2011. febr. 8.

Annick Goutal – Le Chévrefeuille (2002) 7/10

Az Annick Goutal parfümház 2001-ben indította útjára a Les Soliflores Collection-t, melynek minden darabja egyszerű, letisztult alkotás és egy konkrét virágra összpontosít. A sorozat tagjai állítólag limitált kiadásban jelennek meg, de ennek ellenére világszerte könnyen beszerezhetőek, és figyelembe véve az egyre növekvő népszerűségüket, szerintem még jó ideig nem is fognak eltűnni a polcokról. Nekem különböző internetes források alapján összesen hét tagot sikerült összeszámlálnom (La Violette, Le Muguet, Le Chévrefeuille, Des Lys, Le Jasmin, Néroli, Le Mimosa), melyek közül a Des Lys már nincs forgalomban, de ha valamit kifelejtettem, akkor bátran jelezzétek.

Az elmúlt tavasz során többször is megragadta a figyelmemet egy különleges, fehéres-sárgás virágzatú cserje, melynek csodálatos, jázminra emlékeztető, de annál üdébb illata valósággal magához láncolta az orromat. Egészen addig sosem volt dolgom ezzel a növénnyel, így sejtelmem sem volt, hogy mi lehet a neve, de rövid nyomozás után kiderítettem, hogy a japán loncról (Lonicera japonica) van szó, és innen már egyenes út vezetett egy Le Chévrefeuille illatmintához. A minta pedig felemás eredményt ért el: a várva-várt, természetből megismert, nagy sóhajokra késztető lonc illatát számomra sajnos nem tudta visszaadni, de természetes, mosolygós frissessége így is elnyerte a tetszésemet. Míg az igazi lonc - bár kecses és üde - mégis kissé édes, tejes és kifejezetten erotikus, éjszakai hangulatú, addig a Le Chévrefeuille a kora nyári hajnalok irányából közelíti meg a témát és csak a virág zsenge, harmatos frissességére koncentrál. Ehhez Isabelle Doyen és Camille Goutal nagy adag citromot és petitgraint adott a lonc mellé, mellyel egy bájosan könnyed és hamvas szépségű fejillatot hoztak létre. A citrusos-virágos jegyek között feltűnik egy eleven zöld akkor is (paradicsomlevél?), amely még csak tovább erősíti az üde hatást, és bár a szívillatban kissé felerősödik a lonc jelenléte, a parfüm egyetlen pillanatra sem közelíti meg azt az érzéki, ábrándos szépséget, amit a fehér-sárga virágoktól kaptam. A Le Chévrefeuille nagyon rövid életű, két-három óra után egy jellegtelen, citrusos-virágos bőrközeli illattá szárad le, amely már inkább tűnik egy testápoló emlékének, mint parfümnek, s további egy óra után végképp elillan. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, hogy a hatósugara rendben van, így bátor kézzel adagolva jól érezhető illatfelhőt von a viselője köré, s ezzel jelentősen megszépíti a nap első néhány óráját.

Nem azt kaptam, amit vártam tőle, de ennek ellenére nem tartom rossz parfümnek a Le Chévrefeuille-t. Természetes vidámság és fiatalos hangulat árad belőle, nehezen tudnék jobb parfümöt elképzelni egy kora reggel strandra induló lánykának. A tökéletes lonc-parfüm keresése ugyan tovább folytatódik, de gazdagabb lettem egy kellemes nyári illattal. Szeretitek a loncot?

Illatjegyek: petitgrain, citrom, zöld jegyek, lonc, vadon élő nárcisz, jázmin

Kreátor(r): Isabelle Doyen és Camille Goutal

19 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a Le Chevrefeuille-t! Lehet hogy nem adja vissza élethűen a loncot, de ez nem is lehet cél egy parfümben. A harsogó friss zöld a lonccal nekem igazi boldogságillat. Nagyon kár hogy ennyire illanós. Elképzelhetőnek tartom hogy ez az alapjegy sajátja, mert a Dior Star is ilyen, ami annyira hasonlít hozzá mintha a koppintása lenne.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  2. Sosem felejtem el az esti sétákat a Duna-parton, loncbokrok végig és az az illat. Mindig tépdestem pár virágot :) Nekem csak lonc tusfürdőt sikerült eddig szereznem, azt is anyukámnak. Jó lenne, ha sikerülne egy olyan illatot kreálnia valakinek, mint a virág.

    VálaszTörlés
  3. Imádom a loncot, de még én sem találtam meg azt a parfümöt, ami tökéletesen vissza tudná adni azt, amit én szeretnék egy "loncos" illattól. Fantasztikus növény a lonc, sokáig virágzik és illatozik, megjelenése is pompás a kertben...ilyenkor (is) sajnálom, hogy nem kertes házunk van:(

    VálaszTörlés
  4. N_azalea: Hozzánk nem jutott el a Dior Star, legalábbis én nem találkoztam vele, de szerintem örvendetes dolog, ha ilyen jó illat jelent meg Dioréknál. Talán még akkor is örvendetes, ha csak egy koppintás :)

    VálaszTörlés
  5. Laci: A L'Occitane-nál, a Bonne Mere sorozatban létezik egy lonc illatú szappan is. Szerintem egészen jó, bár természetesen az sem adja teljes egészében vissza a virág illatát.

    VálaszTörlés
  6. Parfümblog: Nekünk szerencsére kertes házunk van, és tervezem is, hogy beszerzek egy-két loncot az udvarra. Csak attól félek, hogy nem fogja bírni a hideget...

    VálaszTörlés
  7. Nekem egy bajom van vele: semeddig se tart. Amúgy nagyon kellemes és vidám, és bár a kellemes és vidám nem az én műfajom, forró nyári napokon kénytelen vagyok meghasonulni. Vele nem esik nehezemre.
    A.

    VálaszTörlés
  8. Nekem sem tartoznak a kedvenceim közé a friss, vidám illatok, de mégis csak szükség van néha ilyenekre is. A Le Chévrefeuille pedig tényleg jó választás erre a célra.

    VálaszTörlés
  9. Az én vidám illatom: Clinique Happy for men. Nem tudom, hogy miért kedvelem annyira, de egész nap elszaglásznám :D Kiváncsi lennék egy Clinique-Acqua di Gio meccsre, melyik nyerne a kettő közül pontokban. :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi Szimat, meglesem a szappant. Remélem nincs benne káros anyag, mert kiirtottuk az életünkből a "mérgeket" :)

    VálaszTörlés
  11. A Clinique Happy for Men nekem is szimpatikus volt egy időben, de már nagyon rég nem illatoltam, s azóta sokat változott az ízlésem. Az Acqua di Gio-t viszont sosem szerettem, úgyhogy a párharcot nálam minden valószínűség szerint a Clinique Happy nyerné :)

    Remélem, hogy szerencséd lesz a szappannal, és nincsenek benne gonosz kis anyagok :)

    VálaszTörlés
  12. Furcsa a Gio megítélése nálam is, mert egy időben nagyon tetszett az illata, mikor éreztem valakin, de aztán vettem magamnak, elkezdtem használni és rájöttem, ez nem én vagyok. A leszáradása pedig most már kifejezetten unalmas és zavaró is valahol. A Happy viszont nem vált ki negatív érzéseket, elejétől végéig megnyerő számomra. A Gio-t friss mivolta ellenére nagyon szúrósnak érzem magamon, vagy csak nem nekem találták ki azt az összetételt (sőt, biztos :D) Amit még nagyon szeretek magamon az a Versace Eau Fraiche. Eddig még mindenki dicsérte az illatát. :)

    VálaszTörlés
  13. Van egy Versace Eau Fraiche mintácskám, és bár nem az én stílusom, kétségtelenül kellemes illat. Értem, hogy honnan jönnek azok a bókok :)

    VálaszTörlés
  14. Íme egy ftalátoktól és szintetikus pézsmavegyületektől mentes, természetes, igazi lonc parfüm! Most készülök rendelni egyet...
    www.melvita.fr/solyflores-eau-de-toilette-au-chèvrefeuille,2,2,97,99.htm
    Kár, hogy Magyarországon még alig lehet kapni minőségi, kontrollált ökológikus kozmetikumokat :( reméljük, csak idő kérdése!
    Üdv
    Alexandra

    VálaszTörlés
  15. Ez tényleg jól hangzik, bár nem tudom, hogy szintetikus és állati eredetű anyagok nélkül hogyan tudják rögzíteni, tartóssá tenni az illatot. Ha kipróbáltad, számolj majd be róla, kiváncsi vagyok mennyit marad a bőrön, és hogy mennyire hasonlít az élő lonc illatára.

    VálaszTörlés
  16. A L'Erbolarionak volt loncparfümje, de mivel nem volt ismert illat Magyarországon, kivonták a forgalomból. Szerintem nagyon jól eltalált parfüm volt, benne volt a frissebb és az édesebb illat is. Ha Olaszországban jártok, érdemes beszerezni egy üveggel, tudomásom szerint ott még kapható.

    Mág a magyar katalógusukban is szerepel, de már nem hozzák, mert nem éri meg:

    http://www.erbolario.it/CATALOGS/ungherese/

    VálaszTörlés
  17. Nem ismertem ezt a termékcsaládot, de szimpatikus a katalógusuk. A parfümeiket is szívesen kipróbálnám, ha lenne rá lehetőség.

    VálaszTörlés
  18. Van lehetőség, számos helyen lehet kapni a termékeiket. A honlapon rajta vannak az értékesítési pontok, címmel/telefonszámmal. A gyöngyvirágparfümjük is nagyon jó.

    VálaszTörlés
  19. Köszi a segítséget. Utánanézek :)

    VálaszTörlés