2011. jún. 12.

Etro – Shaal-Nur (1997) 7.5/10

Az Etro ikonikus Shaal-Nur-ja egy rendkívüli orientális tömjén-parfüm, amelyet egy indiai uralkodónő, a fény királynője ihletett, és ennek megfelelően igencsak napsütötte, mosolygós illat. Míg a legtöbb tömjénes parfüm száraz füstössége szomorkás, vagy meditatív, templomi hangulatot áraszt (pl: Avignon, Dzongkha, Villoresi - Incensi), addig a Shaal-Nur-ról szerintem senkinek nem jutna eszébe ilyesmi. Ez a parfüm a vidámságról szól, és a keletről áramló fényről, gazdagságról, megtisztulásról.

A Shaal-Nur fejillata – tömjénes parfümtől igencsak meglepően – telítve van lédús, eleven citrusokkal és a szintén citrusos jellegű friss, fás korianderrel. Ennek a könnyed akkordnak a hátterében ugyan már ott gyülekezik egy sötétebb, testesebb tömjén-felhő, de nem tudja elnyomni a citrusok jókedvét. Tíz-tizenöt percnek kell ahhoz eltelnie, hogy kicsit alábbhagyjanak a citrusok, és erőre kapjon a tömjén, meg egy édeskés, sűrű virágos akkord, amelyben számomra a nehéz illatú nárcisz tűnik a dominánsnak, de néha-néha a rózsát is érezni vélem. A karo-karounde, amely egy nyugat-afrikai cserjét takar, és amelynek illata állítólag a jázminéra hasonlít, de annál fásabb, fűszeresebb és zöldebb, szintén itt lehet jelen, de nem állíthatom, hogy ki tudom szimatolni a hatalmas illatkavalkádból. Nagyon komplex ez a szívjegy, a virágos-tömjénes-citrusos aromák között még borsos, zöld (rozmaring?) és gyümölcsös (feketeribizli?) jegyek is elő- előbukkannak, ráadásul az édes, gyantás, púderes alapjegyek is kezdik hallatni a hangjukat, ami csak tovább bonyolítja az összképet.

Néhány óra elteltével teljesen nyoma vész a citrusoknak, és a tömjén árnyékából élre tör a kissé gyantás illatú opoponax, avagy édes mirha, amelyet vaníliás-ámbrás jegyek segítenek a hatalomra jutásban. Ez a stádium már lényegesen sötétebb, mint a kezdet, és engem határozottan emlékeztet a szintén Jacques Flori alkotta Messe de Minuit-ra, de összességében még mindig egy meleg, barátságos illat, amelyről senkinek nem fog eszébe jutni az inkvizíció. Ez a kedvenc részem.

Bár több internetes kritikában is olvastam panaszokat a Shaal-Nur tartósságáról, meg töménységéről, én semmi hasonlót nem tapasztaltam. Sőt. Rajtam hat-hét órán keresztül jól érződik az illata, és néha még túlságosan is tolakodónak érzem a jelenlétét. Bármikor próbálkoztam is a viselésével, a szívillat sűrű virágos, tömjénes fűszeressége mindig nyomasztott egy kicsit, és megnehezítette a parfüm élvezetét. Pedig egyértelmű, hogy nagyon jó minőségű alapanyagokból lett összerakva, és az illatjegyeket is szépen összecsiszolta Flori mester, valamiért nekem mégsem működik. Ezért a 7.5, de ez semmiképp ne riasszon vissza a tesztelésétől, a Shaal-Nur egy nagyon jó parfüm és könnyen megeshet, hogy egyedül vagyok ezzel a sűrűség-nyavalygással.

Illatjegyek: bergamott, citrom, koriander, feketeribizli, rozmaring, tárkony, rózsa, nárcisz, karo-karounde (Leptactina senegambica), opoponax, rózsaszín bors, cédrus, ámbra, tömjén, vanília, pézsma, vetiver

Kreátor(r): Jacques Flori

6 megjegyzés:

  1. Nagyon összetett parfümnek tűnik. Nem vagyok benne biztos, hogy szeretném, és hogy a kezdeti citrusos nyitány után is felfedezném benne a fény királynőjét. De hogy kiderüljön, ahhoz előbb ki kell próbálnom...:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon hasonló saját tapasztalatom a parfümmel, én arra jutottam hogy talán női illatként jobban megállná a helyét. Nekem túl erős, intenzív, bizonyos fázisokban édes, florális illata volt, miközben nagyon szerettem a természetes alapanyagok nagy dózisát igazoló illatkavalkádot önmagában. De viselni, vhogy kényelmetlen volt. Arra is gondoltam, hogy talán pont a sok természetes alapanyag okozza, hogy nem elég kiegyensúlyozott az illat, ez szerintem a dinamikáján is érezhető: különböző fázisaiban még karakterében is nagyon más illatot produkál. Lehet, hogy jót tenne neki egy reformulálás. Egyébként meg a tartóssága szenzációs, nem értem ezt hogy érhetné kritika?

    VálaszTörlés
  3. Én is meglepődtem tőle, hogy olyan sok kritika emlegeti könnyed, halvány illatként a Shaal-Nur-t. Talán ha a Messe de Minuit-hoz hasonlítjuk, akkor tényleg vékony és illanékony, de egyébként nem tudom megérteni őket :)

    VálaszTörlés
  4. Megkésve bár...
    Miután roppant kedvező áron lehetett hozzájutni az egyik netes oldalon több (sok) Etro illathoz, mint az orientálisok nagy szerelmese, úgy gondoltam, megrendelem. És igen, immár kb. fél órája birtoklom is.
    A fejillat rajtam szörnyű volt, úgyhogy rögtön végigvettem fejben az ismerősöket, akiket esetleg rá lehet beszélni egy cserére. De ez hamar elmúlt, most átértünk egy lényegesen kellemesebb periódusba, és ahányszor megszagolom a csuklómat, midig valami más jut eszembe. Shalimar, valamelyik Tauer, mégis ezektől lényegében különbözik. (Első nekifutásra nem is éreztem a citrusokat egyébként, és rajtam most sem dominálnak sajna.)
    Egyvalaminek nem nevezném egyelőre: könnyednek.
    Egyébként lehet, h némileg bekavar a tesztelésébe az a tetemes mennyiségű Bandit, amit ma reggel magamra bírtam fújni, és azért a galbánum erőteljesen térfoglaló hatású. Úgyhogy akkor folytatom a kritikámat, mikor már 1. leszáradt, 2. alapból nem a Banditot érzem magamon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy túladagolt Bandit bizony alaposan be tud kavarni :) Bár abban teljesen egyetértek veled, hogy a Shaal-Nur sem egy könnyed illat, és egymagában is képes nyomasztóvá válni.
      Várom a Bandit-mentes tesztelés eredményét :)

      Törlés