk témáját adó parfümnél :)
      üdv.TR

      Törlés
    5. Azóta már én is meggyőződtem róla, hogy a Black Aoud sokkal-de-sokkal jobb, mint a Dark Aoud! :)
      Köszönöm a hozzászólásokat!

      Törlés
  9. Amennyi ember, annyi orr. :) Nekem viszont a Dark Aoud lényegesen jobban tetszik mint a Black Aoud. A Black Aoud misztikus, a Dark Aoud sötét faillat. Ha sikerül rendelnem 100 ml Patchouli Leaves-t, rendelek melléje egy 20 ml Dark Aoudot. Vagy ha meggondolom magam, akkor Wild Aoud-ot. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem még mindig nincs meg a Dark Aoud, de most már tényleg igyekezni fogok kipróbálni ;)

      Törlés
  10. Ok, gyanítom hogy nem lesz csalódás ;-) Emlékeztet a Fahrenheit-ra, de amíg a Dior nem tetszik, szimpla petróleum ,,illat", addig ez lenyűgözött. Merész koncepció alapján készült, az biztos. Annak ellenére én élvezem. Tömegsiker nem biztos hogy lesz belőle, hisz a Black Aoud-nál is max. a niche-n belül beszélhetünk tömegsikerről, világviszonylatban nem :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a Fahrenheit dolgot hamarabb be kellett volna vetni. Most már nagyon kíváncsi vagyok rá :)

      Törlés