2011. ápr. 15.

La Maison de la Vanille – Vanille sauvage de Madagascar (?) 8/10

A La Maison de la Vanille egy kevéssé ismert francia niche parfümház, melynek fő célja a vanília különböző arculatainak bemutatása. Vanilles du Monde (Világ vaníliái) nevű sorozatuk öt vanília típust mutat be (Vanille divine des Tropiques, Vanille givrée de Antilles, Vanille sauvage de Madagascar, Vanille Noire du Mexique, Vanille fleurie de Tahiti), melyeknek központi eleme természetesen a helyi vanília, de azért ne gondoljuk, hogy ezek teljesen egysíkú parfümök; a mellérendelt illatjegyekkel igyekeztek egy kis izgalmat is csempészni az illatokba, úgy, hogy egyben kidomborítsák a szóban forgó vanília jellegzetességeit.

Nemrég elhatároztam, hogy ismerkedés céljából rendelek tőlük egy mintát, s a barátnőmre hallgatva a Vanille sauvage de Madagascar (Madagaszkári vad vanília) mellett döntöttem. Nem bántam meg… A vaníliát sosem soroltam a kedvenc jegyeim közé, főként, ha az egy monoton, dísztelen desszertkompozícióban volt megjelenítve, így eredetileg a Vanille sauvage de Madagascar-tól sem vártam túl sokat, de kellemesen meglepett. Montale Vanille Absolu-jának és a Comptoir Sud Pacifique Vanille Extreme-jének unalmas, kissé szintetikusnak ható és rendkívül egyszerű illatán átverekedve magamat, csak remélni tudtam, hogy ez a parfüm valami mást fog felmutatni, s láss csodát: így is történt. Már a fejillat kellemesen friss levendula-citrus párája mögül kikukucskáló vanílián is érezni lehetett, hogy ez egy gazdagabb és főként természetesebb vanília, mint az előbb említett két parfümé, aztán amikor a szívillatból váratlanul kicsordult egy csodálatosan finom, csokis-sütis aroma, akkor már tudtam, hogy ez az illat jó helyen van a bőrömön. Érdekes, hogy az illatpiramis nem jegyzi a csokoládét, számomra teljesen egyértelmű a jelenléte, s a neten mászkálva úgy tűnt, hogy mások is észrevették ezt a turpisságot. Engem egy kicsit a Comptoir Sud Pacifique Amour de Cacao-jára emlékeztet, de annál diszkrétebb a csoki és sokkal dominánsabb a puha, meleg, simogató vanília.

Ami azonban az egyik kedvenc vaníliámmá teszi ezt a parfümöt, az nem a csoki, de még csak nem is a süti, hanem a hűvös levendula és egy miatyánknyi tömjén, amely friss, száraz, kissé fás jellegével kellemesen légiessé varázsolja a parfümöt, elkerüli a cukros-szirupos édességet, meg az émelyítő sűrűséget. A végeredmény pedig egy rendkívül kényelmes, könnyen viselhető, megnyugtató és a nevével ellentétben, egyáltalán nem vad parfüm. Hogy madagaszkári vanília-e? Majd ha Madagaszkáron járok, megmondom. Tartóssága öt-hat óra, hatósugara meg szuper, érezhetően jelen van, de egyáltalán nem tolakodó. Kipróbálandó!

Körkérdés: Melyik a kedvenc vaníliátok? Próbáltatok már valamit a La Maison de la Vanille-tól?

Illatjegyek: levendula, mandarin, bergamott, koriander, tömjén, geránium, labdanum, vanília, szantálfa, vetiver, tölgymoha

Kreátor(r): ismeretlen

11 megjegyzés:

  1. "miatyánknyi tömjén" - ez nagyon jo!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Úgy használnék néha ilyen illatokat is, csak félek azt mondanák, női parfüm van rajtam. Pedig sok hölgy szívesen kacsingat a férfi illatok irányába. :)

    VálaszTörlés
  3. Volt szerencsém kipróbálni, tényleg nagyon kellemes. Ha a tömjén-vanília páros tetszett és természetes, könnyed vaníliára vágysz, érdemes kipróbálni a Diptyque Eau Duell-t is. Nálam ez vitte el a pálmát.:)

    VálaszTörlés
  4. Laci: Amikor teszteltem ezt a parfümöt, engem is megkérdeztek, hogy férfiként miért van vaníliás cukor illatom, de nem gyötört meg nagyon a dolog. Próbáld ki, és ha tetszik, viseld bátran!

    VálaszTörlés
  5. Vicea: Köszi a tippet. Az Eau Duelle már rajta van egy ideje a kipróbálandók listáján, csak el kell jutnom végre a Neroliba. Eddig ugyan sok pozitív kritikát nem olvastam róla, de azért egy új Diptyque-re mindig kíváncsi vagyok. És most tőled dícsérő szavakat is hallok :)

    VálaszTörlés
  6. Szimat: Tudnál a blogod jobb oldalára tenni egy olyat hogy " utolsó hozzászólások"? Más blogokban is van ilyen, és nagy segítség, nem kell örökösen vadászni, még ha hónapokkal később is szólt hozzá valaki.
    A Madagaszkári vaníliát ismerem, meg a Tahitit. Utóbbi mintha kevésbé lenne édes, talán a tonka miatt, de egyik sem az én ízlésem. Kimondottan a száraz vaníliákat kedvelem, mint az Eau Duelle, L'Artisan mindkét vaníliája, és a Creative Scentualization Perfect Vanilla.

    VálaszTörlés
  7. Ügyeskedtem valamit a hozzászólások megjelenésének érdekében, remélem működni is fog :)
    A Creative Scentualization Perfect Vanilla-ról nem hallottam, de kíváncsi vagyok rá, akárcsak az Eau Duelle-re. Jó lenne egy kedvemre való száraz vaníliát találni.

    Guerlain Spirituous Double Vanille-járól van tapasztalatotok?

    VálaszTörlés
  8. Szerintem neked az Eau Duelle lesz a befutó. A Perfect Vanilla (Sarah Horowitz néven keresd a fragranticán) azért inkább nőknek való a dohány ellenére is.
    Guerlain SDV-vel már találkoztam, nekem túl tömjénes. De aki szereti pl. Etro Messe de Minuit-jét, annak jó lehet :)

    VálaszTörlés
  9. Hmmm, nekem a Messe de Minuit nagy kedvencem, a SDV-re is nagyon kiváncsi vagyok. Kár, hogy ilyen nehéz hozzajutni...
    Sarah Horowitz nevét is megjegyzem magamnak, jól hangzik a dohányos vanília.

    VálaszTörlés
  10. Gondolom azóta már biztos kipróbáltad a Perry Ellis Oud Black Vanilla Absolute-jét, az hasonlít állítólag a SDV-re. Fantasztikus illat.

    VálaszTörlés