2010. márc. 30.

Guerlain – Habit Rouge (1965) 8/10

Itt volt már az ideje, hogy végre egy jó Guerlain parfümről is írjak, ugyanis eddig nem sok jót kapott tőlem ez a parfümház. A két hatosnál – amit eddig tőlem kaptak – egészen biztos, hogy többet érdemel minden idők egyik legmeghatározóbb parfümháza, de az elismerést/elismerésemet elsősorban régi klasszikusaival vívta ki magának, és nem a modern alkotásaival, amelyek finoman szólva is átlagosak. A nagy Guerlain klasszikusok főként a női vonalon erősek (lásd: Mitsouko, Shalimar, L’Heure Bleue, Aprés L’Ondée), de azért a férfiaknak is nyújtottak egy-két maradandó illatélményt. Ezek közül az egyik legfontosabb a Habit Rouge.

Ezt a parfümöt az utolsó Guerlain orr, Jean Paul Guerlain kreálta, és eredetileg Eau de Cologne formulában került a piacra. Napjainkban már csak az EdT és EdP változat található meg, és állítólag ezek is elszenvedtek egy pár ráncfelvarrást (értsd: közönségesebbé tételt), de még így is nagyon egyedi és különleges alkotásnak számítanak. A fejillat egy kellemes, lédús citromból áll, amely mintegy tíz percig uralja a porondot, és csak ezután engedi fokozatosan a többi illatmolekulát is szóhoz jutni, ezek pedig olyan egyszerre kezdenek el kiabálni, hogy képtelen vagyok szétválogatni őket. Egyszerre minden érzek és semmit sem. A szívillat rengeteg alkotóeleme olyan tökéletesen van összefércelve, hogy az én orrom számára képtelenség szétválasztani őket, de az összhatásban minden jegy szerepet kap. Az eredmény egy fűszeres-fás-citrusos akkord, amely egy erőteljes klasszikus, régimódi jelleggel bír, de amely nagyon érdekes és összetett. Hogy mégis megpróbáljam körülírni, azt mondanám, hogy talán a rózsafa, szegfűszeg, pacsuli, fahéj, citrom, vanília és bőr alkotja a parfüm törzsét, de ezekből csupán a citrom határolódik el annyira, hogy külön is érzékelhető legyen.

A Habit Rouge egy igazi átalakulóművész, a citrusos kezdet alapján ember fia nem mondaná meg, hogy az alapillat is ugyanettől a parfümtől származik, ugyanis ez az alapillat vaníliás, meleg és csak enyhén fűszeres, a citromnak pedig nyoma sem marad. Luca Turin édes porként jellemezte ezt a parfümöt és szerintem is nagyon találó ez a megállapítás, a vanília száraz, kissé púderes és mindenekelőtt édes, tartóssága meg kiváló, akárcsak a bútoraimon a pornak.

Ennek a parfümnek a klasszikus mivolta a legnagyobb erénye és egyben a legnagyobb hibája is. Nagyon szép és jól megkomponált illatnak tartom, minden cseppjéből árad a minőség, nekem a régi borbélyműhelyeket és a benne tartózkodó úriembereket juttatja eszembe, de épp ezért nem szeretem viselni. Valahogy öregnek érzem magam benne. Ettől függetlenűl, a Habit Rouge-al való ismerkedés minden parfümrajongónak kötelező házi feladat.

Illatjegyek: citrom, bergamott, bazsalikom, szegfűbors, fahéj, szegfű, rózsa, rózsafa, cédrus, pacsuli, vanília, szantálfa, ámbra, tölgymoha, bőr, benzoén, labdanum, tömjén

Kreátor(r): Jean Paul Guerlain

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése