2010. ápr. 2.

Bvlgari – Eau Parfumée au Thé Blanc (2003) 7/10

A Bvlgari-t 1884-ben alapította a görög származású Sotirios Voulgaris, aki a neve ellenére, nem lehetett egy közönséges fickó, ugyanis ékszerházát rövid idő alatt a legelismertebbek közé emelte. Az első parfüm sokat váratott magára, végül 1992-ben Sotirios utódai megjelentették az Eau Parfumée au Thé Vert-et, amelyet Jean-Calude Ellena készített. Ennek a parfümnek a sikereit meglovagolva adták ki tizenegy évvel később az Eau Parfumée au Thé Blanc-ot, amelyben a zöld teát fehérrel helyettesítették, egy teljesen más karakterü illatot hozva ezzel létre.

Furcsa viszonyban vagyok ezzel a parfümmel, ugyanis első szimatolásra megszerettem és azóta is jól esik bele-bele szippantgatni, de ha magamra teszem, akkor néhány perc után nyomasztóvá, szinte fullasztóvá válik és kénytelen vagyok eltávolítani magamról. Ez annál is inkább furcsa, mert látszólag mindenki más könnyed, friss illatnak találja. Többszöri tesztelés után úgy döntöttem, hogy a mósusz lehet ennek az oka, amely a kezdeti citrusosság után átveszi a hatalmat és emellett a legvégsőkig kitart. Túlságosan édessé és egysíkuvá teszi a parfümöt. A mósuszon kívül még jól érzékelhető a fehér bors és a fás jegyek jelenléte is, ezeknek köszönhetően megteremtődik a többi Bvlgari parfümből is ismert tiszta, elegáns és jómódot sugárzó alap. Az így létrejövő akkord kellemes és kellőképpen különleges is, sajnos azonban hosszú távon kifejezetten fárasztó az orrom számára, így ezt a parfümöt csak kis adagokban, mások bőrén tudom élvezni. A fehér teának szerintem csak az ideája van itt megteremtve, kesernyés aromáját nem sikerült kihámoznom a többi jegy közül.

Bár az illata nem igazán hasonlít rá, mégis Lorenzo Villoresi Yerbamate-ját juttatja eszembe, amely szintén egy érdekes, kreatív alkotás, de rövid idő alatt kikészíti az orromat. Talán ha egy kicsit összetettebb lenne, jobban egyensúlyba kerülne a mósusz az egyéb jegyekkel (én citrusosabbá tenném), akkor számomra is viselhető lenne, így azonban beérem annyival, hogy néha megmutatom az orromnak a parfüm kupakját. Egyébként az üveget ugyanaz a Thierry de Baschmakoff tervezte, aki a The Different Company üvegcséit is készítette, és itt sem kell szégyenkeznie a végeredmény miatt.

Ez egy egyszerű szerkezetű parfüm, kevés illatjeggyel, és csekély átalakulási képességgel, amiből mindössze a citrusosság eltűnését és a fás jegyek felerősödését érdemes megemlíteni. Tartóssága – figyelembe véve, hogy egy Eau de Cologne-ról beszélünk – lenyűgöző, én tíz-tizenkét óra után is érzem a bőrömön. Sajnos, számomra ebből csak az első öt perc élvezhető. Próbáltátok? Rajtatok hogy működik?

Illatjegyek: fehér üröm, fehér tea, fehér bors, mósusz, illatos ábelfű (Abelmoschus moschatus), ámbra, fás jegyek

Kreátor(r): Jacques Cavallier

39 megjegyzés:

  1. Az én laikus orrom azért még szereti, pedig nem a legkellemesebbek az emlékek, amelyek felidéződnek tőle...

    VálaszTörlés
  2. Ez is csak azt jelzi, hogy nem a parfümmel van a gond, hanem az én orrom érzékenykedik fölöslegesen :)

    VálaszTörlés
  3. bárcsak lenne a blogodon egy kicsi rész, amit ha megdörzsölök, érezhetem az illatot :) de ahogy szavakkal megragadod, az már szinte teljesen olyan, mintha érezném! szép!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a dícséretet és várom, hogy a valaki kifejlessze a dörzsölésre illatot árasztó részecskét. Addig is, remélem, nem vezetnek félre az irásaim :)

    VálaszTörlés
  5. De jó, most vettem csak észre, hogy ez tesztelve van. Mondjuk a Eau Parfumée au Thé Rouge-ról szerettem volna tesztet olvasni, arra nagyon kíváncsi lennék még. Ezt szagolta már valaki?
    http://www.illatfelho.hu/index.php?menu=items&type=details&id=2981

    VálaszTörlés
  6. Az Eau Parfumée au Thé Rouge-t nagyon régen próbáltam, és akkor egyáltalán nem tetszett, de azóta sokat változott az ízlésem. Itt az ideje egy újabb tesztnek...

    A Bvlgari Man-t nem próbáltam, a leírások alapján abszolút nem tűnt érdekesnek, így mindig átugrottam rajta. Legközelebb neki is adok esélyt egy papírcsíkon :)

    VálaszTörlés
  7. Engem most nagyon érdekel a Bvlgari eau sorozata, meg a Hermés Equipage és Terre d Hermes. Utóbbit régen szagoltam, de nagyon nem jött be, viszont nem bőrön teszteltem és nem adtam időt neki, azt hallottam nagyon finom tud lenni egy 10-15 perc múlva már. Érdekes a Hermes-nek esélyt sem adtam egy időben, mindig azt hittem utálni fogom, mert egy rossz élményem volt anno vele. De most annál inkább foglalkoztat, megértem rá lehet. Equipage-ról van valami vélemény esetleg? Meg Terre d Hermes-ről? Szeretnék végre valami igazán finom illatot, ami egyedi és nem tucatillat.

    VálaszTörlés
  8. A Hermés Equipage engem is nagyon érdekelne, de nálunk sajnos nem lehet megtalálni. Ha te ráakadsz, számolj majd be róla ;)
    A Terre d'Hermés szerintem egészen jó parfüm, tetszik, hogy teljesen egyedi módon, vizes jegyek nélkül éri el a élénk, friss hatást. Nálam kilences körül mozog. Egyébként az összes többi Hermés-t is ajánlom figyelmedbe, mind egyedi és jól eltalált illatok, hibaként csak a tartósságukat említeném.

    VálaszTörlés
  9. Equipage-ot az illatfelhőtől tudnék rendelni 100ml 9500Ft, de szerintem tipikusan az az illat, amit vagy nagyon szeretnék, vagy nagyon nem. Rengeteg az összetevő és nem tudom, hogy mit emeltek ki pontosan, nem is tudom mire számítsak. Egy biztos, nem egy átlagos illat lehet, ahogy a többi Hermes sem, ebben egyetértünk :)

    VálaszTörlés
  10. Hmmm...hmmm... Én nem akarok semmi jónak elrontója lenni, de ez az ár nagyon gyanús. Kicsit szétnéztem a neten, de 90 euró alatt nem találtam egyetlen 100 ml-s Equipage-t sem, az pedig jóval több, mint 9500 forint. Szerintem rendes körülmények között egy teszternek sem szabadna ilyen olcsónak lennie. Biztos vagy benne, hogy eredeti termékeik vannak?

    Egyébként a leírások alapján nekem úgy tűnik, hogy az Equipage egy nagyon régimódi, aromás-bőrös parfüm, nem egy könnyű darab.
    Én mindenképp tesztelném, mielőtt megvenném :)

    VálaszTörlés
  11. Én még nem rendeltem tőlük, de sokan már igen és azt mondják eredeti illatokat árulnak. Most azt nem tudom, hogy ez eredeti lehet-e, gondolom, hogy teszter mivolta miatt ennyi, meg már nem igen keresik az illatot, mivel eléggé régimódi és már nem igazán divatos és sok megmaradt. Most nem ez a trend valószínűleg.:) Nem is kockáztatok, inkább tesztelek és utána döntök.

    VálaszTörlés
  12. Jelezz vissza, ha kipróbáltad; kiváncsi vagyok, hogy milyennek találod!

    VálaszTörlés
  13. Bvlgari Man tesztelve. Tipikus trendi illat, sajnos tetszik ennek ellenére, de nem tudom miért. Itt van előttem a papírcsík és ontja ezt a fás illatot, ami őrjítő. Pedig tényleg semmi extra. Gonosz Bvlgari, tudja mi kell a népnek. :)

    VálaszTörlés
  14. A múlt héten nekem is sikerült kifújnom egy papírcsíkra a Bvlgari Man-t. Egyetértek veled, tipikus trendi illat, unalomig ismert fás-vizes-citrusos elemekkel. Nekem egyáltalán nem tetszik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem vagyok odáig a Bvlgari Man-ért, fa ugyan van benne bőven, de az illat nem olyan, ahogy leírtad.
      Bergamot csak a fejillatban van, ami gyorsan távozik. Vizesnek, sőt trendinek se mondanám, legalábbis a virágmézről, ibolyáról és vetiverről nem ez ugrik be nekem.

      Törlés
    2. "Az illat nem olyan, ahogy leírtad." - Ha ilyeneket állítasz, akkor nem ártana kihangsúlyoznod, hogy SZÁMODRA, avagy SZERINTED nem olyan, mint ahogy én leírtam. A parfüm egy elég szubjektív dolog, ráadásul az illatok kibomlása meglepően bőrfüggő/egyedfüggő is, szóval szerintem nem kellene tézisekben beszélned. Én így éreztem, te másként. Jacques Cavallier valószínűleg mindkettőnk véleményén csak mosolyogna.

      Törlés
    3. Alberto Morillas még inkább

      http://www.fragrantica.com/perfume/Bvlgari/Bvlgari-Man-9403.html

      Valamivel kevered az illatot, JC említéséből ítélve a Pour Homme-mal.

      Törlés
    4. Ok, a parfümőrt elírtam (a cikk aljáról néztem a nevet, elfelejtettem, hogy ez nem a Bvlgari Man-ről szól). A parfümöt nem keverem semmivel.

      A többi mellett továbbra is kitartok.

      Törlés
  15. Igen én azt előre tudtam, hogy neked egyáltalán nem fog tetszeni, már mikor először éreztem bevillant, Szimat ezt hogy utálná. :D Bvlgari-tól még a Homme Extreme és a Black az, amire nagyon kíváncsi vagyok. Esetleg tapasztalat? :)

    VálaszTörlés
  16. Homme Extreme-et valamikor nagyon régen teszteltem és nem sokra emlékszem belőle, a Black viszont kifejezetten jó, furcsa, füstös vanília. Sajnos az is eltűnt az itteni Sephorából, különben már cikk is lenne róla.

    VálaszTörlés
  17. Reggelre eltűnt a hozzászólásom :( Kár

    VálaszTörlés
  18. Végre megjött az illatfelhőtől rendelt Bvlgari Rouge és kész vagyok tőle. Csodás teaillat és piros bors az elején, valami nagyon egyedi és utána ez a lágy, krémes fügés lecsengés a dióval és a többi alapjeggyel. Tavaszra nyárra és őszre megvan az illatom. 100ml elég lesz :)
    Alkalmi illatnak pedig egy telitalálatot sikerült kifognom, télre 100%, hogy nagy üveget szerzek, mert elvarázsolt ez az illat. Rendeltem belőle mintát és azóta nem tudok elszakadni az orrommal a jobb csuklómtól. Váltogatom a ballal, ahol a Bvlgari van.
    L'Instant de Guerlain pour Homme - Szerelem :)
    www.illatfelho.hu/l-instant-de-guerlain-pour-homme-834
    A Black lehet nem az én esetem akkor, de az Extreme-nek adok egy esélyt majd. :)

    VálaszTörlés
  19. Azt vettem észre, hogy ha belinkelsz valamit és a http:// részt is benne hagyod, akkor nem jelenítődik meg a megjegyzésed. Szerencsére én e-mailben is kapok értesítőtt, onnan másoltam ide a kommentedet, a http nélkül.

    A leírásod alapján egészen jól hangzik a Bvlgari Rouge, jó lenne újra kipróbálni. Kár, hogy olyan hiányosak az itteni parfümériák...
    A L'Instant pour Homme-ot viszont ismerem, és szerintem sem rossz. Bár van az alapjában valami nehéz, ragacsos jegy, amit nem igazán szeretek, összességében azért egész kellemes és érdekes illat. Enjoy! ;)

    VálaszTörlés
  20. Ha szereted a teás illatokat, akkor szerintem mindenképp érdemes újra tesztelned. Írtad, hogy változott az ízlésed. Érdekes, hogy papírcsíkon nem jó a Bvlgari, mindenhol ezt olvasom, de ruhára fújva, valamint bőrrel érintkezve szépen kinyílik. Lehet, hogy nem szereti a papírt a tea jegy. :)
    Azt olvastam, ha túl soknak találja valaki a Guerlain-t, akkor jó alternatíva Givenchy Very Irresistible For Men. Ismered esetleg? Még nem volt szerencsém hozzá. Bár a L'Instant-ban tetszik a gazdagság, meg az a ragacsosság, amit írtál. Esetleg ismered Lalique-tól az Encre Noire For Men-t? Sok jót hallottam róla. Direkt nem linkelek és köszönöm, hogy megmentetted a hozzászólásomat. :)

    VálaszTörlés
  21. A Very Irresistible-el is úgy vagyok, hogy nagyon régen teszteltem utoljára, ezért nem tudok biztos véleményt mondani róla. Emlékeim alapján édes, kissé fűszeres és mogyorós, úgy emlékszem, akkoriban szimpatikus volt. Kár, hogy ilyen butácska a neve :)
    Lalique Encre Noir pour Homme-ja viszont épp tegnap volt a kezemen (érdekes egybeesés). Egy érdekes, friss és kissé száraz vetiver, amely talán túl könnyed az án ízlésemhez, de azért a jobbak közül való. Idővel szerintem cikk s lesz róla.

    VálaszTörlés
  22. Ez nem véletlen, kémeimtől kapom az információkat az illatvadászataidról :D Na jó, ez szerencsés egybeesés volt. Hol tudtad tesztelni? Sehol nem találtam Lalique-ot még. Szerencsétlenségemre pont olyan illatokat szeretnék kipróbálni, amikből képtelenség mintákat szerezni. Fendi Life Essence-el, Antonio Puig Quorum-mal is ez a helyzet. Utóbbi azért is érdekes, mert egy évvel fiatalabb nálam, viszont rengetegen odavannak az illatáért. Vajon milyen lehet? Régimódi, öreges, vagy klasszikus, ünnepélyes? Szerintem te ismered :)

    VálaszTörlés
  23. Mifelénk sem lehet Lalique-ot találni, ezért kénytelen voltam külföldről rendelni az illatmintát (ausliebezumduft.de)
    A Puig Quorum-áról már én is sok jót hallottam, de még nem sikerült kipróbálnom. A leírások alapján nekem nagyon régimódinak, durvának és férfiasnak tűnik, nem vagyok benne, hogy tetszene. Persze azért szívesen kipróbálnám, ha lehetne :)
    Fendi Life Essence-ről semmit sem tudok...

    VálaszTörlés
  24. Ma megérkezett a Bvlgari Pour Homme Extreme üvegem és meg kell, hogy mondjam oda meg vissza vagyok tőle. Ez a legjobb grapefruitos nyitás amit valaha éreztem. Fantasztikusan finom illat! :) Már kezdenek érződni a fűszerek és fák illatai a tea és a citrusok mellett. Kiváncsi lennék a véleményedre majd Szimat, ha találkozol vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Bvlgari Pour Homme nekem egy karakter nélküli mósuszillat, az Extreme bár érdekesebb, kicsit erős, a katicabogár testnedvének szagára emlékeztet.
      Először teljesen elmentem mellette, de a voksomat a Soir mellett raknám le, az a kettő között van valahol.

      Törlés
  25. újra... :) ez kimaradt.

    VálaszTörlés
  26. Az utóbbi időben többször is kerestem a polcokon ezt a parfümöt, de nem találtam. Nem tudom, hova és miért tűnt el, de ha mégis előkerül, akkor mindenképp ki fogom próbálni. Újra :)

    VálaszTörlés
  27. Nekem a Bulgari Extreme volt az első parfümöm. Persze nem a férfi változat, legalábbis én akkor úgy tudtam, hogy uniszex. Pedig még jóval a CK One előtt volt! Konkrétan 1994 körül :) Imádnivaló tartós citrusos illat volt, most is tetszene, de sehol nem látok régóta.

    VálaszTörlés
  28. Két Bvlgari-t is ismerek, amelyik Extreme. Az Eau Parfumée au Thé Vert Extreme-et (2000), és a Bvlgari pour Homme Extreme-et (1999). Az első uniszex, a másik pedig értelemszerűen férfiaknak van szánva, bár szerintem az is lehetne uniszex. Te melyiket használtad?

    VálaszTörlés
  29. Egyiket sem. Amit én használtam, az 1993-ban nyert valamit, ez 100%, tehát vagy abban az évben jelent meg, vagy előtte, már csak azért is, mert én akkoriban használtam! Zöld üvege volt, annyira emlékszem, hogy Bulgari Extreme volt ráírva, a doboz is zöld volt, a közepén világoszöld kis résszel. Google-n ha beírod és a képeket nézed, ott van köztük!

    VálaszTörlés
  30. Ez a zöld teás / Thé vert /.

    VálaszTörlés
  31. Be kell látnom, hogy később lehetett, mert valóban az Eau Parfumée au Thé Vert Extreme-et használtam, de azt 1996-ban csinálta Jean Claude Ellena. Több helyen a '96-os dátum van, egyedül a "basenotes.com"-on van 2000-es. Lehet, hogy akkor átdolgozták.

    Csí: Köszönöm szépen a segítséget!

    VálaszTörlés
  32. Tényleg csak a basenotes-on van 2000-es évszám a neve mellett. Lehet, hogy elírás...
    A lényeg, hogy megfejtettük, hogy mit viseltél :)

    Próbáld ki a L'Artisan Thé pour un Été nevű illatát, szerintem elég hasonló a stílusa, és azt biztosan lehet még kapni.

    VálaszTörlés
  33. Köszönöm! Nyáron ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  34. A fent elemzett egy nagyon kellemes illat! Nekem bevált ez a parfüm, bár ennél sokkal jobban kedveltem a Bvlgari Omnia Crystallin illatát. Kimondottan friss, citrusos, tiszta illat!
    Bori

    VálaszTörlés