2010. máj. 31.

Parfum d’Empire – Equistrius (2007) 6/10

Marc-Antoine Corticchiato szerintem egy kifejezetten tehetséges és főként kreatív parfümőr, akinek már több nagyszerű alkotást is köszönhetünk (lásd: Cuir Ottoman, Fougére Bengale, Aziyadé vagy akár az Ambre Russe). Tulajdonképpen az orra alól kikerülő parfümök közül még egyre sem tudtam azt mondani, hogy unalmas, vagy fantáziátlan és ez alól az Equistrius sem kivétel, azt viszont be kell vallanom, hogy nálam ez az alkotása nem éri el a fentebb említettek színvonalát.

Az Equistrius a nevét Corticchiato egyik versenylováról kapta és mint az összes többi Parfum d’Empire alkotás, ez is egy történelmi kort hívatott megidézni. Jelen esetben a Római Birodalom lett puskavégre fogva, amelynek polgárai köztudottan nagyra becsülték az íriszt, és mivel ez a jegy az Equistrius-ban is főszerepet kap, így meg is teremtődik a képzeletbeli kapcsolat a hajdani latinokkal. Hogy a versenyló milyen összefüggésben van a rómaiakkal és az írisszel, azt nem sikerült kinyomoznom, de az illatban mindenesetre semmiféle lószag nem kapott helyet. Talán a fejillat lórugáshoz hasonlítható ereje lenne a titok nyitja? A hatalmas mennyiségű édes, átható illatú írisz rögtön a fejfájást juttatja eszembe és ezen a friss, savanykás ibolyalevél sem tud változtatni. Sajnos, ebből az íriszből épp az hiányzik, amit a legjobban szeretek benne: a könnyed, csak kis mértékben púderes, hűvös, sárgarépára emlékeztető illata, mint amilyen a Bois d’Iris-ben is van. Az ibolyalevél ennél sokkal jobban tetszik, csak az bosszantott benne, hogy nem tudtam, honnan ismerős ez az akkord, de aztán ez is beugrott: a Bois de Filao ibolyalevelei a tettesek, csakhogy ott nem egy tömény, édes írisz van mögöttük, ezért volt nehéz a megfejtés.

Ami jó hír: a kezdeti robbanás tíz perc után elcsitul és egy bőrhöz közel maradó, lágy, elegáns illattá szelidűl, amelyben az ámbra és a szantálfa egészíti ki az írisz melegét. Az egésznek van egy klasszikus jellege, amelynek minden porcikája gazdagságot és minőséget súgároz és ez a stádium, az uniszex megjelölés ellenére, számomra egyértelműen a nőről szól. A leszáradás során fokozatosan “puhul” az illat, megjelenik egy kissé púderes, főtt rizsre emlékeztető jegy és ha nagyon koncentrálok, a csokit is ide tudom képzelni, de nem nevezném meghatározónak. Tartóssága kiváló.

Összesítés: az Equistrius egy különleges és minőségi parfüm, csak egyszerűen nem az én nyelvemen beszél, számomra túl édes, nehézkes, de biztos vagyok benne, hogy a nők körében megtalálja a rajongóit.

Illatjegyek: ibolya , írisz, csokoládé, ámbra, szantálfa, vetiver

Kreátor(r): Marc-Antoine Corticchiato

8 megjegyzés:

  1. Mi alapján esett a választásod erre a fotóra?

    VálaszTörlés
  2. Elsősorban azért, mert tetszik :) Másodsorban meg azért, mert benne van a nő meg a ló is (latinul Equus) és bármennyire nincs is lószaga az Equistriusnak, a neve miatt mégis mindig a lovakat juttatja eszembe...

    VálaszTörlés
  3. CSokoládé? Hmmm...
    Minden parfüm érdekel,amiben ez a jegy van.
    Gondolom inkább a hűvösebb időhöz illik.

    VálaszTörlés
  4. Nekem a Pure Gold-ot juttatja eszembe!

    VálaszTörlés
  5. Timka, a Kakaómámor akkor neked való.
    Nálam is dúl a csokiszerelem :)

    VálaszTörlés
  6. Timka, jól sejted, csakugyan inkább hűvösidős illat az Equistrius, de ha a csoki kedvéért próbálod ki, akkor könnyen csalódhatsz benne. Szerintem egészen elhanyagolható a csoki illata és csak akkor lehet felfedezni, ha nagyon-nagyon keressük. Bár lehet, hogy más bőrön, más orral jobban érződik :)

    Illatvirág, érdekes a Pure Gold-os hasonlatod, bevallom, én nem sok közöst találok bennük egy kevés fémes jelleget leszámítva, de hát ez is csak azt jelzi, hogy mennyire másként érzékelünk, asszociálunk. Az Amour de Cacao-val viszont egyetértek: az egyik legjobb a kategóriájában.

    VálaszTörlés
  7. Most figyeltem fel arra hogy túl édesnek találtad az Equistriust, és ezen nagyon csodálkozom. Ennél szárazabb íriszt nem nagyon "pipáltam" még. Talán a bőröd édesíti meg, nincs szerencséd :)

    VálaszTörlés
  8. Elnézést a megkésett válaszért, az államvizsga egész embert kívánt :) Azt hiszem, hogy egy száraz íriszt, mint amilyen az Iris Silver Mist, vagy a Bois d'Iris írisz jegye, én is jobban tudtam volna értékelni, de az Equistrius rajtam túl sűrűnek és édesnek bizonyult. Talán majd kipróbálom még hidegebb időben is.

    VálaszTörlés