2010. aug. 16.

Givenchy – Ange ou Démon (2006) 6/10

Ange ou Démon? Angyal, vagy Démon? Szerintem egyik sem. A Givenchy-nak egy kifejezetten érzékletes, gondolatébresztő nevet sikerült találniuk, amely mögé egy fantasztikus és izgalmas parfümöt kreálhattak volna, de nem tették. Helyette összedobtak egy átlagos, unalmas, orientális szirupillatot, kihasználatlanul hagyva az utóbbi idők egyik legígéretesebb parfüm-nevét.

A parfümőrök - Olivier Cresp és Jean-Pierre Bethouart – pedig ügyesebb is lehetett volna; mindkettő nagymultú, tapasztalt fickó és karrierjük során sikerült már egy-két jó illatot is összedobniuk: Olivier Cresp orrát dícséri a népszerű D&G Light Blue és Thierry Mugler lenyűgöző Angel-je, míg Bethouart többek között a kultikus Parfum Sacré-val (Caron) és a melankólikus hangulatú Dreamer-el (Versace) ajándékozott meg minket. Ezekhez képest az Ange ou Démon egy ebédszünetek során összedobott rutinmunkának tűnik, melynek alkotása során a legfontosabb szempont az olcsó népszerűség volt. A fejillat rózsaszín cukorkákat juttat eszembe, kifejezetten édes, virágos jellege van, épp csak egy leheletnyi mandarinos frissességgel, amely azonban az első öt perc után nyomtalanul eltűnik. A szívillat fele haladva előbukkan egy nagy, fehér virágcsokor, amelyben talán az ilang-ilang és a liliom dominál, de akár egy szintetikus jázminakkordnak is hihetném. Ha nagyon megerőltetem az orromat és a fantáziámat, akkor az illatpiramisban megemlített sáfrány fűszerességét is érezni vélem, de egyébként szinte észrevehetetlen. Ezt a gazdag és terjengős virágcsokrot egészíti ki az émelyítően édes, vaníliás alap, amely a tonkabab kumarinjának köszönhetően egy kevés kesernyés, púderes aromával is bír, de azért alapvetően az édes dominál és ezen a harmatgyenge rózsafa sem sokat változtat. A teljes leszáradás akár tíz órát is tarthat, úgyhogy erre nem panaszkodhatom, a hatósugara meg talán túlságosan is jó, egész szobát betöltő.

Az Ange ou Démon-ból egy-két fuvallatot beszippantani egészen kellemes - egy ultrafeminin, és lehengerlően szexi parfüm -, de hosszú távon érezni az áthatóan édes illatát, szerintem unalmas és fárasztó. Lehet, hogy sokan így éreznek a barátnőikkel kapcsolatosan is, így számukra értelmet nyer az Angyal, vagy Démon fantázianév, de bennem hiányérzet maradt. Angyalnak túl hangoskodó, a démoni pedig teljes mértékben hiányzik belőle, hacsak a túladagolása okozta ördögi fejfájást nem tekintjük annak. Szerintem egy kevés tömjén és pár szem izzadt római kömény csodát tehetne vele, azonban amíg erre az újításra várunk, próbáljátok ki a Sacrebleu-t.

Illatjegyek: mandarin, fehér kakukkfű, sáfrány, orchidea, liliom, ilang-ilang (Cananga odorata), tonkabab, vanília, rózsafa, tölgyfa abszolút

Kreátor(r): Olivier Cresp és Jean-Pierre Bethouart

16 megjegyzés:

  1. Igen, sajnos nekem mar volt reszem abbol az "ordog fejfajasbol" amit emlitesz, azota nagyon ovatosan hasznalom ezt a parfumot, pedig azelott szerettem, jonak tartottam....de ez mar a multe.

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, óvatosan kell adagolni és lehetőleg kerülni a nagy meleget meg a zárt teret. Fejfájásmentes illatozást ;)

    VálaszTörlés
  3. Teljesen egyetértek az elemzéseddel. Ez nem más, mint az ebédszünetben összedobott illat, amiről azért még lehúztak egy két bőrt a későbbi variánsokkal, és hozzárakták Uma Thurman egyszerre angyali és démoni személyiségét, hogy még eladhatóbb legyen.

    VálaszTörlés
  4. Nekem még nem sikerült megillatolnom az Uma Thurman féle változatot, de gyanítom, hogy nem sokat veszítettem :)

    VálaszTörlés
  5. Egyáltalán van olyan variáns, ami legalább annyira sikerül, mint az eredeti?Nem értem, h lehet igény az ilyenekre és kinek a részéről...

    VálaszTörlés
  6. Én is ellene vagyok az újabbnál újabb flankereknek (sajnos nem találtam magyar megfelelőt), fantáziátlanságról árulkodnak és szerintem csak azért készülnek, hogy még egyszer meglovagolják az eredeti változat sikerét, viszont épp ma sikerült megillatonom a Cartier Déclaration Cologne-t, ami az eredetinek egy frissebb változata és az szerintem egész jó, van létjogosultsága, úgyhogy néha találni kivételt is :)

    VálaszTörlés
  7. Teljesen egyetértek a poszttal! Nekem sem lopta be a szívembe magát az Ange ou Demon, nem találom valami eredeti illatnak. Más Givenchy illatokkal is ugyanígy állok, nem a kedvenc parfümházam:)

    VálaszTörlés
  8. Női vonalon nekem elsősorban az Amarige és az Organza tűnik érdekesnek, és bár egyik sem kedvencem, mégis úgy gondolom, hogy jó parfümök, a férfiillatok közül a Gentleman-t meg kifejezetten szeretem. Ezeket leszámítva viszont én sem vagyok elragadtatva a Givenchy-től.

    VálaszTörlés
  9. A sógornőm használja ezer éve az Extravagance-t, neki jól áll, jó kis illat.

    VálaszTörlés
  10. Még nem volt szerencsém az Extravagance-hoz, de kiváncsi vagyok rá. Felvéve a megszaglászandók listájára :)

    VálaszTörlés
  11. Ha ennyire nem vagy Givenchy-rajongó, akkor javasolnék két illatot: az egyik az Organza Indecence, a másik az Eau Torride. Sajna, ez utóbbi már rég elfogyott, és nem igazán volt az én illatom, mégis sokra tartottam, annyira kilógott a tucatparfümök közül, a maga citromos-kesernyés-dohányos felhangjával. Az Organza Indécence pedig az a parfüm, aminek szerintem köze nincs az eredeti Organzához, amikor először megszagoltam, megremegett a lábam. Az utolsó pár cseppjét pedig őrzöm. Orientális, nagyasszonyos, karakteres. Ha egyszer lesz módod, egy-egy szaglászást megér mindkettő ;)

    VálaszTörlés
  12. Köszi a tippeket :) Egyiket sem ismerem még, s egy kicsit tartok is tőle, hogy nem lesznek meg az itteni parfümériában, de ha mégis, akkor mindenképp adok nekik egy esélyt. Az Eau Torride különösen jól hangzik.

    VálaszTörlés
  13. Nekem volt egy 5 ml-s Eau Torride-m, egyetértek Elennel, valóban dohányos illat, rajtam is karcos volt, nem szerettem (akkor)

    VálaszTörlés
  14. Az Eau Torride dohányos?? Vajon mitől? Barackot és bodzát érzek benne, teljesen egysíkúan. Nekem nem nagy dobás.

    VálaszTörlés
  15. A bodzát is szeretem, úgyhogy ez sem vette el a kedvemet :)

    VálaszTörlés