2010. febr. 13.

Les Néréides – Patchouli Antique 8/10

A Les Néréides egy, a nagyvilág szeme elől rejtve maradó francia ékszerkészítő cég, amely mellesleg kis illatkülönlegességekkel is meglepi vásárlóit. Egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb alkotásuk a Patchouli Antique, amely a nevéhez hűen egy antik, ósdi illat és ugyanakkor egy igazi pacsulibomba.

A büdösmenta (Pogostemon cablin), ismertebb nevén pacsuli, a Maláj-félszigeten és Srí Lankán honos félcserje, amelyet sokáig csak a népgyógyászatban használtak, később pedig molyirtóként vált az emberiség hasznára. Ennek a következménye lehet, hogy a magyar nyelvben többnyire csak pejoratív értelemben használják a pacsuli szót, pedig fantasztikus az illata és az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a parfümiparban is. A pacsuli parfümként való használata a hippikorszakban lett igazán divatos, ők tudták értékelni a pacsuliolaj földes, fás, mohás és enyhén mentolos jellegét. Talán így akarták elérni azt, hogy olyan szaguk legyen, mintha egész nap a természet lágy ölén, az avarban fetrengtek volna.

A Patchouli Antique szerintem tökéletesen megfelelne az avar-hatás elérésének, ugyanis nagyon természetes illat. A nyitány valósággal sokkolt, amikor először teszteltem, ugyanis addig parfümben sosem érzett dohos, földes, fürészporos kavalkád került a bőrömre, amivel nem tudtam, hogy mit kezdhetnék. Antik, penészedő bútorok és nedves erdei tisztások képei váltakoztak a szemem előtt, míg végűl megállapodtam a zöld páfrányok között korhadó faágak képénél. Ez egy igazán bizarr, de ugyanakkor gyönyörű és szerethető illat. A leszáradás során erősödik a fás jelleg (nem tudom eldönteni, hogy bükk-, vagy inkább fenyőerdőre emlékeztet-e) és tompul a furcsa, dohos akkord, majd fokozatosan édesedni kezd a parfüm. A pacsulilevelek árnyékából lassan előmerészkedik a vanília és a mósusz és ezzel egy majdhogynem gourmand jelleg jön létre, ami engem a keserűcsoki illatára emlékeztet. Ez az egyetlen része a parfümnek, amely kissé a nők fele hajlik, amúgy mindvégig nemtől függetlenül viselhető. Összességében öt-hat órára és méretes illatfelhőre számíthatunk tőle.

Ez a parfüm jellegében leginkább a L’Occitane Vetyver-ére emlékeztet, amely szintén földes, fás, erdei illat, de ez annál is élethűbb, ugyanakkor megemlíteném a L’Artisan Patchouli Patch-ét, amely egy hasonló parfüm, de lényegesen visszafogottabb dohos jelleggel. Próbáld ki azt, ha az Antik Pacsuli soknak bizonyult, nálam azonban az utóbbi a nyerő. Egyetlen problémám, hogy nem tudom, hová lehetne viselni. Talán molyirtani...

Illatjegyek: narancs, sáfrány, pacsuli, vanília, mósusz, fenyő, szantálfa, cédrus

Kreátor(r): ismeretlen

3 megjegyzés:

  1. érdekes, hogy épp ezt a parfümöt vetted célba tolladdal:)hisz az avarban fetrengés hamarosan valóra válik gondolataim mezsgyéjén:)

    Jó választás volt ezt az üveget megmutatni a kiváncsiskodóknak(nem mintha a fesményekről nem mondhatánk el ugyanezt:P), hisz ez az üveg különösen szép...ósdi és lelket melengető egyszerre:)
    Mondhatnám: It's a must have!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik az üveg, látszik rajta az ékszerkészítő szépérzéke. Azt nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy it's a must have, de kétségtelenül örvendenék, ha váratlanul a polcomra kerülne :)

    VálaszTörlés
  3. you can find this product on the eshop http://shop.lesnereides.com/90-eaux-de-toilettes

    VálaszTörlés