2011. febr. 6.

Montale – Black Aoud (2006) 10/10

A Black Aoud 2006-ban jelent meg, de máris bevéste magát a parfüm-történelembe, méghozzá szép nagy betűkkel. Mindössze néhány évre volt szüksége ahhoz, hogy Pierre Montale-t és parfümházát a csúcsra repítse, és ugyanakkor kirobbantson egy igazi aoud-őrületet, amely napjainkban fekete halálként viharzik végig a világ niche parfümházain, mindenhol újabb aoudos illatok felbukkanását eredményezve (lásd: By Kilian, Byredo, Le Labo, L’Artisan, Czech & Speake, Comptoir Sud Pacifique, Bond No.9, Juliette Has a Gun stb.) Természetesen ez az aoud-járvány annak is köszönhető, hogy a Firmenich és a Givaudan illatszergyártó mamutcégek jóvoltából világszerte - az eredeti aoud árának töredékéért - beszerezhető a szintetikus aoud, de a legfontosabb tényező szerintem mégiscsak a Black Aoud hatalmas sikere volt. Lássuk hát, mitől olyan jó ez a parfüm…

Pierre Montale hosszú évekig a szaúdi királyi család hivatalos parfümőre volt, ahol megismerhette és magába szívhatta az ottani hagyományokat, illatkultúrát, a Black Aoud pedig ezen tapasztalatok tökéletes szintézise – legalábbis az én orrom számára. Ez a parfüm nem egy bonyolult alkotás, nincsenek benne ravasz trükkök és rejtett finomságok, viszont annyira hatalmas, rusztikus és gazdag illat, amilyennel a Montale előtti Európában csak nagyon ritkán találkozhattunk, annál inkább Kelet-Ázsiában, az Aquilaria malaccensis fa és az illatos rózsamezők hazájában. A Black Aoud fejillata szinte kizárólag az aoudról szól, amely egyszerre sötét és csillogó, keserű és mézédes, száraz és simogató, kámforos és füstös, fűszeres és fás, s ami a legfeltűnőbb benne, az a furcsa gyógyszeressége. Hosszasan nyomoztam, hogy kiderítsem a Montale által használt aoud származását, és arra az eredményre jutottam, hogy termesztett és Phaeoacremonium parasitica-val mesterségesen megfertőzött, majd megcsapolt fáktól származik, ami messze nem a legjobb minőséget eredményezi, de legalább nem szintetikus. Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk a dologba, akkor ennek az egésznek semmiféle jelentősége nincs, mindaddig, amíg tetszik, amit érzünk. Márpedig az én orromnak kifejezetten tetszik ez az aoud és a háttérből fokozatosan előszivárgó sűrű, édes, szirupszerű rózsától csak még szebbé válik a parfüm. Ez a rózsa hatalmas erővel rendelkezik, úgy a hatósugara, mint a tartóssága lenyűgöző és az első óra után szinte teljesen átveszi az irányítást az aoudtól, amely innentől kezdve csak a statiszta szerepét tölti be. Ami a leszáradás során még előkerül a sötétből az egy kevés puha mósusz, valamint egy csipet földes pacsuli, mely jól kiegészíti a rózsa olykor már kegyetlennek tűnő édességét, de igazán nagy változásra nem kell számítani. Rajtam a parfüm tartóssága huszonnégy óra körüli és a hatósugara is bődületesen jó, egy-két fújás messzemenően elég belőle.

Bár az alapötlet sem volt különösebben eredeti – hiszen egyértelműen Szaud-Arábiából származott – és azóta világszerte rengeteg hasonló parfüm készült (melyeknek nagy részéért maga Montale a felelős), mégis úgy gondolom, hogy a Black Aoud valamit letett az asztalra. Egyrészt felnyitotta a szemünket erre az izgalmas, csodálatosan komplex anyagra, másrészt meg annyira egyszerűen és földbedöngölő erővel ábrázolta a témát, hogy azt nehéz lesz felülmúlni. Nekem Szaladint juttatja eszembe, Damaszkusz meghódítóját, ugyanaz a nagyság, bátorság és történelmi légkör lengi körül, mint az említett szultánt. Persze lehet kísérletezni, újabb parfümöket kipróbálni, hatalmas az aoudos parfümválaszték és talán vannak/lesznek olyanok, amelyek szebbek, kifinomultabbak, jobban megfelelnek egyéni ízlésünknek, de a mindenkori alapmű mégiscsak a Black Aoud marad.

Illatjegyek: kambodzsai aoud, mandarin, pacsuli, rózsa, mósusz

Kreátor(r): Pierre Montale

98 megjegyzés:

  1. Imádom, teljesen odavagyok az Black Aoudért! Nem tudom tovább ragozni, amiket írtál, ez egy fantaszikus illat az első percétől az utolsóig. Sosem találkoztam még ilyen erővel, tartóssággal, misztikummal.

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem ez lesz az első minta, amit kipróbálok, aztán a Red Aoud. Utóbbi mennyire működik férfiakon?

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de szeretem! Szerintem kimagaslik a Montale felhozatalából, a többi meg se közelíti. Már sajnálom, hogy nem az én illatom, hanem a férjemé. Viszont ő találta meg magának, úgyhogy így korrekt.
    A.

    VálaszTörlés
  4. Laci: Én is a Black Aoud-dal és a Red Aoud-dal kezdtem az ismerkedést :) Ha nincs gondod a gourmand parfümökkel, akkor szerintem a Red Aoud viselése sem fog problémát okozni. Lehet ugyan, hogy egy picit nőiesebb mint a Black Aoud, de még mindig könnyedén belefér az uniszex kategóriába.

    VálaszTörlés
  5. A: Én bizonyos szempontból még jobban is szeretem, ha a kedvenc illatomat/illataimat a barátnőm viseli, úgy szinte újdonságként hatnak, és talán még jobban, gyakrabban is érzem őket :)
    Persze az igazi élmény mégiscsak az, amikor megragadjuk az üveget és magunkra fújjuk a tartalmát, úgyhogy téged is meg tudlak érteni.

    VálaszTörlés
  6. Mi is eljutottunk arra a szintre, hogy már közösen vennénk illatokat, ilyen pl. a Philosykos, de a Black Aoud is jöhetne simán. Ha kifogy az Aoud Flowers-em bízti szorgalmazni fogom :)

    VálaszTörlés
  7. biztos vagyok benne, hogy a Black Aoud méltó utódja lesz az Aoud Flowers-nek, és valószínűleg a párod is szívesebben fogja majd megosztani veled :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem a Black Aoud egy kicsit sok volt mikor kipróbáltam, kicsit túl "édes", viszont ahogy a Neroli oldalán is nevezik, a közeli rokona a Black Musk már kifejezetten az én illatom. Kicsit más, de nem annyira édes, és ugyanolyan tartós is.

    VálaszTörlés
  9. Nekem még nem sikerült kipróbálnom a Black Musk-ot, de rajta van a radaron :)

    VálaszTörlés
  10. Az aoud-os Montale-illatokkal való ismerkedést mindjárt a Black Aouddal kezdtem :) Mindig bátor nőnek gondoltam magam, úgyhogy... És örülök, hogy így tettem! Teljesen levett a lábamról, az én bőrömön sötét rózsává vált. Egyelőre csak minta, de lehet, hogy hosszú távon párkapcsolattá válik.
    Holnap következik az Aoud Roses Petals, hogy ne csak az uniszexnek adjak esélyt :P
    Jó, hogy a Nerolitól sokféle mintát lehet rendelni, így hosszabban mélázhatok egy illat felett.
    Black Musk-ra én is kíváncsi leszek, mert a Neroli szerint "a cég kétségkívül leghíresebb oudja keveredik az érzéki, kitűnő mósusszal", ami azért érdekes, mert a leírásban nincs oud a parfümben.

    VálaszTörlés
  11. Jó pár Montale féle aoudos rózsát kipróbáltam, de az Aoud Roses Petals pont kimaradt közülük. Kiváncsi vagyok, hogy milyennek találod a Black Aoud-hoz viszonyítva, ha teheted, számolj be róla ;)

    VálaszTörlés
  12. Jó, akkor beszámolok. Rajtam - a várttal ellentétben - a Black Aoud a rózsásabb. Mármint időnként. Illetve az idő nagy részében. Mert ez az az illat, amiről egyik percben úgy érzem, tömény rózsa, aminek csak kontrázik az aoud, aztán hirtelen felbukkan mellette a pacsuli és a mósusz, amitől egész mássá válik, aztán visszatér a rózsa, úgy tűnik, úton vagyok a rabul ejtődés felé (és mivel férfin még nem szagoltam, el nem tudom képzelni, mit kezdenek egymással, rajtam annyira női ez az illat, amennyire csak lehet).
    Szóval az Aoud Roses Petals-ról akartam ám írni, de eddig nem sikerült :) Rajtam csak pár perces a masszív aoud-os felütés, erőteljes rózsával, majd marad a rózsa, és talán a cédrussal közösen illatoznak. Számomra nem olyan erőteljes illat, mint a BA, habár az átlag kölnihez viszonyítva még mindig Makó és Jeruzsálem. Szóval itt a rózsa mellett, vele egyenrangúan jelen van valami fűszeres-fás felhang, ami nagyon kellemes, de nem az, amitől ájult szerelembe esem. Ettől persze még "nem rúgnám ki az ágyamból" ;) ahogy a Hair-ben mondta vala Woof Mick Jaggerről...

    VálaszTörlés
  13. Hmmm... A leírásod alapján valószínűleg én sem rugnám ki az ágyamból, de úgy látom, hogy összességében nem sok újat, izgalmasat tud hozzátenni az aoud-rózsa témához. Márpedig akkor maradok a Black Aoud-nál, amely már bizonyított, s amelyet én szerencsére nem érzek túl nőiesnek :)

    VálaszTörlés
  14. Én is kipróbáltam a Black Musk-ot. Hát, mit mondjak, tényleg különleges, jó illat. Magamra tettem egy kis mennyiséget próbának, aztán nem tudtam lemosni se, annyira tartós, és erőteljes. Inkább férfiasnak mondanám, rajtam nyomasztóvá vált, pedig nagyon tetszik. Attól, hogy nem tudtam lemosni, kicsit megijedtem :)De lehet, hogy még próbálkozom:).Kíváncsi vagyok, mit írnál róla...
    Hajni

    VálaszTörlés
  15. Én általában szeretem az olyan parfümöket, amelyeket nem lehet lemosni :) Remélem hamarosan sikerül kipróbálnom, most már nagyon fúrja az oldalamat a kíváncsiság.

    VálaszTörlés
  16. Nekem van mintám, oda tudnám adni, és akkor írhatnál is róla:)De nőneműn is ki kell próbálnod! :)

    VálaszTörlés
  17. Köszi az ajánlatot, de nem szeretnélek egy mintácska miatt a külföldre postázás útvesztőibe küldeni :) Tervezem egy újabb adag minta rendelését és akkor majd ezt is csatolom a listához. Ja, és mindenképp ki fogom próbálni nőn is :)

    VálaszTörlés
  18. A Black Musk nekem szinte végig a szantálról szólt (az oud mellett), ami nem baj, mert szeretem nagyon. Lehet, hogy a bőröm a ludas, de nekem ez se egy macsó illat. Viszont puha, meleg, összebújós, finom, de annyira nem lóg ki a sorból, hogy mindenáron a polcomon akarjam tudni. (Viszont őt sem rúgnám ki az ágyamból :))

    VálaszTörlés
  19. Érdekes, én nem igazán érzem a szantálfát benne. Ha érezném, akkor talán nekem sem tűnne ennyire macsósnak, a szantál kissé lelassítja, elálmosítja a parfümöket.

    VálaszTörlés
  20. Szia Szimat,
    a divatparfümöknél a férfi ágon nem is tudom van-e rózsillat, ami nagy kár, ezért a 4.-5. tesztem 2 nagyon sötét rózsaillatra esett:
    Montale Black Oud-hoz a fentiek után hozzátenni nem tudok, számomra ez a sötét füszeres rózsa nagyon bejött, maximális pont neki (csak zárójelben, hogy az elsö fél óra annyira tömény volt, hogy már-már nehezen elviselhető volt)
    Amouage Lyric viszont nem jött be ennyire, kevésbé volt füszeres, a rózsa nagyon sötét volt, de ehhez tömjén és talán mósusz párosult, ami elképzelhetö, hogy elég fura összangot hozott! a baj az volt, hogy bármennyire finom volt az illat, a legminimálisabb mértékben sem éreztem férfiasnak..nöies volt és annak is a legvonzóbb, legerösebb fajtája...talán egy sejk a forró arab éjszakában, amint a háreméhez tart, az OK, de itt európában? kizártnak tartom, hogy ezt bárki viselje emberek között...Te ismered? posztod nem volt róla...lehet csak rossz az orrom:)

    csaloe

    VálaszTörlés
  21. Ismerem az Amouage Lyric-et és nekem sem nagyon jött be. Én valamiért olcsónak érzem. Elhiszem, hogy a világ legjobb anyagai vannak benne, mégis egy gagyi, névtelen illatra emlékeztet. Azért örvendek, hogy 3-2 arányban nyertek a szép niche illatok :)
    Fogsz még ismerkedni velük?

    VálaszTörlés
  22. Próbáltátok már a Dior Leather Oudot? Hát, jaaaaj...:) Eszméletlen illat. Az oud kicsit megszelídített, nyugatiasított változata, bőrrel kombinálva. Azért ne valami jókisfiú /mert hogy for man, de én biztosan fogom használni/ illatra gondoljatok, hanem egy vadállatra. Egészen biztosan ez lesz a következő beszerzésem. Sajnos csak nagyon nagy /125 és 250 ml/ kiszerelésben kapható, ráadásul alig valahol, szóval nagyon munkás lesz beszerezni, de azt hiszem többszörösen behozza majd a belefektetett energiát..

    VálaszTörlés
  23. Nem próbáltam - még mintához sem könnyű hozzájutni - de ha jól emlékszem, Octavian Coifan-nál olvastam róla egy-két dícsérő szót. A neve alapján egy Aoud Cuir d'Arabie-t képzeltem magam elé, s az bizony nekem egy kicsit sok, de a leírásod alapján úgy érzem, nem lehet annyira agresszív. Árúld majd el, hogy hol sikerült megtalálnod!

    VálaszTörlés
  24. Igen, olyan jellegű, mint a Montale, ami nekem, bevallom, nem sok, nagyon tetszik az is. A Diorból a theperfumercourtról rendeltem egy másfél miliset, de nagyon fogy! :)

    VálaszTörlés
  25. Kedves Szimat! Nemrég kezdtem olvasni a blogodat, azóta szinte naponta újabb és újabb véleményeidet olvasom az általam ismert parfümökről.
    Tegnap kaptam meg a Nerolis mintáimat, köztük Black Aoud, White Aoud. Nekem mindkét illat unisex-nek tűnik, isteni mindkettő. Kifejezetten szeretem az aoud-os nyitányt, jó lenne, ha a White Aoud-ról is írnál. Bár Magyarországon női-nek mondják, máshol unisex. Szerinted?

    VálaszTörlés
  26. Kedves Amina! A White Aoud az én orrom számára elég femininnek tűnik, ha kategorizálni kell, akkor a női parfümök közé sorolnám. De szerintem nem érdemes túl komolyan venni ezeket a besorolásokat, egyszerűen azt kell viselni, amiben jól érezzük magunkat. Még ha azt a világ összes parfümériája az ellentétes nemnek javasolja is... :)
    Cikk a White Aoudról nem tudom, hogy mikor lesz, de valószínűleg fogok írni róla. Jó kis illat.

    VálaszTörlés
  27. Nekem nagyon tetszik :) Mármint a Black Aoud. Viszont észrevettem pár összetevőt más oldalakon, kíváncsi vagyok, mit gondolsz róluk, Szimat?
    Ezek a következők - a te listádon kívül - borostyán, szantálfa, labdanum. Előre is köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  28. Bocsánat, a borostyán nincs ott. :)

    VálaszTörlés
  29. Amina: Egy minőségi parfüm összetevőinek száma meghaladja a százat. Hogy ezekből mennyit tudatnak velünk, az a gyártó szeszélyétől függ, de általában azokat jelölik, amelyekből a legnagyobb arányban van az adott illatban, vagy amelyik legjobban eladja.

    VálaszTörlés
  30. N_azalea: Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  31. N_azalea: Most olvastam valamelyik hozzászólásódnál, hogy néha más az illatminta, mint a parfüm? Jól értelmeztem? Ezt a tartósságára és a hatósugarára értetted, vagy talán a hatásra is?

    VálaszTörlés
  32. Amina: N_azalea nagyon pontos választ adott a kérdésedre, tökéletesen egyetértek vele. Egyébként meg alapos szimatolással a szantál, és a labdanum is felfedezgető az alapban, de számomra egyik sem meghatározó.

    VálaszTörlés
  33. N_azalea: De rég nem hallattál magadról. Már azt hittem, hogy beleuntál a parfümökbe :) Remélem, ezentúl gyakrabban jelentkezel :)

    VálaszTörlés
  34. A héten megyek kipróbálni, már alig várom. Red Aoud és Red Vetyver is fel van írva a listámra, de ez az első számú alany. Micsoda illatom lesz hazafelé menet. :-) El nem tudom képzelni mire számítsak, mert szagoltam már rózsát, de szerintem ez eléggé más lesz, mint nagymamám nagy sárga tearózsái. Igazából szerintem megéri az árát, mert a mainstream parfümökből a legtöbb nem bír ki 6 óránál többet, ez pedig állítólag kimoshatatlan és óráról órára egyre finomabb lesz, valamint nem igazán jön szembe az utcán, mivel most majdnem minden férfi 1 million-ben úszik. Jól tolerálható illat amúgy, vagy nagyon erősen érződik? Mivel én tömegközlekedéssel utazom, valamint zenetanár vagyok. Ajánlható nekem? :-)

    VálaszTörlés
  35. Abban biztos lehetsz, hogy erősen fog érződni, de aki szereti, annak jól tolerálható, aki meg nem szereti az menjen arrébb :)
    Viccet félretéve, szerintem nem lesz gond vele, egy zenetanárnak meg amúgy sem árthat egy karakteres illatfelhő.

    VálaszTörlés
  36. Laci: Szuper lesz! Valóban óráról órára más! Nekem például már két szippantás is különböző, az első aoudos rózsa, a második pedig a friss illatú nem tudom mi, de tiszta és friss, aztán megint sötét, megint friss... Imádom! A barátomon jobban!

    VálaszTörlés
  37. Már nagyon várom a csütörtököt, elfoglalom a Nerolit. :) Köszönöm a válaszokat, nem is tudom már elképzelni, hogy csalódjak a Black Aoud-ban, ennyi ember nem tévedhet. Arra számítok, hogy letaglóz az illat az elején, azután pedig le kell emelnem egy 50ml-es üvegcsét a következő héten a polcról. :)

    VálaszTörlés
  38. Laci: Így lesz! (mindenképp legalább 2 napon keresztül teszteld, mert más-és-más mindig!)

    VálaszTörlés
  39. Ma voltam végre Neroliban és nagyon kellemes csalódás volt. Azt hittem furcsán méregetnek majd, hogy mit keresek én ott a drága parfümök között, de kellemeset beszélgettünk a hölggyel, meg is mutogatta amikre kíváncsi voltam, vásárolni akartam Black Aoud mintát és azt mondta nem kell kifizetnem, ajándékba odadja nekem. :) Black Aoudról: nagyon tetszik, hazafelé a héven kinyitottam a mintát és a kocsiban elszabadult az ezeregy éjszaka meséinek hangulata. Félelmetes volt. Úgy éreztem még a legtávolabb ülő ember is megérezte. :) Minősége elsőrangú, kabátomra is pöttyintettem, azon tesztelem jelenleg. A ma vásárolt szövetkabátomat azt hiszem méltó módon avatom fel. :) A molecule parfümöt is kipróbáltam, nem tudom ki hallott már róla, most újdonság a Neroliban. Legközelebb bőrre is tetetek belőle. Biztos visszatérek még mintákért és talán egy egész üveg Aoudért is. :)

    VálaszTörlés
  40. Laci: én múlt héten voltam, és nekem is kellemesek a tapasztalatim! Jól választottál mintát! Én próbáltam az essentric molecule: essentric 01-ét, de nekem az nagyon nyári és kicsit hasonlít a Light Blue-ra (dolce gabanna), de az igaz, hogy "rendesen" nem teszteltem, azt a bizonyos valamit nem éreztem, de nem is adtam neki időt. Majd írd meg a tapasztalataidat. A sima molecule 01-et nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  41. Laci: mielőtt vásárolnál, próbáld ki az Aoud Lime-ot, és a Red Aoud-ot! Az Aoud Lime férfiasabb szerintem, mint a Black Aoud, illetve picit más, de próbáld ki.

    VálaszTörlés
  42. Ki fogom próbálni, csak olyan megrázó volt ennyi jó illatot egy helyen látni, hogy csak a legfontosabb jutott eszembe. De Aoud Lime, Black Musk, Red Vetyver, Vetyverio még tesztelésre vár. Meg még persze sok egyéb illat is érdekel. Red Aoud nekem túl nőies volt már, de nagyon finom illat. Essentric 01 nekem is Dolce utánérzés volt, de én nem próbáltam bőrön, csak papíron. Ez volt a hiba szerintem. Mindenképp bőrön kell tesztelnem legközelebb.

    VálaszTörlés
  43. Velem is ez volt!Mármint, hogy alig tudtam valamit megszagolni. A bőrömre nem akartam fújni, mielőtt nem szagolom meg papíron, viszont papíron megtévesztő tud lenni, szóval én is el voltam veszve. Kíváncsi vagyok, mi lesz a véleményed a többi parfümről. Ha tudod, majd oszd meg velünk.

    VálaszTörlés
  44. Ja, én ugyanaz vagyok, (Amina), csak regisztráltam. :)

    VálaszTörlés
  45. Na ez is megtörtént, sikerült túlapplikálni magamon a Black Aoudot. :-D Pedig a kis apró mintámra nyomtam az ujjamat és 2 pöttyöt tettem vele a nyakamra 2 pöttyöt meg a kabátomra. Csak azt nem tudtam, hogy az ujjam még ezek után is viszi tovább az illatot máshová. Ment a homlokomra, az öltönyömre, sőt még a nyakkendőre is. Félve szálltam fel a járművekre, de szerencsére a levegőn kicsit elpárolgott a kezdeti hatalmas rózsaáradat. Szóval most már tudom, egy Montale-val óvatosan kell bánni, mert könnyedén két élű fegyverré válhat. Amúgy a koncert jól sikerült, remélem a gyerekeket nem kábítottam el, talán ezért viselkedtek olyan jól a színpadon. :-D
    Dark Aoudot próbáltam, ez egy újdonság Montale-tól. Nekem az aoud és a szantálfa párosítása nem igazán tetszett, bántó volt, szúrós. De adok neki esélyt bőrön is. Amiket még mindenképp kipróbálok: Red Vetyver, Royal Aoud, Louban, Full Incense. Amina ezeket próbáltad? Vagy valaki esetleg?

    VálaszTörlés
  46. Laci: :))))
    Red Vetyver: Imádom! Az egyik kedvenc Montale-tól, igaz, férfi illat (Neked jó lenne). Friss, de ugyanakkor valahogy mégis mély. Tavaszra-nyárra, de most sem rossz. :)
    Royal Aoud, Louban: nem próbáltam (Szimat viszont biztos tud róla valamit írni!)
    Full Incense: ez is inkább férfi illat, nagyon tömjénes, ha szereted, akkor jó, nekem kicsit sok.
    Remélem, segítettem!

    VálaszTörlés
  47. Igen, nagyon is sokat segítettél, köszönöm. Red Vetyvert mindenképpen kipróbálom, meg szemezek még a Spezie-vel is, nagyon érdekelnek Villoresi illatai, már csak a gyönyörű üvegek miatt is. Viszont gondolkodóba estem. Nem messze Nerolitól van a L'Occitane és az Eau des Baux és a levendulás Pour Homme nem mennek ki a fejemből. Mindkettőt akarom! :) A Bauxról nem találtam leírást, pedig nagyon finom gourmand illat lesz belőle, kicsit krémes, kávés, mogyorós illat marad a bőrön a végén, nagyon különleges egy alkotás. A levendulás pedig must have Szimat szerint is. Szóval még hezitálok, de szerintem nem létezik rossz döntés, meg kell szereznem apránként mindet. :-)

    VálaszTörlés
  48. Huhh, mennyi mindenről lemaradtam :) Megpróbálom sorra venni a dolgokat:
    Escentric Molecules - én egyiket sem szagoltam, de egy kicsit felháborítónak tartom, hogy sima, hígított Iso E Super-t ilyen áron forgalmaznak, és még művészetnek merik nevezni. Ettől persze még lehet jó illata, de az ötlet nem tetszik.
    Montale - A Louban-t nem próbáltam még, de a Royal Aoud-ot ismerem. Számomra egy sima, nyers, kissé barátságtalan aoud illat. Nem a kedvencem. Full Incense szuper tömjén, igazi spirituális illat, bár eléggé Avignon koppintásnak tűnik.
    L'Occitan - a férfi illatai mind nagyon jók, szerintem a niche parfümökkel is gond nélkül felveszik a versenyt, bár nyilván nem ugyanaz a szerepük, hatásuk, mint mondjuk a Back Aoud-nak. A legjobb, ha ez is, az is megvan :)

    VálaszTörlés
  49. 2 nap viselés kellett, hogy beleszeressek a Black Aoudba, nagyon érdekes, hogy megbabonázott. Pedig tegnap még azt hittem, hogy csak mintákat akarok belőle néha néha, de nem. Ez kell nekem! Este olyan csodás illatom volt, hogy el sem hittem. Ez tényleg mágia. :)

    VálaszTörlés
  50. Ezért kell legalább két-háromszor tesztelni egy parfümöt, mielőtt döntünk a sorsáról :)

    VálaszTörlés
  51. Neroli függő lettem. Ma is voltam és majdnem mindent kipróbáltam, amit akartam. Spezie számomra egy hangyányit fűszeres már, de tényleg nagyon különleges. Piper Nigrum nekem nagyon nem volt telitalálat, viszont a Theseus kifejezetten kellemes illata Villoresinek. Montale-ból Red Vetyver és Red Aoud mintát azonnal kértem és még egy Philosykost is mellé. De most vagyok igazán bajban. Red Aoud vagy Red Vetyver. Annyira mások, de annyira csodálatosak, hogy csak na. Valamilyen ötlet? Egy illatra futja jelenleg. :) 3 mintát vettem és 1-et kellett kifizetnem. Annyira rendesek, biztos megyek vásárolni. :)

    VálaszTörlés
  52. Így kezdődik...:) Aztán meg fogsz venni mindent, ami tetszik.

    VálaszTörlés
  53. Laci: télre inkább Red Aoud, nyárra pedig Red Vetyver. Én is mindkettőt imádom, pedig tudom, hogy a Red Vetyver férfi illat, mégis nagyon szeretem! :)) Ja, Philosykos is nyári szerintem.

    VálaszTörlés
  54. Neroli velem nem rendes :( mindig ki kell fizetnem a mintákat, pedig a Zólyomi szigorúan ingyen adja, és még meg is kért, hogy a parfümőrök és a niche házak érdekében, ne fizessek a "Not for sale" mintáért. De minta nélkül nem lehet illatot választani, így marad, a Neroli.

    Nektek ezzel kapcsolatban (ingyenes minta vásárlása) mi a véleményetek?

    VálaszTörlés
  55. Én úgy tudtam, legalábbis velem mindig ez volt a Nerolinál, ha veszel 3 mintát, adnak egy negyediket. Bár tényleg egyszer kaptam valamit csak úgy. Náluk a a legtöbb saját töltésű, pár eredeti Villoresi, Díptyque és talán Montale mintával találkoztam. Hát mit csináljunk, nem szép pénzt kérni érte, de mit tudsz csinálni? Azon kívül, hogy nem veszed meg.

    VálaszTörlés
  56. Ja, ha veszel parfümöt, adnak mellé 3 mintát. De ezen a szinten, ezért a pénzért ez természetes.

    VálaszTörlés
  57. Csí: Egyetértek. Nem lehet mit tenni, ráadásul én imádok mintákat gyűjtögetni. Úgy vigyázok rájuk, mint a legféltettebb kincseimre :))

    VálaszTörlés
  58. Most, hogy bőrön is teszteltem Red Aoud lett a befutó és vele egy szinten van tetszésben a ma kipróbált L' Instant de Guerlain Pour Homme Eau Extreme Eau de Parfum. Árban megegyeznek és mindkettő annyira finom illat. Talán utóbbi a férfiasabb, lehet ezért erre esik a választásom, mivel Neroliban várom a Trumper Sandalwoodot, azt mondta a lány, hogy januárban érkezik újra. Addig meg van Red Aoud mintám is, meg Black Aoud. A Red Vetyver a bőrömön nem tartós sajnos, lehet ruhára fogok tenni inkább. De ez a Philosykos mennyire egy szeretni való nyári illat. Tényleg felüdülés ilyen helyen szagolgatni a Douglasos löttyök után. Ég és föld a különbség (tisztelet a kivételeknek).

    VálaszTörlés
  59. Szerintem is hordhatóbb a Red Aoud. A Guerlain-t sajnos nem illatoltam még, de azt vedd, amelyiket közelebb érzed magadhoz! Rajtam elég tartós a Red Vetyver, de persze nem veszi fel a versenyt az aoud-os illatokkal. :)

    VálaszTörlés
  60. Laci: Támogatom TimeaZsofia véleményét: Rad Vetyver nyárra, Red Aoud télre. Az eredeti L'Instan-ot ismerem, szerintem is elég jó parfüm, az extrém változatához viszont nem tudok hozzászólni.

    VálaszTörlés
  61. TimeaZsofia: A Neroli velem sem szokott különösebben rendes lenni. Tíz mintából rendszerint kilencet kifizettetnek velem :)

    Ami meg a Not for Sale minták pénzért kínálását illeti, az tényleg nem szép dolog, viszont az általuk kimért/készített mintácskákért érthető, hogy fizetni kell. Összességében még az is sokkal jobb, hogy pénzért jutunk mintához, mintha semmilyen minta nem lenne.

    VálaszTörlés
  62. Szimat: Igen-igen. Örüljünk a lehetőségnek, igazad van. :)

    VálaszTörlés
  63. Köszi a válaszokat mindenkinek. A Red Aoud tényleg mámorító illat, felkerült a kívánságlistámra. Jövő ősszel ráhajtok egy teljes üvegre. A Guerlain L'Instant Extreme-t ma meg is rendeltem a drogériánkban, hétfőre hozzák. Állítólag sokkal érzékibb és kakaóbabosabb, gazdagabb, mint az Eau de Toilette változat. Még sosem volt Eau de Parfumom férfi illatból. Szerintem 24 órás lesz a bőrön, lévén a sima változat 16-20 órát bír rajtam. Majd beszámolok az illatról, hogy mik a különbségek. :) Most ezekre a mintákra csapok le Neroliban: Timbuktu, Diptique: 34 blvd Saint Germain, Ginestet: Le Boise, Miller et Bertaux: Green green green. :-)

    VálaszTörlés
  64. Ja igen, lehet postai úton, ha rendel valaki, akkor nem nagy az ajándékozó kedvük, viszont a személyes kontakt során, mikor elbeszélgettem velük szerintem látták a rajongásomat. :-) Ha tehettem volna mindenből mintát kértem volna. Lehet, hogy hatott a második látogatásnál a Black Aoud, ezért kaptam 2 mintát ajándékba a 3-ból. :-D Aki teheti, érdemes személyesen bemenni, mert elég durva, hogy majdnem 4 minta ára a postaköltség. :(

    VálaszTörlés
  65. Laci: Mindenesetre szerencsés vagy, szerintem nem sokan kapnak Nerolitól 1 ajándék mintánál többet, hiába rajonganak :(

    VálaszTörlés
  66. Dani vagyok. Segítsetek!! Rendeltem 6 Montale mintát. Egy ideje tesztelgetem,, leszűkítettem BlackAoud vs. SteamAoud. Imádom az első óra kábító hatását, függő lettem.. Mindkettővel mentem lányok közé, rajt vannak mint légy a légypapíron!!:) Én meg még jobban! Viszont nem tudok dönteni...:(

    VálaszTörlés
  67. Laci: Kicsit meglepődtem, hogy egy kipróbált és jónak talált parfüm ellenében egy ismeretlen illatra esett a választásod. Egy igazi szerencsejátékos lakozik benned :) Remélem nem fogsz csalódni a szerzeményedben, és írsz nekünk róla egy szép beszámolót ;)

    VálaszTörlés
  68. Dani: A Steam Aoud-ot nem próbáltam még, de mivel nem igen tudok ebben a műfajban a Black Aoud-nál jobbat elképzelni, ezért én rá szavazok.

    VálaszTörlés
  69. Ma megkaptam a Guerlain Eau Extreme üvegcsémet és nagyon tetszik. Pont az a ragacsos jegy nincs meg benne, ami neked nem igazán tetszett Szimat, ellenben a kakaó nagyon domináns és a citrusossága és a fássága is igen ki van hangsúlyozva. Nagyon tartósnak érzem, igazi luxus illat. 4 órája viselem csak, de 1 fújás messzemenően elég belőle. Szerintem elegáns, formatervezett üvegbe öntött sikk és charme. 25 év feletti férfiakon tudom elképzelni, mert magabiztosságot és műveltséget sugároz, de ezek mellett nagyon különleges és érzéki, szexis tud maradni. Az ánizs nagyon jót tesz az illatnak, valamint a pacsuli és hibiszkusz is bontogatja már a szárnyait, egyre gazdagabb és komplexebb végkifejletet sejtetve. Nem is tudnám máskor elképzelni a viselését, kizárólag késő ősszel vagy télen, hideg időben. Montale Black Aoudról nem mondtam le, meg fogom szerezni, bár még annyi Neroli mintát ki szeretnék próbálni és még nem is jártam a Le Parfumben. Aki teheti, mindenképp próbálja ki a L' Instant de Guerlain Pour Homme Eau Extreme változatot, garantálom, hogy nem fog csalódni. Úgy érzem, hogy szerencsém volt Szimat. Nálam 10/10. :-)

    VálaszTörlés
  70. Jól hangzik, felkerül a listára :) A hibiszkusznak egyébként mihez hasonlít az illata? A mi hibiszkuszunk teljesen illatmenteseket virágzik.

    VálaszTörlés
  71. Utánanéztem, nem a hibiszkusz virága van az alapillatban, hanem talán a magja, hibiscus seed-et írnak. Ez nem tudom mi lehet pontosan. De elképzelhető, hgy kevertem az illatát egy másik összetevővel, mert van benne tea jegy is meg jázmin, elemi és neroli. Bár ezek egyike sem az az illat szerintem. Valamilyen alkotórésze a hibiszkusznak. Bár az alap eléggé erőteljes, nem hiszem, hogy abból ki lehet érezni én ezt a közepe felé érzem, a hibiszkusz meg a végén van a leírás alapján. Olyan zöld és fanyar, növényi szár szerű illat, mely kontrasztban áll az édes és fűszeres kakaóval és jázminnal. Meg ehhez jön a pacsuli, szantál, cédrus. Ez lehet az a hibiszkusz gumó vagy mi. :D

    VálaszTörlés
  72. Boldog Új Évet mindenkinek! A szilveszteri bulin beleestem a Montale Red Vetyver illatba. Nem is gondoltam volna, hogy teljesen más pumpás formában eloszlatni magamon egy illatot, mint ujjbeggyel magamra pöttyinteni. :) Ezt a parfümöt fújni kell, így éreztem meg azt a csodás illatot. Mikor csak ujjal vittem fel maximum 3-4 órát maradt rajtam az illat, de adagolóval egész idő alatt illatoztam és még sosem kaptam ennyi sok bókot, kérdezgették mi ez a jó illat. Lehet letaszítja a Guerlain-t a trónról? :) Az escentric molecules Molecule 01 nagyon érdekelne még, csak lenne mintám. Valaki próbálta már bőrön?

    VálaszTörlés
  73. Boldog újévet!
    A molecule 01 semmi más csak Iso E Super, 1kg alapanyag 1 EUR, kb. Ezt a "drága" alapanyagot aztán felhigították etanollal. Úgy még sokkal olcsóbb, egy 100ml-es üvegbe jut mondjuk 5-10 cent. Mennyibe is kerül a Neroliban?
    Szóval én nem adnék érte egy fillért sem, de ha vki mégis erre vágyna feltétlenül ki kell próbálni a saját bőrötökön, annak az illata itt még sokkal meghatározóbb, mint egy parfümnél.
    Az Escentric 01 már egy kicsit bonyolultabb és szerintem érdekesebb is, de az alapanyag költségek és az ár közötti arányok itt sem nagyon térnek el.

    VálaszTörlés
  74. Ezt olvasva már fel sem merül bennem a vásárlás gondolata. Az Escentric 01 már jobban érdekel tegnap óta, olvasgattam róla és érdekesebbnek tűnik, de akkor már egy jó Montale illat többet ér majdnem ugyanazért a pénzért. Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  75. Semmiség, örülök, hogy árthattam!:)
    Bizony, egy jó Montale többet ér, azt a Red vetyvert én is meg fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  76. Nektek is Boldog Új Évet. Nasobravo már mindent elmondott a molecule 01-ről, amit tudni érdemes. Én csak annyit fűznék hozzá, hogy az Iso E Super-nek meglepően kellemes az illata, és ha egy igazán jó ötvözetben akarod érezni, akkor használj Déclaration-t :)

    VálaszTörlés
  77. Nekem a Cartier nem igazán jött be sajnos. Mint már régebben írtam, nagyon hasonlít egy Oriflame illatra, a Deep Woods-ra, amit azóta se használtam el. Biztos, hogy sokkal jobb annál, de a fejillata azonos, hogy aztán mi történik, azt már nem tudom. :) Ilyen Iso E Supert lehet venni valahol, vagy nem igazán szerezhető be önmagában? Gyártanék egy kis moleculet magamnak. :D

    VálaszTörlés
  78. http://shop.perfumersapprentice.com/p-6120-iso-e-super.aspx
    Itt egy link, ahonnan rendelhetsz Iso E Super-t. Nem annyira olcsó, mint ahogy nasobravo jelezte, de ez csak azért van, mert nem nagy mennyiségben, és nem első kézből veszed. Sajnos azt még nem sikerült felfedeznem, hogy ki a gyártója, de szerintem ez Így is elég jó ár :)

    VálaszTörlés
  79. Köszönöm Szimat! Amúgy ez tényleg felháborító, hogy egy ilyen "filléres" anyagot aranyáron próbálnak eladni és tényleg veszik, mint a cukrot. Jó lenne, ha hazai lelőhely is lenne, ahol kis zsákocskában kapnék. :-)

    VálaszTörlés
  80. De jó!!! Három új Montale illat van N-ban! Wild Pears, Crystal Aoud és Wood&Spices. A vadkörtés vajon milyen lehet, de kiváncsi vagyok. A fűszeres sem lehet rossz. Azt hiszem még is mennem kell szaglászni. :-)

    VálaszTörlés
  81. Én is kipróbálnám őket, ha lenne rá lehetőségem, de nagy reményeket azért nem fűzök hozzuk. Montale az utóbbi időben nem sok jót csinált, de hát ilyen tempóban nem is lehet. Egyébként igazán jó körtés jegyet még egyetlen parfümben sem éreztem, ezért is kÍváncsi lennék a Wild Pears-re.

    VálaszTörlés
  82. Papíron mindhármat ellenőriztem! Annyira sem keltették fel az érdeklődésemet, hogy a bőrömre fújjam, nemhogy mintát vegyek! Egyébként nem túl jó kritikákat olvastam, főleg a Wood & Spices-ról.

    VálaszTörlés
  83. Pedig az illatjegyek alapján még az tűnt a legérdekesebbnek... :)

    VálaszTörlés
  84. Szimat!Nagyon szeretem a Montale-tól az Original Aoud-ot is, szívesen elolvasnám, neked mi a véleményed róla!:)

    VálaszTörlés
  85. Egyszer-kétszer teszteltem már, de még nincs kiforrott véleményem róla. Talán egy kicsit egysíkúnak tűnt, de a rendes véleményformáláshoz további tesztelések szükségeltetnek. Felveszem a várólistára :)

    VálaszTörlés
  86. A Montale Black Musk-ról van véleménye valakinek? Nekem nagyon tetszik, érdekelne, hogy a szakértők mit gondolnak róla.

    VálaszTörlés
  87. Előbb írok, aztán olvasok, mindig ez a baj velem. :-D Bár lehet, azóta már többen tesztelték és kiismerték a Black Musk-ot, így a kérdés még mindig aktuális.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs a kései válaszért. Valahol van egy mintám, de még nem volt időm tesztelni. Ha összejön, írok róla ;)

      Törlés
    2. Üdv!

      Annyi jót olvastam erről az illatról, és olyan pontszámot kapott, hogy ki kell próbálnom :) Meg is rendeltem az illatmintát a Neroli-ról, és akkor már többet is rendeltem a szállítási költség miatt, hogy jobban megérje. Azt írták 5db után 400Ft kedvezmény jár így 5-öt rendeltem, na ezt a kedvezményt a paypal-es fizetésnél nem vettem észre :( a kedvezmény nélküli árat vonta le. Ez nem igazán pozitívum, sehol nem találtam feltüntetve. Bízom benne a minták kárpótolnak érte.

      üdv,
      zseko

      Törlés
    3. A Black Aoud-ra gondoltam természetesen, nem tudom miért válaszként tette be Laci hozzászólására.

      üdv,
      zseko

      Törlés
    4. Én is jártam már úgy a Nerolival, hogy picit elszámolták a dolgokat, de amikor megemlítettük, akkor nagyon kedvesen reagáltak, és teljes mértékben kárpótoltak.

      Majd referálj a Black Aoud-ról! ;)

      Törlés
    5. Beszéltem velük, a 400-at visszajuttatják nekem a csomagban :)
      Beszámolok majd mit tapasztalok, ám nem egetverő a tapasztalatom parfümök terén :) A személyes kedvencem több éve az Azzaro Chrome, nem is nagyon volt más. Most tettem szert Dolce&Gabbana Light Blue-ra, és Bvlgari Aqua-ra, teljesen mások, így kíváncsi lettem többfajtára is.

      Amiket kiválogattam minták:
      Interlude Man
      Dia Man
      Black Aoud
      Sliver Aoud
      Greyland

      üdv,
      zseko

      Törlés
    6. Hát, amiket most válogattál össze, azok egészen mások lesznek, mint amit eddig használtál. Bízom benne, hogy tetszeni fognak :)

      Ha lesz hozzá kedved, számolj majd be róluk!

      Törlés
    7. Meg is jöttek a minták :)

      A kedvezmény árát visszaküldték, + kaptam még egy ajándék mintát is, Diptyque - Eau Lente illatot.
      Végigszaglásztam őket, háát mit mondjak... kegyetlen :D Hétköznapi 'halandó' nem ilyen illatokhoz szokott az biztos. Nehéz illatnak érzem mindet az eddig használtakhoz képest.
      És pont a Black Aoud-os üveg el van repedve :(((
      Az aljánál folyamatosan szivárgott, közel 40%-a hiányzik belőle a többi üveghez képest :(( Igencsak illatfelhő lett míg megtaláltam hol szivárog, és már mindenhová szétkentem mire letörölgettem. Így megoldódott az első illat tesztelése is..
      Amit írnak róla jellemzésként a neroli-nál úgy érzem helytálló: Lehengerlően erőteljes a nyitány, titokzatos, zabolázatlan Kelet: egzotikus.
      Számomra még egy leheletnyi füstösség is van benne, pont jó.
      Szokni kell, mindenképpen szokni kell, de különleges illat, kevés ilyen fog szembejönni az utcán.

      Törlés
    8. Bizony, szokni kell ezeket az illatokat, de ez a legjobb része a parfümözésnek - amikor valami teljesen újra, egyedire bukkanok, az számomra mindig nagy élmény.

      Az Eau Lente is nagyon jó kis parfüm - jó fogás volt ;)

      Törlés
    9. Közel egy év telt el mióta megrendeltem az illatokat, és próbálgattam őket. Meg kell mondjam, nem az én ízlésemnek valók :)
      A Black Oud az egyetlen ami valóban lehengerlő, bár nem kissé tömény, és érdekes férfiként rózsaillatot árasztani :) Ám a többi... Vagy én nem vagyok eléggé kifinomult, vagy más illatokhoz vagyok nagyon hozzászokva, de meg kell valljam, számomra ezek szentségtörő módon egy húsvéti 'pacsmag' kölni benyomását keltik. Nem is bírom elviselni őket magamon.

      Törlés
  88. Körtés illatban mit szóltok Anick Goutal Petit Cherie-hez? Engem teljesen elvarázsolt. Nem vagyok az ártatlan lelkületű kislányka (most éppen a sokáig kutatott Sárkánycsókomnak örülök, mint majom a farkának, tehát a vadabbak illenek hozzám), ezért nem venném meg, de a maga nemében gyönyörűnek találom.
    Réka

    VálaszTörlés