2011. jún. 17.

Parfums de Nicolai – Eau Turquoise (2008) 7/10

Patricia Nicolai-t kiváló parfümőrnek tartom, és nagyon sok alkotását szeretem, azonban a Fig-Tea unalmas, fügementes frissessége alapos csalódást okozott nekem, és elvette a kedvemet a további üde, nyári, nőies Nicolai parfümök tesztelésétől. Valószínűleg Eau Turquoise (Türkizvíz) illatmintát sem rendeltem volna soha, ha nincs Tania Sanchez, a parfümguru Luca Turin felesége. Ő ugyanis négy csillaggal díjazta ezt a parfümöt, egy izgalmas mangós-zsályás kombóként írta le, s ha ez nem lenne elég, az Eau Sauvage kedvelőinek ajánlotta a figyelmébe. Márpedig én szeretem a mangót, és az Eau Sauvage-t is egy igen jó nyári parfümként tartom számon, úgyhogy ezek után nem volt mese, meg kellett rendelnem az Eau Turquoise illatmintát.

A Tania Sanchez leírása és az illatjegyek alapján egy egzotikus, pezsgő, gyümölcsös illatorgia képe remegett a szaglóhámom előtt, a valóság azonban ennél sokkal unalmasabbnak és visszafogottabbnak bizonyult. A lime-os fejjegyek mellet ugyan tényleg ott van a mangó a fenyőfára emlékeztető gyantásságával, de ezt az akkordot nem nevezném sem egzotikusnak, sem különösebben gyümölcsösnek. Ahhoz túl visszafogott és kesernyés, s ráadásul egy hűvös, fémes mellékzöngéje is van a dolognak, ami nem igazán tetszik. Az illatpiramisban nem szerepel, de szerintem némi vetiver is megbújik a szívillatban, legalábbis nekem ezt juttatja eszembe a mangó mögött lapuló nyers, nedves, zöld aroma. A folytatásban kicsit barátságosabbá válik az illat képe és a mangót fokozatosan felváltja a fanyar osmanthus és a sárgabarack, amely tulajdonképpen egész kellemes lenne, ha nem lapulna ott még mindig a háttérben az a bizonyos fémes, zöld jegy. A sárgabarack egyébként meglepően jó és erőteljes, s ha mindenképp kategorizálni szeretném az Eau Turquoise-t, akkor inkább nevezném egy kissé éretlen sárgabarackos parfümnek, semmint mangósnak. A szívillat leszáradása rajtam három-négy órát vesz igénybe, és egy halvány, kissé édes, fás alapban ér véget, amely diszkréten meghúzódva még további egy-két órát ücsörög a bőrömön.

Tulajdonképpen nem rossz parfüm az Eau Turquoise, sem az alapanyagok minőségébe, sem az ötlet eredetiségébe, sem pedig a szerkezete harmóniájába nem tudok belekötni, inkább csak a hangulata az, ami nem fekszik nekem. Ezektől az alapanyagoktól egy nagyon vidám, nagyon nyaralós parfümöt vártam, az Eau Turquoise azonban egy elég visszafogott alkotás, és van benne egy kis fémes ridegség is, ami felhőt von a nyaralás türkizkék egére. Nem fogom megvenni a barátnőmnek.

Körkérdés: Melyik a kedvenc egzotikus parfümötök?

Illatjegyek: osmanthus (illatvirág), mangó, sárgabarack, lime, feketebors, jázmin, kardamom, rózsa, cédrus, pacsuli, tonkabab

Kreátor(r): Patricia Nicolai

11 megjegyzés:

  1. Nagyon vidám, nagyon nyaralós parfüm számomra Nicolai-tól egyértelműen a Just Un Reve. Aztán Versace Versense is egy szép, vidám, zöld nyári illat, Montale-tól pedig Soleil de Capri igazi nyaralós, gondtalan vidámság.:))

    VálaszTörlés
  2. Hogy mit viszek magammal nyaraláshoz, teljesen az aktuális hangulatomtól függ.
    Ezt semmiképp, színtelen-szagtalan./ majdnem. :) /

    VálaszTörlés
  3. Mi tekinthető egzotikus parfümnek? Amiben dominál a kókusz, vagy a tiaré, esetleg a mangó vagy az ananász? Ilyet egyet sem tudok felhozni mentségemre, így vsz. nincs egzotikus kedvencem :)
    Patricia úgy tűnik hogy csak a vaníliához ért nagyon, ezek a kis nyári vizek unalmasak és jelentéktelenek.

    VálaszTörlés
  4. Vicea: A Just un Reve-et még nem illatoltam, a Versense viszont épp a tegnap került a kezembe. Kellemes kis nyári illatnak tűnt, kár, hogy annyira testetlen, illanékony, egy óra alatt eltűnt.
    A Soleil de Capri tényleg jó kis nyaraló illat, engem a Light Blue-ra emlékeztet, és azt is szeretem.

    VálaszTörlés
  5. Csí és N_azalea: Úgy tűnik, nektek még annyira sem tetszik az Eau Turquoise, mint nekem :)
    Mivel a kókuszt nem szeretem, ezért marad a mangó, ananász, tiaré, meg talán az ylang-ylang. Mindent fontolóra véve azt hiszem, hogy nálam az Amaranthine a befutó.

    Zárójelben: ismeritek a Manoumalia-t? Rengeteg jót olvastam róla, de még nem sikerült kipróbálnom. Állítólag az is egzotikus.

    VálaszTörlés
  6. Hónapok óta szemezek a Turquise-zel, én is olyannak képzeltem, mi Te, így leírásod alapján csalódás (lesz), mert azért kipróbálom:)
    Személy szerint a Versense-t nagyon szeretem, és rajtam nagyon tartós!
    Egzotikus parfümöm? Át kell gondolnom, de elsőre a Bronze Goddess jut eszembe.

    VálaszTörlés
  7. A Bronze Goddess tényleg tiszta nyaralás. Azt hiszem, hogy kókusszal nem is lehet más illatot készíteni, mint egzotikusat :)
    Ha túl vagy az Eau Turquoise tesztelésén, számolj be a tapasztaltakról ;)

    VálaszTörlés
  8. Szimat! Próbáld ki a gyöngyvirágos illatát. Isteni!! Tudod, olyan megbolondított. Nálam az első helyen van.

    VálaszTörlés
  9. Az Odalisque-re gondolsz? Ismerem. Sokáig nem szerettem, de az utóbbi időben kezdek ráhangolódni a szépségére. Még egy-két tesztelés és talán cikk is lesz belőle :)

    VálaszTörlés
  10. Ez érdekes, a Versense rajtam is nagyon tartós! Reggel a pulzuspontokra cseppentve még este is körülleng. Fújva másként viselkedik, úgy túl erős a fejjegyben a citrom és kevésbé tartós, ezért nem úgy használom.
    A Brozed Goddess-t én is nagyon szeretem, van is belőle itthon, még a régebbi verzióból. Illatoltam az újat is, de - bár az eladó azt mondta, csak a csomagolást változtatták meg, az illat ugyanaz maradt - szerintem az halványabb az eredetinél.
    Nicolai Türkizvíz nekem sem bejövős.

    VálaszTörlés
  11. Hmmm, úgy tűnik újra ki kell próbálnom a Versense-et. Ha rajtatok ilyen tartós, akkor valahogy én is ki kell tudjak sajtolni belőle néhány órát :)

    VálaszTörlés