2011. ápr. 6.

Caron – Parfum Sacré (1990) 9.5/10

A Caron-t Ernest Daltroff hozta létre 1904-ben, aki autodidakta módon vált parfümőrré, és már 1911-ben sikerült berobbannia a köztudatba a Narcisse Noir megalkotásával, amelyet a Tabac Blond (1919) és a Nuit de Nöel (1922) hatalmas sikere követett. 1939-ben bekövetkezett halála után múzsája, Félicie Wanpouille, és tanítványa, Michel Morsetti vette át a parfümház irányítását, akiknek többek között a Farnesiana-t (1947), a Parfum Sacré-t is ihlető Or et Noir-t (1949) és a Muguet de Bonheur-t (1952) is köszönhetjük. Napjainkra ugyan kissé megkopott a Caron fénye a konkurens parfümházakkal folytatott csatározásokban, és az utóbbi idők tömeges reformulálásai sem tettek jót a hírnevüknek, de azért még mindig akad jó néhány olyan parfüm a polcaikon, amelyekről érdemes beszélni. Ilyen az 1990-ből származó Parfum Sacré (Szent Parfüm) is, amely számomra az utóbbi idők egyik legkellemesebb meglepetését okozta.

Ennek a parfümnek már a neve is sejteti, hogy nem hétköznapi dolgokra született, nem a punnyadós, szürke szerda délelőttök unalmas kísérője, sem pedig a péntek esték sárga fényű, cigifüstös sörözéseit hívatott szebbé tenni, s az üvegből kifújva csak tovább erősödik bennem ez a meggyőződés. A Parfum Sacré egy opulens, gazdag, klasszikus stílusú illatkavalkáddal nyit, amelyben lágyan keveredik a citrusos-fás koriander a száraz feketeborssal és a fahéj-szegfűszeg-szerecsendió különleges, felkavaróan érzéki elegyével. Ezt az egészet egy krémszappanos, kissé szúrós rózsa köti össze, amely végigvonúl az egész alkotáson, megteremtve a parfüm előkelő, nőiesen ringatózó gerincét. A fejillat citrusosságának leszáradása után a fűszerek és a rózsa mellé megérkezik egy fuvallatnyi misztikus, fás tömjén, a meleg, szinte gyantás mirha és egy édes, puha, mindent körülölelő vaníliafelhő, amely gyönyörűen harmonizál a rózsa elegáns, szappanos pikantériájával. A hosszan elnyúló leszáradásban feltűnik még némi csábítóan lágy mósusz (szerencsére nem a tisztaságszagú fajtából) és egy csipet macskásan kéjelgő civet is, amely tovább erősíti a parfüm klasszikus, orientális hangulatát és végképp elriasztja magától a prűdeket. Ez egy komoly, komplex alkotás, jelentős hatósugárral és kiváló tartóssággal, én mégis nagyon kényelmesnek találom, nem hiszem, hogy bárkin is egykönnyen nyomasztóvá válna.

A Parfum Sacré nem a divatőrült kislányok játékszere, sem pedig a mainstream vattacukor-gyümölcs parfümökre kondicionált seregek illata, de egy érett, a klasszikus szépségre fogékony, bátor nőnek igazi ékszere lehet. Ha a Lady Vengeance-ról - egy hasonló stílusú parfümről - azt írtam, hogy a The Graduate Mrs. Robinson-jához illene, akkor a Parfum Sacré-t a Maléna című film Monica Belluci-jához kell társítanom. Erotikus, csábos, mégis rendkívűl elegáns és előkelő parfüm, amely csak azért nem kap tőlem tízest, mert állítólag a reformulálás előtt még ennél is sokkal gazdagabb és szebb volt.

Illatjegyek: citrom, koriander, feketebors, kardamom, fahéj, szegfűszeg, narancsvirág, szerecsendió virág, jázmin, rózsa, tömjén, mirha, rózsafa, civet, vanília, cédrus, mósusz

Kreátor(r): Jean-Pierre Béthouart

16 megjegyzés:

  1. Hol árulnak Caron parfümöket? Nem tudom, mennyire vannak még köztudatban...Gyerekkoromban volt egy kis Infini mintánk, tisztán emlékszem az üvegjére/kupakjára. Most rákerestem, még mindig ugyanaz a design. Az illatáról annyi ugrik be, hogy nem tetszett, mint most olvastam, zöld-aldehides-virágos. Azt hiszem, ezekkel most sem vagyok barátságban. Mintha régen anyám összes kölnije ebbe a kategórába tartozott volna...:)
    A PS leírásod alapján egészen más lehet...

    VálaszTörlés
  2. Illatvadász: honnan nézted az összetevőket? A fragranticán, és az osmoz-on kb. a fele szerepel annak, amit itt felsoroltál. A Caron homepage meg...hát az 0.
    Azért is csodálkozom, mert én egyszer próbáltam a Parfum Sacre-t, pár éve külfüldön, és határozott emlékeim szerint torokkaparó tömjén volt rajtam. Aztán itthon megnéztem az illatpiramisát, és sehol sem találtam a tömjént, ami pedig teljesen nyilvánvalóan benne van.

    N_azalea

    VálaszTörlés
  3. De szeretem! Melyiket tesztelted? Állítólag nem az edp, hanem a régi, arany dobozos edt a tuti - sajnos azt még nem ismerem, de ha elfogy a jelenlegi készlet, beszerzem.

    VálaszTörlés
  4. A 90-es évek közepén Pesten, a Váci utcával párhuzamos Petőfi Sándor utcában nyilt a Guerlain butik, ahol kozmetikai kezeléseket is csináltak, a parfüm és arckrémek árusítása mellett. Ők árultak Caron parfümöt is. Náluk vettem a Sacre EDP-t. Csodálatos illat volt. Biztos, hogy sokan vásároltak az elegáns üzletben, de mégsem annyian, hogy hosszabb távon is megmaradjon. Ugyanarra a sorsra jutott, mint a Dior üzlet a Váci utcában - egy idő után bezárt. A végén nagy akciót tartottak, 50 %-kal olcsóbban lehetett venni még tömény parfümöket is. 7,5 ml-es parfümből vettem Shalimárt és Samsarát. Visszatérve a Caron illatra, valahogy a parfüm elnevezése már eleve nagy hatással volt rám. Caron - az alvilág hajósának szent illata. Persze, lehet, hogy máshonnan kapta a nevét?... Akkor sem voltam és most sem vagyok nagy ismerője az illatoknak, inkább csak nagyra tudom értékelni és rajongok a különleges illatokért. A Sacre egy csodás, fölkavaró illat, nagy változással a bőrőn és mélységgel. Elszomorít, hogy már ezt is tönkretették.

    VálaszTörlés
  5. Csí: Caron parfümöket láttam különböző magyarországi internetes oldalakon is, de én inkább az ausliebezumduft-ot ajánlanám. Egyrészt maximálisan megbízhatóak, másrészt egészen bő a Caron kínálatuk, az általad említett Infini is megtalálható náluk :)
    Ja, és jól értetted; a Parfum Sacré egyáltalán nem zöld, aldehides, azokkal egyelőre én sem vagyok jó viszonyban.

    VálaszTörlés
  6. N_azalea: Az összetevőket több parfümökkel foglalkozó oldal alapján raktam össze (Bois des Jasmin, Pere de Pierre, Aus Liebe zum Duft, Now Smell This - remélem, nem felejtettem ki semmit), és mivel elég nagy összevisszaság volt, ezért megpróbáltam szelektálni, és azokat bevenni, amelyeket én is odaillőnek éreztem.
    Egyébként a tömjén egyetlen felsorolásban sem jelent meg, de mivel annyira nyilvánvalóan érződik benne, én becsempésztem a piramisba :)

    VálaszTörlés
  7. A: Az EdP-teszteltem, annak is az új változatát, legalább is én ezt a mintát rendeltem meg :) Régebbi változathoz, EdT-hez sajnos nem tudok hozzajutni, de ha neked sikerül, akkor számolj be róla, kíváncsi vagyok, mekkora volt a rombolás ;)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Névtelen: Én még nem is tudtam a parfümökről, amikor az a Petőfi Sándor utcai parfüméria működött, pedig igazán jó lett volna körbeszaglászódni ott egy kicsit :)
    Tényleg elkeserítő, hogy napjainkban annyi régi, szép parfümöt tönkretesznek, "feljavítanak", de azt hiszem, hogy a Parfum Sacré esetében nem olyan nagy a baj. Az eredetit ugyan nem szagoltam, de új még mindig annyira gyönyörű és gazdag, hogy nincs okom panaszkodni.

    VálaszTörlés
  9. Köszi, akkor úgy látszik a Szent Parfüm összetevői listája is valami szent Titok :)
    A tömjént talán a legnehezebb titkolni, nem értem miért nem szerepel sehol.
    Az ALZD-ről mennyi a szállítási díj, ha nagyüveges parfümről van szó? Rendeltél már onnan?

    N_azalea

    VálaszTörlés
  10. Érzem, hogy ezzel az illattal nagyon jó barátságban lennék. Valahogy mindig a keleties illatoknál kötök ki, bármerre is indulok. De ennek a német (osztrák? svájci?) oldalnak a pontos címe és a szállítási költség engem is érdekelne.
    Erről jut eszembe - Nasomatto. Valaki valamit tud róla? Márminthogy a parfümjeiről.

    VálaszTörlés
  11. N_azalea: Az ALZD-ről többször is rendeltem parfümöt, és mindig rendesen meg is érkezett. A szállítási díj legutóbb 8 euró volt, 12, ha biztosítani is akartam. 250 eurós rendelés fölött nem volt szállítási díj.

    VálaszTörlés
  12. Elen: Szállítási költség neked is ugyanannyi, 8, vagy 12 euró :)
    A Nasomatto-t sajnos csak hallomásból ismerem, egyetlen parfümüket sem sikerült még kipróbálnom, pedig nem tűnnek rossznak. Az AZLD-n egyébként őket is megtalálod, még mintát is rendelhetsz belőlük ;)

    VálaszTörlés
  13. Milyen jó vissza-visszatérni csemegézni a blogodra :) Most is van jó pár meglepi.

    Én csak a reformulált változatot illatoltam, de semmi kívánnivalót nem hagy maga után, épp úgy jó, ahogy van! Nálam mindenképp tíííz pontot ér! De szívesen megszaglásznám az eredeti verziót is.

    VálaszTörlés
  14. Örvendek, hogy neked is tetszik a Parfum Sacré :) Ja, és annak is örvendek, hogy a blogomra jársz csemegézni :D

    VálaszTörlés
  15. Kedves Szimat és a többiek! :-)

    Az itt olvasott vélemény alapján rendeltem meg magamnak a Parfum Sacré-t a StrawberryNET.com-ról. Sajnos nekem nem tetszik. :-(
    L'Artisan illatokat viselek és Diptyque Ofrésiát használok. Imádom őket. Bár a L'Artisan illatok egyáltalán nem tartósak, mégis kifinomult, csodás illatköltemények.

    Szóval, ha valaki szeretné a Parfum Sacré-t, szívesen átadom.
    Edp, 50 ml, és 9838,- forintot fizettem érte.

    E-mail: laszlodzsudo@gmail.com

    Szép napot mindenkinek!
    Üdv.:
    Judit

    VálaszTörlés
  16. Nagyon jó érzés, hogy ennyire adtál a véleményemre, és ez alapján mertél rendelni, de hiba volt. Nem szabad tesztelés nélkül semmit megvenni. Én általában tekintélyes blogírók cikkjei alapján rendelek mintákat, és mindig meg vagyok győződve, hogy az összes szuper illat lesz, mégis sokszor csalódom bennük, vagy legalábbis nem tudom elképzelni saját illatomként.

    Remélem sikerül gazdát találnod neki, és legközelebb egy illatmintával kezded a rendelést :)

    VálaszTörlés