2010. márc. 20.

Montale – Aoud Lime (2006) 8/10

Az Aoud Lime, az Aoud Cuir d’Arabie mellet talán a legférfiasabb tagja a Montale népes oud sorozatának. Míg a legtöbbjük orientális, kerek illat és az oud melegségét hangsúlyozza ki, uniszex vagy női vizeken evezve (lásd White Aoud, Red Aoud vagy akár a Black Aoud is), addig az Aoud Lime egy csontszáraz, markáns és meglepően férfias illat, amelyben az oud is egy új arcát mutatja.

A kezdet orrbavágó, mint ahogy azt a többi oudot tartalmazó Montale-tól is megszokhattuk, itt azonban a folytatás sem lesz könnyedebb, puhább, mintha az oud ereje mindvégig kitartana. És ez a mindvégig legalább tizenkét-tizennégy órát jelent, így ne fogjunk neki a tesztelésnek, vagy a viselésének, csak ha biztosak vagyunk benne, hogy ez az, amit egész nap érezni szeretnénk magunkon. A fejjegyben ott találjuk a sötét, kesernyés, gyógyszerszagú oudot, amely talán minden eddiginél szigorúbb és keményebb és ezt a hatást még csak jobban kiemeli a lime szúrós, savanyú jellege, amitől valósággal összefut a szájamban a nyál. Számomra érthetetlen módon az illatpiramis nem tünteti fel a lime-ot, pedig a parfüm nevében is megjelenik és az orrom sem hagy kétséget az ittléte felől. Ugyanakkor az oudnak köszönhetően, nem a legtöbb parfümből megszokott könnyed, citrusos lime ez, hanem egy sűrű, kesernyés-savanykás illat, amely határozott, férfias karakterrel rendelkezik. Ez a két jegy végigkíséri az illatot a kezdettől a leszáradásig, és bár akadnak kissebb vátozások, a hatalom mindvégig az ők kezükben van.

Egy ilyen kissebb változás a rózsa megjelenése, de ez nem egy mély, lehengerlő rózsa, sokkal inkább olyan, mint egy cukormentes rózsaital, könnyed, friss és enyhén savanykás, így az Aoud Lime sértetlenül megőrzi a száraz jellegét. Ezzel az akkorddal Montale újra bebizonyítja, hogy a rózsa egy ezerarcú növény és ügyesen használva szinte bármelyik parfümben megtalálja a helyét. A leszáradás utolsó óráiban megjelenik a szantálfa is, amely mint mindig, most is jól beilleszkedik a rózsa és az oud közé.

Az Aoud Lime-ot én elsősorban klubbokban és bulikban tudom elképzelni, kellőképpen modern, karakteres és férfias ahhoz, hogy észrevetesse magát és nem mellesleg, az ereje is megvan ahhoz, hogy felülkerekedjen a mindent elborító cigifüstön. Olyan érzést kelt bennem, mint egy fekete, csillogó bőrűlés, amelyen a discofények villognak.

Illatjegyek: oud, pacsuli, rózsa, szantálfa, sáfrány, írisz, ámbra

Kreátor(r): Pierre Montale

7 megjegyzés:

  1. Szert tettem egy üveg Aoud Lime-ra, de én meglehetősen egysíkunak, erősnek de mozdulatlannak találom az illatát. Nekem teljesen feminin, ugyanakkor mégsem tudom egy hölgyön elképzelni az illatát. Vagyis unisex azon a meglepő módon, hogy sem férfinak sem nőnek nem tudom a viselését elképzelni.
    A feleségem szerint zavaró az illata.
    A 10-12 óra kitartás lemoshatatlanul megvan, és ez ennél a parfümnél nem előny.
    Kíváncsi lennék erre az illatra mondjuk egy bőrüléses Mercedesben vagy Lexusban. Lehet, hogy hiányzik hozzá az miliő. (meg néhány millió)

    illat: 5
    sillage 10
    tartósság: 10

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is miliőfüggő az Aoud Lime, nem érzem úgy, hogy egyszerű hétköznapokon szeretném viselni. Viszont, ahogy te is írod, egy bőrüléses luxusautóban biztos jól mutat :)

    VálaszTörlés
  3. De furcsa, hogy mindenkinél máshogy jön le ez a parfüm. A barátomon isteni aoudos rózsa, majdnem Black Aoud-ra hasonló módon, nem könnyű, nagyon sötét! Rajtam pedig nagyon férfias és inkább a fás, citromos része marad meg.

    VálaszTörlés
  4. A bőr hőmérsékletén is sok múlik. Próbáld ki olyankor, amikor fázol, majd utána kihevülve.

    VálaszTörlés
  5. Ok! Mindenképp a lehető legtöbb módon kipróbálom! :)

    Mikor írsz valami új kritikát? (szinte az összeset elolvastam, nagyon-nagyon tetszik!)

    VálaszTörlés
  6. ÁÁÁÁ, látom már nem is aktuális a kérdés :))))

    VálaszTörlés
  7. Örvendek, hogy tetszenek, igyekszem tartani a tempót :D

    VálaszTörlés